Стартъпът от Лос Анджелис Thor Trucks представи своя прототип на електрически товарен автомобил с име ET-One, който ще се конкурира с аналогичния модел Tesla Semi. Дизайнът на новия електрически камион е доста необичаен, а първите модели трябва да излязат на пазара през 2019 година.

Това не е разработка от нулата – за основа се използва дизелов камион на Navistar, на който са подставени подсилените мостове Dana и електромоторите Hydro-Quebec TM4 с обща мощност от 300 до 700 конски сили. Акумулаторният блок се прави по поръчка на купувача и може да има капацитет до 1 мегаватчас. ET-One може да превозва 36,3 тона товар – точно колкото Tesla Semi.

Създателите на Thor ET-One засега не приемат предварителни поръчки, но обявиха цените – базовата версия с пробег 160 километра (100 мили) струва $150 000, а топ-моделът с пробег 480 километра (300 мили) е с цена $250 000.

Младата компания Thor Trucks е основана от двама души на възраст по 25 години. Това са Дакота Семлър и Джордано Сорони, като проектът се финансира от бизнеса на Семлър, включващ компания за продажба на недвижим имот и винарната на неговите родители. И двамата нямат техническо инженерно образование, но наеха специалисти от Navistar, BYD и Faraday Future.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Nikolai.1o Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
.1o
.1o

Мъск не гледаше в бъдещето, той обещаваше. Обеща, че в края на тази година автомобил Tesla (без да уточнява какъв точно) ще извърши пътуване от „бряг до бряг” (от Източното до Западното крайбрежие на САЩ), без водач да поставя ръцете си върху волана. Това, което Илон не успя да предвиди, бе раздялата на неговата Tesla с Mobileye миналата година, след което на практика новините за Autopilot почти секнаха. Причината бе, че трябваше да бъде пренаписан софтуерът за Autopilot 2, което се оказа доста по-трудно от очакваното. Вероятно Мъск реши да лансира Semi и Roadster II, за да отвлече вниманието (а… Виж още »

Nikolai
Nikolai

айде БГ разбирачите,кажете на света истината