За намирането на необходимата информация в уеб пространството са необходими интернет търсачки. Търсачките в даркуеб (Dark Web) пространството са едни от най-добрите начини за намиране на информация, която е скрита от обществеността. Има немалък брой най-различни Dark Web (понякога даркнет) търсачки, някои от които са специализирани в конкретни области.

За да се разбере работата на тези търсещи машини и да се схванат техните силни страни е необходимо да се кажат няколко думи за даркнет. Dark Web е светът на Onion сайтовете и услугите на анонимната TOR мрежа, достъпна с помощта на Tor-браузър. Да предупредим, че даркнет не се регулира, там няма никакви ограничения и тази анонимна мрежа често се използва за намиране на скрита информация за хакерство, наркотици, изтичане на данни и други незаконни действия.

Има редица най-различни Dark Web търсачки, всяка от които има свои особености. Някои от тях са фокусирани върху по-доброто търсене. Други са специализирани в намирането на софтуерни инструменти за следене или за изтеглянето на специализиран софтуер за журналисти, които се борят със следенето и наблюдението от страна на правителството и с цензурата. Има търсачки, специално направени за намирането на незаконно съдържание. Има и търсещи машини за по-обобщено търсене в Тъмната мрежа. Нека се спрем на някои от тях.

Ahmia.fi

Надеждната търсачка Ahmia.fi има собствена политика по отношение на всички материали съдържащи насилие и се различава от многобройните други Dark Web търсачки, които и сега продължават да индексират сайтове с материали, включващи сексуално насилие на деца. Търсещата машина Ahmia.fi е достъпна и в surface web, като поддържа търсене и в i2p мрежата.

The Hidden Wiki

Търсенето в даркнет не е много ефикасно, понеже в резултатите на търсачките от 20 линкове обикновено само един е подходящ. The Hidden Wiki (thehiddenwiki.org) решава този проблем, като съставя каталози на различните сайтове и реални линкове към тях. Има и surface-версия (thehiddenwiki.com).

Haystak

Търсещата машина на Haystak ( (haystak5njsmn2hqkewecpaxetahtwhsbsa64jom2k22z5afxhnpxfid.onion) към днешен ден е индексирала над 1,5 милиарда уеб-страници на повече от 260 хиляди сайта. Предлага се и платена версия на търсачката с допълнителни възможности за търсене чрез използването на регулярни изрази, преглед на вече несъществуващи onion сайтове и достъп към техните API. Една от тези функции дава възможност да се получи достъп до база данни с най-различна открадната информация.

Torch

Torch (torchdeedp3i2jigzjdmfpn5ttjhthh5wbmda2rr3jvqjg5p77c54dqd.onion) работи още от 1996-та година, като неговата търсеща машина е доста специална. При търсене на URL адреса на някоя социална мрежа търсачката показва всичко друго, но не и самата мрежа. Явно отношението на нейните създатели към социалните мрежи не е особено добро. Но Torch намира информация и от най-отдалечените ъгълчета на даркнет.

DuckDuckGo

Търсачката DuckDuckGo (duckduckgogg42xjoc72x3sjasowoarfbgcmvfimaftt6twagswzczad.onion) е включена в почти всеки един списък, включващ търсещи машини в Dark Web пространството. Търсачката предлага анонимност, но не може да намери голяма част от информацията, която откриват другите изброени тук търсачки. DuckDuckGo се споменава поради своята ориентация към конфиденциалност, а не като бизнес търсачка.

Доколко са опасни Dark Web търсачките

Тези търсещи машини предлагат възможност за намиране на скрита информация, но могат да бъдат и опасни. Не се препоръчва използването на Dark Web търсачките от своя личен компютър. Тези сайтове не са контролирани от никого и потребителят е подложен на риск неговите пароли, лична информация и данните за онлайн банкиране да бъдат откраднати.

Освен това, има голям брой даркуеб сайтове, съдържащи вредоносни програми, които могат да заразят компютъра на потребителя и да открадната чувствителна информация. Някои резултати от търсенето могат да доведат до получаването на изключително откровен и шокиращ материал, като жестоко отношение към децата, много кръв, измъчване, насилие, заплахи, тероризъм и други видове незаконно съдържание.

По-добре е търсенето да се извършва в обикновеното интернет пространство, понеже хакерите от Dark Web с лекота заразяват с компютърни вируси потребителските устройства и обикновено ги използват като прокси сървъри за кражба на криптовалута.

Най-безопасният начин за достъп до даркнет е използването на анонимния браузър Tor, който добре защитава личните данни на потребителя по време на прегледа на тъмната част на Глобалната мрежа. Препоръчва се заедно с браузъра да се използва и външна VPN услуга.

Но освен браузъра Tor има още няколко алтернативни Onion браузъри с анонимно търсене:

  • 12P
  • Whonix
  • Globus
  • Freepto
  • Disconnect

Dark Web търсачките

Търсачките в тъмната част на интернет използват сложен софтуер за търсене в даркнет и за индексиране на намерената информация. След индексирането търсещите машини дават възможност за лесно намиране на необходимата информация чрез своя удобен интерфейс.

За по-резултатно търсене е важно да се разбере каква информация намира най-добре съответната търсачка. Така например, търсещата машина Grams е известна със своето успешно търсене в сферата на наркотиците, а The Hidden Wiki е по-подходяща за търсенето на електронни книги и качествени статии по информационна безопасност.

За да бъде в безопасност, потребителят трябва да избягва нелегалните сайтове в тъмната страна на Глобалната мрежа. Препоръчва се винаги да се използва надежден VPN, както и редовно да се обновява Tor с цел избягване на хакване.

По принцип има разлика между даркуеб и даркнет. Даркуеб е част от световната глобална мрежа, достъп до която може да бъде получен само с помощта на специализиран софтуер, какъвто е браузърът Tor. Даркуеб е част от мрежа, която е недостъпна за обикновените търсачки.

От друга страна даркнет (darknet) е овърлейна мрежа (overlay network), което в случая означава, че е изградена върху друга мрежа – в дадения случай върху интернет. Тя не може да бъде открита със стандартни методи и достъпът до нея също се осъществява чрез специализиран софтуер,  какъвто е браузърът Tor.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари