Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Познай думата (игра на термини)

Featured Replies

и двамата сте прави, ама капитана беше пръв, така че му давам привилегията за следващ термин, пък и му дължа няколко десетки услиги biggrin.gif

• Отговори 983
  • Прегледи 70,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

поставям в капсула

айде док като не се сеща да зема аз да кажа един термин, дето го-жата по психология го обяснява 30 мин и аз пак не разбрах какво значи biggrin.gif, ама в учебника пише ;)

Бихевиоризъм

не го знам твоя учебник, ама през 1987г. в СУ-то професора по психология г-н Леви викаше че това е погрешно учение и аз пък от тогава взех та му повярвах че е фалшименто работа БихеЙвиоризъмът.

енкапсулиране

Не съм мн сигурна, но предполагам, че означава нещо от рода на "свързване, обединяване" например на NetBIOS в TCP и UDP пакети; на различни протоколи – MPLS във VLAN или Q-in-Q...

Не съм мн сигурна, но предполагам, че означава нещо от рода на "свързване, обединяване" например на NetBIOS в TCP и UDP пакети; на различни протоколи – MPLS във VLAN или Q-in-Q...

Енкапсулацията е добавяне на протоколна информация при преминаване на данните от горен в долен слой на OSI.

бтв: MPLS и dot1q не е енкаспулация....

от друга страна енакапсулиране имаме и в ООП, където термина се използва за скриване на информация даване на достъп до нея чрез така наречените интерфейси. Така при промяна в работата на един модел, не се налага промяна на клиента който използва модела, тъй като вътрешните функции на модела са енкапсулирани но достъпни през непроменяеми интерфейси.

Много грозно обяснение, но ме мързи да коригирам.

Редактирано от dot (преглед на промените)

Енкапсулацията е добавяне на протоколна информация при преминаване на данните от горен в долен слой на OSI.

от друга страна енакапсулиране имаме и в ООП, където термина се използва за скриване на информация даване на достъп до нея чрез така наречените интерфейси. Така при промяна в работата на един модел, не се налага промяна на клиента който използва модела, тъй като вътрешните функции на модела са енкапсулирани но достъпни през непроменяеми интерфейси.

10х за инфото, не че нещо разбрах, ама поне разбрах, че моето обяснение не е правилно biggrin.gif

• Автор

Хайде да се опитам да обобщя нещата. Енкапсулиране е "пакетиране" на протокол, програма, нещо в друго нещо, така че горното служи като преносна среда/обвивка за вътрешното

Dot, така харесва ли ти обяснението? Дай дума

Хайде да пробваме с.....

пейлоуд - payload ( свързано с енкапсулацията на капитана )

...- a computer program delivered by encapsulation, or the part of a data stream representing the user information and user overhead. каза уики-то а аз му вярвам, ама не мога да го преведа sad.gif

Компютърна програма, която е изнесена чрез енкапсулиране или частта от информационен поток, представящ потребителска информация и добавка на потребител

• Автор
Хайде да пробваме с.....

С една дума - товар. Това, което е съществената информация, част при енкапсулирането ;)

Капитана е най-точен.

...- a computer program delivered by encapsulation, or the part of a data stream representing the user information and user overhead. sad.gif

Това в коя дефиниция на уикито го намери ( аз пробвах две но и двете ми дават дефиниция като transmited over network )

Хайде да пробваме с.....

Извън енкапсулацията на капитана payload означава товар, подлежащ на таксуване.

Извън енкапсулацията на капитана payload означава товар, подлежащ на таксуване.

Полезен товар!

Натовари във влака един контейнер, с 50 кашона със смокини. Полезния товар ще е чистото тегло на смокините ( това от което ще реализираш печалбата ), а не теглото на контейнера като цяло ( аз него плащам за транспорт - на обем един вид но това е доуточнение ) Или греша?

Полезен товар!

Натовари във влака един контейнер, с 50 кашона със смокини. Полезния товар ще е чистото тегло на смокините ( това от което ще реализираш печалбата ), а не теглото на контейнера като цяло ( аз него плащам за транспорт - на обем един вид но това е доуточнение ) Или греша?

Общо взето е полезен товар, но зависи от гледната точка - за кого кое е полезен товар. За товародателя полезен товар са смокините без кашоните. За контейнерния спедитор туй са кашоните със смокини на товародателя. За превозвача туй е целия контейнер барабар с кашоните със смокини. За собственика на инфраструктурата туй е контейнера с кашоните със смокини заедно с вагона, заедно с останалите вагони, само без локомотива.

ПП Всичко туй само за смокини ли важи?

ПП Всичко туй само за смокини ли важи?

Хвърлям ти два стека с черни етикети със снимката на Иван крачката да ги закараш от Червен бряг до Горна Оряховица. Кое ще е пейлоуда?

Хвърлям ти два стека с черни етикети със снимката на Иван крачката да ги закараш от Червен бряг до Горна Оряховица. Кое ще е пейлоуда?

я не ги хвърляй, че ти отиде плейлоуда biggrin.gif Само амбалажа ще остане biggrin.gif

• Автор

Добре, хайде да зачекнем нова дума, тази нещо я задълбахте прекалено :)

хистерезис

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Еее, дай малко по-научно обяснение

ти какво ще ми дадеш? :)

до колкото разбрах от беглото разглеждане на другаря Гугъл ми говориш за прозорез в програмирането. Може да е температурен, времеви /най-лесния/, влажност..... Исползва се в механизмите със старт-стоп режим. Климатици, перални, миялни ит.д и т.п.

заслужих ли си целувката?

• Автор
до колкото разбрах от беглото разглеждане на другаря Гугъл ми говориш за прозорез в програмирането. Може да е температурен, времеви /най-лесния/, влажност..... Исползва се в механизмите със старт-стоп режим. Климатици, перални, миялни ит.д и т.п.

заслужих ли си целувката?

Целувката я получаваш, но обяснението ти е мътно. Ето ти една демонстрация за този прословут прозорец:

hysteresis.gif

Когато стартираш процес тръгваш от центъра, след това слизаш по лявата крива, изкачваш се по дясната, Например бойлера не вкючва веднага след като температурата падне под дефинираната, а малко след това, иначе ще се получи едно непрекъснато включване, изключване

казах бегло разглеждане :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.