Huawei, търговската война на САЩ с Китай и 5G технологиите

24
2655

Китайският телекомуникационен гигант Huawei застана в центъра на вниманието на международното общество, а някои държави сериозно се безпокоят за безопасността на своите продукти.

Ситуацията е наистина сложна: налага се да се избира между риска от кибершпионаж и риска от тотално технологично изоставане в разгръщането на 5G комуникациите. В развитието на тази история се забелязват някои основни моменти.

На 1 декември тази година бе арестуван главният финансист на Huawei, вицепрезидент на компанията и дъщеря на основателя на корпорацията. При прехвърляне към друг самолет, тя бе задържана на канадското летище по обвинение от страна на САЩ в нарушение на американските санкции срещу Иран.

Тя бе обвинена в реекспорт на американска електронна продукция в Ислямската република. Арестът на Ванчжоу Менг повдигна много въпроси.

Така например, американският Washington Post заяви: „Нападките срещи Huawei няма как да са законни. САЩ не бива да диктува своите условия за водене на бизнес на другите държави„. Изданието напомня, че Samsung е вторият най-голям доставчик на смартфони в Иран. Ericsson пък свободно доставя своето оборудване в Ислямската република, без да се съобразяват с каквито и да било санкции. И кой знае защо, тях никой не ги арестува.

На 12 декември Ванчжоу Менг бе пусната под гаранция и остана под домашен арест във Ванкувър. Уеб порталът Caixin цитира канадски съдия. Според него делото може да се проточи с години. Но засега няма официална молба за екстрадиране и ако това не бъде направено през следващите 60 дни, вицепрезидентът на Huawei ще бъде пуснат.

Арестът на финансовия директор на Huawei съвпадна с по време с търговските преговори между председателя на КНР Си Дзинпин и президента на САЩ Доналд Тръмп относно разразилата се търговска война. Тръмп не одобрява отрицателното търговско салдо – износът на Китай за САЩ е три пъти по-голям, отколкото износа на САЩ към Китай. Но чрез различни мита, този проблем може и да се преодолее.

Арестът на Менг обаче предизвика редица въпроси и много подозрения. Сега Белият дом настоява, че Тръмп по това време не е знаел за ареста и е разбрал за това от медиите – на 5 декември.

Изглежда, че това е вярно, понеже всички участници в американско-китайските преговори в един глас твърдят, че САЩ не възнамерява да използва „делото Huawei“ като коз или повод за шантаж при сделката с Пекин. Точката на този спор постави самият Тръмп, който на 11 декември официално заяви, че лично ще се намеси в разследването на Менг, ако то започне отрицателно да влияе на търговските преговори.

Но да не забравяме друг много по-важен момент. В началото на тази година стана ясно, че САЩ силно е обезпокоена от лидерството на Huawei в развитието на мобилните мрежи от пето поколение.

Още през 2017 година Huawei стана най-големият производител на телекомуникационно оборудване. А в надпреварата по внедряването на 5G мобилните мрежи Huawei има голямо преимущество пред всички американски компании.

Новото поколение мобилна връзка не е просто по-бързо от 4G. Възможността да се обменят големи обеми информация е важна за развитието на концепцията „Интернет на нещата“. Изкуствения интелект и автономните роботизирани автомобили – това са новите технологии, които изцяло могат и ще променят нашия живот.

Съвсем логично 5G често се сравнява с изобретената от Гутенберг първа печатна преса. Ето защо в края на годината историята с Huawei се превърна в символ на отношенията между САЩ и Китай.

Това е компанията която се осмели да предизвика традиционния лидер в промишлеността, новите технологии и геополитиката. Конфликтът става по-дълбок и на друга основа. Докато в САЩ защитата на личните данни е един от най-важните и остри въпроси, в Китай подобен проблем няма. Китайските технологични гиганти могат да събират гигантски обеми от данни за своите потребители, което има дава солидно преимущество пред западните компании. Разликите са принципни и съществени.

Когато Канада по нареждане на САЩ арестува Ванчжоу Менг, дъщерята на основателя на Huawei, силно уважавана в Китай, Поднебесната предупреди Канада, че ще има сериозни последствия. Само след няколко дни в Китай бяха арестувани двама канадци – бившият дипломат Майкъл Ковриг и бизнесмена Майкъл Спавор. Изглежда това е само началото.

САЩ отдавна оказва натиск върху Huawei.

Китайската компания е обвинена, че шпионира за Пекин. Huawei категорично отрича тези обвинения и открито заявява пред всички, че засега няма нито едно доказателство, потвърждаващо това твърдение.

Но САЩ накара и своите съюзници да постъпят по същия начин. Към днешен ден 5G оборудването на Huawei оказаха да използват и Австралия и Нова Зеландия. Същото обмислят да направят Япония, Германия и Великобритания.

Към днешен ден технологичната ситуация в света силно се промени. Сега възникна нов проблем. Китай достигна толкова високо ниво на технологично развитие (Пекин се зае с 5G комуникациите още през 2013 година) и толкова навътре се внедри в световния производствен процес, че отказът за работа с него може да се окаже икономически неизгоден за редица страни.

Така например, ръководителите на британските телекомуникационни компании заявиха, че всичките тествани и вече подготвени за работа 5G мобилни мрежи използват оборудването на Huawei. Забраната за неговото използване може да забави внедряването на 5G с над една година.

А една година за този бизнес е фатална. Huawei от своя страна, изразява съжаление и готовност за търсене на компромис, като напомня, че няколко от най-големите в света мобилни оператори вече използват същото оборудване за подготовката и изграждането на мобилните мрежи от пето поколение и вече има над двадесет подписани договора.


Как ще се развие 5G надпреварата ще разберем през Новата 2019 година.

24
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
16 Отговори на коментарите
16 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Rosen
Rosen

Poleticite sa s kasa pamet. Amerikancite haknaha telefona na Merkel i tova be dokazano. Togava Huawei ne beshe izvesna kompania. Az sam s takav telefon i sam dovolen. Kogato iskat tvoiata informatcia to shte si mishena ot izbrani hakeri. Za Kitai e po-vajno kitaicite da imat rabota i biznesa da se razviva. Problemat e che golemite pechalbi ot 5G USA iska za sebe si a ne Kitai da se dokopa do golemite pechalbi.

Pozdravi ot Vancouver.

Morgan
Morgan

Вие във Ванкувър кирилица нямате ли?

Koko
Koko

„Poleticite“ във „Vancouver“ сигурно се гордеят с тебе Роска

Capitalismus
Capitalismus

Срам за всеки антиБългарин, който ползва шльокавица. 90-те отдавна заминаха, в коя година живеете?

Niko
Niko

Vseki e svobiden da pishi na kakvito si poiska be pedal

Кин Чоа
Кин Чоа

Един ден и в “маалата” ще влезем с военни и ще разбереш тая слободия къде ще ти я наврем. Антибългарски идиот!

Мирослав
Мирослав

„Ho CAЩ нaĸapa и cвoитe cъюзници дa пocтъпят пo cъщия нaчин. Kъм днeшeн дeн 5G oбopyдвaнeтo нa Нuаwеі oĸaзaxa дa изпoлзвaт и Aвcтpaлия и Hoвa Зeлaндия. Cъщoтo oбмиcлят дa нaпpaвят Япoния, Гepмaния и Beлиĸoбpитaния. “

Това с Германия не е точно така, немските компании и самото общество са позитивно настроени към Huawei.

androidone
androidone

Със сигурност навсякъде всички са настроени позитивно. Да не мислиш, че американците не са? Важно е хората с власт какво ще решат. И действително ефектът от заплахата. Не че се съмнявам в способностите на задържаната дама, ама.. Със сигурност има много по-способни, ама не са нечий дъщери. Шуробаджанащинатаорпорация личи от голямо разстояние. И не е здравословно китайци да се занимават с нещо друго от дребно ефтино производство (не само китайци, а и всички сегашни и бивши соц. народи). Тези народи се управляват посредством мачкане, унижение, заплахи и избиване от собствените си сънародници. И е много опасно едно такова правителство да… Виж още »

AVGZ
AVGZ

Какъвто ти е правописа, такива са ти и разсъжденията!
Седни си, двойка!

Adolfo Hit
Adolfo Hit

Америка и хамериканците да си ръфат… Айплод, ние ще литнем с Хуавей. Те и тяхната глудница бесни кучета губят. Да го ду….

Capitalismus
Capitalismus

Ако наистина имаше нещо общо с 18 и идеите му, нямаше да ползваш продукт, който шпионира в полза на глобалисткия режим на Китай, който иска да наложи тотален NWO контрол над обществото.

Истината в очите
Истината в очите

Не съм душманин на китай имам корейски и китайски телефони, но ще се изпатят комунягите това е сигурно в този свят не трябва да си срещу usa трябва да си с тях

Дидо
Дидо

Китайците със сигурно няма да си изпатят… с тези темпове на развитие и въоръжаване. На комунягите ще им е трудно да се задържат когато средната класа стане 600-800 млн.д. и поиска да харчи повече извън Китай. Най-много такива като нас (4,5 млн., колония) да пострадат ,когато атовете почнат да се ритат.

МОРОНИ
МОРОНИ

Дидо не говори наизуст само да ти кажа, че за китай се готви искуствено намеление на населението до края на този век поне с 30%

no more
no more

Тази ми прилича на Джеки Чан,може да се пробва в Холивуд.

AxOx
AxOx

Досега никой не е представил кьораво доказателство срещу Huawei, но всеки знае как личните и корпоративни данни се събират от Microsoft/Windows, Google/Android, Apple/iOS, iNTEL/Chips- като се почне как ти държат сметките в техните облачни системи, контакт листите, а да не говорим, че и какво пишеш се изпраща при някои, може и скрито дистанционно да има, както се оказа в някои Интел чипове. Тааа има 4 Американски фирми които крадат на поразия и са дупе и гащи с правителството на САЩ, ама ако Китай има нещо собственно, което не изнася данни, защото никой не го е доказал… страшна работа. Май САЩ… Виж още »

Capitalismus
Capitalismus

Държат с криптиран ключ за да се извършва синхронизация. Това са частни компании, в повечето от изброените са твърдо антиамерикански, докато Хуауей е свързана с комунистическата власт в еднопартийна авторитарна държава, която контролира населението си с кредитна система, която орязва основни човешки права, държи концлагери, използва насилствен труд, включително детски и нарушава правата на хората си като не им позволява да коментират огромни исторически събития, като например протестите от предните десетилетия срещу корупцията. Правиш ли разлика в това една държава да те следи, в която имаш диктатура и това други частни компании, които подлежат на санкции да ти държат криптираните… Виж още »

дисКреатор
дисКреатор

Драги Capitalismus, я жземи се ограмоти малко първо на тема криптографски клюяоже и криптирани комуникации както и методите за техните атаки. После си обясни за кой от всички синхронизации говориш – на ключовете ли, на алгоритмите ли или на системните файлове и тогава се опитай да го споменаваш. Колкото до това къде свободите и правата са по-големи може доста да се спори. Двупартийната система на САЩ не е много по-добра от еднопартийната система на Китай – в края на краищата и на двете места е на власт ЕДНА ПАРТИЯ с ЕДИН ПАРТИЙНО ДЪРЖАВЕН АПАРАТ и всички последици от това. И… Виж още »

дисКреатор
дисКреатор

Сори за грешките – не видях каква клавиатурна подредба съм сложил. Оправих я. 🙂

Капиталисмус
Капиталисмус

Имам компания, която се занимавам и със сигурност, а политически неграмотните ти разсъждения нямам време да си губя времето дори да ги чета. В САЩ има разделение на властите, няма еднопартиен режим, няма срастване на властите, няма срастване на партия с държавата, няма незачитане на права и свободи в мащаб като в диктаторски Китай. 20-годишен ляв пропагандист без капчица мозък!

quake
quake

Capitalismus (Капиталисмус) – защо не се скриеш някъде с глупостите си?!
Облъчен от пропаганда – политическа и технологична. Сега се обясняваш че се занимаваш и със сигурност? Това вече е капака на всичко! Коя е компанията ти, за да ти стана клиент? Ако сравнявам изплясъците ти в този форум, под този ник, разбираш от компютърна сигурност, колкото аз от космичеки полети (~=0). Смешник облъчен и зле заплатен!

ngc-bg
ngc-bg

@Capitalismus, по-добре да започвай да учиш китайски, докато е време…А между другото, работил ли си с китайци, поддържаш ли контакт с такива? Защо детайлните ти твърдения за всички липси на свободи, концлагери и т.н. са като излязли от прес-службата на някое НПО. Виждал ли си всичко това? Имаш ли познати китайци, които да са ти разказвали? Съмнявам се силно, просто защото съм бил там, имам познати и бизнес партньори. А тук масово си говорим с шаблони, спуснати ни от командването. Легенди за лошите дръпнати комунисти, които газят правата на човека и вече са им поникнали рогца. Просто не си прав… Виж още »

Capitalismus
Capitalismus

Прозрачен доклад на Епъл за правителствените искания: https://www.apple.com/legal/transparency/ Разликата между Запада е, че ние уважаваме правата и свободите на хората, ние имаме граждански контрол, право да критикуват властта, имаме разделение на властите и свобода на словото, частните компании не са срастнали с държавата или с някоя партия. Тези прозрачни отчети доказват ясно един факт, който обяснява защо грамотните, креативни и успяващи хора избират да живят в Западна или държава асоциираща се със Запада, а Изтока го ползват само и единствено за аутсорсинг на иначе тежка и трудна работа. Няма и няма да има скоро време, в което това да се… Виж още »

Бай Шиле
Бай Шиле

Да живее конспирацията