Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Познай думата (игра на термини)

Featured Replies

• Автор
Алонж

Алонж - прикрепван към полицата допълнителен лист, върху който се поставя поръчителската гаранция

екзистенциален - свързан със съществуването

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Отговори 983
  • Прегледи 71,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Евала! ;):P

Ти си!

Айде само да изчакаш дали си отговорил правилно или не!

В случая НЕ си!

Извинявай, ама аз живея в френско езична среда и не ми е минало на ум че в българския книжовен език използват алонж за това за което в съвременния френски използваме анекс.

Погледнах в речника на чуждите думи в българския език и там говорят за

добавка към менителница

в банковата сфера

и са писали че е от френски език

То така с ровичкане в речниците и баба знае де...

аз просто спонтанно писах.

За малко щях да си помисля че не знам още френски, леле къв резил ...

ажиотаж

Спекулативна треска на стоковите пазари и финансови борси. Ажиотаж има в период на подем, непосредствено предшестващ икономическа криза.

• Автор
Спекулативна треска на стоковите пазари и финансови борси. Ажиотаж има в период на подем, непосредствено предшестващ икономическа криза.

Като това, което наблюдавахме съвсем скоро :)

Дай дума

ажиотаж

Това което се случва тези дни с някои голями банки като Fortis например.

Значи пускат слухове че нещо има проблеми при тях и им падат акциите и после французите от БНП Париба ги купиха евтинко.

окни го

какво е бе майстори?

я да ви видя сега в кой речник ще го търсите като е диалектна дума от Чипровци

п.п. не съм от там, имах едно гадже еднооо време и от нея съм я научил тая дума

ПРОСФОРА

• Автор
ПРОСФОРА

кръгъл, квасен хляб, който се приготвя от пшенично брашно (използва се за нафора)

окни го

викни го

Моята я позна.

На франкофонския приятел не знам... biggrin.gif

кръгъл, квасен хляб, който се приготвя от пшенично брашно (използва се за нафора)

викни го

браво бе, от къде го изрови?

точно това значи

а в Сандански на пироните им викат шайки :);):)

• Автор
браво бе, от къде го изрови?

точно това значи

а в Сандански на пироните им викат шайки :);):)

Ами лягам и ставам с филолог и макар да съм техничар ща не ща съм поприхванал нещо и от диалектите :)

А и си мисля че окам го има и в шопско също (не че съм шоп де)

пар екселанс

Ми то и това

пар екселанс

не е българско.

Нямам представа кои може да го използва на Балканите и какъв смисъл е решил да му придаде, знам само какво значи когато се произнесе PAR EXCELLENCE (на француски) че означава че отговаря точно на характеристиката на нещото за което се говори.

Например:

Хитлер е фашистът пар екселанс = което ще рече че е баш фашист.

или пък

Скайп е излишно претрупания и усложнен и тежък месинджър пар екселанс.

Я да скиваме сега кой си ляга с психоложка, какво е:

транзакционен анализ

Е, първо реших, че става въпрос за транзакции, пари, ценни книжа..... кво да се прави - леко изкривяване :P

Обаче какво се оказва - това било основно направление в хуманистичната психология.

И това откровенно го преписах:

" Основни положения във философията на транзакционния анализ:

Човек се ражда здрав, свободен и добър;

Всеки има право да се реализира и да бъде щастлив;

“Аз съм добре”, “Ти си добре“ е здравословната жизнена позиция;

Човек е автономен и носи отговорност за собствения си живот;

Отношенията му с другите се основават на уважение, грижа и

договореност, но прави сам своите избори;

ТА - като обучение и терапия - подпомага хората да бъдат спонтанни

да изразяват своите чувства, да осъзнават своето съществуване

“тук и сега”;

Хората се раждат равни помежду си и с многобразие от индивидуални

възможности."

....

транзакционен анализ

няма нужда да си лягам с психоложка (те всичките са луди за връзване) biggrin.gif

транкзакционният анализ е метод за групова терапия , измислен от Ерик Берн, който през 1957 година публикува статията "Транзакционният анализ - нов и ефективен метод за групова терапия" в "American Journal of Psychotherapy".

3.jpg

Бърн забелязал, че хората, общувайки помежду си, изпадат в няколко основни състояния – състояния на своето Аз (Его), или его-състояния, които, ако внимателно бъдат изучени, могат да бъдат отнесени към три типа. Той нарича тези его-състояния Родител, Възрастен и Дете. И неслучайно – оказва се, че хората изпаднали в състояние Родител говорят, жестикулират, действуват и се държат така, както са се държали в детството им техните родители (или тези, които са ги замествали) – Активен Родител, или постъпват така, както са изисквали от тях родителите им – Пасивен Родител. В други случаи, те постъпват като малки деца, като че ли, изпълнявайки препоръките и точните указания на своите родители – Адаптирано Дете, или – обратно, постъпват спонтанно, като малки палавници или занимавайки се с нещо свое – играят си, например – Естествено Дете. А в случаите, когато хората построяват своето поведение в зависимост от обективната оценка на реалността около тях, Бърн казва, че те са в състоянието Възрастен.

Трябва да се отбележи още веднъж, че това не са роли, в които ние влизаме, а състояния, в които изпадаме, в зависимост от външните и вътрешни психически стимули...

4.jpg

Най-общо взето, методът се нарича "транкзакционен", защото битието на хората в групи, прави едно чудесно ново проявление между трите вътрешни същности - по време на взаимодействията си, наречени "общуване", всеки човек, вместо в самия себе си, взаимодейства в даден момент със съответната моментна същност в общуващия с него друг човек. Когато единия от тях изразява нещо от своя "РОДИТЕЛ" примерно, другия "отговаря" с някое от своите три основни ЕГО-същности. В такъв случай единия от двамата заявява "сигнал", че изразява нещо, а другия "откликва" по своя си начин на този "сигнал.

Това елементаризирано основно взаимодействие, се нарича ТРАНЗАКЦИЯ. Нарича се "транзакционен стимул и транзакционна реакция /отговор/". Транзакция също се нарича и същото взаимодействие и в рамките само на един човек - вътре в себе си.

А разглеждането, формулирането, проследяването, анализирането и обобщаването на транзакциите /взаимодействията/, се нарича с общото име - именно транкзакционен анализ.

Става ли за обяснение, Гизмо ?

• Автор
Ми то и това

пар екселанс

не е българско.

Нямам представа кои може да го използва на Балканите и какъв смисъл е решил да му придаде, знам само какво значи когато се произнесе PAR EXCELLENCE (на француски) че означава че отговаря точно на характеристиката на нещото за което се говори.

Например:

Хитлер е фашистът пар екселанс = което ще рече че е баш фашист.

или пък

Скайп е излишно претрупания и усложнен и тежък месинджър пар екселанс.

Я да скиваме сега кой си ляга с психоложка, какво е:

транзакционен анализ

Всъщност определението ти не е вярно. Значението на израза пар екселанс е - по своята същност, по определение

Е, първо реших, че става въпрос за транзакции, пари, ценни книжа..... кво да се прави - леко изкривяване :P

Браво, това ми беше и целта, да се подлъже някой за да е по-интересно.

няма нужда да си лягам с психоложка (те всичките са луди за връзване) biggrin.gif

Става ли за обяснение, Гизмо ?

Добре че жена ми не е психоложка че щях да се засегна.

Ми като гледам как подробно обясняваш нещо което аз считам за погрешна теория и си мисля че, ако речеш и ти можеш да станеш от тия дето са за връзване (психоаналитиците де).

Отговора ти е правилен.

Всъщност определението ти не е вярно. Значението на израза пар екселанс е - по своята същност, по определение

Възможно е някой да го е писал по някакви български речници както ти го даваш, но в първоизточниците на френски език не е така.

Аз имам версията от 1991 г. на Dictionnaire des expressions et locutions от авторите Alain Rey и Sophie Chantreau на издателство Dictionnaires LE ROBERT

Отделно в тълковния им речник ROBERT и в френско-българския на Габеров и в Cordial (програма за правопис с речник) все нещо различно от твоето пишат.

То с тия чуждици все така става, я виж от английски сега за компютрите как се изчанчват значенията на думите при навлизане в българския език.

• Автор
Възможно е някой да го е писал по някакви български речници както ти го даваш, но в първоизточниците на френски език не е така.

Аз имам версията от 1991 г. на Dictionnaire des expressions et locutions от авторите Alain Rey и Sophie Chantreau на издателство Dictionnaires LE ROBERT

Отделно в тълковния им речник ROBERT и в френско-българския на Габеров и в Cordial (програма за правопис с речник) все нещо различно от твоето пишат.

То с тия чуждици все така става, я виж от английски сега за компютрите как се изчанчват значенията на думите при навлизане в българския език.

La traduction est comme une femme, si e belle ne pas fidèles, si e fidèles ne pas belle

Помисли си какво означава пенкилер на български и каква е етимилогията на думата :)

La traduction est comme une femme, si e belle ne pas fidèles, si e fidèles ne pas belle

Помисли си какво означава пенкилер на български и каква е етимилогията на думата :speak:

"pan" + "killer" = убиец на всяка болест. Лекарство което лекува всичко демек.Най-вече коликите на котарака на лелята на Том Сойер cool.gif

• Автор
"pan" + "killer" = убиец на всяка болест. Лекарство което лекува всичко демек.Най-вече коликите на котарака на лелята на Том Сойер cool.gif

хммм, близо си. оригинално е pain - болка т.е. убиец на болка (аналгетик), предлагали са го като универсално лекарство, но при нас думата е пренесена като нещо, което става за всичко

хммм, близо си. оригинално е pain - болка т.е. убиец на болка (аналгетик), предлагали са го като универсално лекарство, но при нас думата е пренесена като нещо, което става за всичко

и това обяснение става, но аз съм го чувал , че идва от "pan" - всичко :P

• Автор
и това обяснение става, но аз съм го чувал , че идва от "pan" - всичко ;)

Не знам, но на painkiller гугъл дава почти 8 милиона попадения, а на pankiller около 12000. То това не е сериозен критерий, но все пак ;)

И кихни дума де, не се срамувай :P

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

айде док като не се сеща да зема аз да кажа един термин, дето го-жата по психология го обяснява 30 мин и аз пак не разбрах какво значи biggrin.gif, ама в учебника пише :)

Бихевиоризъм

• Автор
айде док като не се сеща да зема аз да кажа един термин, дето го-жата по психология го обяснява 30 мин и аз пак не разбрах какво значи biggrin.gif , ама в учебника пише :)

Бихевиоризъм

Казано с две думи - поведенческа психология (според уикипедия - без да се познават вътрешните състояния на субекта)

Бихевиоризъм

Школа в психологията, която се занимава с изследването на обективно наблюдаемото поведение, вместо с вътрешните психични функции. Бихевиористите обръщат внимание на ролята на обкръжението като фундаментално важно за човешкото и животинското поведение. Бихевиористите използват бихевиорални модификации, за да променят поведението.

Бихевиоризмът е метод в психологията, основаващ се на предпоставката, че поведението може да бъде изследвано и обяснено научно без да се познават вътрешните умствени състояния. През целия 20 век бихевиористичната школа се конкурира с психоаналитичното движение. Тя е повлияна главно от Иван Павлов, който изследва условните рефлекси, Джон Уотсън, който отхвърля интроспекцията и се опитва да ограничи психологията до експерименталните методи, и Бъръс Фредерик Скинър, който търси етически основания за бихевиоризма, свързвайки го с прагматизма.

Бихевиоризмът е свързан с методите на наблюдение и експеримент. Чрез бихевиоризма могат да бъдат излекувани неврози, фобии, страхове, заеквания, паразитни фрази, като човекът се поставя в определени условия, близки до страховете му. За бихевиоризма е характерна систематичната десензитация.

Туй казва чичо Гугъл и леля Уики. Вярвам им, най-малкото щото думата бихевиоризъм произлиза от behavior - поведение.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.