Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сервантес - "Дон Кихот"

Featured Replies

Здравейте ще може ли да ми помогнете с това ЛИС : Дон Кихот и представата му за рицарството разкрити в 2 част 32 глава плс хелп :) PS:трябва ми до утре вечер най-късно PS2:благодаря ви предварително :ph34r:

Редактирано от Re5Pec7 (преглед на промените)

• Отговори 66
  • Прегледи 198,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Дон Кихот е духовно извисена личност. За него свободата е най-важното човешко качество и ценност и е готов да защитава както своята, така и тази на другите хора. В съчинението за първата тема ще включ

• За първия текст може да се каже това: Героят зове за свобода, простота и естественост в човешките отношения. Тази фалшива условност само обременява човека. Това е и голямата демократична идея на ренес

• Много хубаво сте написали но ми се струва че е много общо,особено за първата част.Все пак ви благодаря много!!!

Здравейте ще може ли да ми помогнете с това ЛИС : Дон Кихот и представата му за рицарството разкрити в 2 част 32 глава плс хелп :wow:

PS:трябва ми до утре вечер най-късно

PS2:благодаря ви предварително ;)

Същото искане в друг съседен форум ТУК

Това само ми говори,че изобщо нищо не си търсил по темата,която имаш да пишеш.

Поразгледай също какво има тук,нищо че го няма точно това заглавие.Има много казани неща,които ще ти бъдат само от полза.

Готова тема - само да си я препишеш няма да намериш.Успех в съчиняването.

Здравейте,много ми трябва за утре ЛИС на тема "Отрeзвяването (помъдряването) на Дон Кихот".Става въпрос за последната глава.Много ви моля,помогнете ми с каквото можете ,че е важно... :S:S:S

Редактирано от kriseto92 (преглед на промените)

Здравейте,много ми трябва за утре ЛИС на тема "Отрeзвяването (помъдряването) на Дон Кихот".Става въпрос за последната глава.Много ви моля,помогнете ми с каквото можете ,че е важно... :S:S:S

Преди си намирах доста теми в едно вестниче:

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Та в това вестниче има много теми,не само за "Дон Кихот"...почти всеки преписваше от тях.Има всичко...не е скъпо (сега може да е не знам)

Всичките броеве може да ги намериш в някоя библиотека.Това в краен случай - ако не може да измислиш нищо.

Успех!

iveta благодаря ти много и го четох написаното в този сайт и преди да пиша тука но там е написано по скоро под формата на есе . Ще се опитам да взема каквото мога от там ;) Все пак ти благодаря :P

много ви моля някои да ми помогне наистина спешно трябва ми до довечера така само да нахварлите нещо за да имам някаква идея а ако може и тема да ми дадете на тема "Истината за света при първия поход на Дон Кихот"

• 3 седмици по-късно...

МНОГО ВАЖНА ТЕМА....надявам се някой сериозно да го направи това нещо!!! Тъй като супер много хора искат игралния филм "Дон Кихот" , а никой не го дава или го няма...искам някой да се заеме на 04.01.2009 от 18:00 по GTV ще го дават филма някак си да го запише и след това да го качи! Ще направи едно наистина добро дело! Това е нещо важно за тези, на които не им се чете книгата, поради големия и обем от страници, най-добре ще е да се изгледа филма! Надявам се наистина да има някой свестен човек да се заеме и да го направи това нещо! Наистина ще съм му много благодарен...и не само аз... ;)

П.п. За всеки случай ето линк с програмата на GTV за съответната дата http://www.gtvbg.tv/program.php?mnth=1&day=4

можете ли да ми кажете какви са съветите на Дон Кихот към Санчо? ;) можете ли да ми кажете какви са съветите на Дон Кихот към Санчо? :)

можете ли да ми кажете какви са съветите на Дон Кихот към Санчо? :)

можете ли да ми кажете какви са съветите на Дон Кихот към Санчо? :huh:

Съветите, които дава на Санчо Панса, преди той да поеме управлението на "острова", разкриват пълно неговата нравствена програма. Дон Кихот е идеалист, готов е да се жертва за хората и за идеалите си, без да търси някаква материална изгода. Той желае всички хора да живеят щастливо и свободно. Защитава бедните и онеправданите. Лудият Дон Кихот по-добре от всички разумни....

Целия текст ТУК

• 2 години по-късно...

Някой може ли да ми помогне, трябва ми съпоставка на съветите на Дон Кихот към Санчо Панса с 10-те Божи заповеди... спешно е, Благодаря! :)

• 2 години по-късно...

Моля ви дайте съчинение на тема "Човек превъзхожда другите само ако  върши нещо по възвишено от тях" и

"Не е възможно злото  и доброто да трае вечно , а щом  злото е траело дълго, може да се надяваме на  промяна към доброто"  :(  :(  :( 

• 11 месеца по-късно...

Да не правя нова тема ще пиша тук.

Какви хуманистични идеи се съдържат в откъса от романа ''Дон Кихот''?

....хората,които са живеели тогава, съвсем не са знаели двете слова ''твое'' и ''мое''.

Навсякъде по това време царували мир, приятелство и сговор.

В онова време истината и простодушието не са се смесвали с лъжата, измамата и злобата.

Користта и пристрастието не били толкова силни, че да посмеят да оскърбят или накърнят правосъдието, което днес се принизява, опорочава и изкористява.Законът на личния произвол не бил залегнал в съзнанието на съдията, още повече че тогава не е имало повод за съдебни дела, нито престъпник, който да бъде съден.

Малко помощ :) 

Благодаря за вниманието!

Да не правя нова тема ще пиша тук.

Какви хуманистични идеи се съдържат в откъса от романа ''Дон Кихот''?

....хората,които са живеели тогава, съвсем не са знаели двете слова ''твое'' и ''мое''.

Навсякъде по това време царували мир, приятелство и сговор.

В онова време истината и простодушието не са се смесвали с лъжата, измамата и злобата.

Користта и пристрастието не били толкова силни, че да посмеят да оскърбят или накърнят правосъдието, което днес се принизява, опорочава и изкористява.Законът на личния произвол не бил залегнал в съзнанието на съдията, още повече че тогава не е имало повод за съдебни дела, нито престъпник, който да бъде съден.

Малко помощ :)

Благодаря за вниманието!

„... Блажено време и щастлив век е онзи, който древните нарекоха Златен не защото златото, което толкова се цени в нашия железен век, се е добивало в онези щастливи години без всякакви усилия, а поради това, че хората, които са живели тогава, съвсем не са знаеле двете слова „твое” и „мое”. В онова свещено време всички неща са били общи: за да осигурят хляба си насъщен, достатъчно било хората да вдигнат ръка и да си откъснат сладкия и вкусен плод на едростволестите дъбове, които така щедро са им го предлагали. Бистрите извори и бързоструйните потоци им поднасяли в прекрасно изобилие прозрачните си и вкусни води. ...

... В онова време истината и простодушието не са се смесвали с лъжата, измамата и злобата.Користта и пристрастието не били толкова силни, че да посмеят да оскърбят или накърнят правосъдието, което днес се принизява, опорочава и изкористява.Законът на личния произвол не бил залегнал в съзнанието на съдията, още повече, че тогава не е имало повод за съдебни дела, нито престъпник, който да бъде съден... .”

В цитата Сервантес  вероятно използва легендата за Златния век– понятие от древната митология (няма нищо общо с българския  Златен век). Това не е измислено от мен, а от преводача на книгата- умен човек- не като мен.

Ето какво се е случвало през Ренесанса, когато е написано произведението:

В началните си проявления Ренесансът е свързан само с литературата — издирват се и се съхраняват антични литературни образци и се създават нови по тяхно подобие. Възражда се естетическият идеал на Древния свят, издигат се в култ древните езици. Постепенно Ренесансът разширява обхвата си и се превръща в идеология на новата буржоазна класа и като мироглед се противопоставя на католицизма и всемогъществото на църквата. Конфронтацията не е открита и демонстративна, а чрез постепенното налагане на нова идеология, наречена хуманизъм. За разлика от църквата, която поставя в центъра на общественото битие Бога (теоцентризъм), хуманизмът обръща поглед към човека (антропоцентризъм). Смисълът на хуманизма е в промяната на човешкото съзнание и активизиране деятелността на човешката личност, която се схваща като живо единство от плът и кръв. Основните черти, които притежава човекът на новото време, са свързани с многопосочна светска образованост. Той трябва добре да познава всички изкуства, да има основни знания и за науките. Освен това трябва да бъде жива, действена, динамична личност с развито чувство за чест и достойнство, да се бори за лично щастие, без да го очаква като божия благодат, да цени красотата и физическото съвършенство на човешкото тяло, да утвърждава хармонията в света.

Ренесансът променя отношението към жената. Според средновековните схващания тя е създание, по-низше от мъжа, източник на грях и злини. Хуманизмът я реабилитира както в интелектуално, така и в нравствено отношение, поставя я наравно с мъжа. Нещо повече — оценена е нейната физическа красота като източник на вдъхновение в изкуството. Цялата ренесансова живопис идеализира жената като съвършено творение на природата.

Църквата не остава безразлична към ренесансовия хуманизъм. Втората половина на XVI и началото на XVII в. са време на духовен терор, известно под името Контрареформация. Клади, аутодафета, преследвания от Ин­квизицията целят да възвърнат влиянието на католическата църква. Те не постигат целта си, но дават своето отражение върху идеологията на Ренесанса. В изкуството се прокрадва съмнение в осъществимостта на ре­несансовия идеал. Отнета жизненост, трагичност, пресилен интерес към мистичното и ирационалното са част от новите тенденции в изкуството на XVII в., известно като «класически барок».

Западноевропейският ренесанс изиграва ролята на мост между античността и нашето време.

Преходът от Средновековието към Новото време е сложен и всеобхватен процес на промени в материалния и духовния свят на европейците от края на ХV и началото на ХVІ век. Те обхващали всички области на човешката дейност — религията, икономиката, обществото, науката, възприятията за света и представите на човека за неговото място в този нов свят.

Хуманизмът е система от възгледи, които отразяват уважение и защита на достойнството и свободата на човека; грижа за запазване и хармонично развитие на човешката личност; борба за човечност в обществените отношения. Основоположник на тази система е Леонардо Бруни.

Индивидуализмът поставял ударение върху уникалните качества на всеки отделен човек, неговите таланти и творчески възможности. Затова тази епоха станала свидетел на гениалните постижения на много художници, скулптори и литератори. В своето забележително есе «За достойнството на човека» флорентинският писател хуманист Пико дела Мирандола посочвал, че човек притежава най-висше достойнство, защото е сътворен по образ и подобие Божие и поради това няма граница пред нещата, които би могъл да постигне.

През средновековието се смятало, че единственият творец е Бог и поради това артистичните постижения на отделните художници нямали особена и оригинална стойност. В замяна на тази обезличаваща отделния творец идея през Ренесанса се развило схващането, че всяко произведение на изкуството е дело на уникалната личност на твореца. Така, когато един от големите колекционери и меценати от онази епоха описвал постиженията на Микеланджело като «божествени», той подчертавал, че новият творец споделя власт, до този момент обладавана единствено от Бог. Затова, когато всемогъщият император Карл V посетил ателието на гениалния художник Тициан и се навел да вдигне изтърваната от живописеца четка, за всички станало ясно, че триумфът на новата творческа личност е вече факт. На търсещия човек предстояло да открие един нов свят, който щели да му разкрият Великите географски открития.

Философското течение хуманизъм

Приятно четене!

В цитата Сервантес  вероятно използва легендата за Златния век– понятие от древната митология (няма нищо общо с българския  Златен век). Това не е измислено от мен, а от преводача на книгата- умен човек- не като мен.

Ето какво се е случвало през Ренесанса, когато е написано произведението:

Философското течение хуманизъм

Приятно четене!

Много ти благодаря! :)

• 1 година по-късно...

Здравейте, ще може ли някой да ми прати примерно есе на тема "За свободата и честта човек смело може да жертва живота си." Спешно ми е много!!

• 1 година по-късно...
  • 4 години по-късно...

Какви са очакванията на Санчо, ако Дон Кихот оздравее и двамата продължат да следват въображението на рицаря ? Още ли очаква Санчо материална награда?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.