8.6 C
София

Ето защо линковете са със син цвят

Оригиналът е на Elise Blanchard

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Интернет постепенно проникна във всички дейности на нашият живот, но ние сме сигурни, че един от аспектите на цифровия свят всички считат за нещо, което се подразбира от само себе си. Забелязали ли сте, че почти всички препратки, които във уеб браузърите сме свикнали да наричаме линкове, имат син цвят?

Когато един колега ме запита защо линковете са със син цвят, нищо не можах да кажа. Аз от дълги години работя като UX дизайнер и създавам уеб сайтове от 2001 година, като в тях винаги избирам син цвят на линковете. Понякога използвам различни оттенъци на синия цвят, но всъщност никога не ми е идвало наум защо все пак линковете се изобразяват със син цвят. Това си е просто един от многото факти в живота – тревата е зелена, а линковете са сини. В нашата култура вече е прието да асоциираме линковете със синия цвят и когато през 2016 година Google се опита да смени този цвят с черен, това предизвика големи разногласия.

Но постепенно ме погълна въпроса защо все пак линковете са сини? Кой е решил да ги направи сини? Кога е взето това решение и по какъв начин то се оказа толкова влиятелно?

Реших да направя малко разследване и заедно с моите колеги започнах да търся отговори на тези въпроси. Научихме, че един от първите браузъри – Mosaic, излязъл още в началото на 1993 година и имал сини линкове. За да разбера произхода и еволюцията на линковете, предприех интересно пътешествие през историята на технологиите и интерфейсите, за да разбера, как са били обозначени препратките още преди появата на цветните монитори и по какъв начин интерфейсите и линковете са еволюирали след появата на цветовете.

Предците на сините линкове

Проучвайки обозначаването на линковете преди появата на цветните екрани, ние можем да разберем по какъв начин препратките са еволюирали с течение на времето и как тези първи иновации са повлияли на ползваемостта на съвременния уеб.

1964 година – проектът Xanadu

Проектът Xanadu за първи път в историята съедини две информационни страници. Препратките са били визуалните линии между тези страници.

 

1983 година – системата HyperTIES

Именно в тази система за първи път се появява цвят и в нея се използват цианови препратки на черен фон. HyperTIES е използвана в качеството на електронен бележник. Напълно е възможно това да е прародителят на сините линкове, които днес много добре познаваме и обичаме. Лично аз не съм на мнение, че това е първия пример на син линк, защото се вижда, че техния цвят е всъщност циан, а не тъмносин.

 

1985 година – Windows 1.0

Windows 1.0 предлага изцяло графичен интерфейс. Препратките и бутоните са черни и приличат на интерфейса на Apple от това време. Но на мен ми се стори интересно, че това е първият случай, когато в дадена цветова схема се използва тъмносин цвят. Конкретно в този случай тъмносиният цвят активно се използва в заглавията и в границите на програмните прозорци.

Друга интересна особеност на Windows 1.0, която и до днес можем да видим в съвременните уеб сайтове, е подчертаният линк. Това е първия пример за подчертаване, който се използва за обозначаване на линк, който успях да намеря.

За да стане Windows 1.0 още по-интересен, Microsoft въвежда появата на допълнителна информация при задържането указателя на мишката върху някоя препратка. Може да се каже, че основните черти на съвременния дизайн по отношение на интерактивността са били много ясно изразени още през 1985 година.

 

1987 година – HyperCard

Това е програмата на Apple за компютъра Macintosh, в която се използват препратки за извършване на преходи между страниците и приложенията. Въпреки естетичността, в тази версия линковете нямат цветове.

1987 година – World Wide Web (WWW)

WWW е първият браузър, създаден от Тим Бърнърс-Лий докато е работил във CERN. Първоначално всичко е било черно-бяло с подчертаване на линковете. Това решение и до днес се използва в съвременните уеб сайтове и е много подходящо за хората с далтонизъм.

Кой все пак е направил линковете сини?

Ние успяхме да стесним времевите рамки за произход на сините линкове. Първият браузър WWW е създаден през 1987 година и е бил черно-бял. От друга страна, ние знаем, че Mosaic излиза на 23 януари 1993 година и се счита за първия браузър със сини линкове. Така и не успяхме да намерим син цвят на линковете в нито един интерфейс до 1987 година. Но с появата и нарасналата популярност на цветните монитори, както и с появата на цветни интерфейси ситуацията започва бързо да се променя. Следващите няколко години са време на мащабни иновации и експерименти с цветовете, включително и с линковете.

1990 година – Windows 3.0

Windows 3.0 поддържа 16 цвята, но текстовите препратки както преди са черни на бял фон, а при техния избор се превръщат в бял текст на черен фон.

1991 година – протоколът Gopher

Протоколът Gopher е създаден от университета на Минесота за търсене и получаване на документи. Неговият дизайн е зелен цвят на черен фон.

 

1991 година – HyperCard (Color)

По това време Apple добавя цвят в своите HyperCards, но текстовите препратки както преди си остават черни, а не сини. Но някои елементи на потребителския интерфейс имат сини акценти при взаимодействие, което е невероятно важно, понеже демонстрира започналият бавен преход към синия цвят, който постепенно се превръща в цвета на интерактивността.

5 октомври 1991 година – Linux ядрото

В Linux се използва бял текст на черен фон

1992 година – ViolaWWW

В браузъра ViolaWWW текстовите препратки са подчертани, а фонът е сив, както и по-късно в първата версия на Mosaic. Но тези препратки са с черен цвят.

6 април 1992 година – Windows 3.1

Microsoft използва тъмносини интерфейси още от 1985 година, но считано от 1990 година започва да използва този цвят и за показване на интерактивността. Тук софтуерният гигант използва „синия цвят на линковете„, за да покажа активните състояния, когато потребителят кликва върху дисковете, папките и иконите. Това е невероятно важно, понеже демонстрира бавната еволюция на синия цвят от обикновен цвят в темите към основния цвят на интерактивността. Това става година по-рано преди синия цвят да бъде добавен и в Mosaic.

От 16 януари 1992 година до 21 юни 1992 година – Linux ядрото

През 1992 година Linux ядрото започва да поддържа цветове в терминала

Кой все пак е първият?

Януари 1993 година – Mosaic

Първата бета версия на браузъра Mosaic е създадена за X Window System за университета на Илинойс. Първоначалният интерфейс е черно-бял и няма сини линкове. Препратките са черни с тънък контур, обозначават границите. Според ръководството на потребителя на X System, линковете трябва да са подчертани или да имат увеличена яркост.

12 април 1993 година – Mosaic Version 0.13

В списъка с промените на Mosaic версия 0.13 можем да видим много важна за нас точка:

„Променени са стандартните изображения на линковете: син цвят с единично непрекъснато подчертаване за непосетените уеб страници и тъмновиолетов цвят с единично пунктирано подчертаване за посетените“.

Ето това е!

21 април 1993 година – Mosaic Version 1

Mosaic излиза за X Window System. Не можах да намеря скрийншот и как изглежда интерфейса на тази версия, но според забележките в документацията, цветът на вече посетените линкове е променен на „подобрен цвят за посетена уеб страница за системи, различни от SGI“.

8 юни 1993 година – бета-версията на Cello

Cello е създаден от юридическия факултет на Корнелския университет, за да могат юристите да получават бърз достъп до своя уеб сайт от компютри, работещи под управлението на ОС Windows. Моят колега успя да изтегли бетата 0.1 и ние бяхме поразени от видяното“

Намерихме каквото търсехме! Това е стилът на линковете, само че това не е препратка, а заглавия. Нашият „син цвят на линковете“ не се появява в потребителските интерфейси до 1993 година и неочаквано само за два месеца се появява в две версии на два съвсем различни браузъра, създадени почти едновременно в два различни университета.

Септември 1993 година – портовете на Mosaic

Към месец септември за операционната система Macintosh 7.1 излиза порт на Mosaic. Успях да намеря скрийншот на тази версия, където се виждат сините линкове. Именно това е първото визуално свидетелство за използването на син цвят за обозначението на линкове.

Какво се случва след появата на синия линк?

Месец юни 1993 година – GUI Unix — Common Desktop Environment

Common Desktop Environment е графичния потребителски интерфейс на операционната система Unix, която е използвана за създаването на Mosaic. В този интерфейс за линковете се използва черен цвят с подчертаване.

1994 година – Cello Version 1

Cello излиза от бетата, но сега има жълт фон, заглавията са с подчертан син цвят, а линковете както преди са черни.

13 октомври 1994 година – Netscape Navigator

Netscape, създаден от Марк Адрисен и Джеймс Кларк вече използва сини линкове на сив фон.

Месец юли 1995 година – Internet Explorer 1.0

През 1995 година Microsoft представя Internet Explorer и не е за учудване, че в него също се използват сини линкове на син фон. Internet Explorer е включен в ОС Windows 95 и това е първият случай за разпространение на браузър заедно с операционна система. Приблизително по това време започват браузърните войни, но външния вид на линковете вече е утвърден.

Девети октомври 2004 година – Firefox 1.0

Тогава излиза Mozilla Firefox, също със сини линкове, които се използват и до днес. Тези скрийншоти са направени в Netscape 1.22 и в съвременния Firefox Nightly.

Защо все пак линковете са сини?

Какво толкова е станало през 1993 година, че е направило линковете сини? Никой не знае това, но аз имам доста правдоподобна теория.

Често чувам, че синият цвят е избран като цвят за препратките заради цветовия контраст. Но W3C е създаден чак през 1994 година, а това означава, че стандартите, определящи достъпността на уеб пространството, все още не са създадени. Освен това, лесно може да се разбере че съотношението на контрастите между черния цвят на текста и синия на линковете е 2,3:1 и това съвсем не е достатъчен контраст между един син линк и черния текст.

Моята теория е друга. Лично аз считам, че тъй като Windows 3.1 излиза няколко месеца преди проектите Cello и Mosaic, и в тази операционна система за първи път се използва синия цвят като цвета на избора, то той проправя пътя за използването на синия цвят и като окончателния „цвят на линковете“

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини