Анализатори отчитат отрицателна годишна динамика на пазара на ноутбуците

0
40

Пет водещи производители на ноутбуци отчетоха месечен ръст в доставките през август, но на годишна база динамиката е отрицателна, съобщават анализатори от Digitimes Research. Експертите предупреждават, че липсата на значими иновации продължава да възпрепятства търсенето в потребителския сегмент, и че само корпоративния сектор не е достатъчен за постигане на растеж на пазара на ноутбуците.

Сегашният лидер в PC-производството е HP Inc. която регистрира годишен ръст на доставките през август, но темпът на растеж беше отчетен само с уникална цифра. Lenovo е успяла да се върне на второ място по обем на доставени лаптопи, но през август доставките при нея са с по-малко от 10% по-ниски, отколкото през същия месец на 2016 година.

Голямото търсене от страна на корпоративните клиенти допринесе за годишния ръст на Dell. Asustek Computer и Acer са увеличили доставките си през август с повече от 30% в сравнение с юли. В същото време, показателите на ASUS са по-слаби, отколкото през 2016 година.

След анализ на ситуацията, от 5-те водещи тайвански ODM-компании, специалистите добавят, че най-изразен годишен ръст се наблюдава при Compal Electronics, благодарение на поръчки от Lenovo и Acer. Освен това, увеличение е отчетено и от Quanta и Pegatron. Другите двама производители – Wistron и Inventec са отчели понижени доставки. При първия, спадът е свързан с промените в стратегията и отклоняване на вниманието в полза на продукт, не свързан с компютрите, а втория се дължи на факта, че част от поръчките на HP бяха взети от конкурентни компании, поясняват експертите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари