Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво знаете за Санскрит ?

Featured Replies

Сома на гръцки е тяло, на латински - somaticus, на английски - somatic.

Гръцки корен, заимстван в латински и английски.

Сома на санскрит с много голям зор би имало нещо общо със сома на гръцки поради причини, които споменах по-горе. О-то в сома на санскрит произлиза от дифтонг, в гръцкия си е старо индоевропейско о. Но не държа да ми вярвате.

П.П. Да не говорим, че истинското окончание на санскрит не е -а, а -ah (старо индоевропейско -os) и причислява думата към мъжки род. А-то в думата сома на гръцки е характерно окончание на среден род и е старо индоевропейско -а. Тоест думите нямат общ корен, от който са произлезли, съответно нямат и обща етимология.

За сведение, езикът не променя фонетиката си хаотично, а доста закономерно. И толкова изключения и несъответствия в една и съща дума карат теорията за смисловата връзка да прилича на алабала.

(Само за общо отрезвяване го пиша това, изобщо не държа да ми вярвате.)

Ето и малко по по-различен начин подбрано от цитираната от вас статия от уикипедия:

Soma (Sanskrit: सोम), or Haoma (Avestan), from Proto-Indo-Iranian *sauma-, was a ritual drink of importance among the early Indo-Iranians, and the later Vedic and greater Persian cultures. It is frequently mentioned in the Rigveda, which contains many hymns praising its energizing qualities. In the Avesta, Haoma has an entire Yasht dedicated to it.

Както предположих, о-то е старо -ау. В гръцкия това -ау би си останало -ау. С-то в началото на думата би станало на х-. За сравнение, septem, седем, но старогръцки hepta. Коренът е индоевропейско *septm. По същия начин sauma би станало на hauma.

Възможно е оригиналната дума (названието на напитката) да е от среден род, но името на бога със сигурност не е. Но родът тук е от малко значение. Фонетичните съответствия не стават и са фалшиви та чак дрънкат - така да се каже.

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

• Отговори 74
  • Прегледи 22,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не пиши с главни букви постинга си, че ще извикам генералисимус Йосиф Джугашвили и Адолф Шиклгрубер да "ти е майстора"

• Со-Мати................!!!!!!!!!! Тъй като единственния близък език до санскрит е съвременния ромски език-68 процента това се превежда по следния начин. Со-означава сън на тялото или по т

Гръцки корен, заимстван в латински и английски.

Сома на санскрит с много голям зор би имало нещо общо със сома на гръцки поради причини, които споменах по-горе. О-то в сома на санскрит произлиза от дифтонг, в гръцкия си е старо индоевропейско о. Но не държа да ми вярвате.

Възможно е оригиналната дума (названието на напитката) да е от среден род, но името на бога със сигурност не е. Но родът тук е от малко значение. Фонетичните съответствия не стават и са фалшиви та чак дрънкат - така да се каже.

"Дрънкат" за твоята "логика". cool.gif Твоята логика е много плитка, много с непосредствени сравнителни способи, не-ползваща по-широкомащабни способи. И пак ти казвам: тази 'научна' логика е плод на социалистическата ти моделировка. :speak:

Какво пречи Сома на гръцка да има общо със Сома на санскрит? Ти самата си отговаряш на върос ГРЪЦКИЯ Е СТАР ИНДОЕВРОПЕЙСКИ, което е санскри. cool.gif

Остава да ти повярвам на лингвистичния "авторитет", а не- на Луи Жаколио, който казва, че "еллинският е ВИДОИЗМЕНЕН ВЕДАИЧЕСКИ САНСКРИТ" :baby:

• 3 седмици по-късно...

Ето какво знам аз за този език:

Санскрит е древен език, познат още като „езикът на древна Индия“. На него са написани много от свещените книги на Индия и един изключителен паметник на индийската литература Веди. Като термин „санскрит“ означава „изчистен, книжовен, литературен, правилен“. Създаден е вследствие на това, че в древна Индия племената са говорели на различни диалекти и като цяло са нямали унифициран език, въпреки че диалектите са били близки по звучене и значение помежду си.

Говори се в: Индия, Непал

Район: Древна Индия

Общо говорещи: приблизително 49 000

Samskrit-pancha.png

Който знае английски да прочете тук

На санскрит са съставени повечето джайнистки и хиндуйстки (Bhajans), мантри...

Ето как звучи санскрита:

http://www.youtube.com/watch?v=UCVe7D7kkq0...feature=related

Редактирано от sonali92 (преглед на промените)

Ето какво знам аз за този език:

Санскрит е древен език, познат още като „езикът на древна Индия“. На него са написани много от свещените книги на Индия и един изключителен паметник на индийската литература Веди. Като термин „санскрит“ означава „изчистен, книжовен, литературен, правилен“. Създаден е вследствие на това, че в древна Индия племената са говорели на различни диалекти и като цяло са нямали унифициран език, въпреки че диалектите са били близки по звучене и значение помежду си.

Говори се в: Индия, Непал

Район: Древна Индия

Общо говорещи: приблизително 49 000

Samskrit-pancha.png

Който знае английски да прочете тук

На санскрит са съставени повечето джайнистки и хиндуйстки (Bhajans), мантри...

Ето как звучи санскрита:

http://www.youtube.com/watch?v=UCVe7D7kkq0...feature=related

От Твоя линк четеме: "The pre-Classical form of Sanskrit is known as Vedic Sanskrit, with the language of the Rigveda ..."

което ще рече, че трябва да търсим ВЕДИЧЕСКИЯ санскри, който има някий ДНЕШНИ принципни ФОНЕТИЧНИ разлики с класическия санскри, но не знаем НИщО от Уики-то за писмото на ВЕДАическия санскри, което е било СИМВОЛИистично и трябв ада се търси по останалите каманаци на Тихо-океанските острови. Това е писмото на ВЕДАическия санскрит. Днешния класически санскрит се пише на азбука смесена от Девите и Нагите(упадналите Деви), 'Деванагари".... cool.gif

Къде е оная "Дойч Алеф-бета" да ни разянсни разликите между иври и йидиш.... :P:jeer:

От Твоя линк четеме: "The pre-Classical form of Sanskrit is known as Vedic Sanskrit, with the language of the Rigveda ..."

което ще рече, че трябва да търсим ВЕДИЧЕСКИЯ санскри, който има някий ДНЕШНИ принципни ФОНЕТИЧНИ разлики с класическия санскри, но не знаем НИщО от Уики-то за писмото на ВЕДАическия санскри, което е било СИМВОЛИистично и трябв ада се търси по останалите каманаци на Тихо-океанските острови. Това е писмото на ВЕДАическия санскрит. Днешния класически санскрит се пише на азбука смесена от Девите и Нагите(упадналите Деви), 'Деванагари".... cool.gif

Къде е оная "Дойч Алеф-бета" да ни разянсни разликите между иври и йидиш.... :huh::)

Как реши, че трябва да търсим "по останалите каманаци на Тихо-океанските острови"

Как реши, че трябва да търсим "по останалите каманаци на Тихо-океанските острови"

защото връзките натам сочат... cool.gif стига и ти да не приемаш за чиста монета сегашната господстваща система във 'фактологията' на официалните светски учени! да не говорим за 3-те абрахамски религии, чиито общности са си 'самодостатъчни'(self-sufficient) cool.gif

ПС: Чел съм книги на съвременни учени, дето не се лансират в световната "интернационална общност", с анализи на т.нар. "Mu-continent stone-tablets" :baby:

От четенето на преобладаващите отговори в темите на този форум напоследък имам чувството, че има опасност човек да затъпее. Дали е заради това:

U.Ra

Регистриран: 6.08.2008г.

Последна активност: Преди 3 минути

Чете темата: НЛО – заплаха във въздуха?

397 поста (9.03 съобщения на ден)

Поне да бяха информативни тия съобщения.

П.П. Четох тук и пиша това само защото имам да копирам една цяла тухла за египетските йероглифи и умирам от скука, докато го правя. Няма да се повтори.

sonali, много смислени неща беше написал/а. Жалко, че не си прокарват път. Моите съболезнования.

От четенето на преобладаващите отговори в темите на този форум напоследък имам чувството, че има опасност човек да затъпее. Дали е заради това:

U.Ra

П.П. Четох тук и пиша това само защото имам да копирам една цяла тухла за египетските йероглифи и умирам от скука, докато го правя. Няма да се повтори.

sonali, много смислени неща беше написал/а. Жалко, че не си прокарват път. Моите съболезнования.

Ще ти отговоря на австрало-български:

Кенгуру,но мисля че бъркаш. cool.gif

U.Ra

ААА, майне лийбе Алефа! :)

Ес тут миъ зеъ лайд аба их глаубе ден Карактер ейнес Меншен аус зайнъ Шрифт лезен цу кьонен! cool.gif

ААА, майне лийбе Алефа! :)

Ес тут миъ зеъ лайд аба их глаубе ден Карактер ейнес Меншен аус зайнъ Шрифт лезен цу кьонен! cool.gif

Na und?

Аз пък мога да прочета какво има между ушите си.

(Между другото немския добре го докарваш, поздравления. Има нещо между ушите.)

П.П. Съветвам ви от време да време да си сменяте репертоара. Досадно е да се четат едни и същи глупости от определени юзери по всички теми във форума. Писва. И освен това има и хора, които вероятно искат да се информират, а не да четат сладникави излияния.

Na und?

Аз пък мога да прочета какво има между ушите си.

(Между другото немския добре го докарваш, поздравления. Има нещо между ушите.)

П.П. Съветвам ви от време да време да си сменяте репертоара. Досадно е да се четат едни и същи глупости от определени юзери по всички теми във форума. Писва. И освен това има и хора, които вероятно искат да се информират, а не да четат сладникави излияния.

Аз пък се радвам ,че не си изпълни заканата и се върна.Които иска да се информира да ходи да учи в някой университет.Тук е форум.Сладникавите излияния къде ги видя.Да не си забравила да си махнеш розовите очила? cool.gif Да ти припомня ,че точно преди месец един човек който явно си познавала умря.Нищо сладникаво не виждам в тоя факт.Или и ти ще приемеш безкрайно удобната версия за инсценировка?

Аз пък се радвам ,че не си изпълни заканата и се върна.Които иска да се информира да ходи да учи в някой университет.Тук е форум.Сладникавите излияния къде ги видя.Да не си забравила да си махнеш розовите очила? cool.gif Да ти припомня ,че точно преди месец един човек който явно си познавала умря.Нищо сладникаво не виждам в тоя факт.Или и ти ще приемеш безкрайно удобната версия за инсценировка?

аааа, аба ер ист нихт тот, мал зер бетрункен...ахахахаха ;)

Алефката смята, че тука изнясямев предствление, като в Берлинския Болшой театр?.... И когата една истина не върви трябва да "се смени с друга".. :rolleyes::wub::yanim:

Накаря ще и докарам на Ангела Меркел... http://bg.altermedia.info/?p=557

:P:P:P

Де го чукаш, де се пука.

Намирам злоупотребата с това, което се е случило със Стефан (подобно на вербалните ви оргии на други места), за тотална безвкусица.

Вярно е, имах да изкопирам 400 страници, доскуча ми и ви прочетох. Ама не си струва и четенето даже. Не само че пишете глупости под нивото на средно интелигентен човек, ами и с елементарна човешка етика не се съобразявате.

Отвратена!

П.П. Не форум, а селски мегдан.

Отвратена!

П.П. Не форум, а селски мегдан.

Че то форума се е прилагал точно за големина на римския форум http://en.wikipedia.org/wiki/Image:TRF_hh.jpg колкото наше село. cool.gif

Ето и от мен няколко думички на санскрит, разбирасе с тяхното значение, започваме с буквата

"А"

Aditya - Адитя - ведаически бог

Agni - Агних (не съм сигурна за х, дали се произнася) - огън

Ahimsa - Амхиса - безвреден

Amrita - Амрита - нектар на вечния живот

Aryan - Арян - благороден, почитен

"B"

Bharata - Бхарата - древното име на Индия

Bhakti - Бакти - лоялност

Brahma - Брахма - молитва

"C"

Chitraka - Читрака - леопард

Chattam - Чаттам - шал

"D"

Deva - Дева - бог

Devadaru - Девадару - Хималайски кедър

Dharma - Дарма - закон

Dhoti - Доти - традиционна мъжка дреха

"G"

Ganesha - Ганеша - хиндуистки бог

Ghritam - Гритам - масло

Guru - Гуру - учител

"H"

Sindhu - Сингху - река

Hanuman - Хануман - хинуистки бог

Утре ще допиша, произнушението мисля че не е точно, но все пак... дано да им е от полза на тези, които искат да научат нещо за този език cool.gif

"D"

Deva - Дева - бог

а, стига ве! cool.gif .......

"Дева" ако е Бог, защо е корен на санкр. дума "Два"(2), а не - Едно(1)?...U-no на латински?... ;)

Бъди сигурен, че Дева осначава бог,божествен.Да вземем за пример класическия индийски танц Бхаратанатям (разбирасе термина който ще видиш от долу не се употребява само в тук...)

Бхаратанатям е разновидност на класическия индийски танц от южна Индия, възроден през XX в. Думата произлиза от съчетанието на Бхарата на санскрит, хинди – Индия и натиям – на тамилски – танц.

Бхаратанатиям е солов танц, изключително сложен за изучаване, преподаван предимно на момичета който се наричат (и тук забележи) Devadasi (Девадаси) - което в превод означава божествена танцьорка, едва в последно време този се преподава и на момчета. Съставен е от 6 последователни картини по хореографски древен канон. Движението на тялото, лицето и очите са кодирани и изразяват емоции. Сценичното пространство е организирано по правила: музикантите и певците са в ляво а в дясно се издига статуя на Шива в превъплъщението на Натараха (бог на танца). Представлението има продължителност от два до три часа. В миналото този танц се е изпълнявал само в храмовете, по - късно започнал да се изпълнява и извън тях, като спектакъл.

2005010702100804.jpgMeeraBharatanatyam.jpg

Бъди сигурен, че Дева осначава бог,божествен.Да вземем за пример класическия индийски танц Бхаратанатям (разбирасе термина който ще видиш от долу не се употребява само в тук...)

Бхаратанатям е разновидност на класическия индийски танц от южна Индия, възроден през XX в. Думата произлиза от съчетанието на Бхарата на санскрит, хинди – Индия и натиям – на тамилски – танц.

Бхаратанатиям е солов танц, изключително сложен за изучаване, преподаван предимно на момичета който се наричат (и тук забележи) Devadasi (Девадаси) - което в превод означава божествена танцьорка, едва в последно време този се преподава и на момчета. Съставен е от 6 последователни картини по хореографски древен канон. Движението на тялото, лицето и очите са кодирани и изразяват емоции. Сценичното пространство е организирано по правила: музикантите и певците са в ляво а в дясно се издига статуя на Шива в превъплъщението на Натараха (бог на танца). Представлението има продължителност от два до три часа. В миналото този танц се е изпълнявал само в храмовете, по - късно започнал да се изпълнява и извън тях, като спектакъл.

2005010702100804.jpgMeeraBharatanatyam.jpg

Има нещо много фунадаментално, което не разбираш. "Божествения характер" се носи от безсмъртната индивидуална душа, джива-атма, която е еманация от Свръх-душата на Бога, Парам-атама.

"Дева" са първите еманации-администратори на Бога в Горния Астрал*ВИ-радж. Но тези от долния Астрал-Ми*радж) не разбират, че въпреки, че са от Виража са по-съвършени от Миража, то те НЕ СА БОГА. :angel19:

Така, че Дев не нито Маха-Дева, нито Вассу-Дева.

Това няма да ти го кажат светските интерпретации за Индия. :wors:

....защото тези, неша, закоито разправяш НЕ СА "ИНДИЙСКИ", а ти ги прекарваш през 'индийска' призма. :jeer:Кой говори за 'национално-етнически' характер на Бога, който отказва да разбере ИСТИНСКАТА история на ревното човечество?... :wub:

за мене това е Стария завет и Курана днес... :)

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

ohmy.gif ... Добре професоре, явно с теб няма да се разберем... както и да е.Нека да се върна на темата за санскрит-а.

Ето ги числата, надявам се да са от полза на kostadinb разбиарсе не само него...

1 - eka

2 - dvau, dva, dve, dvi

3 - trayas, tisra, tri

4 - catvaras, catasras, catvari, catur

5 - panca

6 - sat

7 - sapta

8 - astau, asta

9 - nava

10 - dasa

11 - eka-dasa

12 - dva-dasa

20 - vimsati

30 - trimsati

40 - catvarimsati

50 - pancasat

60 - sasti

70 - sapti

80 - asiti

90 - navati

100 - satam, sata

200 - dvisata

300 - trisata

356 - sat pancasat trisata

400 - catursata

500 - pancasata

1000 - sahasra

2000 - dvisahasra

3000 - trisahasra

4000 - catursahasra

10,000 - dasasahasra, ayuta

20,000 - vimsatsahasra

30,000 - trimsatsahasra

100,000 - satasahasra, laksha

200,000 - dvi-sata-sahasra

300,000 - tri-sata-sahasra

1,000,000 - prayuta, niyuta

10,000,000 - koti, krore

100,000,000 - arbuda

1,000,000,000 - abja

10,000,000,000 - kharva

100,000,000,000 - nikharva

1,000,000,000,000 - mahaapadma

10,000,000,000,000 - sha.nku

100,000,000,000,000 - jaladhi

1000,000,000,000,000 - antya

10,000,000,000,000,000 - madhya

100,000,000,000,000,000 - paraardha

Понеже езикът хинди произлиза от санскрит ще Ви дам и някои числа на хинди

एक(ek) = one (१) 1

दो(dho) = two (२) 2

तीन(theen) = three (३) 3

चार(chaar) = four (४) 4

पाँच(paanch) = five (५) 5

छेः(cheh) = six (६) 6

सात(saath) = seven (७) 7

आठ(aath) = eight (८) 8

नौ(nau) = nine (९) 9

दस(dhas) = ten (१०) 10

А ти U.Ra, моля то се не ми казвай кое е индийско и кое не е 1,132,446,000 индийци, а ако не и повече знаят и използват нещата за които по горе казах.... като си толкова интелигентен, защо досега не си дал нито една информация за санскрита, човека е попитал какво занете за санскрита, има ли хора, който все още го владеят..... а ти какво? Развиваш му теорий за Луната и там за не помня за какво още.

ohmy.gif ... Добре професоре, явно с теб няма да се разберем... както и да е.Нека да се върна на темата за санскрит-а.

Понеже езикът хинди произлиза от санскрит ще Ви дам и някои числа на хинди

एक(ek) = one (१) 1

दो(dho) = two (२) 2

तीन(theen) = three (३) 3

चार(chaar) = four (४) 4

पाँच(paanch) = five (५) 5

छेः(cheh) = six (६) 6

सात(saath) = seven (७) 7आठ(aath) = eight (८) 8

नौ(nau) = nine (९) 9

दस(dhas) = ten (१०) 10

А ти U.Ra, моля то се не ми казвай кое е индийско и кое не е 1,132,446,000 индийци, а ако не и повече знаят и използват нещата за които по горе казах.... като си толкова интелигентен, защо досега не си дал нито една информация за санскрита, човека е попитал какво занете за санскрита, има ли хора, който все още го владеят..... а ти какво? Развиваш му теорий за Луната и там за не помня за какво още.

Личи си, че още сучеш санкрита.. ;) Не се притеснявай..аз съм закърмен с него и съм си сменил вече млечните зъби... :ph34r:

Сега, много ще те помоля да ми следиш мисълта! :doh: ..ако можеш де?... ;)

Нали забелязаваш, че на санскрит 7 е "САТ". От тука иде латинското САТ-Урн, "Светата Урна", тъй като латинския е АРЙАНСКИ език, това ще го потвърди и Алефката от Дойчланд! ;)

Оттук иде и югата САТйа, Златния век на Шива, като Висш йогин.

Обаче в течение на времето след като са минали 2 юги след САТ и е дошла КАЛИ(преди 5100 години) са се пръкнали религиите на СЕМитите, който като жабоци се надуват да КОПИРАТ Бога и да си изфабрикуват СОБСТВЕНИ версии ЗА НЕГО. :) Поради простата причина, че семитите са били дегенерати на САТ-епохата, както братята сигани сега ги депортират "Сиганите на Сатурн!"

Но обърни внимание, че на иври 7 е ШИВА. т.е не е САТ(букв. светлина, святост, истина)!

http://u-ra.blogspot.com/2008_07_01_archive.html

И сега най-важния въпрос: КОЙ ОТ КОГО Е КОПИРАЛ cool.gif:clap: и защо евреите са се спрели не на САТ а на ШИва за 7.

Аз си имам отговор, за тебе-не зная?...:rolleyes:

Числата са особено интересни, защото показват връзката на санскрит с останалите индоевропейски езици. Хинди не произхожда точно от санскрит, но е сроден с него. Санскрит се говори в днешно време основно от учени и религиозни лица, и за казване на молитви. Ако човек познава този език, ще знае, че не е много за говорене. Винаги е бил езика на учените и духовниците, подобно на латинския в средновековието.

Числата са особено интересни, защото показват връзката на санскрит с останалите индоевропейски езици. Хинди не произхожда точно от санскрит, но е сроден с него. Санскрит се говори в днешно време основно от учени и религиозни лица, и за казване на молитви. Ако човек познава този език, ще знае, че не е много за говорене. Винаги е бил езика на учените и духовниците, подобно на латинския в средновековието.

До ден днешен си мислех, че езикът хинди произлиза от санскрит, защото доста неща си приличат: някои думи, числата.... :eek:

До ден днешен си мислех, че езикът хинди произлиза от санскрит, защото доста неща си приличат: някои думи, числата.... ;)

Грешиш, той произлиза от езика :P "майна"..... :eek:

secret-meina.jpg

Може ли няколко въпроса!?! Кажи ти какво против имаш религиите на семитите? Ти лично и конкретно да си си изпатил от някой или нещо? Не е заяждане, но простички въпроси. Имам и друг въпрос. Мислиш ли че с начина по който се държиш ще отвърнеш от "грешния" според тебе път хората? Мислиш ли че някой ще почете твоята вяра след като ти се обръщаш по този начин??? Според теб, ти зачиташ ли съкровеното у другите и ако не защо не е така? Какъв ти е проблема ако въобще смяташ че имаш такъв защото силно се съмнявам да смяташ или да си го признаеш? Поздрави, ще съм благодарна ако ми отговориш искрено без да се заяждаш.

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Може ли няколко въпроса!?! Кажи ти какво против имаш религиите на семитите?

Ми не са мити, и са в се мит...по-скоро там се мие с карма-зъ :clap: течност... :clap::clap::magnifier:

и са много некоректни при ползването на доктрини...кофтар работа.. :hush:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.