Blue Brain 5

Отделът Hewlett Packard Enterprise (HPE) се притече на помощ на учените, занимаващи се със симулация на мозъка. Компанията създаде суперкомпютъра Blue Brain 5, специално предназначен за симулация и реконструкция на главния мозък на бозайниците. Мощният компютър е изграден в рамките на проекта Blue Brain на Федералната политехническа школа на Лозана.

Новата система се базира на реално съществуващия суперкомпютър HPE SGI 8600. Той съдържа 372 изчислителни модула, включващи процесорите Xeon Gold, Xeon Phi и Tesla V100. Налични са 94 TB памет. Една от най-важните особености е, че Blue Brain 5 е гъвкава система. Предлагат се четири конфигурации, предназначени за различен тип изчислителни задачи. Възможно е добавянето на подсистеми, предназначени за специфични цели – например, за дълбоко машинно обучение и визуализация. Производителността на Blue Brain 5 е 1,06 петафлопса.

Новата компютърна система е инсталирана в швейцарския суперкомпютърен център в Лугано. Резултатите от нейната работа тепърва предстоят. Суперкомпютърът е проектиран да е в състояние да моделира цели области от мозъка на мишка. Това трябва да стане към 2020 година. Получените при тези експерименти данни ще се използват за по-доброто разбиране на човешкия мозък. По този начин се очаква да бъдат открити нови методи за лекуването на редица специфични заболявания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари