Премини към съдържанието
 • публикации
  47
 • коментари
  44
 • прегледи
  32104

Не унижавайте полицаите !


dimd

1324 прегледа

 Сподели

Реформа ?!

Не, нахалство в най-чист вид

Да, никъде по света ченгетата не са богати.

Но и никъде по света на са подритвани като у нас

Полицаите по­лучиха свое­то – проектът за бюджет бе ско­ростно изтеглен от вносителите си за спешен ремонт. На първо четене, изглежда, МВР ще запази и бюджета си, и социалните си придобивки и привилегии. Но са­мо на първо четене. Защото обещания­та на един минис­тър на вътрешните работи, на един финансов министър и на един шеф на бюджетната коми­сия на парламента, взети заедно, днес не струват нищо.

Полицаите така и не се осмелиха да им поискат оставки­те, а трябваше, защото безотговорното поведе­ние на началниците им имаше характеристики на добре организирана ата­ка срещу националната сигурност. И ако днешни­ят протестиращ полицай осъзнаваше това, нямаше да бъде тъй равнодушен за идеята да изрита политическото ръководство на МВР, което мяза по-скоро на нескопосано плашило, заобиколено от ято хищни гарвани.

Основната цел на из­броените по-горе офици­ални лица на днешната власт е да изпълнят зада­чата на премиера Бойко Борисов да приберат полицията от площадите, пък после – я камилата, я камиларя, както се казва. Значително по-лесно е да се саморазправиш с бунтарите един по един, а не обединени в група. Пък и я се чуе, я не каква точно съдба са им предопределили началниците им.

Надявам се, че не е останал мислещ човек в държавата, който да не съчувства на полицаите за мизерната обществена роля, която им предопределиха лоялните на евроатлантическите ветрове български правителства. Бюджетът на МВР е 1,2 млрд. лева, 2 пъти по-голям от този за образование изглежда направо раздут на този фон, но истината е, че съдебно-охранителните системи са недофинансирани. Не може да съществува абсурдът полицай да си купува униформата от сергии, по думите на Галентин Грозев от Синди­кален алианс „Сигурност в МВР”. Не може да има районни управления, които се затварят през нощта и представете си ги охранява СОТ. Грозев буквално нарече „Пакетът „Горанов” „касапница” в ефира на Нова тв. И е прав.

Що за реформа е тази да намалиш заплатите и орежеш социалните придобивки в МВР,за да има пари за консумативи.

Подобни „оправдания” в устата на министри го­ворят за тежко умопомрачение. Или за скандално ниво на некомпетентност, което поради високите им позиции на висши държавни чиновници поставя под въпрос националната сигурност.

Но повечето неволни потърпевши и свидетели на полицейските протести от изминалата седмица, като че ли се повлякоха по официалния прочит на официозите – „чантаджии бунят държавата” за пари. Минах веднъж през протеста на полицаите на Орлов мост и чух с ушите си една жена на средна възраст да вика на висок глас: „Тия пък сега какво искат, само за пари мислят”. Не смея да си пусна въображението какво би й се случило на тази жена, ако онези бяха полицаите отпреди 15 години, под ръковод­ството на Богомил Бонев. Да не говорим, че тогава такава ефективна стачка на полицията би била просто невъзможна.

От друга страна, всички имаха възможност да огледат отблизо полицей­ските служители, да ги „подушат” отблизо, дето има една дума. Да ви се сториха напарфюмирани и облечени по последна мода? Да ги видяхте накичени със златни ланци  като  мутри?  Не. Съвсем обикновени хора, оцеляващи на ръба на мизерията. Единствената им разлика с останалите е, че притежават специ­ално образование, хора, владеещи бойни изкуства и със специфични умения за боравене с бойна техника. Но да видяхте неконтролирана агресия по площадите? Не. Няма и да видите от тях такова нещо, защото до един са учени да стрелят безапелационно, ако им се наложи да вадят оръжието си.

И не може полицейският труд да е равен на труда на чиновниците, които търкат бюрата из дър­жавната администрация, съгласете се. Той трябва да се измерва с този на лекарите, пилотите от авиацията, военните слу­жители, както и на други високорискови за здра­вето и живота професии. В този смисъл простото сравняване на бюджетите на сектора за сигурност и този на учители или на останалата държавна администрация е най-малкото некоректно.

Ако можехте да влезете от сутринта в 6 часа в полицейските чорапи на един служител на охрани­телна полиция например, пък да изкарате 24-часово дежурство вместо него -съвсем друга песен щяхте да запеете. И щяхте да разберете колко дълбоко погрешно се представят мотивите за полицейската стачка като чиста човеш­ка алчност. Изобщо не е така.

Не може охранителна полиция, чиято работа е ключова за обществения ред и сигурност и чиито служители са подложени на голям професионален риск да взимат под 1000 лева заплата. Още пове­че – да бъдат наричани „тарикати”, защото имали по 400 дни отпуска. Това са хора, които не знаят почивен ден и които са натрупали толкова отпус­ка, защото не са могли да я ползват. На всичко отгоре семействата им са под постоянна заплаха от престъпни посегателства. На всичко отгоре от тях се иска да са на разпо­ложение по всяко време на денонощието, през почивните дни и през годишните отпуски. Как по-точно си представяте хора, поставени под та­къв стрес на работното място с едни нищо и никакви заплати, които по никакъв начин не отразяват тежките условия на труд и специфичната служебна ха­рактеристика на заетите в сектора за сигурност, да охраняват ефективно вашата собственост и спокоен сън. Например. Когато дори собствените им семейства са обрече­ни на реална мизерия и постоянен страх от това да загубят бащата при служебни инциденти, които хич не са редки.

Никъде по света няма полицаи богаташи. Не говоря за мафиотите с полицейски пагони. Дори в Швейцария по­лицаите са с умерени заплати на общия фон от струпаното световно богатство в тази страна. Но навсякъде полицаите са добре подсигурени с най-различни социални придобивки – взимат кредити с по-ниски лихви, децата им учат с нама­лени училищни такси, разполагат с безплатно медицинско обслужване и т.н. Ще го кажа още един път – полицаите навсякъде по света са добре подсигурени, а не по-добре заплатени в сравнение с лекарското съсловие из Европа, да речем. В този смисъл реформата на сектора сигурност, нагласена от финансовия министър Владислав Горанов и ресорните министри и депутати, е скудоумна като концепция. Да не го гледаме само откъм изначално тъпата медийна комуникация, която има това толкова важно министерство.

Как може да наречеш „реформа” орязване на заплати и социални при­добивки на полицаите и да ти се размине кютекът, просто недоумявам на търпението на колегите. Това не е реформа, а нахалство в най-чист вид. Обида за средната интелигентност, която се изисква в длъжностната характеристика на поли­цаите. „Реформа” е поня­тие, което особено много се харесва на онези от МВФ и с които Горанов и сие главни финансисти в държавата вероятно са имали среща, по време на поредната мисия на фонда у нас в края на миналата седмица. Някой журналист обаче да проследи въпросната мисия в патакламата? Не, що да следи какво правят всъщност у нас световните банкери, като има едно катадневно полицейско зрелище, блокиращо столицата, магистрали и някои по-големи градове. Пък и измислените скандали с Волен Сидеров са къде-къде по удобна дъвка за колегията. По-лесно се пълни ефир и вестник с този текущ скандал, отколкото с коментари около поредната мисията на МВФ у нас, защото най-малкото се изисква елементарна финансово-икономическа грамотност за това. Такава отдавна не вирее по тези места. На който му хрумне да получи икономически ко­ментар, кани дежурните говорещи глави по темата и изобщо не влиза в дъл­бочина. Че не се знае как точно ще срита трудовата си книжка,   засягайки случайно интересите на шефовете си.

Това, естествено, е ед­на от всички възможни гледни точки към про­теста, но затова пък е най-малко популярната, защото, най-общо казано, всички сме потърпевши в една или друга степен от битовата престъпност и не виждаме ефективност от противодействието на полицейските сили срещу нея. Не може полицаите непрекъснато да се оправдават, че няма как да задържат апашите, които са отнесли гумите на новата ви кола и са ви я оставили на трупчета, по­неже трудно се доказвало в съда. Понеже законите са нарочно оставени с цели дупки по отношение на автоджамбазите.

Не може да сме довол­ни, като гледаме незакон­ните вертепи в близост до училищата и навъртащите се покрай тях полицейски патрулки, като някакви изгладнели псета, да чакат сводниците да им подхвърлят дневната такса „спокойствие”.

Не може да не сме ужа­сени, когато виждаме по­край училищните дворове да се навъртат сводници и наркодилъри, а поли­цията да се интересува само от своите пиарски акции като „Спаси дете на пътя”. И с едно боя­дисване на пешеходните пътеки в нощта преди 15 септември да се изчерпва цялата превантивна рабо­та по направление детска престъпност и девиантно поведение на младежта.

Просто докато поли­цията не бъде стегната и превърната в истински професионална сила за охрана, ред и сигурност в държавата, отношени­ето към полицаите ще е като към най-обикновени гащници. Прави са онези, които твърдят, че рефор­ма не значи орязване на заплата, смяна на един с друг министър, защото това нищо не променя в мизерната роля на по­лицията в гражданското общество у нас. Реформа в този смисъл трябва да означава един от основ­ните приоритети за всяко едно българско прави­телство оттук нататък. Структурната реформа трябва да е дълбока и преломна, но в обратна посока – връщане на разпиляната сила на МВР и правоохранителната система.

Всъщност политиче­ските заигравания с МВР и съдебната система доведоха до цялата тази идиотска ситуация, хора дори без съответния психологически профил да управляват една от най-важните системи в страната. Политическите поръчки в МВР трябва да бъдат прекратени на се­кундата, от политическия брокъридж и чадърене на мръсните бизнеси страдаме всички.

Дори и богатите и властимащите у нас не могат да опазят децата си от дрогата. Всички сме жертви на беззаконието, но някак си е удобно да набедим редовите полицаи за това, вместо онези известни полити­чески фигури, които ди­рижират контрабандата, дирижират наркотрафика и проституцията, използ­вайки всички държавни лостове, включително полицията, за да трупат престъпното си богатство. Така че щом ще правим реформа в сектора за сигурност, нека почнем оттам – вън политиците от правоохранителната система на държавата. Министърът трябва да е полицай, трябва да е деполитизиран, за да се бори ефективно с банди­тите. Защото бандитите днес са облечени с по­литическа власт и няма как политик да арестува политик, надявам се разбирате в каква идиотска ситуация влезнахме с имплементирането на „европейските” стандар­ти в МВР. Абсурд, който продължава дълго, но всички го заобикалят, да не би да ядосат Големия брат, ако признаят, че по­литиците в МВР всъщност довършиха службите и ни оставиха на произвола на обзелата ни отвсякъ­де престъпност. Ето до какво ни доведе неолибералното разбиране за това, че държавата трябва да е малка и само да охранява реда и сигурността в страната. Оказа се, че „малката” държава има и „малка” съпротивителна сила, така че всеки престъпник може да я язди както намери за добре.

Така че, ако искаме да оцелеем, по-напред трябва да наритаме политическите брокери далеч от МВР.

Чак като свършим тази важна и неотложна работа, можем вече да се огле­даме и в полицейското канче.

автор : Нора Стоичкова

http://www.dailypress.bg/%D0%BD%D0%B5-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8%D1%82%D0%B5/

policai-protest-Small

 

 • Харесване 2
 Сподели

1 Коментар


Препоръчани коментари

Реформаторите са проклятието на България. Тъпи, алчни, нагли и безскрупулни ликвидатори на държавността, единственото с което могат да се похвалят е скритата подкрепа на онази криминална сила, която ги посади на власт- парите на Сорос в комплект с надменния лиценз на американското посолство, че са правилните хора- тоест лоялна спрямо америка сган от лакеи и либерастки боклуци. Няма да се откажа да повтарям, че реформатираните глисти се докопаха на власт чрез уличен преврат, и с фалшифицирани в тяхна полза, силно циганизирани избори (как иначе е възможно партия на откровени паразити, крадци и измамници да вземе 8% от гласовете) установиха зловеща либерална диктатура на шепа реститути и американски болсакъри, наречена от самите тях политкоректно и евроатлантическо говорене. Имат си и президент- достоен за перото на Франсоа Рабле или Молиер. Вярно, президентина го инсталира друг един балкански херой, но както казва Аристотел- подобното подобно познава, и господата реформасти бързо се сплотиха под пилешкото крилце и мозъче на плевнелийския персонаж. Сега България цяла е притихнала в очакване на последния акт на драматичното действие. Широко отваряне на границите пред героите на Идил по заръка на братската и велика америка. Зер Идил е борец срещу Асад, и като такъв неговите орди са мили момчета за обслужване на ЦРУ. Нима не са заслужили достоен социален и военен отдих тези борци за човешки права и воини срещу кървавия Башар Асад, закусващ с американски бебета за мезе? Цяло щастие, ако има щастие в нещастието да сме управлявани от реформатори и американски марионетки е, че Роско още не се е сетил да обяви война на Русия от името на всички прогресивни българи. И българки най-вече.....

Линк към коментара
Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...