Scribbles е система за предварителна обработка на документи, вграждаща тракер за следене действията на потребителя.

Традиционно в края на миналата седмица, в рамките на проекта Vault 7, уеб-порталът WikiLeaks публикува шестия пакет документи, принадлежащи на американската Централната разузнавателна агенция. Новият пакет е с кодово име „Scribbles“ (драсканици) и съдържа документи плюс сорс кода на специализирания софтуер на ЦРУ за следене на потребителите.

Scribbles е система за предварителна обработка на Microsoft Office документи, която умее на вгражда тракер за следене действията на потребителя, записващи се в специални файлове, копирането на които става от инсайдери, осведомители и агенти на разузнаването.

Интересно е, че публикуваните от WikiLeaks материали са с дата 1 март 2016 година и са засекретени до 2066 година.

Според документацията към пакета Scribbles, софтуерът е успешно тестван с Microsoft Office 2013, инсталиран на компютри с 64-битовата Windows 8.1, с MS Office 97-2016 и документи, незащитени с парола.

WikiLeaks започна да публикува секретните документи на ЦРУ на 7 март тази година. Досега са представени 6 пакета в рамките на проекта Vault 7. Това са Year Zero, Dark Matter, Marble, Grasshopper, Hive и Scribbles.

Същевременно, ЦРУ и ФБР водят съвместно вътрешно разследване, имащо за цел да открие източника на това грандиозно изтичане на информация.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари