emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152224

Кулинарни уроци. Чаптер амнайсти. Сладките неща

emmi

467 прегледа

Оказа се че освен килима, няколко тенджери, сешоара и четките за рисуване при изнасянето си от Божичен след новогодишните тържества съм си забравила там и формата за кекс. Това, естествено, се установи чак след като бях забъркала сместа за сладкиша. Така че се наложи да импровизирам в движение. Нищо ново за моята кухня. В тетрадката въпросното сладкишче е записано като "Сладкиш от леля Сийче".

P1050830.JPG

И така. За целта ни трябват две яйца, едно малко пакетче краве масло за глазурата, две водни чаши брашно, една водна чаша захар, една водна чаша кисело мляко и бакпулвер една лъжичка и аз сложих една трета чаша олио.Ей, така, за всеки случай. За глазурата освен кравето масло трябват две супени лъжици какао, по-малко от половината чаша водичка и една водна чаша захар.

P1050832.JPG

Първо гасим бакпулвера в киселото мляко, добавяме яйцата, после захарта, олиото, малко ванилийка за ароматче и брашното. Получава се смес малко по-рядка от смес за кекс.

За глазурата аз сложих всичко в една тенджерка и на баааавно огънче разтопих всичко докато стане еднородна смес. Тук се получи едно двоумене: ако сложа повече вода топинга ще е по-рядък и ще попие по-хубаво, а ако сложа мъъъъничко водичка ще стане гъст и ще стои отгоре. Не знам. Решавайте си сами.

P1050834.JPG

И в момента, в който сместа беше забъркана се оказа, че нямам форма за кекс.... Е, измъкнах една по-малка тавичка и ползвах нея. Няма да се впрягаме за една формичка, я! Ако не ползвате хартия за печене да не забравите тавичката да я намажете с олио и после да я поръсите с брашно. Иначе сладкиша ще си остане завинаги в тавата.

Ето това получих аз след половин час. Ох, на мама....

P1050836.JPG

Следващата стъпка е нещото да се нареже за да е готово за заливане с топинга. Тук здравата се замисли и сътворих ей тази "рибя кост"

P1050838.JPG

И сюблимния момент: внимателно и старателно всичко се залива с топинга.

P1050842.JPG

И да не си мислите, че за другия ден остана нещо? Още същата вечер всичко отлетя в прекрасния рай на сладкишите.


8 души харесват това


13 Коментара


Красота.......защо Русе не е близо до Никозия:(

и това ако не е екзистенциален въпрос.... Не, че знам какво значи "екзистенциален", но звучи толкова ЕнтЕлегентно и изтънчено :baby:

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

Туй леле Сийче е голяма работа, ше знайте, както и последователката йlaugh.gif

Сподели този коментар


Линк към коментара

Туй леле Сийче е голяма работа, ше знайте, както и последователката йlaugh.gif

Мдаааа, леля Сийче беше голяма работа. С тези сладкиши са се черпили по соарета и матинета русенските кокони от началото на миналия век. Тя си имаше три приятелки с които се събираше всеки четвъртък да играят реми и да пият леблебиено кафе. Сбирките се провеждаха на ротационен принцип и се очакваше домакинята да приготви и сладкиш за кафето. Купешки истории не се признаваха.

2 души харесват това

Сподели този коментар


Линк към коментара

И туй го ям с удоволствие :turkey4:

ей такива хора, пардон магарета, ми трябват :yanim:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Мдаааа, леля Сийче беше голяма работа. С тези сладкиши са се черпили по соарета и матинета русенските кокони от началото на миналия век. Тя си имаше три приятелки с които се събираше всеки четвъртък да играят реми и да пият леблебиено кафе. Сбирките се провеждаха на ротационен принцип и се очакваше домакинята да приготви и сладкиш за кафето. Купешки истории не се признаваха.

Пренасяш ме в едни по-хубави епохи.

А сладкишът още от тук ми ухае...

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход