Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

32 кв.м или 87 куб.м-какъв климатик

Featured Replies

Здравейте, не мога да разбера за 32 кв.м или 87 куб.м помещение климатик с каква мощност да избера, защото фирмите препоръчват модели от 12 до 24 по незнайно какви правила. Модела на Mitsubishi отговаря на 12, а този на General на 18, а дори ми препоръчват 24. Как и защо, не ми стана ясно. Предваритено благодаря на всички

Здравей, ми правилата са много ясни, но просто не са си направили труда да ти ги разяснят и на тебе така,че просто се вслушай в съветите на специалистите! Това 12000btu или 12-ка, 18000btu или 18-ка е обема който климатика може да отопли или охлади! Имат си фирмите едни таблици по които гледат от колко до колко кубика какъв климатик ще е най-удачен! Ако нещата се колебаят например между 12 и 18 се гледа и разположението на стаята дали е север юг и тн. Според мен една 18-ка в твоя случай ще е напълно достатъчна! cool.gif

...Това 12000btu или 12-ка, 18000btu или 18-ка е обема който климатика може да отопли или охлади!...

Само да уточня че това всъщност е топлината, която може да се отнеме/придаде от климатика в специални единици - btu(british termal unit ако не ме лъже паметта) и НЯМА пряка зависимост с площта/обема на помещението

Само да уточня че това всъщност е топлината, която може да се отнеме/придаде от климатика в специални единици - btu(british termal unit ако не ме лъже паметта) и НЯМА пряка зависимост с площта/обема на помещението

Приема се cool.gif просто се опитах по-простичко да го кажа :wors:

Сам може да прочетеш какво е BTU (British thermal unit). Тази единица за енергия (за мощност е BTU/h) е много далече от международния стандарт ISO, но се използва (незнайно защо) при означаване на мощността на климатиците. Както са ти казали вече, няма връзка нито с площта, нито с обема на помещението.

Във фирмите ти казват различни мощности, защото в никоя от тях не са ти сметнали точно топлопритоците (или топлинните загуби за зимен режим) на твоето помещение. За тези изчисления си има методика, но са трудоемка и гадна работа. Определянето на мощността по таблици въз основа на площ (или обем) на помещението е много неточно (ама наистина много). Така се получават разлики в пъти- повече - 12, 18, 24, зависи кой колко си е "вързал гащите", т.е. преоразмерил системата.

Тук може да видиш коментари на същата тема (peshooo е обяснил нещата по-обстойно).

за помещение от 87 куб.м ти трябва приблизително клматик с климатична мощност 5.5 кВт ако смяташ да го ползваш за основно отопление. Наистина сметката не е точна но приблизително 55-60 Вт на куб.м се взима.

И от тука вече идват разликите защото " деветки", "дванадесетки", "осемнадесетки" при различните марки климатици за с различна мощност. Изкай каталози като отидеш в магазина и гледай номиналната мощност при отопление.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Благодаря за отговорите, бяха точни, но сега възникна проблем с марката на машината.

Благодаря за отговорите, бяха точни, но сега възникна проблем с марката на машината.

Според мен проблема е с финансовите ограничения или парите с които разполагаш и си готов да се разделиш laugh.gif

Дали да е обикновена конвенционална духалка (аз ги наричам в рамките на майтапа сушоари..) от сорта на Мидеа или хипер инверторно японско чудо от вида на Дайкин или Митсубиши. Като освен ефективната и икономична работа на последните трябва да се добави и тишината и допълнителните екстри като филтриране и пречистване на въздуха и т.н.. Ти си на ход, както се казва :P

• Автор
Според мен проблема е с финансовите ограничения или парите с които разполагаш и си готов да се разделиш laugh.gif

Дали да е обикновена конвенционална духалка (аз ги наричам в рамките на майтапа сушоари..) от сорта на Мидеа или хипер инверторно японско чудо от вида на Дайкин или Митсубиши. Като освен ефективната и икономична работа на последните трябва да се добави и тишината и допълнителните екстри като филтриране и пречистване на въздуха и т.н.. Ти си на ход, както се казва :)

Здрасти, насочил съм се към качествен климатик като Mitsubishi, General, Hitachi и вероятно Panasonic, но задължително клас А. и да е 18-ка, което май е трудно съчетание

Ако имате идеи - казвайте. Предварително ви благодаря

Не мисля, че има база за сравнение между "японско хипер инверторно чудо", както го нарече колегата отгоре :P и General и Panasonic ;)

За най-малко пари -> Panasonic по скъпо е Fujitsu, a ako си за японското чудо може и Toshiba

За японското чудо ако ще говорим, първо нека е Японско ;) Аз пък бих се спрял например на SANYO DS45T2 или защо пък не на SHARP AY-T40SX.

За японското чудо ако ще говорим, първо нека е Японско ;) Аз пък бих се спрял например на SANYO DS45T2 или защо пък не на SHARP AY-T40SX.

laugh.gif

Съгласен, разбира се. Предложените по-горе три модела имат до 45 дб шум на вътрешното тяло и май бият и мидейките по тоя показател sad.gif Шарп дори втора употреба са отлични машинки.

• 2 седмици по-късно...

Точно преди 1 месец и аз бях пред същата дилема - помещение около 36 квадрата + антре към него още 6 квадрата. Голямо четене падна, тъй като за първи път си купувах климатик за отопление. Накрая след много четене и консултации взех MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES SRK 63 ZE-S1. cool.gif За твоята кубатура мисля, че и TOSHIBA DAISEIKAI III 16 SAVP (първоначалният ми избор) ще ти свърши идеална работа. :cheers: Разбира се и останалите фактори като изложение, изолация и т.н. не са за пренебрегване и следва да се отчитат...

BTU или british termal unit има коефициент (не го помня на изуст, но го имам в някой от учебниците), по който се умножава и се минава в kW, което е по ISO.

Значи най-грубо се смята така: слагаш 50W на кубик от помещението и си готов. А ако искаш да сметнеш с по-голяма точност се използват едни кофти таблици с коефициенти на топлопроводност на елементите на стените от помещението...

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Изборът падна на Toshiba Daiseikai 16, тиха и ефективна работа поне засега. Поздрави от мен

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.