Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Познай думата (игра на термини)

Featured Replies

държавна ценна книга. Представлява хартиена лента с изписани трайни знаци. :angry:

ооооооооо, дребен, как си? :)

давай думичка докато чакаме влака :P

• Отговори 983
  • Прегледи 71,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

държавна ценна книга. Представлява хартиена лента с изписани трайни знаци. :P

Да допълня: произходът на думата е френски (bande-de-rolle), означава "лентичка за руло" и употребата й води от времето, когато документи и писма са са писали на пергамент и са са навивали на руло. С такива лентички са ги запечатвали.

Давай дума!

ооооооооо, дребен, как си? :P

давай думичка докато чакаме влака :rolleyes:

добре съм, мерси , а ти?

а думичката е: Миофибрилна хипертрофия

Нарастване броя на миофибрилите в мускулните фибри.

бързачка, айде сега нямаше ли машиниста да дава дума?

Хъ сега обясни какво са миофибрили и мускулни фибри. Трябваше да препишеш цялото обяснение:

Нарастване броя на миофибрилите в мускулните фибри. Миофибрилите са в основата на мускулната контракция и по този начин нараства потенциалната сила на даден мускул.

А фибрите са мускулните влакна (fibre - влакно).

Редактирано от Tramway (преглед на промените)

Хъ сега обясни какво са миофибрили и мускулни фибри.

хахааха biggrin.gif аз ли?

хахахахаах, аз ще погледам biggrin.gif

Хъ сега обясни какво са миофибрили и мускулни фибри.

Миофибрили - съкратителни нишки на сърдечните и напречнонабраздените мускули, осигуряващи мускулно съкращение.

хахахахаах, аз ще погледам biggrin.gif

воайорка biggrin.gif

воайорка biggrin.gif

човечка, която изпитва удоволствие от това, да гледа как други дройки правят интимни неща :rolleyes:

човечка, която изпитва удоволствие от това, да гледа как други дройки правят интимни неща :rolleyes:

не бе, аз имах предвид Емми, а не дума.

оплетохме се ................. biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Докато са разплетете, да ви помогна с думичка:

Имплозия

Имплозия

Рухване на една нагласа, напр. на фобийна нагласа за отбягване, което обикновено се постига чрез стимулиране на критични представи при използване на техники, сходни с техниките на заливане с дразнители.

ама нищо не разбрах от това дето го копнах sad.gif

Редактирано от frason (преглед на промените)

Рухване на една нагласа, напр. на фобийна нагласа за отбягване, което обикновено се постига чрез стимулиране на критични представи при използване на техники, сходни с техниките на заливане с дразнители.

ама нищо не разбрах от това дето го копнах sad.gif

Кой знай какво си копнал. Терминът е технически.

Айде де, толкова е просто! Жокер искаш ли?

Кой знай какво си копнал. Терминът е технически.

Айде де, толкова е просто! Жокер искаш ли?

ми нащо като рухване ще трябва да е, събаряне, а може и да е обратното на експлозия biggrin.gif

ми нащо като рухване ще трябва да е, събаряне, а може и да е обратното на експлозия biggrin.gif

За обратното на експлозия си налучкал. Само че тогава дай определение за експлозия (ама недей рови в разни психиатрични сайтове), и ще можеш да кажеш какво е имплозия.

• Автор

Имплозия - взрив при който материята се движи от зони с ниско налягане към зони с високо налягане

За обратното на експлозия си налучкал. Само че тогава дай определение за експлозия (ама недей рови в разни психиатрични сайтове), и ще можеш да кажеш какво е имплозия.

експлозия се нарича внезапно и драстично увеличаване на обем и освобождаване на енергия, следователно имплозия драстично намаляване на обем може би?!

но все пак почти познах biggrin.gif

ааа капитане... дума?!

Редактирано от frason (преглед на промените)

Ватмане на теснолинейка biggrin.gif -недей да мъчиш момчето biggrin.gif

"експлозия" - идва от латински "explosio " и означава "взрив", избухване , придружено съ7с силен гръм;възпламеняване на взривни вещества, придружено с трясък.

но пък, езиковедите наричат "експлозив" -звук, който се произнася с избух на въздушна струя - "експлозивна съгласна"

"имплозия" - противоположното на "експлозия" пак латински "implosio"

при езиковедите - "имплозия" означава първата фаза на учленяване на преградните съгласни, като "имплозив" е звук, който се произнася без взрив на въздушната струя (например-краесловните "м", "н" и др.)

"експлозия" - идва от латински "explosio " и означава "взрив", избухване , придружено съ7с силен гръм;възпламеняване на взривни вещества, придружено с трясък.

но пък, езиковедите наричат "експлозив" -звук, който се произнася с избух на въздушна струя - "експлозивна съгласна"

при езиковедите - "имплозия" означава първата фаза на учленяване на преградните съгласни, като "имплозив" е звук, който се произнася без взрив на въздушната струя (например-краесловните "м", "н" и др.)

взе ми думите от.. ъъъ.. клавиатурата biggrin.gif ама айде сега някой да даде дума, преди да съм тръгнал на училище sad.gif

• Автор

Тъй де, но май търсим все пак технически термин

пасивиране

пръв ли съм?! :rolleyes:

Пасивирането е процес на покриване по химичен път на метална повърхност със защитен слой (в общия случай от метален оксид), който да я предпазва от корозия. мухаха

• Автор
пръв ли съм?! :rolleyes:

Пасивирането е процес на покриване по химичен път на метална повърхност със защитен слой (в общия случай от метален оксид), който да я предпазва от корозия. мухаха

Да, а знаеш ли защо?

Тъй де, но май търсим все пак технически термин

пасивиране

Приятелят ни със железния кон не беше посочил сферата на приложение на думата :

Имплозия

тъй че всички обяснения са правилни.

пасивиране - отново латински -passivus - недеятелен.

обработване на повърхости (обикновено- метали) , с които се цели придаването на външен вид на благороден метал - тоест- да не ръждясва и да не се окислява.

Да, а знаеш ли защо?

1.) с търговска цел - да се измами купувача

2.) с цел да издържат дълго време на външни въздействия

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.