fbpx
4.4 C
София

Американски милиардер възнамерява да построи нов хайтек град и да го подари на жителите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Американският предприемач Марк Лоре (Marc Lore) официално представи своя амбициозен план за изграждането на нов град в запустяла местност, който ще принадлежи на неговите жители. Градът се нарича Telosa и изцяло е проектиран от архитектите на компанията Bjarke Ingels Group (BIG). Ако този проект бъде реализиран, то той ще бъде разположен на запустяло място на територията на САЩ.

Марк Лоре е бизнесмен и инвеститор, който преди няколко години продаде своя уеб сайт Jet.com на компанията Walmart за $3,3 милиарда. Той категорично подчертава, че този проект не е утопия.

„КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЕДИН НЕВЕРОЯТЕН ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ, НО ТОЙ ИМА СЪЩЕСТВЕНИ НЕДОСТАТЪЦИ, ОСОБЕНО ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ДОХОДИТЕ И НЕРАВЕНСТВОТО ПРИ РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА ПЕЧАЛБИТЕ И БОГАТСТВАТА. МНОГО ОТ ТЕЗИ НЕДОСТАТЪЦИ СА РЕЗУЛТАТ ОТ МОДЕЛА НА ПРИТЕЖАВАНЕ НА ЗЕМЯТА, ВЪРХУ КОЯТО СА ИЗГРАДЕНИ АМЕРИКАНСКИТЕ ЩАТИ. ЗЕМЯТА СЪВСЕМ НЕ Е БЕЗКРАЙНА И Е ПОДЕЛЕНА ОЩЕ ПРЕДИ НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ. ПО ТОЗИ НАЧИН СА СЪЗДАДЕНИ ГОЛЕМИ ОБЩНОСТИ, КАТО СЪБИРАНИТЕ ДАНЪЦИ СА ИЗПОЛЗВАНИ ПРЕДИ ВСИЧКО ЗА ИНВЕСТИЦИИ ОТНОВО В ЗЕМЯ. ЕТО ЗАЩО В ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО ЦЕНАТА НА ЗЕМЯТА РЯЗКО НАРАСНА, А НЕЙНИТЕ ПРИТЕЖАТЕЛИ АБСОЛЮТНО НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ И НЕ СЕ СБЛЪСКВАТ С КАКВИТО И ДА БИЛО РИСКОВЕ. НО НАЛИЧНАТА ЗАПУСТЯЛА ЗЕМЯ ЛЕСНО МОЖЕ ДА ИЗМИНЕ ПЪТЯ ОТ БЕЗПЛАТНО КЪСЧЕ ПУСТИНЯ ДО СЪВРЕМЕНЕН ГРАД С ЦЕНА МИЛИАРДИ И ДОРИ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ“ – ЗАЯВИ МИЛИАРДЕРЪТ.

 

Самият Лоре нарича предлаганото от него решение еквитизъм. Конкретно в този случай той възнамерява да закупи огромен поземлен участък с площ от около 60 700 хектара, който ще бъде подарен на хората, които се заселят там. Градът ще генерира доход чрез даване на сгради под наем и от други дейности, като тези пари ще се използват от градските комунални служби, за образование, медицина и още много други подобни, без каквото и да било увеличаване на данъците.

Изданието New Atlas допълва, че въпреки че засега няма много подробности, хората вече си представят идиличен град с ферми и оранжерии, между които са изградени здания, покрити със слънчеви панели и колектори за събиране на дъждовна вода. На улиците предимство ще имат пешеходците, а основните видове транспорт ще бъдат велосипедите, бавните робомобили и може би аеротакситата.

Градът ще бъде изграждан на етапи. Първата фаза ще струва $25 милиарда, като това ще бъдат постройки на площ от 600 хектара, които ще станат подслон за 50 хиляди души. След това градът ще се разрасне и ще побере около 5 милиона жители, като за постигането на тази втора фаза са необходими още $400 милиарда. Предполага се, че финансирането на този хайтек град ще бъде осъществено от частни инвеститори, филантропи, чрез федерални и местни грантове и субсидии.

Разглеждат се варианти за изграждането на Telosa на запустелите райони в щатите Невада или Айдахо, Тексас и някои региони в близост до Апалачите.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини