Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Vista фонетика за WinXP намерена

Featured Replies

Дълго ползвах Виста и сега съм с ХП. Свикнах на буквите на вистата и сега ми е трудно със старите. Мога ли да ползвам новата фонетична подредба на ХП? На мястото на W да имам Ш?

Намерих си новата фонетика за стария уиндоус. Давам линк с решението на моя проблем не за да промотирам някакъв сайт, а защото смятам че с новата фонетика има крачка напред. Ч е по-използвана от Ю и е по-достъпна. Има и хубавата буква "ѝ" която досега можеше да се използва само от CharMap и хората бяха почнали да я забравят или заместват с "й".

http://metodii.com/bg_phon2.html

Редактирано от achkoto (преглед на промените)

;)

На мен са ми известни 3 програмки, с които може да се създаде своя клавиатура:

Bulgarian Keyboard Layout Configurator 1.1

Удобно добавя клавиатурни подредби Добавя фонетична или БДС подредба към Windows.

При пускане на програмата се появява wizard, чрез който в две стъпки се добавя желаната подредба. Освен това има възможност и за създаване на персонални подредби. Програмата не изисква инсталация, и след добавяне на желаната клавиатурна подредба може да бъде премахната. Добавената подредба се превръща в част от стандартните за windows подредби, като това по никакъв начин не натоварва или забавя компютъра.

KeyTweak 2.2.0позволява да пренаредите клавишите на клавиатурата си, в случай че ви трябва някоя нестандартна подредба.

Ето я тук: http://www.download.bg/index.php?cls=progr...lt&id=24391

Key Transformation v5.20 - позволит вам настроить раскладку клавиатуры под ваши собственные нужды . Его экранная клавиатура очень легка в использовании. Программа позволяет Вам изменять системные клавиши, такие как Ctrl, Alt, Shift, Table, and Win. Вы также можете отключить какую-либо клавишу. Это может расширить возможности Вашей клавиатуры. Используя данную программу, Вы сможете лекго расширить метод ввода специального языка. Теперь Вы можете создать свою собственную раскладку клавиатуры и ...

cool.gif

Редактирано от nahalnik (преглед на промените)

Можеш, макар да не виждам нищо фонетично в това W да е Ш.

Я, ясно... графично нали щото така малко си приличат.

Главните разлики във фонетиката на Vista са променените места на буквите В, Ж, Ч, Ш, Ю, Я, ь. Вместо Я например, върху клавиша [Q] вече се намира Ч. Едно от положителните неща обаче е, че вече и удареното има свое място на клаватурата ­ върху бутона до [Z], ако имате такъв бутон или е до този над [Enter]-a ви.

Причината за разминаването е, че от Microsoft решиха да използват именно фонетиката, която съвсем отскоро е официален български държавен стандарт ­ БДС 5237:2006. Българските потребители са изправени пред свършен факт.

Доскоро нямаше официален документ за транслитерация на клавиатурната подредба по клавишите на компютърните клавиатури.

Е, няколко "мозъка от БАН се напънаха" и сатвориха безумието, ""фонетичното"" безумие,

което съответно остана във Vista (нали се сещаш, за парите е ставало дума, бързите пари):

currentlayout.jpg

От БИС (Български Институт за Стандартизация) малко ги поосвестиха и не утвърдиха стандарта, но пък Vista вече беше факт. Тъпотия до шия!

Само ѝ ли може да има ударение!? Хахаха... тъпаци. Ами думи като въ̀лна и вълна̀.

Ударението трябва да си е на отделен клавиш (или чрез комбинация от функционалните клавиши, както е при мен).

Та свободно мога да си пляскам ударения дори и на съгласни букви или символи. Ето:

ψ - това е гръцката буква пси, ето при мен с ударение ψ̀

Най-добре е да използваш и сам да си съставиш фонетика чрез безплатната програма на Microsoft

MS Key Layout Creator, или накратко MSKLC.

За да си я инсталираш трябва преди това да инсталираш Net Framework 2.0, който също можеш да изтеглиш от сайта им.

Внимавай, защото MSKLC 1.4 при мен увисваше след компилиране на Фонетиката под една дистрибуция на Win XP SP3.

Под SP2 няма порблем, но може и от скапания хакван Win XP SP3 да е, някакъв Black Edition ли беше на някакъв неграмотник.

Както и да е.

Та тази програма ще ти даде правото сам да си правиш Фонетика.

За жалост не си посочил за какви битове като версии на операционните системи говориш, затова предполагам, че са за

32-битови. Иначе ето ти и една програмка за проверка на правописа и сричкопренасянето. Безплатна е:

Програмака за проверка на правопис и сричко пренасяне за Български език

Ако толкова искаш ще ти направя Vista-подредба да си я подкараш на XP, но моля те не се занимавай с глупости.

Ето ти моята клавиатурна подредба, която е доста по-фоетична от многото претендращи за фонетичност, калвиатурни подредби.

Просто сваляш, разархивираш файла, получава се папка вътре с един файл setup.exe, когото стартираш и си готов.

Българска клавиатурна (максимално фонетична) подредба за Windows XP

W (дабъл ю) = Ю (всъщност при мен е само сингъл Ю) :)

Q = Я (е това си е графичното приближение на я към q, затова е там, но това е всеизвестно, макар да не е фонетично обосновано)

Y (уай... защото накрая има меко и, датс уай, пък и в думи my, thy, yellow, играе роля на нашето й) = Й (и кратко, меко и)

H (ейч, макар че накрая има ч, като взето от азбуката, всеки знае, че в думи се признася като нашето х) = Х

J (джей) = Ж (разбира се, по-редното би било да съответства на нашата буква за звука -дж-, но така или иначе съм включил този символ чрез клавишната комбинация [Ctrl]+[Alt]+[J], за да се появи џ, кето е -дж-, но това малко хора го знаят)

Така или иначе като джей има едно ж, пък и в думи си звучи като -дж-, където пак има ж, макар и не достатъчно фонетично отчетливо като ж.

V = В (ясно защо)

[ = ш (тук вече използвах факта, че нашите сегашни букви така или иначе са повече от сегашните английски)

] = щ (пак така)

X = Ч (отново използвах факта, че нашите букви така или иначе са повече от сегашните английски, макар и не всичките латински, та трябва да се намери място за Ч и Ъ, както и за ненужната ни Ь)

\ (това е или клавиша над [Enter] или е този отляво на клавиша [Z]) = ь

` (това е клавиша отляво на клавиша [1]) = ъ

Специално за последните три може да се правят размени, но аз така си ги избрах.

При комбинации с клавиша [shift] ще изобразяваш главните букви или символи на втори ред от клавиша, както е при цифровите

клавиши!

Допълнения:

в различни комбинации на клавишите [Ctrl]+[Alt]+ [съответен клавиш] ще намериш символи и букви като:

‰ - промил (хилядна)

þ - плезене

¤ - щифт, карфичка или маркер

∞ - безкрайност

÷ - делител

≈ - приблизителност

φ - фи

ω - омега

? - валута евро

® - регистрирана марка

™ - търговска марка

¥ - валута йена

θ - тита

ζ - зета

° - градус

α - алфа

σ - сигма

∂ - делта

γ - гама

ѕ - нашият звук -дз-

џ - нашият звук -дж-

ψ - пси

λ - ламбда

ξ - кси

∑ - сума (главна буква зета)

≠ - различно

© - запазени права

√ - корен

β - бета

№ - номер

µ - мю

Сега в комбинация [Ctrl]+[shift]+[Alt]+[съответен клавиш]:

Ω - главна буква омега, знак за съпротивление като физична величина

ε - епсилон

ρ - ро, знак за плътност като физична величина

† - кръст

Θ - главна буква тета

Ξ - главна буква кси

£ - валутна лира

Ψ - главна буква пси

Ø - диаметър

Δ - делта

∫ - интеграл

«

»

Главните букви Ѕ и Џ също са тук.

E, надявам се да ти е от полза. За да слагаш ударения, където си поскаш използвай клавишната комбинация:

[Ctrl]+[ALt]+[`], валидна при моята подредба и може да се ползва във програми поддържащи Unicode таблици на символите. Firefox е такава и повечето форуми и тесктови редактори би трябвало да са такива.

[`] - е клавиша отляво на клавиша [1]

:angry:

Редактирано от adXok (преглед на промените)

:)

На мен са ми известни 3 програмки, с които може да се създаде своя клавиатура:

Ето я тук: http://www.download.bg/index.php?cls=progr...lt&id=24391

cool.gif

Отдавна търся програма като KeyTweak 2.2.0,но..... за кирилица,т.е без да размествам латинските букви,да сменям местата на кирилските.Тая е много удобна ,но за латиница.

Имаш ли лнкове за другите две?Дали те имат тая възможност?

• Автор

Тая тема стана за публикуване в Уикипедия. @adXok - изуми ме.

Аз нямам желание да правя моя си фонетична подредба, защото цялата работа с фонетиката е много измислена. Истинската клавиатура трябва да слага най-използваните букви на най-удобните места за писане по десетопръстната система. Сега ги слагат по това как изглеждат или как се чуват, което не е функционално. БДС според мен не е направена максимално добре. Историята с разделяне на гласните и съгласните на различни ръце не е добра.

Ако някой има идея за скрипт или софтуер който може да преброи буквите и знаците в особено дълъг текст и да направи статистика за използването им да пише да направим една нормална клавиатурна подредба според използването на знаците в нашия език.

gaden{at}abv{dot}bg

Това е много удачна идея, achkoto

Бедата е обаче кой текст да послужи като меродавна база и то за български език.

Според мен това трябва да са поне три текста. Един от бълг. худ. литература, един от научната

и един от жълтата преса.

Защо обаче е необходимо да има "някакво" фонетично подобие с латиницата?

Ами заради съответствието, доколкот е възможно. Пък и те също имат няколко системи,

една от които е тази на Dvorak. Аз съм виждал само една хардуерна клавиатура по

система Dvorak за латинските букви. Виждал съм и една германска, където спрямо сегашната QWERTY

Y феше Z или нещо подобно. При френските също има някакви размени, но това, което ги свързва е азбуката.

Те пишат всинца на латиница. Още не съм виждал специална клавиатура за кирилицата.

Вероятно руснаците имат такива, но не и ние. Твърде малък пазар сме... нищо, че сме създали кирилицата!

Всички я знаят като рашън алфабет чарсет.

QWERTY доколкото знам аз е решение на чисто технически проблем, свързан с механиката на остарелите днес печатарски

ръчни машини. Няма никаква азбучна, статистична ползваемост на буквите в думите (както е при системата на Dvorak,

но само за английския език и неговите думи), изобщо нищо не е налагало QWERTY като клавиатурна подредба освен

решението на техническия проблем в печатарските машини, които днес само хората над 60 г. сигурно ползват!

Статистически не може да има меродавен текст, който да се ползва за това колко често се използват тези или онези букви.

Има и съвсем отделен въпрос по отношение на нашата азбука, който съм засегнал в раздела Образование тук във форума,

свързан с нейното реформиране, по точно определени в поста ми критерии.

И аз смея да твърдя съм прав. Ще ме прощават филолози и граматици, но сегашния вид на азбуката ни първо е недостоверен,

второ - редактирван, и трето леко по-тромав отколкото трябва да е. Да ме прощават братята Кирил и Методий, но те са опитвали

да обхванат колкото се може повече звуци у другите народи предвид факта, че те самите са българи.

Това малко ги е поувлякло на места, осбено с буквите Ю, Я и Щ, както и Ь. Повече в другата тема:

за азбуката ни

• Автор

Дай софтуерът. Компютърът ще преброи буквите в де що текст му се подаде за секунди. После ги нагласяме на клавиатурата F и J най-използваните букви и продължаваме нататък. За съжаление професионалният софтуер като InDesign няма такива функции.

А буквите не искам да ги променям, въпреки че някои Ш Щ Ж Д и мастодонта Ю не са добри чисто графично. Кирилицата не е толкова "барната" като латиницата, но поне добра клавиатурна подредба можем да имаме. Няколкото знака в повече не са проблем. Виж на французите им е по-трудно с това задължително изписване на ударения.

... и колибки и една грамда букви в думите, които изобщо не произнасят

beacoup = боку̀

peugeot = пежо̀

• 5 седмици по-късно...

Наскоро търсих информация за клавиатурните подредби и попаднах на тази страница, от която може да се изтеглят разширени български клавиатурни подредби за Windows (2000 и по-нова).

В този PDF файл са показани разположението на знаците при различните подредби. Инсталирането на разширените подредби е като при всяка друга програма за Windows и няма да затрудни никого. Освен ударено и ( ѝ ), могат да се изписват и доста други символи/букви ( ? — Э † ® ™ © ы «» … „ “ д́ а̀ ъ́ ).

За да може да се виждат допълнителните знаци, е необходимо символите да се съдържат в използвания шрифт. Има ъпдейт за Windows - European Union Expansion Font Update, който предлага някои допълнителни символи в Times New Roman, Arial, Trebuchet и Verdana шрифтовете (линк). Ето описанието:

Updated versions of Times New Roman (regular, bold, italic and bold italic), Arial (regular, bold, italic and bold italic) Trebuchet (regular, bold, italic and bold italic), and Verdana (regular, bold, italic and bold italic) that include six additional characters not available in the Windows XP versions of these fonts. The new added characters are Unicode code-points U+0218, U+0219, U+021A and U+021B used for Romanian and U+040D and U+045D used in Bulgarian.

Ако някой има нужда от още допълнителни символи или букви от други азбуки, в настройките на клавиатурата за език English (United States) може да си добави Keyboard layout/IME - United States-International (има я стандартно). При превключване в тази подредба, могат да се изписват много допълнителни символи ( ² ³ ¤ ? £ ¥ ¼ ½ ¾ × ÷ ¬ » ¦ ø ¶ § © ® ) и букви ( á æ ä Å ú Ü ¿ ç Ç ð ß ö ñ µ ) в комбинация с AltGr клавиша. Подредбата има и т.нар. dead keys ( ', `, ", ^ ), които при първото натискане не изписват символ, но в комбинация с някои от следващите клавиши, изписват допълнителни букви ( ù ÿ â Ã ). Повече инфо за тази подредба може да се види тук.

Тая тема стана за публикуване в Уикипедия. @adXok - изуми ме.

Аз нямам желание да правя моя си фонетична подредба, защото цялата работа с фонетиката е много измислена. Истинската клавиатура трябва да слага най-използваните букви на най-удобните места за писане по десетопръстната система. Сега ги слагат по това как изглеждат или как се чуват, което не е функционално. БДС според мен не е направена максимално добре. Историята с разделяне на гласните и съгласните на различни ръце не е добра.

Ако някой има идея за скрипт или софтуер който може да преброи буквите и знаците в особено дълъг текст и да направи статистика за използването им да пише да направим една нормална клавиатурна подредба според използването на знаците в нашия език.

gaden{at}abv{dot}bg

тогава, защо използваш QWERTY клавиатура? използвай DVORAK

gaden{at}abv{dot}bg

Това е направено мнооого отдавна и така е създадено БДС подреждането. ТО е едно от най-оптималните в целия свят, ненапразно наши машинописци редовно печелеха първи места на международни конкурси

Да взема да го науча това бдс ли...

Въпрос на желание е. Аз лично макар че имам у дома добър учител по машинопис нямах време и мерак да го направя :P

• 3 месеца по-късно...

Във фонетичната ми липсваха э и ы, но поправих това.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.