Китайският космически апарат Чанъе-4 успешно кацна на Луната

9
1417

Китайската автоматична космическа станция Чанъе-4 успешно извърши меко кацане на обратната страна на Луната. Това е първият космически апарат в човешката история, кацнал на обратната страна на Луната. Връзката с него се поддържа с помощта на орбиталния ретранслатор Цюецяо. Космическият апарат носи със себе си роувър, който ще изследва мястото на кацането, ще проведе геологични и астрофизични научни опити, както и експерименти по отглеждане на живи организми при лунна гравитация.

Чанъе-4 бе изстрелян от Земята на 7 декември 2018 година. След 112 часа той достигна орбитата на Луната и се подготви за прилуняване. Кацането бе избрано да съвпадне с началото на лунния ден. Роувърът и лунният модул могат да работят около 10 земни денонощия с помощта само на слънчевите си батерии.

Космическият апарат кацна в кратера Фон Карман, разположен в басейна на Южния полюс-Ейткен. Този регион се счита за най-голямата и най-древна структура на Луната, която може да разкрие произхода и на Земята.

Историческата мисия

Тази мисия е уникална преди всичко с това, че Чанъе-4 кацна на обратната страна на Луната, която никога не се вижда от Земята. За да се осъществи връзка, през месец май миналата година Китай изведе в космоса сателита-ретранслатор Цюецяо, който е в орбита около точката на Лагранж на системата Земя-Луна. Тази орбита е видима както от Земята, така и от Луната и кацането бе извършено с помощта на именно този сателит.

Луната е много привлекателен за науката обект. Лунната кора се е образувала преди 4,4 милиарда години. На Земята подобни скали няма, поради бурните геологични процеси. Тук най-древните скални образувания са на възраст около 3,7 милиарда години. Учените твърдят, че ранната история на Земята е окончателно изтрита. Именно Луната може да помогне за разкриването на тайната на образуването на Земята. Лунният грунт се очаква да изясни, кога точно Луната е започнала да се върти синхронно със Земята и защо е обърната към нас само с едната си страна.

Първата лунна биосфера

Лунният модул и роувърът разполагат с три камери за цветни и 3D снимки и видеа, инфрачервен спектрометър, радар за сондиране на лунното ядро, апаратура за приемане на нискочестотни сигнали от космоса, радиационен дозиметър, анализатор на слънчевия вятър.

Но по-интересно е, че Чанъе-4 достави на Луната цилиндричен контейнер със семена на синап, картофи и яйца на копринени буби. Идеята е от яйцата да се излюпят буби, произвеждащи въглероден диоксид, докато картофите и синапа отделят кислород чрез фотосинтеза. По този начин те могат да създадат съвсем опростена екосистема на Луната. Китайските учени ще наблюдават тяхното развитие при гравитация 6 пъти по-малка от земната. Това е важно за бъдещите лунни бази. Най-сложната част на този експеримент е осигуряването на постоянна температура, понеже навън температурата варира от +110 до -173 градуса по Целзий. Китайците засега не са публикували информация, как са постигнали поддържането на оптимална температура. Знае се само, че контейнерът е оборудван със светлинни излъчватели, камери и сензори. Дали това не е Новият път на коприната? Може би, понеже Чанъе-4 се превежда като „Великият поход-4“.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари