Най-добрите алтернативи на Access за Linux

2
917

Когато малките предприятия, някои обществени организации и други компании с подобен размер изведнъж разберат, че трябва някъде да съхраняват своите данни, те обикновено първо се сещат за Microsoft Access. Това е общо взето правилно решение, ако вече плащате абонамент на Microsoft и нямате нищо против да използвате патентован и защитен софтуер.

Но това съвсем не е единственият вариант. Ако предпочитате да използвате свободен софтуер или нямате достатъчно бюджет за продуктите на Microsoft, или не искате да правите допълнителни разходи, също има решение. Има няколко приложения за работа с данни, които са достойна алтернатива на Microsoft Access и на Apple FileMaker. Тук накратко ще представим най-добрите аналози на Access за Linux.

Най-добрите аналози на Access за Linux

LibreOffice Base

Ако не сте се досетили още от името, Base е една от програмите на офис пакета LibreOffice. Този пакет включва Writer (текстови процесор), Calc (процесор за електронни таблици), Impress (презентации), Draw (рисуване), Charts (графики и диаграми) и Math (математически формули). По този начин Base се интегрира в LibreOffice по същия начин както Access с пакета Microsoft Office. Това означава, че е възможно импортирането и експортирането на данни от Base в другите приложения на пакета за създаването на финансови отчети, графики и още много други неща.

По подразбиране Base включва в себе си драйвери, които поддържат няколко многопотребителски енджини за работа с база данни, включително за бази данни с отворен код: MySQL, MariaDB и PostgreSQL,  както и други JDBC и ODBC съвместими бази данни. Вградените помощници и шаблони за таблиците дават възможност на начинаещите потребители бързо да започнат работата по създаването на необходимите таблици и запитвания, както и създаването на форми и отчети, списъци на продажбите и на клиентите и други подобни. В интернет има много ръководства и материали за използването на тази програма. Има и сертифицирани агенти по поддръжката, които бързо настройват необходимите таблици и релации.

Предлагат се инсталатори за Linux, MacOS, Windows и Android. Самият пакет LibreOffice се разпространява по лиценза Mozilla Public License v2, а това означава, че можете не само свободно да ползвате и разпространявате програмата, но и да участвате в нейното разработване. Това е най-добрата алтернатива на Access за Linux.

DB Browser for SQLite

DB Browser for SQLite дава възможност на потребителите да използват базата данни SQLite без да е необходимо да познават сложния синтаксис на SQL командите. Програмата предлага опростен и удобен табличен интерфейс, а вградените помощници правят тази програма едно отлично решение за новите потребители, навлезли в сектора за работа с бази данни.

По време на своето разработване това приложения на няколко пъти промени името си. Първоначално се наричаше Arca Database Browser, а след това получи името SQLite Database Browser. През 2014 година, за да се избегне конфликта с SQLite бе избрано настоящото име.

Вградените в програмата помощници дават възможност на потребителите съвсем лесно да създават и модифицират базите данни, индексите, записите, да импортират и експортират данни, да създават и изпълняват запитвания и заявки, както и да извършват разнообразно търсене в таблиците. Има инсталатори за Windows, MacOS и почти всички Linux дистрибуции.

DB Browser for SQLite се разпространява под два лиценза: Mozilla Public License Version 2 и GNU General Public License Version 3. Сорс кодът на програмата може да бъде изтеглен от официалната страница на проекта.

Kexi

Linux десктоп средата KDE има свой офис пакет с име Calligra Suite. В този пакет, програмата за работа с базите данни се нарича Kexi. В този офис пакет са включени и програмите Words (текстов процесор), Sheets (електронни таблици), Stage (презентации) и Plan (мениджър на проекти).

Като пълноценен компонент на проекта KDE, Kexi е създадена за използване в графичната десктоп среда KDE Plasma, но това не ограничава нейната област на използване. Програмата работи еднакво добре и в другите Linux и BSD дистрибуции, използващи десктоп средата Gnome, както и в MacOS и в Windows.

В официалната страница на програмата се казва, че тя специално се разработва, понеже няма други бързо развиващи се програми за работа с бази данни, които да са мощни, евтини, управлявани чрез отворени стандарти и работещи на различни операционни системи, смартфони и хардуерни платформи. Тя осигурява проектиране на бази данни, съхраняване на данните, изпълняване на заявки и запитвания, обработка на данните и т.н.

Kexi се предлага под свободния LGPL лиценз и сорс кодът може да бъде изтеглен от официалната WiKi.

NuBuilder Forte

NuBuilder Forte е разработен по такъв начин, че да е възможно най-лесен за използване. Това е браузерен инструмент за разработване на уеб приложения с бази данни. Интерфейсът е съвсем лесен и удобен за използване, вградени са редица инструменти за удобство на работата, включително поддръжката на drag & drop, с което значително се ускорява създаването на бази данни.

Както във всяко уеб приложение, и тук данните са достъпни чрез браузъра. Цялата информация се съхранява в MySQL база данни и може във всеки един момент да бъде експортирана във вид на само един файл. Използват се стандартните езици за уеб програмиране (HTML, PHP, JavaScript и SQL), което дава на разработчиците възможност много бързо да започнат работа. До пълноценната замяна на Access е далече, но да се работи са тази програма е възможно – тя е достатъчно стабилна.

Програмата nuBuilder Forte се разпространява под GPLv3.0 лиценза и може да бъде изтеглена от Github.

 


Имате ли свой любим инструмент с отворен код за работа с база данни? Споделете в коментарите, за да умножим познанието.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Стоян
Стоян

Не разбрах какво имате предвид под „алтернативи на Access“? Защото Access е комбинация от СУБД и инструмент за работа с нея. Същото се отнася и до LibreOffice Base и вероятно за Kexi (не съм запознат с него). Но „DB Browser for SQLite“ е само инструмент за работа с бази данни, а базата данни е SQLite. Аналогично – NuBuilder Forte е само инструмент, който работи със СУБД MySQL.

Адън
Адън

Списвача толкова му разбира, просто чака онези чикичики да налазят.