Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за климатик до 2000 лв.

Featured Replies

Здравейте съфорумци!

Смятам да си купувам климатик за моето жилище.

Сумата, която смятам да отделя е максимално 2000лв., честно казано, ако мога да намеря нещо по-ефтино като до 1500-1600 лв. би било доста добре за мен. Така, че гледайте до 1500 лв., ако няма нищо, което да ми пасва на мен, е тогава ще са 2000.

Сградата е панелка старичка, но сме си направили добра изолация.

Апартаментът е малък, състои се от две стаи по 12 квадрата и с по около 30 кубика.

В тези две стаи искам да поставя оптималният вариант за климатик.

Смятам, че за кубатурата е достатъчен 9ка на стая, предполагам.

Бих искал да ме посъветвате за марка, също така поддръжката ме интересува.

До колкото знам, Panasonic са най-добрите, но не знам дали ще мога да си взема добър за тези пари. Ето къде ще ми трябва помощ.

Също така съм чувал, че е важно къде е произведен...тука също ще трябва да ме светнете.

Общо взето би било добре да ми кажете грубо какви биха ми били разходите по поддръжката им.

Надявам се, че мненията ще са единодушни.

Благодаря ви предварително.

Има решение с Panasonic - едно външно тяло с две "деветки" ;-) Made in Malaizia

Но.... този мач е от шампионскaта лига и билетите са малко по-скъпички ...

Два китаеца от евтините те хващат 1840 - само кашоните , две деветки от малайзия са 2580 ( пак само в кашона )

А за мултито трябва да се обадиш на лични, но .... е малко по-скъпичко. Ама какво ти пука

:-)

Откъде накъде пък Panasonic да са най-добрите. Това не е телевизор или ДВД.

За 2000 лв не бих могъл да се включа, но за малко пари отгоре : 2x SANYO DS22 и проблема с топлото и студеното е решен вовеки.

П.С. Както и проблема с големите сметки за електричество :ph34r:

Panasonic не са най-добрите климатици, но са най-добрите на тази цена.Бих ти предложил решение, което не е точно "по правилата", но от опит знам, че се прави често. Кубатурата ти се покрива с достатъчен резерв от една 12-ка инвертор. Но е добре предварително да се консултираш с монтажната група, ако имаш такава възможност - относно изолацията, изложението на стаите, прозорци, открити стени, и т.н. Трябва да се има предвид и циркулацията на въздуха между стаите, и дали и двете се ползват постоянно. Ако условията позволяват, може да минеш и с около 1600 лв, заедно с монтажа. На българския пазар се предлагат малайзийски и китайски Панасоници, естествено, първите са за предпочитане, но са и по-скъпи.

Тази зима ще ми е третата, откакто отоплявам (и охлаждам) едно помещение 72 кубика с такава 12-ка, не съм имал проблеми. Когато го купувах, търсих малайзийски, но не можах да намеря, и се примирих с китайски. След първата година се обадих за профилактика във фирмата, която го монтира, казаха ми, че щом работи, няма нужда да идват. Така че засега разходите по поддръжка ми възлизат на ... 0 лв. Само почиствам редовно филтрите. Колко давам за ток ми е трудно да установя, тъй като имам други големи консуматори, но със сигурност е по- малко от парите, които давах за дърва предни години.

• Автор

Не знам, не мисля, че е удобно само с една 12ка, и двете стаи се ползват постоянно, не живея сам. Някак си не е практично, за да затопля примерно едната стая трябва другата да е отворена.

Колкото до Панасониците, не държа да е само и единствено Панасоник.

Разглеждах разни климатици и ми хареса един Samsung, на външност имам предвид, но не знам дали са добри, 900 лв. струва, 9ка е, черен е, стилен е. Ваше мнение?

Също така, в една съседна тема прочетох, че Daikin са добри.

За консултации имам един познат, които се занимава с това. Принципно към него смятам да се обърна, но ми се искаше да чуя и други мнения, преди да отида при него, за да знам долу горе за какво става въпрос.

..........2x SANYO DS22..........

Това DS22 да не означава, че е 22ка, ако е така, не е ли малко много за моите стаички с обща квадратура 25м2, по елементарни изчисления съм стигнал до извода, че на кубиците на стаята една 9ка с капацитет 50 кубика(предполагам е стандарт) да затопля достатъчно добре. Ако греша, обяснете ми къде!? Вярно, че има значение изложението, което е източно, изолацията, която е нова и е повече от добре направена, PVC дограма са прозорците, открити стени няма, останалото не знам какво ще е, но какво ще е че да ми трябва климатик с характеристики за двойно по-голяма квадратура. Сградата, в която живея е жилищен блок и мисля, че всички са с 9ки, поне тези, които съм виждал, а те не са малко и това, което е още по-важно - зима-топло, лете-ладно и по-малки сметки за ток.

В момента има някакви Panasonic 12 на промоция по 650 лв. парчето. Не те съветвам за мултисплит, защото като стане нещо губиш отоплението в двете стаи. Същото се отнася и при обезскрежаване на външното тяло. Такова само ако нямаш място за контаж на 2 външни тела. Постоянно ли има хора в апартамента или през деня сте на работа?

Качествения клас климатици са над 1200 бройката за "9" и не влизаш в бюджета.

Като за експлоатация - много фирми за да ти признаят гаранция те набутват с допълнителна платена ежегодна профилактика.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.