Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс за геймърите.

Featured Replies

Предлагам такава тема за хората, които ползват линукс и имат време да си трошат клавиатурата, защото има доста постове в секцията и някои остават с впечатление, че Linux не е за геймъри, което съвсем не е така. Аз лично играех игри преди много време, сега имам други занимания, но ако някой/някоя има проблеми с игри под Lin да пишат тук.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

• Отговори 80
  • Прегледи 34,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Тази тема може да стане интересна.

За момента не съм стигнал още до Wine/Cedega. Ако някой е подкарвал интересни игри, може да каже как. Какво е необходимо, какви са стъпките? Не да пише гайд, а само в общи линии и евентуално връзка към информация.

Някоя от следните игри би била инересна за мен - Diablo2, Lineage, NFSU2, NFS MW, NFS Carbon, Call of Duty 1&2, UFO Afterlight, Freelancer.

Единствената по-известна игра, която знам че има издание за Linux, е Jagged Alliance 2. Навремето я имаше по тракерите, но вече не може да се намери. Ако някой случайно има има повече информация за нея, ще съм много благодарен да сподели.

• Автор

Cedega създава много проблеми, така че не е добър избор. Но има една интересна статия в linux.com

А бе няма какво да изопачаваме нещата . Ако играта е създадена от ID , демек тези значи ще има играта както на линукс , така и на боза , обаче те са по скоро изключение ..... повечето лижат дупето на Дебили Гей и са само за боза . Тръгването на най- новите - особено когато са най- модерни - игри е направо ...магия . Старите полека лека тръгват - къде със помоща на loki инсталаторите , къде под wine ( евентуално със cedega ) обаче рядко , когато излезе играта . Често има работа , с дефекти и забавен а скорост , обаче има и ярки изключения: COD 1 с гаранция и 2 ( с несигурност ) вървеше значително по добре - с повече гъзарийки и с повече fps под slackware ( 11 ) - не знам защо ! От тези , които си вървят в момента имам serous SAm ... за хлапето ... и някои други , които са все от ID ..... а като се отбележи , че вече сигурно 4 години ( ако не и повече ) си бацам все на ЕТ .... игри има , ама избора не е баш като бозаджийския - за съжаление ! И все пак - нищо не може да ме върне на windows .......

• Автор

Съгласен съм, че най-новите заглавия /както например crysis/ няма начин да тръгнат, но все пак има компании като ID. Пък има доста програми, които помагат . Wine-doors например, Automatix/Envy, Crossover office предлагат source. Освен всичко някои заглавия ги има в линекс под други имена. Казвали са ми Open Arena, Urban Terror (което си е чист CS). Така че играчът няма да се чувства ощетен, просто нещата не са "автоматизирани" както при бозата на Адолф Гейтс. Публикувано изображение

С каквото можем ще помагаме, темата не е безсмислена. Изборът, макар и по-ограничен при линукс, тепърва ще се разширява.

Освен всичко някои заглавия ги има в линекс под други имена. Казвали са ми Open Arena, Urban Terror (което си е чист CS)

ами то хубаво , ама нека се замислим за какво става дума ...ако става дума за сингъл игрички - добре , няма да почуства особен проблем .... дотук добре , ама ако става дума за мулти ? всичките приятели на човека се трепят на CS ( впрочем страшно глупава игра като замисъл , то само смисъла е кърваво меле и нищо друго ) а той не можееееее ..... ми криво си е ....

Редактирано от juve (преглед на промените)

Линка, даден от @Linux_user, се оказа доста полезен :) .

От там със препратките попаднах на този сайт. Има интересна информация за инсталиране на игри и на друг софтуер с помощта на Wine.

На този сайт има HOWTO's за подкарване на игри и други полезни трикове. Може да са полезни за геймърите.

===

Да добавя още две неща на български. Тук има информация за работа с Wine, a този сайт е за игри под Linux.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• Автор

Да допълня написаното. Ако ползвате дебиан или базирана на него система, тогава отидете на този сайт и си изтеглете разширението за Wine , наречена Wine-Doors. Чрез него можете да инсталирате Cod , / най-новите версии не работят/ , WoW и няколко други. Друг начин е като компилирате Crossover Office, който е подобрен спрямо Wine- с него версии на Photoshop 7 и 8 вървят без проблем, на 9-не всичко, но се подкарват игри с голям успех. Надали ще имате затруднения с игри като Call of Duty / някой геймър да допълва заглавия, защото не съм много навътре/ Wow, Diablo 2, Unreal Tournament и др.

П.П. Преди малко погледнах в няколко торент-тракера и видях някои игри оптимизирани за линукс, можете да дръпнете и да пробвате.

• 4 седмици по-късно...

Четох тази новина и се чудя дали ще доведе до умирането на DirectX?

Ако това стане, дали игрите ще вървят еднакво на Linux, Windows и Mac. И ако отговора е да, дали Microsoft няма да гризнат дръвцето? Е а дано, стискам палци Публикувано изображение .

• Автор

Ако това стане, дали игрите ще вървят еднакво на Linux, Windows и Mac. И ако отговора е да, дали Microsoft няма да гризнат дръвцето? Е а дано, стискам палци Публикувано изображение .

Това е малко вероятно да стане в близко бъдеще, защото все още дори 8-ядрени процесори не могат да направят това, което правят high-end видео-ускорители. Но има друг проблем- както ati, така и nvidia излизат с продукти на пазара, които имат лек превес над по-стари, както например 9800 има подобрени честоти на ядрото, шейдърни процесори и т.н. но не си заслужава за толкова малко да се дава пъти повече. Като гледам платновете на Интел, ситуацията от 90 година може и да се завърне, но едва 2010-12, когато излязат добри хибридни процесори.

Другата страна на въпроса- DirectX. А дали компаниите ще се откажат да пишат игри за DirectX? Тоест, производителите на игри могат да окажат голям натиск и видео-контролерите все още да вършат работата, макар и по-слаби като възможности спрямо процесорите. Иначе и аз стискам палци Ms да отидат в девета глуха Публикувано изображение И ако игри се играят както на боза, така и на мак или Линукс например, Ms ще понесе много тежък удар, защото 90% от геймърите в света ползват бозата. Ако могат да цъкат и под други платформи, то тогава джамовете губят поне 1/4 от ползвателите. Но сега-засега всичко изглежда блян, аз като реалист смятам, че има още хляб да изядем, докато (евентуално) стане нещо такова.

Няма да стане, защото немалко бизнес и научни проложения използват тази технология. Хора, светът на ПС-тата не е само игри!!!
  • Автор

светът на ПС-тата не е само игри!!!

Абсолютно. Публикувано изображение

П.П. Няма незаменими неща, включително DirectX. Все още има силни позиции на пазара обаче.

Времето ще покаже.

/off Трудна работа е линукс и игри. Запалянковците нека си ползват уиндоус. А ако не са толкова големи фенове и просто искат да поцъкат да убият време има достатъчно приятни игри специално за линукс. По-принцип аз не играя, но правя изключение за Heroes III WOG. Върви перфектно с cedega. Също съм пробвал Doom III специално за линукс и мн добре се играеше. При повечко "навалица" полагваше но то е от кашончето: 1.5Ghz Sempron, 256+512 RAM, Nvidia FX5200 128 MB/DDR. ;)

Редактирано от Progres (преглед на промените)

аз си обивам времето с Planet Penguin Racer ;) и kbilliards Иначе с cedega Counter Strike 1.5 върви добре на работата си е бяхме сложили а компа беше Semptom na 2200+ 1gb DDR 1 RAM

В момента под Linux имам "Call of Duty 2" и се опитвам да я врътна отново.

По-старите игри (Diablo2, JA2, JA2UB, Unreal Tournament) се подкарват без проблем. Ударих на камък при Freelancer-а. Проблема не е в графиката, а май в XML (за менютата). При емулация на игрите се губят малко кадри в секунда, ама няма как.

Намерих демото на Doom III за Linux. Като се изтегли ще пробвам как се държат нативните игри.

Ето един линк към свободна игра за Linux/Windows/Mac. UFO: Allien Invasion е подобна на X-COM , игра от началото на 90-те. Някой мераклия може да си припомни миналото ;) .

Аз пък имам друг проблем. Wine ми върви както трябва, пускам всякакви игри, но не мога да вляза в World of Warcraft. Самата игра се стартира, но след като си напиша акаунта и паролата ми изписва:

Unable to validate game version. This may be caused by file corruption or the interface of another program.

А на XP-то си върви без проблеми... Публикувано изображение Някой може ли да помогне.

Аз пък имам друг проблем. Wine ми върви както трябва, пускам всякакви игри, но не мога да вляза в World of Warcraft. Самата игра се стартира, но след като си напиша акаунта и паролата ми изписва:

Unable to validate game version. This may be caused by file corruption or the interface of another program.

А на XP-то си върви без проблеми... Публикувано изображение Някой може ли да помогне.

Повечето игри, които съм тествал, си ги пускам направо от windows-ките дялове, т.е. тези игри са инсталирани под Windows.

Понякога самото инсталиране на игра под Linux не е проблем, а проблема идва при опитите за инсталиране на по-нов patch за играта. Решението може да е инсталиране и patch-ване на PC с Windows, след което прехвърляне на играта под Linux (ако нямаш инсталиран Windows). Или да си намериш играта pach-ната и направена "ready for use" за Linux (има такива в Zamunda-та).

"Unable to validate game version" - имаше подобни проблеми с Diablo-то, ако с нелицензирана/кракната версия се опиташ да играеш на официалния сървър. Другите сървъри се добавяха в регистрито на Windows-а със специална програма и там се играеше с кракнато Diablo (без оригинален CD key).

Да не би и твоят случай да е подобен. На какъв сървър играеш? Какъв WoW пускаш - на дял на Linux или на windows-ки дял? Ако го имаш под Windоws, опитай да пуснеш него.

• Автор

Добър вечер.

Не съм сигурен, но друг вариант за играта има- инсталиране направо под линукс. Разрових се и намерих интересни неща-

http://getdeb.net/app/Wine-Doors от тук да си инсталираш играта

http://www.getautomatix.com/ същото като горното, но може да имаш проблеми

3-вариант е да отидеш в thepiratebay и да си изтеглиш от там играта, оптимизирана за линукс.

Съвета ми е да намериш от appdb, wine версията на която играта върви безупречно. След това си я компилираш и настройваш така че играта да върви от нея. Не е нужно да я инсталираш глобално. Напоследък с новите версии се появиха проблеми.

Много се извинявам, оказа се че малко след като съм сменил от XP на Linux-а, са сменили версиите и на двата сървъра на които играя :help:

Но все пак благодаря за помоща, програмките ще ми вършат работа (също и съветите за игрите) Публикувано изображение

Още веднъж се извинявам.

Случайно попаднах на тази статия. Ако имате стари игри за гейм конзоли, може би ще ви помогне да си ги пуснете отново. Тук има списък на конзолите.

Аз лично нямам игри за конзоли, но се сетих, че имам десетки такива за DOS. Май ще си припомням "добрите старите времена" Публикувано изображение .

• 2 седмици по-късно...

Това с емулаторите е най якото. С гейм бой адвансед и зснс нямам проблеми. Обаче някой знаели, как се подкарва PSX емулатора за плей стейшън? ;) В гуугъл намирам само, как се инсталира.

За емулатора на PS1 (ePSXe) има ръководство "стъпка по стъпка" (на английски) на сайта им. Последната версия е от 2003г., но има информация от преди месец, че работата по него е подновена и скоро може да пуснат нова версия.

Във форума на Tilix има тема с указания за инсталиране (на български). Аз съм намерил една игра за PS1 и съм свалил необходимите неща, но не остава време за опити да я подкарам.

Дано да успееш да го подкараш този емулатор (и да се похвалиш :blow out candles: ), защото има доста игрички за PS1. И приятна игра, ако стане.

• 4 седмици по-късно...

След доста време стигнах и до инсталирането на емулатори за PS1 и DOS.

Гледайки от тук, а и след известни опити под Windows, успях да се справя. Всъщност инсталирането на ePSXe не е никак сложно. Разархивира се, пуска се емулатора от команден ред и ако има неизпълнени зависимости (там си пише) се инсталират. От тук или от домашните им страници се свалят plugin-ите за video, sound, game pad и cdrom, чете се Readme-то и се инсталират.

Ще ви трябва и bios. По принцип трябва да имате PS1 и да го свалите от собствената си конзола. Разпространението им не е разрешено, но се намират по добре познатите ни места.

Голямата врътка идва при настройката. За всяка нова игра може да се наложи да се прави различна настройка за video и sound. За game pad-а, което всъщност е клавиатурата, това се прави само в началото.

За Ubuntu има и един по-лесен вариант за инсталиране. Емулатора се казва PCSX - има го в хранилището (unuverse). Освен пакет pcsx, могат да се добавят и plugin-и - това са пакетите psemu-***-***. По-нататък последователността е същата - пускане от конзола, удовлетворяване на зависимостите (ако има неизпълнени) и накрая настройка. Настройките се пазят в ~/.pcsx, като при изтриване, тази директория се създава отново, но се губят всички предишни настройки. При PCSX емулатора може да се инсталитат и plugin-ите, използвеани и при ePSXe - разархивират се в директории ~/.pcsx/plugins/ (за plugin-инте) и ~/.pcsx/plugins/cfg/ (за конфигурационните файлове).

Изпробвах и двата емулатора с няколко игри - "Tomb Raider 4", "Colin McRae Rally", "Dino Crisis 2", "Parasite Eve 2". Само тествах дали вървят нормално, не съм превъртал игрите (макар, че последната май си струва :wors: )

Игрите вървят добре (с изключение на звука в intro-то на Dino Crisis 2). Все пак зависи дали процесорът е достатъчен - мисля, че поне 1GHz, и дали настройките са правилни.

За PS2 май няма добър емулатор. Правих опити (за по-бързо под Windows) с PCSX2, но резултатите бяха отчайващи. Първо - трябва мощен 2 или 4 ядрен процесор (моят остарял Pentium4/3GHz не се класира). Второ - за Linux ще трябва да се компилира от source code. И трето - много от игрите не работят или работят частично - може да проверите за съответната играта тук.

При опитите ми, от три иги резултата беше нула. "Syberia" не поиска да тръгне. В "NfS Underground 2" менютата, макар и бавно, работеха, но самата игра не. "Hot Wheels: Beat That" тръгваше горе-долу добре, но в самата игра графиката "летеше" с 3-4 fps.

Засега (поне за мен) това отпада като вариант при игрите.

По-добър вариант за игри е DOSBox и ScummVM - ето една статия по въпроса. В Ubuntu и двете ги има в universe репозиторията.

Тук е официалната документация на DOSBox. Ето още две упътвания, които са за Windows, но нещата са подобни и под Linux - цък и цък.

За работа с емулатора се искат елементарни познания на командите за DOS. Ако не ви се учат, може да се инсталира frontend - DOSBoxGui или DOSBox Game Launcher.

DOSBoxGui зависи от Tcl/Tk (Tcl8.4, Tk8.4 при мен; след разархивирането, се наложи да направя файловете изпълними). Настройките са опростени и са само най-основните.

DOSBox Game Launcher пък, зависи от Java Runtime Environment (при мен sun-java6-jre). Настройките при добавяне на нова игра към списъка се правят в отделни табове и са доста подробни. Може дори да дойдат в повече на човек, който не знае какво означават, но поне може да се задават всички настройки без да се редактират ръчно конфигурационните файлове. Хубавото е, че ако изберете него, не е необходимо да инсталирате DOSBox - той идва в пакет с останалото.

С DOSBox изпробвах доста игри - Aladin; Prince of Persia 2; Colonization; Crusader: No Regret; Lost Vikings 1/2; X-COM 1/2/3; Indiana Jones 3/4; X-Wing и др. Всички работят та се късат. Някои от тях дори трябваше да ги "спъвам" допълнително (за по-комфортна игра).

Ако си падате по старите quest-ове, значи сте късметлии, защото си имате ScummVM. Разбира се тези игри може да се играят и с DOSBox, но със ScummVM е много по-лесно - разархивирате, добавяте играта в списъка и стартирате. Списък с игрите може да видите тук, а някое demo може да си свалите от тук.

Този линк е към сайт посветен на класическите игри. Приятна игра :P .

ПП. За малко да пропусна и този сайт. Игрите тук си имат кратко описание и снимки.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.