Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Познай думата (игра на термини)

Featured Replies

кой е на ред?

• Отговори 983
  • Прегледи 71,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

adduco,-duxi,-dustus - притегляне .

p.s.нали се бяхме разбрали без латински думички ? Особенно, такива, дето се употребяват в медицината ? не е интересно....

Давайте друга.Тази не беше интересна.

аддукция - движение на външните части към централната ос на тялото

думата си означава "притегляне".Например : аддуктор-мускул привеждач.

Обратното е "абдуктор" - мускул отвеждач, защото "абдукция" abductio- означава "отвеждане"

представките ab- и ad- в латинския означават съответно "от-" и "до-"

ductus, -us е път , канал. Прилагателното adductio е образуваното от двете ad+ductio , а abductio - от ab+disctus.

латинският е прост език, с ясни правила.Не е интересен.

-

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

adduco,-duxi,-dustus - притегляне .

p.s.нали се бяхме разбрали без латински думички ? Особенно, такива, дето се употребяват в медицината ? не е интересно....

Давайте друга.Тази не беше интересна.

думата си означава "притегляне".Например : аддуктор-мускул привеждач.

Обратното е "абдуктор" - мускул отвеждач, защото "абдукция" abductio- означава "отвеждане"

представките ab- и ad- в латинския означават съответно "от-" и "до-"

ductus, -us е път , канал. Прилагателното adductio е образуваното от двете ad+ductio , а abductio - от ab+disctus.

латинският е прост език, с ясни правила.Не е интересен.

-

то'а па, не 'сички сме медици все пак, и на мен ше ми е тъпо ако ме питат някой термин в танците.. нали така? но, все пак някой да даде дума :)

капитане, ти си на ред.

мерна единица за осветеност на повърхности до колкото помня от физиката...........

ригел /не е оная звезда от кво съзвездиде беше забравих/

ригел /не е оная звезда от кво съзвездиде беше забравих/

Ригел (нем. riegel) - резе, заключалка, скоба за фиксиране, у нас неправилно го наричат и райбер.

Ригели са наричат заключалките на езиците на железопътните стрелки, осигуряващи ги от самопроизволно или злонамерено преместване.

Ригели са наричат и "райберите", с които плътно са притяга вратата на димната камера на парните локомотиви. Ето ги (по периферията на вратата):

http://www.kaldata.com/forums/index.php?au...si&img=1143

А тъй и тъй стана въпрос, я кажете какво е райбер.

Ригел (нем. riegel) - резе, заключалка, скоба за фиксиране, у нас неправилно го наричат и райбер.

Ригели са наричат заключалките на езиците на железопътните стрелки, осигуряващи ги от самопроизволно или злонамерено преместване.

Ригели са наричат и "райберите", с които плътно са притяга вратата на димната камера на парните локомотиви. Ето ги (по периферията на вратата):

http://www.kaldata.com/forums/index.php?au...si&img=1143

А тъй и тъй стана въпрос, я кажете какво е райбер.

всъщност........... имах предвид строителния елемент ригел :rolleyes:

всъщност........... имах предвид строителния елемент ригел :rolleyes:

А всъщност по какво са разбира всъщност какво всъщност си имала предвид?

Всъщност май не ми зачиташ отговора. Е, аз кротко ше си тъгувам.

ПП Всъщност излапа ли баницата? Сигурно е била вкусна. Аз цяла нощ до Варна умрях от глад и все ми са привиждаха търкалящи са по релсите баници....

А всъщност по какво са разбира всъщност какво всъщност си имала предвид?

Всъщност май не ми зачиташ отговора. Е, аз кротко ше си тъгувам.

ПП Всъщност излапа ли баницата? Сигурно е била вкусна. Аз цяла нощ до Варна умрях от глад и все ми са привиждаха търкалящи са по релсите баници....

Всъщност що пък да не го зачитам? Направо го зачетох - дай си зачетката :rolleyes:

а баницата я излапаха децата. За мен имаше едно парченце. Не че съм на диета. И, да ти кажа, много тежко ми беше да го хапвам пък ти там нейде по релсите да мреш от глад и ВЪПРЕКИ това да не спираш да натискаш онова копче sad.gif

Всъщност що пък да не го зачитам? Направо го зачетох - дай си зачетката :rolleyes:

а баницата я излапаха децата. За мен имаше едно парченце. Не че съм на диета. И, да ти кажа, много тежко ми беше да го хапвам пък ти там нейде по релсите да мреш от глад и ВЪПРЕКИ това да не спираш да натискаш онова копче sad.gif

Ако спра да го натискам спира влака. Спре ли влака, върху мен са спират буреносни облаци, аз не спирам да пиша обяснения, и ми спират част от парите. А дали съм гладен и жаден няма никакво значение - Н.в. Копчето трябва да са натиска на всеки 30 секунди ако вървиш с над 10 км/ч.

А баницата могат ли я излапа децата ти? Че колко са големи?

Сори за отклонението, хайде сега на думичката - райбер

една метална джаджа дето се заключват вратите. По-малкото братче на резето.

Сещам се и за един такъв вид кафе............. ама това е за деца над 16 години :angry:

• Автор
една метална джаджа дето се заключват вратите. По-малкото братче на резето.

Сещам се и за един такъв вид кафе............. ама това е за деца над 16 години :headphones:

Инструмент за металообработка. Ето примерно как изглежда: frezerRPM.gif

аз се придържам към версията за ей този райбер:

25.jpg

или този

image027.jpg

Бе то и двете се наричат с това име ама зависи кое точно се има в предвид.

• Автор
Бе то и двете се наричат с това име ама зависи кое точно се има в предвид.

:speak: Не забравяйте че питащия е с инженерна насоченост (както и аз впрочем). За това си мисля че има предвид инструмента, а не ключалката

мммммммм, не знам, не знам - чакаме влака да пристигне. Ако няма закъснение biggrin.gif

мммммммм, не знам, не знам - чакаме влака да пристигне. Ако няма закъснение biggrin.gif

Влакът пристигна с голямо закъснение и много болен. Снощи едва издържах да са прибера, направо ми са губеха дълги периоди. През цялото време оставих помощникът да кара и да са оправя както може.

Та на въпроса: както написах по-нанагоре, туй за вратите е ригел, а не райбер. Райбер е инструмент за прецизно обстъргване и калиброване на отвори. От което следва, че капитанът печели дъвка и правото да измисли дума. Хайде, капитане!

ако става въпрос за противопожарен трябва да е това fire_hoses.jpg

а ако си объркал "л" с "р" е нещо много различно.

шланг

Най-общо гъвкава връзка, маркуч. Най-често шлангове наричат пожарникарските маркучи.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.