Предишният път (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) приключихме с това, че Apple представя версия на своята операционната система с поддръжката както на процесорите PowerPC, така и на Intel x86. В тази част ще се спрем на окончателния отказ от PowerPC и пълния преход към x86.

Mac OS X 10.5 Leopard

Тази операционната система излезе през 2007 година, след повече от 2 години след излизането на предишната 10.4, въпреки че дотогава операционните системи излизат средно веднъж годишно. Причината за това забавяне е повече от очевидна: компанията се концентрира върху производството и реализирането на iPhone. Десктоп операционната система може да почака. Цената си остава същата – $128 за обикновената версия и $499 за Mac OS X Server.

Само че минималните системни изисквания се променят осезателно. Необходими са процесор на Intel или PPC G4/G5 с тактова честота минимум 867 MHz, 512 MB оперативна памет и минимум 9 GB дисково пространство. Тоест системните изисквания са нараснали съответно почти 3, 2 и 4,5 пъти. За новите устройства с процесори Intel Core Duo това не е никакъв проблем, но Apple започва да намеква на Mac потребителите с PPC, че вече е време за ъпгрейд.

Докато дотогава операционната система може да се инсталира на по-бавен Mac, където някак си все пак работи, сега проверката на скоростта на работа на нови CPU става още по време на инсталацията. Но решението на този проблем е елементарно – инсталиране на системата на бързо устройство и преместване на хард диска на по-бавния компютър.

В тази ОС са добавени над 300 нови функции, част от които днес изглеждат съвсем обичайни:

 • Boot Camp – програмата за разделянето на хард диска на части и паралелното инсталиране на Mac OS X заедно с Windows XP SP2 или Vista. Това е съвсем очакван ход от страна на Apple – Windows е по-популярната операционната система, а част от софтуера (най-вече игрите) работят само с нея. При наличието на съвместими процесори на Intel, би било глупаво да се лишават потребителите от възможността за избор коя ОС ще се стартира
 • Quick Look – функцията за предварителен преглед на файловете директно от Finder при натискането на Space. Поддържат се само основните типове файлове, но не се налага стартирането на още едно приложение и всичко работи много бързо
 • Spaces – виртуалните десктопи, от които могат да бъдат създадени 16 броя
 • Time Machine – създаване на резервни копия на файловете и на цялата операционна система
 • Photo Booth – работа с видеозаписи, с вградени филтри, работещи в реално време плюс технологията на зеления/синия екран

Значително е подобрена и работата на по-старите програми. Така например, Automator получава функцията Watch Me Do, даваща възможност за записа на всички действия на потребителя и тяхното възпроизвеждане по-късно, подобно на макрос. Spotlight вече може да работи с логически оператори, както и да търси в отдалечени устройства. Пощата започва да работи с RSS.

В Leopard се спира поддръжката на класическите програми от Mac OS 9. Новата Mac OS X е вече на пет години и разработчиците пишат програми само за нея. Освен това, 10.5 е първата версия на Mac OS X, сертифицирана като напълно съвместима с UNIX. Това означава, че софтуерът на UNIX може да бъде компилиран и стартиран на Leopard без никакви промени в кода.

Променен е и външния вид: нови иконки, обемен панел, прозрачно меню, а логото на Apple е вече черно.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard

Като цяло, 10.5 не се приема много добре. Тя наистина има маса нови функции, но е твърде тежка и тромава. Бързо става ясно, че съвместимостта с PPC процесорите пречи за създаването на наистина нов функционалности. Ето защо в тази версия Apple изцяло се отказва от поддръжката на старата архитектура и хвърля всички сили в оптимизацията на софтуера за новата архитектура.

И успява. Лицензът струва само $29, а системните изисквания дори на някои места са по-ниски, отколкото при 10.5. Например, достатъчен е 5 GB диск вместо 9 GB. Тази версия е приета добре, въпреки че възникват въпроси по забавянето: тя излиза на 28 август 2009 година. Тоест, отново две години след излизането на предишната версия.

Тази операционна система е позиционирана като подобрение на Leopard и новите функции не са много. Повечето подобрения са на системно ниво:

 • Finder е преписан от нулата с използването на API Cocoa и значително се ускорява
 • Mac App Store – след магазина с приложенията за iOS, Apple направи магазин и за Mac. Неуспешна идея. Всички са свикнали да инсталират външни приложения и магазинът не става популярен
 • Появява се цялостна поддръжка на мултитъч жестовете на тъчпада
 • QuickTime X е изцяло преписан, с поддръжката на 64 бита и възможност за декодиране на видео с използване мощността на видеокартата. Това силно намалява натоварването на процесора
 • Цветовата гама е увеличена от 1,8 на 2,2. Това става стандарт както за графичните приложения, така и за мониторите. Изображенията стават малко по-светли и изчезват тъмните сенки
 • Операционната система много по-бързо се изключва и влиза в режим на хибернация
 • На системно ниво, Snow Leopard вече поддържа 64 бита и OpenCL. Първата особеност дава възможност за работа с оперативна памет с капацитет до 16 TB, както и да се ускорят изчисленията при компютрите с процесори, поддържащи x64. Но по подразбиране винаги се зарежда 32-битовото ядро. За зареждането на 64-битовото, при включването трябва да се държат натиснати бутоните „6“ и „4“. Втората функционалност дава възможност за използването на графичния процесор във всички програми, а не само в някои от тях, интензивно работещи с 3D графика.

В тази версия сериозно са подобрени графичните драйвери – появява се поддръжката на новите версии на OpenGL, изчезват лаговете и забавянията, характерни за някои игри, подобрява се обработката на видеото и т.н.

И още, това е последната версия на операционната система, в която може да се стартира софтуер за PPC процесорите чрез емулатора Rosetta. Като се има предвид, че разработчиците от години са имали възможност да пишат софтуер за процесорите на Intel, очевидно е поддръжката на старите процесори да отпадне.

Mac OS X 10.7 Lion

Тази ОС излиза на пазара на 20 юли 2011 година – отново две години след версия 10.6. Сякаш Apple е преминала към двугодишен цикъл на обновяване на операционната система. Но не е, след версия 10.8 компанията отново преминава към едногодишни обновявания.

Но с разпространяването на таз ОС става голяма бъркотия. Първоначално, предлага се новата версия да бъде изтеглена от App Store за $30. Но App Store се появява чак във версия 10.6.6 и потребителите с по-стари версии няма как да се обновят. Всичко е ясно за потребителите с 10.6, но какво да правят хората с 10.4 и 10.5? Налага се да платят $29, за да се обновят до 10.6, а след това още $30 за 10.7. Това съвсем не се харесва.

Apple решава да оправи този проблем в края на лятото, когато започва продажбите на USB стик с новата ОС. Но при цена $70. Тоест дори по-скъпо от обновяването от 10.4 или 10.5 – там сумата е $59.

Интересното тук е, че цената на Mac OS X Server рязко пада. Сега тя може да се изтегли от магазина при цена $50. От друга страна, тя на никого не е особено необходима и понижаването на цената е оправдана стъпка.

Системните изисквания отново са най високите. Първите Mac с процесори Core Solo и Duo вече не се поддържат. Причината е съвсем тривиална – те не поддържат 64 бита. И дори и днес, 7 години след излизането на тази операционната система 32-битовият софтуер не изчезва и се използва на много места. През 2011 година 32-битовият софтуер е масов и това решение е доста спорно. И още, необходими са 2 GB оперативна памет – отново два пъти повече, отколкото за Windows 7.

Но промените са изключително много и нивелират минусите:

 • AirDrop – възможност за прехвърляне на данни между различните устройства на Apple чрез Wi-Fi и Bluetooth без създаването на точка за достъп
 • FaceTime – възможност да се звъни чрез интернет на другите устройства на Apple
 • Apple Push – изскачащи уведомления от различните приложения
 • FileVault – пълно криптиране на всички данни на диска с използването на AES 128 алгоритъма
 • Launchpad – аналогът на десктопа на iPad
 • Съвместно отдалечено управление – на един Mac могат да работят два акаунта едновременно. Единият на десктоп потребителя, работещ в момента, а другият – на отдалечения потребител, който вижда само своята десктоп среда
 • Поддръжката на Emoji
 • Приложенията вече работят на цял екран. Донякъде забавно е, че дотогава приложенията работят в режим на програмен прозорец без рамки. Сега приложението се стартира в собствено пространство, като по този начин работи по-бързо и за фоновите задачи се изразходват по-малко ресурси
 • iCloud – облачното хранилище с възможност за синхронизация на съобщенията, контактите и т.н.

В тази версия Apple окончателно се отказва от каквато и да била поддръжка на PowerPC – премахнат е емулаторът Rosetta и софтуерът за старите процесори изобщо не тръгва.

Като цяло, тази ОС се харесва на потребителите – дори на слабите MacBook Air от 2008 година тя работи много сносно, без критични недостатъци.

 


С това приключваме разглеждането на миграцията на Apple към процесорите на Intel. В следващата част ще се спрем на вече почти съвременните Mac OS X 10.8-10.10.

Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари