Huawei, търговската война на САЩ с Китай и 5G технологиите

24
2741

Китайският телекомуникационен гигант Huawei застана в центъра на вниманието на международното общество, а някои държави сериозно се безпокоят за безопасността на своите продукти.

Ситуацията е наистина сложна: налага се да се избира между риска от кибершпионаж и риска от тотално технологично изоставане в разгръщането на 5G комуникациите. В развитието на тази история се забелязват някои основни моменти.

На 1 декември тази година бе арестуван главният финансист на Huawei, вицепрезидент на компанията и дъщеря на основателя на корпорацията. При прехвърляне към друг самолет, тя бе задържана на канадското летище по обвинение от страна на САЩ в нарушение на американските санкции срещу Иран.

Тя бе обвинена в реекспорт на американска електронна продукция в Ислямската република. Арестът на Ванчжоу Менг повдигна много въпроси.

Така например, американският Washington Post заяви: „Нападките срещи Huawei няма как да са законни. САЩ не бива да диктува своите условия за водене на бизнес на другите държави„. Изданието напомня, че Samsung е вторият най-голям доставчик на смартфони в Иран. Ericsson пък свободно доставя своето оборудване в Ислямската република, без да се съобразяват с каквито и да било санкции. И кой знае защо, тях никой не ги арестува.

На 12 декември Ванчжоу Менг бе пусната под гаранция и остана под домашен арест във Ванкувър. Уеб порталът Caixin цитира канадски съдия. Според него делото може да се проточи с години. Но засега няма официална молба за екстрадиране и ако това не бъде направено през следващите 60 дни, вицепрезидентът на Huawei ще бъде пуснат.

Арестът на финансовия директор на Huawei съвпадна с по време с търговските преговори между председателя на КНР Си Дзинпин и президента на САЩ Доналд Тръмп относно разразилата се търговска война. Тръмп не одобрява отрицателното търговско салдо – износът на Китай за САЩ е три пъти по-голям, отколкото износа на САЩ към Китай. Но чрез различни мита, този проблем може и да се преодолее.

Арестът на Менг обаче предизвика редица въпроси и много подозрения. Сега Белият дом настоява, че Тръмп по това време не е знаел за ареста и е разбрал за това от медиите – на 5 декември.

Изглежда, че това е вярно, понеже всички участници в американско-китайските преговори в един глас твърдят, че САЩ не възнамерява да използва „делото Huawei“ като коз или повод за шантаж при сделката с Пекин. Точката на този спор постави самият Тръмп, който на 11 декември официално заяви, че лично ще се намеси в разследването на Менг, ако то започне отрицателно да влияе на търговските преговори.

Но да не забравяме друг много по-важен момент. В началото на тази година стана ясно, че САЩ силно е обезпокоена от лидерството на Huawei в развитието на мобилните мрежи от пето поколение.

Още през 2017 година Huawei стана най-големият производител на телекомуникационно оборудване. А в надпреварата по внедряването на 5G мобилните мрежи Huawei има голямо преимущество пред всички американски компании.

Новото поколение мобилна връзка не е просто по-бързо от 4G. Възможността да се обменят големи обеми информация е важна за развитието на концепцията „Интернет на нещата“. Изкуствения интелект и автономните роботизирани автомобили – това са новите технологии, които изцяло могат и ще променят нашия живот.

Съвсем логично 5G често се сравнява с изобретената от Гутенберг първа печатна преса. Ето защо в края на годината историята с Huawei се превърна в символ на отношенията между САЩ и Китай.

Това е компанията която се осмели да предизвика традиционния лидер в промишлеността, новите технологии и геополитиката. Конфликтът става по-дълбок и на друга основа. Докато в САЩ защитата на личните данни е един от най-важните и остри въпроси, в Китай подобен проблем няма. Китайските технологични гиганти могат да събират гигантски обеми от данни за своите потребители, което има дава солидно преимущество пред западните компании. Разликите са принципни и съществени.

Когато Канада по нареждане на САЩ арестува Ванчжоу Менг, дъщерята на основателя на Huawei, силно уважавана в Китай, Поднебесната предупреди Канада, че ще има сериозни последствия. Само след няколко дни в Китай бяха арестувани двама канадци – бившият дипломат Майкъл Ковриг и бизнесмена Майкъл Спавор. Изглежда това е само началото.

САЩ отдавна оказва натиск върху Huawei.

Китайската компания е обвинена, че шпионира за Пекин. Huawei категорично отрича тези обвинения и открито заявява пред всички, че засега няма нито едно доказателство, потвърждаващо това твърдение.

Но САЩ накара и своите съюзници да постъпят по същия начин. Към днешен ден 5G оборудването на Huawei оказаха да използват и Австралия и Нова Зеландия. Същото обмислят да направят Япония, Германия и Великобритания.

Към днешен ден технологичната ситуация в света силно се промени. Сега възникна нов проблем. Китай достигна толкова високо ниво на технологично развитие (Пекин се зае с 5G комуникациите още през 2013 година) и толкова навътре се внедри в световния производствен процес, че отказът за работа с него може да се окаже икономически неизгоден за редица страни.

Така например, ръководителите на британските телекомуникационни компании заявиха, че всичките тествани и вече подготвени за работа 5G мобилни мрежи използват оборудването на Huawei. Забраната за неговото използване може да забави внедряването на 5G с над една година.

А една година за този бизнес е фатална. Huawei от своя страна, изразява съжаление и готовност за търсене на компромис, като напомня, че няколко от най-големите в света мобилни оператори вече използват същото оборудване за подготовката и изграждането на мобилните мрежи от пето поколение и вече има над двадесет подписани договора.


Как ще се развие 5G надпреварата ще разберем през Новата 2019 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
24 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари