fbpx
15.8 C
София

Излезе Ubuntu 21.04: нововъведения и промени

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Излезе Linux дистрибуцията Ubuntu 21.04 с кодово име Hirsute Hippo. Това е междинна компилация, поддръжката на която ще продължи 9 месеца – до месец януари 2022 година. Предлагат се инсталационни дискови ISO образи на Ubuntu, Ubuntu ServerLubuntuKubuntuUbuntu MateUbuntu BudgieUbuntu StudioXubuntu и UbuntuKylin (Версията за Китай).

Основни нововъведения и промени в Ubuntu 21.04

 • Използва се десктоп средата GNOME Shell 3.38, компилирана с използването на GTK3, GNOME приложенията могат работят с GNOME 40, но преходът към GTK 4 работен плот и GNOME 40 е счетен за преждевременен.
 • По подразбиране се стартира сесия на базата на протокола Wayland. При използването фирмените драйвери на Nvidia, както преди по подразбиране се стартира сеанс със Х-сървър, като в този случай другите варианти се предлагат като опции. Отбелязва се, че в тази версия са премахнати редица ограничения на GNOME сесията на базата на Wayland, които преди време бяха класифицирани като проблеми, възпиращи прехода към Wayland. Добавена е възможност за предоставяне на съвместен достъп до десктопа с помощта на мултимедийния сървър Pipewire. Първият опит за миграция на Ubuntu към използването на Wayland по подразбиране бе направен през 2017 година в Ubuntu 17.10, но заради редица нерешени проблеми, в Ubuntu 18.04 бе върнат традиционния графичен стек на базата на X.Org Server.
 • Предложена е новата тъмна тема Yaru, в която са обновени иконките за идентификация типа на файловете.

 • Добавена е поддръжката на мултимедийния сървър Pipewire, който дава възможност за запис на случващото се на екрана, за поддръжката на качествен звук в изолираните приложения, предоставяне на възможност за професионална работа и обработка на звука, избавяне от фрагментацията и създаване на унифицирана звукова инфраструктура за най-разнообразно използване.
 • Добавена е поддръжката за идентификация с използването на смарт карти (с помощта на pam_sss 7).
 • В десктопа е добавена допълнителна възможност за drag&drop прехвърляне.
 • В настройките е добавена възможност за промяна на профила за консумация на електрическа енергия.
 • В инсталатора е добавена поддръжката на създаването на ключове за възстановяване на достъпа до криптираните дискови дялове, които могат да бъдат използвани за декриптиране в случай на изгубване на криптиращия ключ.

 • Подобрена е интеграцията с Active Directory и е предоставена възможност за автентификацията на потребителите в Active Directory с поддръжката на GPO (Group Policy Objects) веднага след инсталирането на Ubuntu. Системните администратори могат управляват работните станции с Ubuntu чрез съответните настройки на Active Directory домейна, включително настройките на работния плот и системните приложения. За определяне на политиките по безопасността на всички присъединени клиенти може да се използва GPO, включително и за определяне правата за достъп на потребителите и правилата за формиране на паролите.
 • Променен е моделът на достъп до домашните папки на потребителите, които сега се създават с права 750 (drwxr-x–), предоставящи достъп само до директорията на съответния потребител и членовете на неговата група. Досега по исторически причини домашните папки на потребителите се създаваха с права 755 (drwxr-xr-x), които дават възможност на даден потребител да отваря папките на друг.
 • Linux ядрото е обновено до версия 5.11, която поддържа анклавите на Intel SGX, има нов механизъм за прихващане на системните извиквания, виртуалната шина auxiliary, забрана за компилиране на модули без MODULE_LICENSE(), режим на бързо филтриране на системните извиквания в seccomp, прекратяване поддръжката на съпровождащата архитектура ia64, пренос на технологията WiMAX към клона staging, възможност за капсулиране на SCTP в UDP.

 • По подразбиране вече се използва пакетния филтър nftables. За запазване на обратната съвместимост е достъпен и пакетът iptables-nft, който предоставя помощни програми със същия синтаксис от командния ред, каквито има iptables, но транслиращ получените правила в nf_tables двоичен код.
 • В x86_64 (amd64) и AArch64 (arm64) компютърните системи е подобрена поддръжката на UEFI Secure Boot режима. Софтуерният слой за осъществяването на верифицирано зареждане е прехвърлен към механизма SBAT (UEFI Secure Boot Advanced Targeting), който решава проблема с отнемането и отзоваването на сертификатите. В пакетите grub2, shim и fwupd е добавена поддръжката на SBAT, с което се подразбира добавянето на нови метаданни, които се удостоверяват с цифров подпис и могат да бъдат допълнително включвани в списъците за разрешените и забранените компоненти за UEFI Secure Boot.
 • Обновени са редица системни компоненти и езици за програмиране, включително GCC 10.3.0, binutils 2.36.1, glibc 2.33, Python 3.9.4, Perl 5.32.1. LLVM 12, Go 1.16, Rust 1.50, OpenJDK 16, Ruby 2.7.2, Rails 6.
 • Обновени са версиите на различните системни и външни приложения, включително Mesa 21.0, PulseAudio 14, BlueZ 5.56, NetworkManager 1.30, Firefox 87, LibreOffice 7.1.2, Thunderbird 78.8.1, Darktable 3.4.1, Inkscape 1.0.2, Scribus 1.5.6.1, OBS 26.1.2, KDEnlive 20.12.3, Blender 2.83.5, Krita 4.4.3, GIMP 2.10.22.

 • Обновени са различните компоненти на сървърните системи, включително PostgreSQL 13.2, Samba 4.13.3, QEMU 5.2, SSSD 2.40, Net-SNMP 5.9, DPDK 20.11.1, Strongswan 5.9.1, Open vSwitch 2.15, Chrony 4.0, OpenVPN 2.5.1, Virt-manager 3.2.0, Libvirt 7.0, Rsyslog 8.2102.0, Docker 20.10.2, OpenStack Wallaby.
 • В компилациите за Raspberry Pi също е реализирана поддръжката на Wayland. Добавена е поддръжката на GPIO, което става чрез libgpiod и liblgpio. За компактните платки Compute Module 4 е реализирана поддръжката на Wi-Fi и Bluetooth.
 • Добавени са нови компилации за платките HiFive SiFive Unleashed и HiFive SiFive Unmatched, базирани на RISC-V процесорната архитектура.
 • За работа с iSCSI сега вместо tgt се използва инструментариума targetcli-fb, който предлага много по-висока производителност, допълнителни възможности и клъстерната организация SCSI 3.

 

 • В състава на Ubuntu Server сега е включен програмния пакет needrestart, който се стартира в края на всяка APT транзакция и улавя промените, изискващи рестартиране и подава съответното уведомление до системния администратор.
 • Прекратена е поддръжката на lua модула за nginx, който не е съвместим с новите версии на nginx. Сега вместо отделен модул проектът разработва системата OpenResty, която е специална версия на Nginx с интегрирана поддръжка на LuaJIT.
 • Linux дистрибуцията Kubuntu вече използва графичната десктоп среда KDE Plasma 5.21 и комплекта приложения KDE Applications 20.12.3. Фреймуъркът Qt е обновен до версия 5.15.2. По подразбиране се използва музикалния плеър Elisa 20.12.3. Обновени са версиите Krita 4.4.3 и Kdevelop 5.6.2. Достъпна е, но не е включена по подразбиране сесия на базата на Wayland. За активирането на този режим е необходимо при логването да избере опцията Plasma (Wayland).

 • В дистрибуцията Xubuntu десктоп средата е обновена до версия 4.16. Към системните приложения са добавени Hexchat и Synaptic. На работния плот по подразбиране е изключена появата на контекстното меню чрез десен клик с мишката и са скрити препратките към файловите системи и външните дискове.
 • В дистрибуцията Ubuntu MATE се използва графичната десктоп среда MATE 1.24.
 • В Ubuntu Studio по подразбиране се използва новия мениджър на музикалните сеанси Agordejo. Включени са новите версии Studio Controls 2.1.4, Ardour 6.6, RaySession 0.10.1, Hydrogen 1.0.1, Carla 2.3-rc2, jack-mixer 15-1, lsp-plugins 1.1.29.
 • В Linux дистрибуцията Lubuntu се използва десктоп средата LXQt 0.16.0.
 • В Ubuntu Budgie се използва новата версия на работния плот Budgie 10.5.2. Добавени са компилации за Raspberry Pi 4. Добавена е нова опционална тема изцяло в стил macOS. В Shuffler, интерфейсът за бърза навигация по отворените програмни прозорци и тяхното групиране във вид на мрежа, е  добавен интерфейса Layouts за групиране и едновременното стартиране на няколко приложения. Включени са новите аплети budgie-clipboard-applet (управление на клипборда) и budgie-analogue-applet (аналогов часовник). Обновен е дизайна на работния плот, а по подразбиране се използва тъмна тема. В Budgie Welcome за навигация по темите се използва интерфейс, базиран на раздели.

Допълнително, Ubuntu общността предлага още две неофициални версии на Ubuntu 21.04. Това са Ubuntu Cinnamon Remix с графичната десктоп среда Cinnamon и Ubuntu Unity Remix 21.04 с десктоп средата Unity.

Към днешен ден Ubuntu е най-популярната Linux дистрибуция за сървъри и персонални компютри, също така е и най-използваната операционна система в облачните изчисления, използва се в автомобилите на Tesla и други. Ubuntu е най-използваната операционна система в облачните услуги, като например в инфраструктурата на Amazon е два пъти по-използвана от всички други операционни системи, взети заедно. LTS дистрибуциите с дълъг период на техническа поддръжка получават 5 години безплатна поддръжка и за сървърната, и за десктоп версията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини