Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

YOPER - мнения, проблеми, въпроси

Featured Replies

След търсене на най-добрата дистрибуция, смятам да пробвам YOPER.

YOPER e иновативна дистрибуция, фокусираща се върху максималната производителност и стабилност, като за това разработчиците да прекомплирали всичко от нулата и оптимизирали за i686 архитектура, което означава, че YOPER e съвместима с почти всички съвременни процесори на Intel и AMD. За пакетни системи се използват rpm и smart-rpm. Дистрибуцията използва системата за харуерно разпознаване на успешни дистрибуции като Knoppix, Red Hat и Kannotix.

YOPER Linux в DistroWatch

Малко скиншотове

yoper1.jpg

yoper-3.0.1-5.jpg

Последната версия е 3.1 Beta . След малко я инсталирам ... ;) Надявам се някои да каже от личен опит впечаленията си от тази дистрибуция...

бих поспорил колко е успешна.. това което забелязах е, че стабилната версия 3.0 не се отличава с нещо особенно.. а и по screenshot-овете не се намира нищо магнетично..

И да добавя едно лично мнение - заложи на известна и популярна дистрибуция, като Ubuntu, Fedora, Debian, RHEL, SuSE. Там верочтността да намериш решение на проблем в много по-голяма. Разликата между различните Линукс дистрибуции е в инструментите за управление, заложи на такива, които познаваш

• Автор

Дискът доста бавно буутва,но след това наистина работи много по-бързо от Убунту.Това, което не ми хареса е, че е пълна със всевъзможни програми, повечето от които никога няма да използвам и вечният проблем с pppoe. В диска има pppoe-setup (не pppoeconf) , а досега никога не съм успявал да го настроя правилно. Това е и причината да поизчакам с инсталацията.

Отностно Ubuntu, Fedora, Debian, RHEL, SuSE - освем Дебиан, всичко друго си идва наготово и докато си го настроя вече се е омазало положението. Дебиан с нетинтал е чудесен, но съм забелязал особено в българските хранилища, че вече прекалено често стават бъгове . Искам да пробвам нещо ново, в което от самото начало да мога да изрирам какво да инсталирам ,ако може директно от интернет, и да работи бързо и стабилно. YOPER изглежда добро решение, но като видях с колко програми идва ми стана лошо. За сметка на това инсталаторът е само в текстов режим biggrin.gif Ако знаете някоя дустибуция, която може да удовлетвори изискванията ми, моля кажете. Но май съм станал прекалено нахален sad.gif ....

Дискът доста бавно буутва,но след това наистина работи много по-бързо от Убунту.Това, което не ми хареса е, че е пълна със всевъзможни програми, повечето от които никога няма да използвам и вечният проблем с pppoe. В диска има pppoe-setup (не pppoeconf) , а досега никога не съм успявал да го настроя правилно. Това е и причината да поизчакам с инсталацията.

Отностно Ubuntu, Fedora, Debian, RHEL, SuSE - освем Дебиан, всичко друго си идва наготово и докато си го настроя вече се е омазало положението. Дебиан с нетинтал е чудесен, но съм забелязал особено в българските хранилища, че вече прекалено често стават бъгове . Искам да пробвам нещо ново, в което от самото начало да мога да изрирам какво да инсталирам ,ако може директно от интернет, и да работи бързо и стабилно. YOPER изглежда добро решение, но като видях с колко програми идва ми стана лошо. За сметка на това инсталаторът е само в текстов режим biggrin.gif Ако знаете някоя дустибуция, която може да удовлетвори изискванията ми, моля кажете. Но май съм станал прекалено нахален sad.gif ....

Точно това е идеята на дистрибуции като Fedora, RHEL, SuSE (с тях имам опит). От наличните на диска пакети се инсталира само това, което искаш. А това че омазваш нещата говори че явно има какво още да научиш (без да се засягаш). И с риск да изляза извън темата смея да ти предложа CentOS, която е много елегантна дистрибуция, базирана на RHEL, с добра поддръжка. Но ще трябва да се научиш да правиш нещата по RH начин. Аналогиното е ис Debian. Там трябва да правиш нещата (настройки) по дебиански, а не както мислиш че е най-лесно и правилно :-)

Както сам си забелязал Yoper работи много бързо, дори във виртуална машина с малко RAM.

Както е отбелязал capnemo, ако попаднеш на проблем, ще може да разчиташ на повече помощ, ако си с по-разпространена дистрибуция. Ако вече си напреднал потребител, това едва ли е чак такъв проблем.

Многото програми по default са и плюс и минус, зависи от личните предпочитания. Доста от тях са си стандартни в KDE, а останалите са добавени за улеснение на новаците (аз също не харесвам претрупано старт меню).

Ако искаш сам да избираш какво да е инсталирано (и ако имаш уменията за това), има си Slim вариант на ISO-то за целта. Ще трябва обаче да можеш да работиш със пактния мениджър Smart. Ако решиш да го изучиш, той може да ти върши работа и при други дистрибуции.

Основният недостатък на Yoper като че ли е бавната разработка (3.1 Beta стои от много време насам) и по-малкият брой пакети (сравнен с други дистрибуции) в хранилищата.

И на мен Yoper ми е направил добро впечатление, главно с бързината си, но мисля че сам трябва да прецениш дали е подходяща за теб. Други дистрибуции, които може да разгледаш, са Sidux, Frugalware и Arch Linux (ако се справиш с инсталацията).

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Добър ден.

Прочетох мненията в темата и според мен след като бързо "омазваш" нещата, значи обичаш да експериментираш. Явно си ползвал много дистрибуции, но искаш бърза, стабилна дистрибуция с която да ползваш само това, което ти трябва.

Хубаво са ти казали хората по-горе да ползваш това, с което си най-запознат и което има добра поддръжка. Щом Suse, RHEL и Debian не ти харесват... имаш два варианта - или учиш една дистрибуция от гореизброените като хората и работиш с нея, или инсталираш дистрибуция, при която си компилираш и настройваш всичко. Например Gentoo/Slackware. Може да пробваш и BSD.

Аз, поне от това, което съм пробвал, съм останал доволен и от Red Hat - подобните, и от Debian. Ползвам последното най-вече заради много добрата поддръжка. И заради друго, но то е въпрос на вкус. А за бъговете не съм съгласен - ползвам немски ftp сървъри и съм нямал нито един проблем.

Като обобщение - нещата опират до навик, опит и знания. Залавяй се здраво за някоя от препоръчаните досега дистрибуции /не Yoper, който за сега е само амбициозно начинание/ и след време ще свикнеш, ще разбереш как стават нещата.

Успех :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.