Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво представлява филмовият сценарий?

Featured Replies

Вижте сега адски ми е любопитно какво точно представлява един сценарий на филм.Помогнете да задоволя любопитството си.МОЛЯ!!! ;););) Ред: Trapped

Ами 1 или повече сценаристи се събират и разработват някакъв сюжет за филм. След което го написват. Фактически сценария включва действието във филма както и репликите.

Редактирано от genchev (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Имам спомена, че имаше подобна тема, но нещо ми се губи...

Както и да е, наскоро попаднах на няколко добри саита, откъдето можете да си дръпнете сценарии. Базите данни са впечатляващи :).

Темата е актуална и заради стачката на сценаристите в Холивуд (които според моето скромно мнение са леко недооценени и то не само във финансово отношение). Писането на сценарии е доста сложен процес, в определени случаи дори е по-сложен от писането на роман. Мисля, че продуцентите започнаха да осъзнават значимостта на това, да загубиш главните си сценаристи, но да не задълбаваме толкова навътре в темата.

Мисля, че доста от потребителите пишещи активно в този форум, ще им бъде интересно да се запознаят със сценариите на любимите си филми. Още повече, че един сценарии съвсем не е това, което доста от хората очакват ;).

Общо взето темата има за цел да се дискутират, дават заявки и линкове към сценарии, а защо не да се представят и авторски.

ето някои полезни саитове:

http://www.imsdb.com

http://www.movie-page.com/movie_scripts.htm

http://www.dailyscript.com

http://www.simplyscripts.com

и някои от моите фаворити:

Pulp fiction

Donnie Darko

Forest Gump

Rocky

Taxy driver

Trainspooting

Training day

Godfather

Training day

както и сайта http://www.filmsite.org/101greatestscreenplays.html

Редактирано от lpa (преглед на промените)

От доста време ми се върти в главата идея за подобна тема. Пред години набарах един сайт за сценарии и много се зарибих да чета - наистина е интересно човек да погледне през погледа на сценариста. Темата ти е доста интересна, Любо, радвам се пак да те видя между другото, а линковете ти са доста подробни и полезни :). Колкото до стачката на сценаристите - това е една доста обширна тема за дискусия, която би била намерила добра реализация, тъй като е интересно да се чуят различни гледни точки на проблема. Поздравления за темата.

AciDBurn, аз никъде не съм ходил :angry:, просто рядко намирам причина, за да пиша. Лично за мен отговорите на въпроса "дали трябва или защо стачкуват сценаристите" е доста ясен. Явно не получават това, което заслужават. Сценарий не се пише толкова лесно, колкото изглежда и мисля, че съвсем скоро продуцентите ще осъзнаят това (ако не са го сторили вече). Не случайно бяха отменени толкова представления, а и бяха отложени снимките на доста филми. Евала на режисьорите, които сами си пишат сценариите, а доста често изпълняват ролята и на продуцент. Чудно ми е дали Уди Алън и Тарантино стачкуват?

AciDBurn, аз никъде не съм ходил :), просто рядко намирам причина, за да пиша.

Лично за мен отговорите на въпроса "дали трябва или защо стачкуват сценаристите" е доста ясен. Явно не получават това, което заслужават. Сценарий не се пише толкова лесно, колкото изглежда и мисля, че съвсем скоро продуцентите ще осъзнаят това (ако не са го сторили вече). Не случайно бяха отменени толкова представления, а и бяха отложени снимките на доста филми. Евала на режисьорите, които сами си пишат сценариите, а доста често изпълняват ролята и на продуцент. Чудно ми е дали Уди Алън и Тарантино стачкуват?

Разбирам те ;)

Създаването на един филм е като...един оркестър. Всеки има някаква задача, която трябва да изпълни и накрая като се комбинират всички парченца от пъзела, може да се получи истински шедьовър. Но все пак йерархията си я има навсякъде - най-голяма роля (според мен) в един филм играят сценаристите, продуцентите и актьорите. Но ми се струва, че от тези четири групи именно сценаристите са тези, които стоят в сянка, а те са едни от най-важните хора за една продукция (било то кино лента, телевизионно шоу или някакъв друг формат). Всеки средно-статистически човек, който гледа филми има любими актьори, любими режисьори и знае поне името на Джери Брукхаймър като продуцент, но почти никой не знае имената на сценаристите, което ги избутва в страни не само от признанието на хората, но и от истинската парична печалба на филмовата индустрия, което според мен не е честно, тъй като написването на един качествен сценарии изисква много талант и труд.

Аз много уважавам режисьорите, които сами си правят сценариите (като Уди Алън, както вече спомена) и особено когато сценария и режисьорската му интерпретация паснат идеално и открият "златната среда", позволявайки ни да се насладим на един истинки шедьовър. Специално Уди Алън е открил средния път на успеха по един по-философски начин - като стига до двете крайности - има много качествени и в същото време много слаби филми. Евала му за което ;).

Темата е актуална и заради стачката на сценаристите в Холивуд (които според моето скромно мнение са леко недооценени и то не само във финансово отношение). Писането на сценарии е доста сложен процес, в определени случаи дори е по-сложен от писането на роман. Мисля, че продуцентите започнаха да осъзнават значимостта на това, да загубиш главните си сценаристи, но да не задълбаваме толкова навътре в темата.

Мисля, че доста от потребителите пишещи активно в този форум, ще им бъде интересно да се запознаят със сценариите на любимите си филми. Още повече, че един сценарии съвсем не е това, което доста от хората очакват :angry:.

Общо взето темата има за цел да се дискутират, дават заявки и линкове към сценарии, а защо не да се представят и авторски.

За мен сценария е най-важното в една успешна продукция. От него започва всичко. Чак след това идват продуценти, режисьори, актьори и т.н.

Относно авторски сценарии, ето какво впечатли журито в конкурса AXN-RED:

Забравените ключове

Черната вдовица

Черна кръв

Червеният фонтан

Мери и къщата

Черната зора

Ако не се довериш...

Ключът към червената кутия

Моят червен живот

Цвят червен

ПП: И като стана въпрос за стачката ето двете гледни точки

Writers Guild of America (WGA) vs. Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP)

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

AciDBurn, съгласен съм, но за жалост най-голяма власт имат продуцентите и точно поради тази причина е трудно да се прави филм, в който се дава пълна свобода на режисьора и сценариста. Защото не може да се прави кино, ако има ограничения и шаблони. Един слаб филм на Уди Алън е 123 пъти по-добър от 89,89% от холивудските изтъркани недоразумения, които излизат всяка година. Така че нещата се балансират :)

Редактирано от lpa (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Любо, прав си, но аз лично предпочитам да квалифицирам филмите на любимите режисьори си без да ги сравнявам с масата холивудски л**на. Примерно Скорсезе за мен има филмове шедьоври, много добри филми и добри филми. Същата работа е и с Уди Алън (макар наистина да има някой дооста слабички филма). Забелязвам и подобно "слизане надолу" и от страна на друг мой любимец - Дани Бойл. От "Трейнспотинг" и "Плитък гроб" нещата му са добри, но не са толкова добри, колкото преди (включвам и "Плажът" към другите два филма). И все пак, както ти каза, по-слабичките филми на някой талантливи режисьори са 100 пъти по-качествени от 90 процента от холивудските продукции. Както и да е. Първият сценарии които аз прочетох беше на филма "Stay", защото филмчето си беше голяма лудница и след като го изгледах няколко пъти ми се прииска да прочета и сценария към филма и от тогава съм леко пристрастена. :clap:

• 2 седмици по-късно...

Дали може да се намери някъде сценарий на театрална постановка или мюзикъл, може й на филм, но на българские език. Става въпрос за подготвяне на някаква постановка, която ще се изиграе от деца, посещаващи клуба на мъжа ми в един комплекс за социални услуги. Ще бъда много благодарна, ако се намери нещо. Участниците са тийнейджъри (14-17 години). Във вас ми е надеждата. :P

Габриела, сложна работа. Аз лично не успях да намеря на български Публикувано изображение.

Другият вариант е превод, но ще отнеме доста време.

Дали може да се намери някъде сценарий на театрална постановка или мюзикъл, може й на филм, но на българские език.

Става въпрос за подготвяне на някаква постановка, която ще се изиграе от деца, посещаващи клуба на мъжа ми в един комплекс за социални услуги. Ще бъда много благодарна, ако се намери нещо. Участниците са тийнейджъри (14-17 години).

Във вас ми е надеждата. :yanim:

Миличка, значи ако искаш дай да се разберем в ICQ и да решим какво точно искаш - театрална пиеса, филмов сценарии или мюзикъл. Дори да не на английски, ще се опитам да го адаптирам на български като го вместя в някаква часова рамка. Иначе театрални постановки в интернет могат да се намерят (дори аз съм писала една :P ).

Ако мога ще ти помогна, но трябва да оточним нещата (и дано да не е прекалено късно).

• 1 месец по-късно...
  • 11 месеца по-късно...

Сценарии на част от филмите, които са номинирани за наградата 'Оскар' за 2008 година!

Език: английски

Формат: PDF

Жанр: кино сценарии

Съдържанието на архива включва следните филмови сценарии:

1. WALL·E

2. Vicky Cristina Barcelona

3. Defiance

4.Duchess

5.Revolutionary Road

6.Frozen River

7. Kung Fu Panda

8. Curious Case of Benjamin Button

9. Wanted

10. Changeling

11. Visitor

12. Rachel Getting Married

13. Doubt

14.Dark Knight

15. Frost/Nixon

16. Milk

17. Hellboy II: The Golden Army

18.Reader

Download или Download mirror

Редактирано от proletsearch (преглед на промените)

• 11 месеца по-късно...

..в натрупаният кино и телевизионен фонд разнообразието от фабули вече се изчерпва и все по често наблюдаваме сценарии които са ни познати или предсказуеми. Интересно ми е да обобщя (обобщим) най-популярните и ги систематизирам...

Темата е на точното място в раздел "Кино" и има потенциал. Ще ми е интересно да прочета за основните сюжетни линии през твоя поглед.

ПП: http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=32158

• 4 месеца по-късно...

Много ми се иска да ми попадне в ръцете сценария на последния филм на София Копола - Somewhere :blink:

Но уви, ще има достъп до сценария едва след като филма бъде официално пуснат по кината http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Горе се говореше нещо за систематизирането на сценарии, което ми напомни за приликите в много от високо бюджетните филми, на които се нагледахме в последно време.

Само на мен ли ми прави впечатление, че всеки път, когато в даден филм, президента на САЩ е чернокож, континента избухва във войни, нападат ги извънземни, настъпва тотален крах и катаклизъм... :speak:

Човек направо да се замисли, гледайки Барак Обама :blink:

Само на мен ли ми прави впечатление, че всеки път, когато в даден филм, президента на САЩ е чернокож, континента избухва във войни, нападат ги извънземни, настъпва тотален крах и катаклизъм... :speak:

Би, тези заглавия скоро ще ги има ТУК

Филмовият сценарий е обикновена история разказана по необикновен начин или необикновена история разказана по обикновен начин в рамките на 90 минути обичайно, с цел печелене на пари, спасяване на света от глад и други тривиалности.

Щях да напиша тема за всичките фабули, ако не ми натрапваха присъствието си. hlevoust беше написал, че според Шекспир има само 20 (или 50 бяха) сюжетни линии, но така и не открих подробности в нета. По мои сметки са по-малко от 20, останалото е игра...

ПП:

Стана дума за преповтаряне на сюжетите - още преди 400 г Шекспир е писал, че в изкуството и в живота, като негов източник на идеи са възможни само 29 сюжетни линии - ни повече, ни по-малко. Не съм ги броил, повторяемостта е очевидна, но има ли нещо, което не е циклично...

• 2 седмици по-късно...

Нека започнем от малко по-далеч.

Филмовата продукция е процес на създаване на филм, чийто основи започват да се градят от една първоначална идея, която после прераства в развит или не толкова развит сценарии. Не знам до колко сте наясно, но във филмовата индустрия много често сценариите са вегли, с много "дупки" и пропуски по тях. Много често екипът работи по запълването на тези "дупки" в самия процес на работа.

Процесът по създаването на един филм може да се раздели на пет основни етапа. Ако сте редовен посетител на сайта imdb.com и ако разглеждате филмографиите на актьори и режисьори, сте виждали в скобки до бъдещите им проекти, да има изписан един от следните етапи (без последния, разбира се):

1. Development

2. Pre-production

3. Production

4. Post-production

5. Distribution

В първият етап от процеса на направата на един филм, се включва (разбира се), продуцента. Той е човекът, който намира адаптация по книга (1984, Параграф 22 и т.н.), пиеса (Отблизо), римейк на друг филм (стар такъв или чуждоезичен, като например Brothers, Insomnia, The ring, The Wolfman и т.н.), истинска история (филм по действителен случай) или оригинална такава (сещате се за Оскар-ите за оригинален сценарии).

Тук се намесва и сценария. Принципно (или поне аз така знам) има два варианта: сценария да бъде закупен готов от дистрибутори или продуцента, набелязал си дадена история, да наеме сценарист или няколко сценариста, които в период от няколко месеца да създадат сценария. Сценариите доста често се преписват, пренареждат с цел да се усъвършенства драматизма, яснотата, структурата на историята, идентичността на героите, диалога и т.н.

В края на крайщата с наличието на сценарии се поставят и основите върху, които започва да се гради една филмова лента. Продуцента и сценариста подгатвят така нареченият film pitch - кратка вербална или визуална презентация на идеята. С тази презентация, продуцента и сценариста се обръщат към филмови студия, с цел търсене на инвестиция или финансова инжекция за по нататъшното развитие на филма. Ако филмовото студио или независим инвеститор проявят интерес, се подписва договор и от там вече процеса преминава от development в pre-production фаза.

В този етап, проекта вече е финансиран, а историята (сценария) готов за визуализация. Това е един от най-дългите и интензивни етапи в развитието на един филм. Сценарият е разбит на индивидуални сцени, за да може location manager-а да определи съответните места, където ще бъдат заснети (не всички филми се снимат в студио, много от филмите се снимат и on location + в студия в чужбина. Интериорните сцени на "Черната Далия" например са снимани в България).

Общо взето сценария е "разхвърлян" измежду многото мениджъри и директори, които се занимават със стотици неща - cast director (занимаващ се с подбора на актьори за съответните роли), costume designer (добре изучава характера на дадения филмов образ, за да може да подбере правилното облекло, което е изключително важна част както за арт директора, актьорите и цялостната визия на филма), production designer (занимаващ се с визуалната концепция на филма), сет дизайнери и т.н. (абе повечето дизайнери бачкат под крилото на арт директора, включая и make-up гилдията, защото той е човека отговорен за визуалната част на филмовата продукция).

Production manager-a пък се захваща със счетоводството и разпределението на филмовия бюджет, както и с графика.

Всъщност графика е много важна част от филмовия процес и е въпрос на голямо напрежение да бъде спазен. Направата на един филм не е лесна работа за никого. Не е като 9 до 5. Понякога отиваш на снимачната площадка в 3 сутринта и си тръгваш в 10 вечерта. Можете да кажете чао на уикенда, защото принципно тази работа си е седем дни в седмицата.

Така...оплетох се.

Много са хората, участващи в процеса на създаване на един филм. Някой ден ще седна да ги изброя заедно с позициите и задълженията им, но това по нататък.

След като целият този панаир, който описах горе е подготвен, идва ред на актьорите да завземат построените сцени, облекат подбраните дрехи, бъдат гримирани и т.н. и да влязат в кожата на съответния герой.

И се започва предпоследния етап - production. Намесват се още много хора - script supervisors, assistant directors, sound editors, production sound mixer, хора, които се занимават с осветлението, звука (поне няколко часа работа е това). Актьорите репетират с режисьора, който пък от своя страна буквално се побърква. :P

Винаги съм обичала да гледам на филмовия процес като една филхармония, където композитора е сценариста, първите цигурлки са актьорите, после идва ред на флейти, чело и десетки други инструменти, без които усещането, което музиката предава няма да е същото. А в цялата тази поредица от интрументи и музиканти, диригентът (режисьорът) е този, които контролира цялостния творчески процес.

Няма да ви отегчавам с детайли покрай процеса на продукция на филма.

Предпоследния етап (за екипа, но не и за филма) е post-production. Намесва се филмовия редактор, режат се сцени, за да може филма да отговаря на съответните 90-120 минути. Внимателно се подбират сцените и се свързват помежду си. Тук вече се намесват и звукови дизайнери, композитори, музиканти, топографи и т.н. Извайва се финалния продукт и после се пуска в разпространение.

Процеса на работа по създаването един филм е дълъг, а работата - много (понякога работното време може да е до 18 часа на ден) и всичко това започва от една бяла страница, на която е написана сценария. Но в процеса на заснемане на филма, не малко неща, реплики, сцени, настроения са изменени, изрязани или добавени нови по инициатива я на режисоьра, я на актьора. В края на крайщата сценария може да се счита за колаборация от работата на един цял филмов екип, но основната идея си остава родена в главата на сценариста.

Хмм...трябва да си развия тезата.

И да подредя в по-хубав вид процеса по създаването на един филм.

А и трябваше да кажа за структурата на филмовия сценарии. Нищо. Друг път - Юлия ще ми прости за огромния офф-топик :huh:

Сега ме мързи...

• 2 месеца по-късно...

Предлагам Ви малко да си раздвижим въображението и да си поиграем на сценаристи на нов сериал, избрах жанр: хард версията на '' Сексът и градът'', аз Ви давам описанието на главните герои, а след това сте вие и вашетп въображение:

Петър , 21г. – „Спец” по безразборния секс и връзки от типа one night . Истински самороден талант по отношение на начините да накара една жена да осъмне в студентската му квартира. Провинциален Дон Жуан с магнетично излъчване и с една единствена мисъл в главата – жени, жени и пак жени. От него ще чуете най-вървежните свалки и ще видите най-изпитаните креватни трикове. Ако имаше мъжко списание Космополитън – повярвайте ни, Петър щеше да е най-четеният автор.

Катя – 25г. – Катя е толкова разностранна и екстревагантна личност, че никакви рамки не я ловят. Тя учи мечтае да бъде актриса, облича се по най-нестандартния начин евър, ходи на йога, интересува се от фън-шуй, мрази макдоналдс, студентската й квартира прилича по-скоро на храм на Буда. Изморена от многобройните си връзки с всякакви представители на мъжкия пол, Катя е „обърнала посоката” за известно време и ще я видим в горещи сцени с жена.

Сашо – 29г. – Сашо е стилен и винаги оптимистично настроен моден дизайнер, гей , винаги широко усмихнат и в крак с последните фешън тенденции разбира се. Дори и хомофобите го харесват – той има някаква особена харизма, която кара телефонът му да не спира да звъни по всяко време на денонощието с покани за излизания. Вечното парти момче си има тръпка на сърцето – но да видим дали харизмата му ще покори един заклет мачо и как ще се случи това....

Петя, 19г. – Петя е истинска нимфоманка – за нея всичко опира до секс. Мъжете са само обекти на наслада, нищо повече. Макар и само на 19, Петя има толкова завоевания в черното тефтерче, които биха накарали и самия Казанова да се изчерви от срам като малко дете. Какво кара едно 19-годишно момиче, дошло от съседна Турция с забрадка на главата да гледа по този начин на мъжете и как от едно невинно момиче в чужда страна тя започва да работи във видеочат, да позира в еротични фотосесии, забравена за нормите в нейната консервативна страна.

Румен, 30г. – Румен отдавна се е откъснал от студенстския живот. Той е известен ПР, но пази топли връзките си с тази младежка компания и е неразделна част от нея. Румен е „Сериозният”....докато не удари няколко водки, не свали вратовръзката и не започне да танцува на бара. Свикнал да получава всичко, което иска , той често си плаща, за да бъде с някоя жена. За това и обича Студенстски град – номерата му тук винаги минават. Сексавантюрите на Румен наистина си заслужава да бъдат видяни..

Александра , 22г. – Александра е отличничката на випуска, тя попада случайно в компанията и попива всичко, което чува там.. Сексът е тема табу за нея, консервативна и възпитана да чака принца на белия кон, тя ще се „открехне” на вълна секс, благодарение на новите си приятели.

............сега сте вие ...........................................

• 7 месеца по-късно...

Един приятел ме накара да ви пратя негов сценарий за първи епизод на сериал. Трябва му оценка от 1 до 10. Може да се опитате да го оцените: Сезон 1 Епизод 1 Погребение на майката на Евгени. Тя е загинала по време на катастрофа. Евгени и баща му - Габриел се прибират към вкъщи и си говорят за Мариана (майката на Евгени и съпруга на Габриел). Деян се уговаря да излиза на парти тази вечер със своя приятел Даниел. След разговора сяда на стола и поглежда към афиша който представлява покана за участие в извънкласната група по актьорско майсторство в София. Албена се разхожда в парка в Сливен със своята приятелка Ванеса. Говорят си за глупавия ухажор на Албена. В същото време той идва (Симеон) и започва да говори на Албена, че е красива и че приказките, че е глупак са лъжи. Милена пък си подрежда гардероба. Кулието и се скъсва и попада между дрехите. Тя го търси, но вместо това намира кутия. Изважда я и я отваря. Вътре вижда снимки на баща ѝ, който я е изоставил преди години. Започва да плаче. Майка ѝ (Диана) влиза в стаята и сяда до нея. Милена ѝ обяснява, че иска да намери баща си. Евгени се прибира у тях, но там ''не го свърта на едно място''. Влиза Габриел и му предлага да се разходи и да се разведри от случилото се навън. Деян тръгва за партито, но взима ключовете от колата на баща си (Виктор) без родителите му да знаят. Измъква се тихо от къщата и влиза в колата. Албена казва на Симеон да се махне и повече да не ги закача, и че никога няма да го хареса. Тогава Симеон се амбицира и с гръб към Албена и Ванеса тихичко си казва ''Ще видим...''. Албена и Ванеса се засмиват зад гърба му. Милена научава името на баща си и мисли начини да го открие колкото се може по-бързо. Докато кара, Евгени си спомня колко хубав е бил живота с майка му. Замисля се и вижда, че друга кола идва насреща му. Той спира, а другата кола завива рязко и се удря в стълба до пътя. Оказва се, че в другата кола е Деян. Той започва да вика на Евгени, че не внимава, и че колата не негова, а на баща му, и че той ще го изгони от тях ако види колата в това състояние. Евгени успокоява Деян и му казва, че майка му е починала в близките дни. Когато разбира това, Деян се извинява и казва, че ще се справи все някак. Евгени иска да плати за щетите, но Деян му отказва и му казва, че може само да го закара до мястото на партито. Евгени се съгласява. Деян повиква Пътна помощ и се моли колата да е застрахована. Милена много иска да открие баща си. Майката на Милена влиза в стаята и ѝ казва, че не знае дали баща ѝ не е в друга държава или дори дали не е мъртъв и, че няма смисъл да го търси. Милена не е съгласна с майка си и разбира, че тя знае нещо повече от името и местоживеенето му, но няма да ѝ го каже. Диана отрича и започва да вика на дъщеря си. Разхвърляйки снимките от кутията на пода, излизайки от стаята, плачейки Милена извиква, че ще намери баща си. Влиза в банята и се заключва.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.