Бъдещият телескоп на НАСА за максимум 400 часа ще може да идентифицира цивилизациите от земен тип

5
709

Ако в някоя от съседните звездни системи има развит разумен живот, то ние ще можем да го открием, изучавайки атмосферата на планетите. Такова е мнението на специалистите на НАСА, които обръщат особено внимание на азотния диоксид, който се отделя при изгарянето на изкопаеми гориво, но може да има и природен произход.

На Земята по-голямата част от азотния диоксид попада в атмосферата в резултат от дейността на хората. Това се предимно работещите двигатели с вътрешно горене и електроцентралите с изкопаемо гориво. В по-ниските слоеве на атмосферата на височина около 10-15 километра, NO2 от промишлените източници е много повече в сравнение с природните. Това означава, че високите количества от този газ в атмосферата на екзопланетата може да означава потенциално присъствие на развита цивилизация.

Уеб изданието Phys.org съобщи, че използвайки сложен компютърен модел, учените са доказали, че азотният диоксид в атмосферата на екзопланетата с приблизително нашето технологично развитие може да бъде забелязан с помощта на бъдещия телескоп на НАСА от разстояние 30 светлинни години след около 400 часа астрономически наблюдения. За сравнение, най-близкото до нас съзвездие Алфа Центавър се намира на разстояние около 4,2 светлинни години, а диаметърът на нашата галактика е около 100 хиляди светлинни години.

Възможен признак на технологичен живот може да бъде наличието в атмосферата на екзопланетите комбинация от газове, като например кислород и метан. Освен това, в качеството на биосигнатура може да се използва промишленото замърсяване – азотния диоксид като страничен продукт от работата на електроцентралите и фабриките.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари