Inrupt, стартъпът, основан от създателя на WWW Тим Бърнърс-Лий, представи тази седмица официалната версия на Solid, платформа, посредством която разработчиците ще могат да изграждат приложения, които опазват поверителността на личните данни на потребителя.

Представена като концепция преди няколко години, платформата цели да върне контрола над личните данни на неговия собственик, докато в същото време му позволи да си взаимодейства с услуги и ресурси в Интернет, както винаги. Inrupt е компания, която Бърнърс-Лий основава преди две години съвместно с Джон Брус, основател на компанията за сигурност Resilient Systems, която IBM придобива през 2016. Брус е изпълнителен директор на Inrupt, докато Бърнърс-Лий – главен технологичен мениджър. Още в ранните етапи на Solid, Бърнърс-Лий разкри една своя концепция преди няколко години, при която потребителите ще съхраняват своите лични данни в своеобразни сейфове или „капсули“. Когато онлайн услуга иска да използва личните данни на потребителя, който си взаимодейства с нея, той ѝ предоставя контролиран достъп до своето хранилище или част от него след разрешение.

Solid, софтуерен инструмент с открит код, позволява на потребителите да създават защитени хранилища (Pods). Те използват тези хранилища, за да съхраняват информация, която желаят да споделят с различните онлайн услуги и да контролират достъпа на услугите до тези данни. Потребителят има различни възможности, като например да прекратява вече позволен достъп до данните на услуга, да контролира вида достъп, който получават тези услуги, като да речем дали дадена услуга може да редактира файлове или само да ги разглежда.

Inrupt предлага също така и набор за софтуерна разработка, която помага на компаниите да интегрират своите услуги в Solid. Solid Enterprise Server е бизнес платформа, предоставяща бекенд функционалностите за използването на базирани на Solid услуги, която включва пълно криптиране на трафика, контролите за достъп и одитиращ инструмент, който дава по-ясна видимост над операциите. Освен това, Solid Enterprise Server осигурява възможности за управление и поддръжка на всекидневните активности, като механизми за бекъп и възстановяване, подробен мониторинг на дейностите и интеграция на софтуера с използваните от компанията технологични инструменти за автоматизация.

„Днес бизнес трансформацията бива възпрепятствана от това, че различните части от живота на човек биват управлявани от различни „силози“, всеки от които се грижи за различен отрязък от живота, което възпрепятства потребителите и екипите да извличат повече ползи от свързването на тези данни“, пише Бърнърс-Лий в блог публикация от вчера на сайта на Inrupt. „Междувременно, тази информация бива експлоатирана от съответния „силоз“, което на свой ред води до увеличаващ се, напълно разбираем, обществен скептицизъм по отношение на начините, по които се обработват тези данни. Трябва да има по-добри начини. Архитектурата на Solid осигурява именно това“.

Услугата Solid Enterprise Service стартира вчера след първоначални пилотни изпитания, в които вземат участие Би Би Си, правителството на Фландрия в Белгия, NatWest, както и Националната здравна служба на Великобритания. Последните използват платформата за разработването на инструменти, които да дадат на пациентите по-голям контрол над медицинската им информация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари