Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Не мога да изпиша символа "|"

Featured Replies

става дума за лаптопа ми.

когато натискам клавиша за | излиза < , а без шифта излиза >

като долу до "м"пак си излизат тези символи.

как мога да го оправя това?

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

| Я пробвай последният клавиш на реда с буквите к л : " | . Демек. при мен на фонетичната кирилица отговаря на Ю

Здравей!

На клавиатура bds се изписва така: клавиша за горен знак /стрелката над ctrl/ и клавиша след 0-та. "I" - това е резултата!

Успех!

става дума за лаптопа ми.

когато натискам клавиша за | излиза < , а без шифта излиза >

като долу до "м"пак си излизат тези символи.

как мога да го оправя това?

Човече :baby: нали знаеш настроиките на езика (settings) влез там ако пишеш на балгарски смени си езика на (phonetic) нещо такова biggrin.gif ако пишеш на English ще си го направиш на Сащ-международен

Здравей!

На клавиатура bds се изписва така: клавиша за горен знак /стрелката над ctrl/ и клавиша след 0-та. "I" - това е резултата!

Успех!

и така е правилно служаи пича

Редактирано от the hacker (преглед на промените)

Още един съвет ако си свикнал да пишеш на компютри с Flex Type и преминеш да вградената кирилица на компютър без инсталиран Flex Type ще имаш проблеми с някои знаци, в такъв случай инсталирай Flex Type, за да ти оправи клавиатурата, но не го използвай, това се отнася особено много за Вистите!!!

Не бъркайте човека, | не е еднакво с I. Аз имам 2 такива клавиша - вляво от Enter-a и вдясно от Shift-a.

Още един съвет ако си свикнал да пишеш на компютри с Flex Type и преминеш да вградената кирилица на компютър без инсталиран Flex Type ще имаш проблеми с някои знаци, в такъв случай инсталирай Flex Type, за да ти оправи клавиатурата, но не го използвай, това се отнася особено много за Вистите!!!

Това по-добре не го правете...

Първо Виста няма никаква нужда от киризатор. А ако не те кефи подредбата, Мънисофт са пуснали редактор за клавиатурни подредби. И темлейт със стария вариант...само не са ти го сложили, заради БДС предполагам(Български Държавен Стандарт).

А на ХР да сложиш флекс тъп е също толкова интелигентно, та чак отрицателно. Им си къде-къде по-хуманен вариант, ако при ОС може да се говори за хуманност....

И странно, защо реши че ползва ОС на Майкрософт? В кой раздел сме....

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

• Автор

зна4и клавиатурата ми е такава http://4storing.com/y3quc/72387b7df2d66bfb...d21fda636a.html

опитах от контрол панела ми е заредено U.S English. пробвах смених вси4ките лаиоут варианти оба4е така и не се появи

клавиша. все си изписва > . опитах и на бг но пак същия символ излиза.....

както се вижда последния след л е ' ili " (със и без шифта)

_HAKERA_,

Аз ти дадох съвет, който "работи" - ти решаваш!

• Автор
@_HAKERA_, не си дал информация нито за модел на лаптопа, нито за операционната система. Ако е Linux, коя точно е дистрибуцията?

Как очакваш от тези 2-3 изречения:

да стане ясно всичко това?

Имам чуството, че постоянно се изпитват пророческите дарби на участниците във форума.

опитвах и това с бдс. след 0-та нормарлно е нарисувано тире и долно тире. и с 4ервено има вертикалната 4ерта

оба4е се полу4и ето това

stomanata@darkstar:~$ cat .bash_history Igrep ping

прили4а на главно англииско "и"

и не ми върши работа както се вижда.

а за следващият пост:

кажи какво да дам като резултат или да покажа. постнал съм снимка как ми е клавиатурата и съм написал 4е

не може с него клавиш да ми изпише вертикалната 4ерта.....

• Автор
Снимката е добре да я има. Преброих 86 клавиша.

Моделът на лаптопа и името на дистрибуцията (предполагам, че е DARKSTAR Linux) може да помогнат при търсенето на решение за проблема.

Проблем с изписването на "|" имах при изпробване на SliTaz Linux. При стартирането клавиатурата беше настроена по френска подредба. Затова казвам, че колкото повече информация има, толкова шансът някой да ти помогне е по-голям.

да де. ясно. ама не знам то4но кое да постна, ина4е мн неща могат да се кажат.

лапа е беnq joybook r56 (ако вземеш да търсиш за него ще ти излезат най-разли4ни

конфигурации) този е с процесор т7250 и 2гб рам.

дистрото е слак 12.1 :P

• Автор
Ето че не болеше толкова cool.gif .

Аз нямам опит със Slackware, но във форума ще се намеря хора, които са наясно с него.

Може би ще е полезно да покажеш настройките за клавиатурата в xorg.conf ?

ето го целия конф

http://pastebin.ca/1236797

На моята клавиатура има втори бутон за "\" и "|" символите, който се намира в дясно от Left Sift. При натискане се получава точно това: "...когато натискам клавиша за | излиза < , а без шифта излиза >". Затова си мисля, че ако на моя клавиш се появи въпросния символ, би могло и при теб да проработи.

За да може чрез него да се изписва символ "|", трябва да настроя само подредба UK (default) или подредба US (вариант intl) и да го натисна в комбинация с AltGr. При такива настройки могат да се изписват и допълнителни букви с помощта на AltGr или чрез т.нар. dead keys. Повече инфо виж тук - UK, US-International.

В твоят xorg.conf не са зададени някои настройки (XkbModel, XkbLayout ...), и вероятно са ползват default настройките:

# These are the default XKB settings for X.Org

#

#	Option	 "XkbRules"	  "xorg"

#	Option	 "XkbModel"	  "pc105"

#	Option	 "XkbLayout"	 "us"

#	Option	 "XkbVariant"	""

#	Option	 "XkbOptions"	""
За да се зададат подредбите в xorg.conf, би трябвало секцията за клавиатурата да се настрои подобно на това:
	Option	 "XkbRules"	  "xorg"

Option	 "XkbModel"	  "pc102"

Option	 "XkbLayout"	 "us,bg"

Option	 "XkbVariant"	"intl,phonetic "

Option	 "XkbOptions"	"grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll" # превключва се с Ctrl+Shift, индикацията е със Scroll Lock

Ако за настройка се ползва KDE Control Center-> Regional & Accessibility-> Keyboard Layout, тогава настройките в xorg.conf не се зачитат, а важат насттойките от tab Layout.

Тук настройките на модела на клавиатурата и подредбите са по-лесни. По-трудна е нaстройката на превключването между различните подредби - прави се в Keyboard Shortcuts (по default e Alt+Ctrl+K ; за да работи в посока BG->US трябва да е маркирано "Include latin layout" в tab Layout).

Настройките от tab Xkb Options се отнасят за случая когато са в сила настройките от xorg.conf, т.е.когато на tab Layout НЕ Е маркирано "Enable keyboard layots".

Остава да опиташ с някоя от тези настройки (независимо дали в xorg.conf или в KDE) и да видиш резултата. Всички тези настройки се отнасят за графичния режим, но не и за виртуалните (текстовите) конзоли.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...
  • Автор
На моята клавиатура има втори бутон за "\" и "|" символите, който се намира в дясно от Left Sift. При натискане се получава точно това: "...когато натискам клавиша за | излиза < , а без шифта излиза >". Затова си мисля, че ако на моя клавиш се появи въпросния символ, би могло и при теб да проработи.

За да може чрез него да се изписва символ "|", трябва да настроя само подредба UK (default) или подредба US (вариант intl) и да го натисна в комбинация с AltGr. При такива настройки могат да се изписват и допълнителни букви с помощта на AltGr или чрез т.нар. dead keys. Повече инфо виж тук - UK, US-International.

В твоят xorg.conf не са зададени някои настройки (XkbModel, XkbLayout ...), и вероятно са ползват default настройките:

# These are the default XKB settings for X.Org

#

#	Option	 "XkbRules"	  "xorg"

#	Option	 "XkbModel"	  "pc105"

#	Option	 "XkbLayout"	 "us"

#	Option	 "XkbVariant"	""

#	Option	 "XkbOptions"	""
За да се зададат подредбите в xorg.conf, би трябвало секцията за клавиатурата да се настрои подобно на това:
	Option	 "XkbRules"	  "xorg"

Option	 "XkbModel"	  "pc102"

Option	 "XkbLayout"	 "us,bg"

Option	 "XkbVariant"	"intl,phonetic "

Option	 "XkbOptions"	"grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll" # превключва се с Ctrl+Sift, индикацията е със Scroll Lock

Ако за настройка се ползва KDE Control Center-> Regional & Accessibility-> Keyboard Layout, тогава настройките в xorg.conf не се зачитат, а важат насттойките от tab Layout.

Тук настройките на модела на клавиатурата и подредбите са по-лесни. По-трудна е нaстройката на превключването между различните подредби - прави се в Keyboard Shortcuts (по default e Alt+Ctrl+K ; за да работи в посока BG->US трябва да е маркирано "Include latin layout" в tab Layout).

Настройките от tab Xkb Options се отнасят за случая когато са в сила настройките от xorg.conf, т.е.когато на tab Layout НЕ Е маркирано "Enable keyboard layots".

Остава да опиташ с някоя от тези настройки (независимо дали в xorg.conf или в KDE) и да видиш резултата. Всички тези настройки се отнасят за графичния режим, но не и за виртуалните (текстовите) конзоли.

мерси за обяснянията.

ам тръгнах да пиша това, оба4е аз имам настройки в контрол центъра.

добавил съм us English s keymap "us"

i

bulgaria s keymap "bg" variant phonetic.

превкл. съм си го направил с ctrl+1 :)

та в такъв слу4ай какво да правя, след като xorg не важи?

В контрол центъра за подредба USA се избира Layout variant: intl (International). Стандартно е избрано <default>.

Тогава при USA подредба въпросният клавиш в комбинация с AltGr изписва "|", a в комбинация с AltGr+Shift - "¦".

Без тези комбинации изписва "<" (+Shift: ">" ).

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Привет :)

ам като натискам altgr изобще не изписва буква. на моменти с алт и клавиша изпълнява все едно

съм натиснал pgup... не знам преди малко както мачех комбинации изведнъж стана нещо и

само клавиша без нищо друго да натискам към него изписа правилният символ.

и докато тръгнах тука да пиша благодарности изчезна..... sad.gif

В контрол центъра за подредба USA се избира Layout variant: intl (International). Стандартно е избрано <default>.

Тогава при USA подредба въпросният клавиш в комбинация с AltGr изписва "|", a в комбинация с AltGr+Shift - "¦".

Без тези комбинации изписва "<" (+Shift: ">" ).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.