Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте.. Ъпгрейда е труден защото реших всичко да си го сглобя сам, всичко започна след като ми се развали видео картата и трябваше да си купя нова, след което и новата изгоря, защото нямах вентилатори, купих си нова кутия купих вентилатори и си купих нова видео карта която пък искаше ново захранване, обаче тя излезе огромна за мойта дънна платка и се наложи и нея да сменя а с нея и захранването защото преди това зех захранване за старата дънна платка, но тъй като конфигурацията ми е на има няма 5 години (q6600, pqi 2x2gb 800mhz 6400 ddr2) трябваше да си купя дъно което да подържа LGA775. И така платих сравнително голяма сума да закупя дъно: Asus P5Q Deluxe.. А сега за ъпгрейда тъй като новата ми стара (стар модел) дънна платка не подържа ddr3 има ли смисъл да си купя DDR2 1066mhz или 1200mhz Ram? И ако да, каква ще бъде разликата, един приятел ми казваше че този мой рам 800mhz ми бави цялата система.. А и да добавя да речем още 4gb не е никак евтино от рода на 120-150 лв.. Харда има оценка 5.9 и реално е много под др-те компоненти в windows experience score нещо такова.. Другите всички са 7.1 и 7.2 , Също искам да ъпгрейдна процесора 2.4 ghz скоро няма да ми е достатъчно а толкова пари хвърлих до сега... И как ще работи комптютъра с 4gb ram 800mhz+ 4gb ram 1066mhz..?? Похарчено до сега.. 110 лв кутия +80 лв допълнително охлаждане 250лв видео карта + 150лв (изгоряла) 300лв дънна платка 130лв за захранване (2 броя) :( Да, след проведени седмици в youtube и форуми как да сглобя частите, 99.9% алкохол, микрофибърни кърпи, термална паста и т.н. Стигнах до извода, че да си направиш компютър както ти искаш е Много Много по-скъпо. По-евтино е от магазина.. Съжалявам за дългата тема..

Редактирано от Mc-to92 (преглед на промените)

Пълно безумие от твоя страна,да налеееш 1000 лв. в остаряла конфигурация,че искаш и още да наливаш.За тези пари спокойно може да се сглоби нова конфигурация с последният излязъл хардуер и далеч по-добри параметри.Качествените компоненти са скъпи така, че от магазина или не щом искаш хубава конфигурация-евтино няма.

Mc-to92 ъпгрейда не е труден, твоя е такъв. Не те обвинявам в нищо , но може би е трябвало да попиташ преди да купуваш и да харчиш грешни пари. Ако искаш да ти се помогне:

-направи точен списък на компонентите в момента (или снимка от AIDA64 примерно) и ЗАХРАНВАНЕ-МОДЕЛ+ВЪЗРАСТ

-обясни какво ще правиш с компа(офис, игри- кои?резолюция,детайли?, видео, Photoshop, AutoCad)

-Какъв е бюджета

Такива работи ....

В магазина готовите конфигурации, са винаго по-скъпи и по некачествени от това което може да си сглобиш ти. Проблема ти е, че не си се допитал до специалисти. Както виждаш във форума има доста колеги,които разбират от хардуер и могат да ти предложат страхотни конфигурации. Има и доста теми.

За мен не си струва ъпгрейд на тази стара платформа, при условие че за тези пари може да бъдат инвестирани в нещо по-ново.

Радвам се, че си амбициозен но когато човек не може просто не може. Дал си 1020 лв. по твоите изчисления и в крайна сметка нямаш нищо насреща. Гарантирам ти, че за тези пари можеш да си вземеш много добър компютър даже ще използваш части от стария и ще стане още по-добър. Но просто трябваше да питаш във форума тука има много специалисти които с най-голямо удоволствие, ще ти помогнат да не станеш поредната жертва на големите магазини за готови конфигурации с не известния им произход на части вътре в тях. Виждам имаш над 30 коментара във форума знаеш за него не знам какво те е спряло да пуснеш една тема за проблема си преди да се втурнеш в луда покупка на части.

Да си направиш комютъра ти е най-добрият вариант.Естествено ако не разбираш много ще ти излезне солено,но ако си имаш някаква обща представа от електротехника и компютри удоволствието да си сглобиш машината сам е неописуемо :)

300 лв. за сокет 775 дъно? За тези пари да беше сменил платформата с 1155, щеше да имаш пари и за дъно и за процесор и за ДДР3 памет и щеше да е по-бърз от сегашния ти. Кутия как да е, тя ще си се ползва дълго време, захранването също (ако е читаво). Видеото също. Ама с това дъно си се минал. И не, не си струва да купуваш ДДР2, освен ако не я намериш изгодно втора ръка.

Айде стига сте говорили, че е хвърлил парите си на вятъра.Не е трябвало да прави нещо без да му разбира, но всеки прави грешки и се учим от тях. Нека колегата каже какви са точно частите, които има в момента и ще се даде съвет, какво да се запази и какво да се продаде и да се вземе нещо ново, което си струва.

От написаното ми става ясно, че с ново дъно ( евентуално 1155) , процесор и адекватна за новото дъно ДДР3 памет , ще се получи нов актуален компютър. Всичко останало остава !

Да, след проведени седмици в youtube и форуми как да сглобя частите, 99.9% алкохол, микрофибърни кърпи, термална паста и т.н. Стигнах до извода, че да си направиш компютър както ти искаш е Много Много по-скъпо. По-евтино е от магазина.. Съжалявам за дългата тема..

Направо ме уби с това заключение.

Първо се чете, търси се информация,

поръчва се от онлайн магазини където цените са по-изгодни.

Резултата е добре работещ компютър без гаранционни лепенки по кутията и пълна гаранция на компонентите.

От 10 години сам си сглобявам компютрите по описаната схема и винаги съм с актуален компютър на минимална цена, а познати дават по 1200лв за 2-3 години за нови компютри и купуват остарял хардуер залежал по техно бакалиите.

• Автор

Здравейте, прочетох всички коментари, но те могат да се обощат в един "Защо си хвърил толкова пари в стара конфигурация".

Отговора се крие в самата тема, не смятах да правя нова конфигурация, но всичко се разваляше едно по едно. И просто така се получи.. Ето конфигурацията в момента..

Процесор: Q6600 2.40 GHz, 8Mb cache, 1066 MHz FSB

Дъно: P5Q Deluxe (LGA775) DDR1200 FSB1600

RAM: PQI 2x2GB DDR2-800 6400

Видео: nvidia 260gtx 216edition с twin-turbo охлаждане

Hard: Samsung 750GB 32mb (sata)

Кутия: Zalman Z11 plus

А относно захранването и защо са 2..

Кратката история на конфигурацията: Направиха ми я в един гараж.. Където ме цакаха сериозно с дъното.. Еверест не можеше да покаже какво е.. но знам, че е Elitgroup. НИЩО, найстина нищо.. 2х2гб Мах 800mhz.. И то е с 4пин-ово захранване и след като смених старото 400w, което не можеше да захрани нищо бях доволен от това, но след като смених дъното то искаше 8пиново захранване. Новото захранване беше с 4пина, трябваше да го сменя. А сега защо смених дъното - не можех да достигна сата конекторите заради размера на видео картата. и те реално влизаха между вентилаторите и самата карта.. ужасно знам.. Защо съм дал толкова пари ами защото дъното е добро, трудно е да намерите подобно. 1ва употреба, 2ра рака има много, но овърклоквани държани без охлаждане 3-4 години просто са отишли..

Само последен факт, до преди тва не знаех как да си преинсталирам windows-a. А и ако тръгна да пиша по форумите ще получа - "Чети други конфигурации" "виж в youtube как" и т.н,. Бюджет с които разполагам нямам определен.. Колкото повече части толкова по-празех хладилник :D

• Автор

И аз си го мислех обаче в книжката пише да не го свързвам към 4пиново захранване.

+ Предположих че е така защото има 4 места за вентилатори на самото дъно. Също и попитах един познат които ми каза, че е много лошо да имам не добре захранено дъно.

Още нещо ако някой може да ми отговори на въпроса

- "има ли смисъл да си купя DDR2 1066mhz или 1200mhz Ram? И ако да, каква ще бъде разликата, един приятел ми казваше че този мой рам 800mhz ми бави цялата система."

-"И как ще работи комптютъра с 4gb ram 800mhz+ 4gb ram 1066mhz..??" :ohmy:

Мерси за всички коментари :)

Смисъл от 1066 MHz. или 1200 MHz.няма по простата причина че тези памети ще работят на 800 MHz.И какво толкова ти бави системата,като оценката на Уиндос е 7,1 както ти пишеш.Обема памет може да увеличиш с още 2х2 Gb. 800 MHz.Другият начин е чрез клок на системата,но това е друга тема.

И аз си го мислех обаче в книжката пише да не го свързвам към 4пиново захранване.

Четирите и осемте допълнителни пина са захранване за процесора. Включването на 8 пина там ще се налага при използването на процесор консумиращ 130вата. Твоя при максимален товар е 105 вата така, че трябва да работи и само с 4 пинов конектор.

Предположих че е така защото има 4 места за вентилатори на самото дъно. Също и попитах един познат които ми каза, че е много лошо да имам не добре захранено дъно.

Вентилаторите имат консумация от 0,1 до 0,4 Вата което е нищо дори и 10 да имаш ще консумират не повече от 5 вата.

Да е лошо, лошо е ама чак пък толкова ако има недостиг на захранване машината ще се гаси което не я поврежда.

един приятел ми казваше че този мой рам 800mhz ми бави цялата система

Не е вярно машината си е предвидена да работи с такава памет, памет с по-висока честота ще даде лек прираст, но ще са някакви проценти не очаквай в пъти по бързо действие.

"И как ще работи комптютъра с 4gb ram 800mhz+ 4gb ram 1066mhz..??"

Всичката памет ще работи на честотата на най бавната.

Ако имаш понятие от овърклок е добре да пробваш да го клокнеш, процесора ти носи на доста по високи честоти. Ако не си по тази част - някой ти го клоква, но някой който разбира. Защо съм "ЗА" овърклока :процесора и дъното стават, кутията е добра, вентилирана е май, захранване си сменял с ново - но какво е? Производителност от 25% нагоре на проца е нещо значително! Картата е с добро охлаждане , но не съм запознат с възможностите и за клок. Един охладител за проц. струва 40-50 лева ако се наложи и е по-евтин от рама който предлагаш(1066-1200мхц) и който май никой не смята за необх . в твоята система.... Другия вариант е нова система на сокет1155, компонентите които продаваш са дъно, проц и рам, другото го оставяш засега и инвестиция от около 350-400 лева за core i5-2500К

• Автор

Ами аз имам някакви бутони на самата дънна платка ON / Reset.

Захранването е 850W Artic с 4 шини 12v.. (за което знам, че в пиков момент достига 850W) (зех го за г/д 70лв) (не е невероятно...)

На процесора имам охлаждане Zalman CNPS5X .. И не съм запознат с овърклок.

(не мисля че споменах, че не живея в бг) (в момента съм в англия.. за това си правя всички ремонти сам....)

Вариантите за овърклок на иначе способния процесор се стесняват до идеята да се откажеш или да започнеш да четеш и да се самообразоваш. Факта че живееш в Англия предполага знаене на езика, което е предимство. Варианта с РАМ-а не го харесвам, остава и смяна на системата

частична - нова система на сокет1155, компонентите които продаваш са дъно, проц и рам, другото го оставяш засега и инвестиция от около 350-400 лева за core i5-2500К

:)пълна - аааа, не мога такива неща да правя ! :)

• 1 месец по-късно...

Извинявай, че ти се меся в темата, но да попитам кутията Zalman z11 plus от къде си я взе за 110 лв?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.