Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с реалния размер на хард диска

Featured Replies

Ами неска забелязах ,че хард диска неми отчита всичката памет ето снимка направо

Снимка

хард диска е WD 640AAKS

Някав начин да са оправи или поне да не се губи толкова много все пак 40ГБ са си 40 до онзи ден бях със 80ГБ хард ..... ohmy.gif

Това си го направил само за да се изфукаш с многото място, което имаш, мисля аз :P Няма лошо :P Аз ако имах няколко стотин гиги място, въобще нямаше да ми дреме за некви си 40 гиги... Ако пък на тебе ти дреме, форматирай съответния диск, няма друг начин да се освобядиш от т.нар. temporary crap ;)

Редактирано от Crimsader (преглед на промените)

• Автор

Нищо общо няма с хваленето ама както и да ... Я кажи по точно как да го форматирам върху диска да дам дясно копче и формат ли ?

Нищо общо няма с хваленето ама както и да ... Я кажи по точно как да го форматирам върху диска да дам дясно копче и формат ли ?

Не, като начало използвай търсачката на форума! Теми бол

М'дам.Ето как са нещата.

80GB ~ 78GB

320GB ~ 300GB

640GB ~ 600GB

750GB ~ 700GB

1TB ~ 900GB

хард диска е WD 640AAKS

Някав начин да са оправи или поне да не се губи толкова много все пак 40ГБ са си 40 до онзи ден бях със 80ГБ хард ..... ohmy.gif

Нищо не ти се губи, така е !!!

Даже и да го форматираш и да е само на един дял пак ще ти показва сумата от сегашните ти четири дяла.

А що ще са пак 40 по-малко да кажат знаещите техничари, аз само ти казвам че на мойте 6 диска все по-малко ми показва от това което пише по сайтовете. Например 250 ГБ излизат 237 angry.gif

Ами един гигабайт е равен на 1024 мегабайта, а не на 1000...

...както го смятат производителите, те даже го пишат това на самите хардвое.

И имаше преди едни модели на Хитачи примерно които бяха наистина 80 гиги, а по описание 82.3.

Ами един гигабайт е равен на 1024 мегабайта, а не на 1000...

за ИТ за производители

на дискове

1k=1024 1k=1000

1M=1024*1024 1M=1000000

1G=1M*1025 1G=1000000000

за ИТ ......................... за производители

.................................. на дискове

1k=1024 .................... 1k=1000

1M=1024*1024 ........... 1M=1000000

1G=1M*1025 .............. 1G=1000000000

WTF?!

Или по-просто, размера на твърдият диск минус 6.87%. Колкото по-голям диск, толкова повече място го няма.

80GB - 74GB

160GB - 149GB

250GB - 232GB

320GB - 298GB

400GB - 393GB

500GB - 465GB

640GB - 596GB

750GB - 698GB

1000GB/1TB - 931GB

1500GB/1.5TB - 1397GB

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

Ползвай търсачката , доста подобни теми има тук .

Нищо не се губи, по тази логика и аз имам 69гб по-малко:

1213784_orig.jpg

Четете малко , преди да задавате тъпи въпроси cool.gif

1\0 = 1 бит ,1 байт = 8 бит, 1 Кбайт = 1024 байта, 1 Мбайт = 1024 Кбайта, 1 Гбайт = 1024 Мбайта

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

WTF?!

Или по-просто, размера на твърдият диск минус 6.87%. Колкото по-голям диск, толкова повече място го няма.

...

Процента е верен само а рзмера е дефиниран в гигабайтове. Ако е в мегбайтове или терабайтове ще е друг!!!

Процента е верен само а рзмера е дефиниран в гигабайтове. Ако е в мегбайтове или терабайтове ще е друг!!!

Съгласен, но в момента дисковете се продават в гигабайти и ще е така поне докато плочите не станат с размер 1TB, което няма да е скоро.

Съгласен, но в момента дисковете се продават в гигабайти и ще е така поне докато плочите не станат с размер 1TB, което няма да е скоро.

Въпроса е принципен

АКо са килобайти разликата е 2.4%, мегабайти - 4.8%, гигабайти 7.3%, 9.95% терабайти

Въпроса е принципен

АКо са килобайти разликата е 2.4%, мегабайти - 4.8%, гигабайти 7.3%, 9.95% терабайти

Мда, но тези проценти, които си написал са от реалния размер към написания. От написаният към реалния са други:

килобайти - 2.34%, мегабайти - 4.63%, гигабайти 6.87%, терабайти 9.05%

Сега всички доволни ? :down:

Мда, но тези проценти, които си написал са от реалния размер към написания. От написаният към реалния са други:

килобайти - 2.34%, мегабайти - 4.63%, гигабайти 6.87%, терабайти 9.05%

Сега всички доволни ? :help wanted3:

Съгласен, и дано спрат подобен тип въпроси ;)

Абе май и умрелите разбраха как добре си знаем уроците biggrin.gif .И автора на темата разбра.Давайте да прибираме лазерните мечове...Силата да бъде с вас!

Съгласен, и дано спрат подобен тип въпроси :yanim:

Айде стига бе, що гоните хората от форума?

Кво ви пречи че питат като са се намерили обикновени потребители да отговарят?

И я да ми обясните вие знаещите дипломираните техничари тоя точно човек как е щял да си намери успокояваща го информация ако не е питал. С търсачката ли?

Ами с кои ключови думи е щял да се сети да търси?

Ами ако му се повдига при четене на повече от половин страница Hi-Tech обяснения и разисквания?

Питащият се подведе от първия отговор и щеше да форматира angry.gifangry.gifangry.gif

от което ми изглежда че и да се е опитвал да чете по писаните вече теми, пак е щял да разбере на криво нещо и пак ще е трябвало да пита допълнително.

Част от хората искат сдъвканко на готово само да лапнат бързо един залък спасителна информацийка и да бягат към нещо по-разбираемо.

Щом като има раздел "празни приказки" значи ще има и интерференция от към него и към другите по-сериозни раздели.

И после, ако никой нищо не пита ... ко шъ стане тогиз?

Айде стига бе, що гоните хората от форума?

Кво ви пречи че питат като са се намерили обикновени потребители да отговарят?

Аз не искам да ги гоня, а нещо друго. Ще си разреша да преразкажа една притча:

Дай на човека риба и той ще е сит цял ден, научи човека да лови риба и той ще е сит цял живот

Според мен все още не е даден точен отговор за реалният размер на харддиска.Давам пресен пример-купувам чисто нов външен диск,който се форматира на XP и съответно показва по-малко Gb.Празен диск,без записана информация на него-включвам на PC с Ubuntu и се появява папка,която не се показва под Windows (скритите папки са разрешени).Тази папка не може да се отвори с Ubuntu,но е създадена при форматирането.Това ме навява на мисълта,че ОС записва сервизна информация в тази папка и нейният размер е пропорционален на размера на диска.

Аз не искам да ги гоня, а нещо друго. Ще си разреша да преразкажа една притча:

Дай на човека риба и той ще е сит цял ден, научи човека да лови риба и той ще е сит цял живот

Някои хора нямат време да стават "всестранно развити личности" и да учат из основи всичко от което някой ден биха имали нужда.

Други (като мене) много яко ги мързи да се задълбочават "излишно" щото се чувстват претрупани от прекалено новости.

И трети и да искат не могат да постигнат нещо и съответно търсят задължително чужда помощ като им се е разкачил кабела на антената на телевизора например, щото са 100% убедени че не разбират и затова не пипат къде не им е работа.

Пример:

Моята половинка ме накара да купиме каруца с автоматична скоростна кутия за да няма амбреаж че я бил обърквал. И кво, пак не иска да я кара щото се чувства несигурна. Учи си я че си нямаш работа, нея като я е шубе пак не кара.

А па да не ти разправям какво мислят хората на изкуството за техниката... пълна мъгла им е.

Според мен все още не е даден точен отговор за реалният размер на харддиска.Давам пресен пример-купувам чисто нов външен диск,който се форматира на XP и съответно показва по-малко Gb.Празен диск,без записана информация на него-включвам на PC с Ubuntu и се появява папка,която не се показва под Windows (скритите папки са разрешени).Тази папка не може да се отвори с Ubuntu,но е създадена при форматирането.Това ме навява на мисълта,че ОС записва сервизна информация в тази папка и нейният размер е пропорционален на размера на диска.

И каква е тази тайна папка? И колко е голяма?

И по-интересно, защо не искаш да приемеш отговора който се поддържа от цялото ИТ общество(не говоря само за този форум, все пак е само една прашинка), и е доказан?

Папката не е тайна,даже си излиза съвсем нормално на Ubuntu.За това,колко е голяма и как е именувана сега не мога да кажа понеже нямам достъп до PC-то с Ubuntu.Темата още не вървеше във форума,когато правих тези неща с харддиска.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.