Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ при избор на фотоапарат.

Featured Replies

Здравейте! Искам да си купя любителски фотоапарат до 300 лв. Препоръчайте ми 1-2 марки, които минават за добри. Имам и някои изисквания: да е поне 8 пиксела, да прави клипове, да има увеличение поне 4 пъти. Също така ми дайте съвет и откъде да си го купя: от малък магазин за техника, от сайт, от голям магазин като "Техномаркет", "Технополис", "Зора", ... или от друго място. Също така ще помоля и да ми кажете какви други характеристики да гледам (интересуват ме основните) и да ми обясните какво означават накратко, защото гледам някакви букви, цифри и термини и не знам какво означават sad.gif. Благодаря на отзовалите се.

Приятелю, според мен най-важно е на ТЕБ да ти харесват снимките, които прави апаратът. Така че, вместо да четеш характеристики, по-добре се поразходи по гореизброените (и други) магазини, и ако си харесаш някой, поискай от продавача да го изпробваш. Опитай снимка на максимално оптично увеличение, и после я разгледай увеличена на екранчето. Елементарен тест е и не е 100% точен, но върши работа. Ако се спреш на един или няколко модела, тогова вече могат да се сравняват по характеристики. Аз лично, към изискванията, които си писал, бих добавил и стабилизатор на образа, по възможност оптичен. Няма значение откъде точно ще го купиш, стига да е снабден със съответните документи - гаранция и касова бележка. Избери си най-ниската цена.

Здравей!

Имаше в Технополис един много добър КАНОН Иксус за малко над 300 лева.

Като избираш фотоапарат гледай:

- Марката - КАНОН, Сони;

- Гаранцията - колкото по-дълга, толкова по-добре;

- оптиката - Канон има своя оптика, Сони има и своя и такава на Карл-Цайс;

- да има голям дисплей;

- да има екстри - калъфче, карта памет и др.

Поздрави,

А3

Ползвам КАНОН и много съм доволен!

Здравей!

Имаше в Технополис един много добър КАНОН Иксус за малко над 300 лева.

Като избираш фотоапарат гледай:

- Марката - КАНОН, Сони;

- Гаранцията - колкото по-дълга, толкова по-добре;

- оптиката - Канон има своя оптика, Сони има и своя и такава на Карл-Цайс;

- да има голям дисплей;

- да има екстри - калъфче, карта памет и др.

Поздрави,

А3

Ползвам КАНОН и много съм доволен!

Прекрасно е че ползваш канон и си доволен.Преди известно време имахме един малък спор с двама съфорумци ,ако поразровиш темите в подфорума ще разбереш какво ти говоря.Единият залагше твърдо за Фуджи,другият за Канон ,а аз твърдях че всеки любителски цифров фото апарат ти дава почти еднакво лоши снимки.Е не съм го казвал в прав текст,но се подразбираше.И двамата ми опоненти твърдяха че са експерти едва ли не в областта на фотографията и следователно като говоря с тях трябва да мълча.Интересното е че след това видях снимка на единия от експертите с препоръчвания от него фото апарат,който той си бе купил наскоро.Трагедия или фарс,не знам как да го нарека.Интересното бе че там дето бе постнал снимката се оправдаваше с това че не бил свикнал с апарата.При положение че дълго време твърдеше че имал по стар модел от същата марка/Фуджи/.....

Е аз не твърдя че съм експерт,но съм снимал с доста апарати/в действителност,не виртуално./ и най важнто съм разглеждал и обработвал снимките на компютър,а не на дисплея,който е само за информация и изобщо няма значение как ще изглежда снимката на него. Та моят съвет е да вземеш една карта памет и да поснимаш с евентуалните покупки и после да си разгледаш снимките в къщи на компютъра.

По време на спора за който ти споменах и двамата ми опоненти бяха единодушни че Самсунг не могат да правят фотоапарати.Добре че не го знаех преди 4 години,когато си купих точно такъв апарат.До сега не съм видял други апарати които да могат да използват оптично варио при заснемането на видео клип.Исо 50 също е едно добро решение.Тук ти давам 4 апарата за сравнение.Последния Самсунг е най-добър от всичките по всички показатели. И при положение че в техномаркет цените са им еднакви с Канона,ти ще си решиш дали искаш марка или качество..... cool.gif

• Автор

Благодаря за съветите. Взех си ТОЗИ фотоапарат. Кои са му минусите и кои плюсовете?

Редактирано от ozic (преглед на промените)

Благодаря за съветите. Взех си ТОЗИ фотоапарат. Кои са му минусите и кои плюсовете?

Литий йонната батерия,малките размери и тегло,визьора са предимствата от пръв поглед.Пусни няколко снимки,ако може и на ИСО3200. Любопитно ми е използваемо ли е изобщо или е по скоро рекламен трик.

Редактирано от Нео (преглед на промените)

Литий йонната батерия,малките размери и тегло,визьора са предимствата от пръв поглед.Пусни няколко снимки,ако може и на ИСО3200. Любопитно ми е използваемо ли е изобщо или е по скоро рекламен трик.

Имам предходният модел, W80. Като цяло съм доволен от него. Снимките му не са шедьовър на фотографията, но са точно такива, от каквито имам нужда. Както можеш да се досетиш, на исо 3200 снимките са с безобразен шум, но все пак донякъде е предимство този режим - можеш да снимаш в музеи и пр., където е забранено, защото не може светкавицата да те издаде laugh.gif

Други предимства - не повече от 2-3 секунди от включване до режим на готовност, бързо записва на картата, ок. 250-300 снимки с едно зареждане.

Ето ти няколко мои снимки с апарата:

На открито, слънчево време:

hth4pz.jpg

При пълна околна тъмнина, без светкавица, осветен е само аквариума:

15zi9gn.jpg

Макро режим, от ок. 30 см:

339rreh.jpg

Редактирано от dixi (преглед на промените)

Минус му е че ги няма 8-те мегапиксела дето ти трябваха.

А иначе, намери някой който да си е купил Canon PowerShot A590 IS и правете и двамата в едно и също време снимки в по-трудни условия и после ги сравнявайте на компютъра.

Може пък сонито да е по-добро, казва ли ти некой cool.gif

Ще се възползвам от темата, за да не отварям нова.

Искам да си взема фотоапарат до 350 лв. Знам, че за тези пари може да се вземат само така наречените "сапунерки", но това е максималната сума, която мога да отделя. Прочетох няколко теми тук, във форума и препратките към други форуми и сайтове, и горе долу се запознах с това, какво трябва да се търси при избора на цифров фотоапарат. Това, че съм прочел няколко теми и коментари и знам, че матрица с големина 1/1.6" е по-добра от друга с големина 1/2.5" въобще не ми прави разбирач и затова реших да питам.

Спрях се на следните модели фотоапарати - ТУК. Двуомя с между Канон-а и Панасоника-а, но нали големината на матрицата има значение, а те са с най-малка такава, и от това започва не двуоменето ми а ... чуденето ми :P За този модел на панасоник пише, че има оптика , а от всичко прочетено из нета разбрах, че добрата и качествена оптика е от значние. На останалите фотоапарати не знам каква им е оптиката и доколко е добра(дали е по-добра от тази Лайка или не) и тук един съвет от някой знаещ няма да е излишен. ;)

Ще бъда признателен на всеки, които има желание да прегледа информацията за фотоапаратите, на които съм се спрял и да ме посъветва кое, какво и как или да предложи нещо по-добро за същите пари.

И още нещо, което искам да попитам. При 1/2.5" матрица и 8 МP има високо ниво на шум(доколкото разбрах е различно за различните ISO понеже на толкова малка матрица са "наблъскани" много пиксели). Ако за същата матрица намаля размера на снимките, които заснемам на, да кажем 4 МP, това ще намали ли нивото на шума в снимките при еднакви условия на заснемане?

Редактирано от A.com (преглед на промените)

Знам, че за тези пари може да се вземат само така наречените "сапунерки", ...

С Canon Powershot A590 IS можеш да се учиш да снимаш на ръчни настройки ако искаш но на практика бързо ще ти писне и ще е на автоматично в повечето случай.

От тия на страницата която си посочил канона ще е най-малко зле.

Това е модела който най-често изчезва за известно време от витрините по магазините къде аз живея (малко съм на запад cool.gif ), значи най-често го изчерпват. Сега цената му е паднала още което е добра новина. Доста е лек и работи с най-обикновенни батерии. Което ти позволява да си вземеш например 8 да си имаш когато ти трябва светкавицата.

Друг един важен момент при снимките е че артистичното излъчване не е пропорционално на техническото качество.

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

Ще се възползвам от темата, за да не отварям нова.

Искам да си взема фотоапарат до 350 лв. Знам, че за тези пари може да се вземат само така наречените "сапунерки", но това е максималната сума, която мога да отделя. Прочетох няколко теми тук, във форума и препратките към други форуми и сайтове, и горе долу се запознах с това, какво трябва да се търси при избора на цифров фотоапарат. Това, че съм прочел няколко теми и коментари и знам, че матрица с големина 1/1.6" е по-добра от друга с големина 1/2.5" въобще не ми прави разбирач и затова реших да питам.

Спрях се на следните модели фотоапарати - ТУК. Двуомя с между Канон-а и Панасоника-а, но нали големината на матрицата има значение, а те са с най-малка такава, и от това започва не двуоменето ми а ... чуденето ми ;) За този модел на панасоник пише, че има оптика , а от всичко прочетено из нета разбрах, че добрата и качествена оптика е от значние. На останалите фотоапарати не знам каква им е оптиката и доколко е добра(дали е по-добра от тази Лайка или не) и тук един съвет от някой знаещ няма да е излишен. :P

Ще бъда признателен на всеки, които има желание да прегледа информацията за фотоапаратите, на които съм се спрял и да ме посъветва кое, какво и как или да предложи нещо по-добро за същите пари.

И още нещо, което искам да попитам. При 1/2.5" матрица и 8 МP има високо ниво на шум(доколкото разбрах е различно за различните ISO понеже на толкова малка матрица са "наблъскани" много пиксели). Ако за същата матрица намаля размера на снимките, които заснемам на, да кажем 4 МP, това ще намали ли нивото на шума в снимките при еднакви условия на заснемане?

Няма да се намали шума по този начин.Защо си се спрял на двата апарата?Пентакса защо не ти харесва?Олимпуса също не е лош.

Цитат: "Двуомя се между Канон-а и Панасоника-а, но нали ..." . Само едно нещо ще те посъветвам - отиди в някой магазин, където се продава Panasonic-а, поискай го от продавача, и погледни етикетчето отдолу. Ако пише "Made In Japan" , купи си го. Ако е китайски - остави го, и въобще не го мисли повече. Казвам го като собственик на 3 Lumix-а - 2 японски и един китайски.

И тъй като предпочитам да говоря от личен опит, от тези апарати, които сравняваш, съм пробвал само Canon-a. Според мен прави добри снимки за класа си. Може би в по-сложни ситуации ще трябва точно да си подбираш настройките, но с това се свиква. Тъй като е нов модел, цената му още е сравнително висока, а и тумбестият дизайн нещо не ми допада, но това си е лично мое мнение.

И пак ще пиша: Най-добро впечатление ще придобиеш за един апарат, ако вместо да четеш характеристики, го хванеш в ръка, и поснимаш малко.

ПП. @Нео : "Моят съвет е да вземеш една карта памет и да поснимаш с евентуалните покупки и после да си разгледаш снимките в къщи на компютъра." Абсолютно съм съгласен, приятелю, това е най-добрият начин за преценка. Но не го споменах, защото за да го приложиш например в този случай, трябва да имаш не една, а 3 мемори карти. Не е много практично.

ПП. @Нео : "Моят съвет е да вземеш една карта памет и да поснимаш с евентуалните покупки и после да си разгледаш снимките в къщи на компютъра." Абсолютно съм съгласен, приятелю, това е най-добрият начин за преценка. Но не го споменах, защото за да го приложиш например в този случай, трябва да имаш не една, а 3 мемори карти. Не е много практично.

Бях прочел мнението на Нео за картата памет, с която да направя пробни снимки, но наистина ще ми трябва повече от една карта за всичките фотоапарати.

В http://www.steves-digicams.com/ има ревюта на всички фотоапарати които съм си харесал. В края на ревютата има и снимки, направени с тези фотоапарати. Сега ще сваля снимките и ще видя коя ми "хваща окото" и коя не та да добия що годе някаква представа за това какви снимки прави даден фотоапарат. Ако на някой от вас му се занимава ще го помоля да погледни снимките и да си каже мнението. Вярно, че снимките от определен фотоапарат трябва на мен да ми харесат, защото аз ще го ползвам, но едно мнение от хора, разбиращи от фотография и качество на снимките, винаги е от полза. Ето и снимките:

Canon PowerShot A590 IS

Olympus FE-250

Panasonic LUMIX DMC-FS3

Pentax Optio S10

Редактирано от A.com (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.