Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows и Linux на 2 HDD

Featured Replies

Имам инсталиран Уиндоус ХР на един хард 80-ка, искам да инсталирам Линукс дистрибуция на друг хард. Въпроса ми е, линукс ще направи ли боот менаджер като 2 системи са на отделни хардове и дали ще мога да позлвам 2-те системи паралелно.. и другият ми въпрос е кой линуск дистибуции се справят най-добре при четене и писане на нтфс. Четох доста по този въпрос но понеже съм новак с линукс искам ако може и мнението на някои по напреднали специалисти:P, Благодаря предварително.

Моля не употребявайте "i" вместо "и" , както и "win" вместо "windows" в заглавията на темите си.

randb

• Отговори 50
  • Прегледи 7,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Имам инсталиран Уиндоус ХР на един хард 80-ка, искам да инсталирам Линукс дистрибуция на друг хард. Въпроса ми е, линукс ще направи ли боот менаджер като 2 системи са на отделни хардове и дали ще мога да позлвам 2-те системи паралелно.. и другият ми въпрос е кой линуск дистибуции се справят най-добре при четене и писане на нтфс. Четох доста по този въпрос но понеже съм новак с линукс искам ако може и мнението на някои по напреднали специалисти:P, Благодаря предварително.

1. да ще направи боот менаджер

2. какво значи да ползваш двете системи паралелно?

3. щом си новак пробвай Suse, Fedora или Mandrake. Всички се "справят добре" след като им качиш драйвера ;)

МИ .. .би трябвало да се справи!

Ако ли не, ти сам можеш да вкараш ред и за другия хард в /boot/grub/menu.lst (ако ще използваш grub де)

Относно това коя дистрибуция се справя най-добре с писане в ntfs си мисля че няма разлика!

Но ето една перфектна статия от която на Убунту(или производните й) можеш безпроблемно да го правиш:

цЪк

-----------

Еми просто съм фен на това Дистро и тва си е biggrin.gif

NetCutter за Убунту не бях се сетил, но май по добре да си качи Кубунту, че с тоя гном ... :P Даже мисля че това ще е най удачният вариянт!

Пробвах наскоро Fedora Core 6.Останах много доволен ,но за кой ли път са оставили разни недоглеждания дето могат да ти вгорчат живота.Не било mobprobe било /sbin/modprobe .Ясно е че всичко може да се оправи ,но тези дреболии я правят крайно неподходяща за начало.Най-вече защото нищо не работи out of box.

Освен това Ubuntu си има прекрасен добре посещаван и поддържан форум ,където винаги можеш да намериш помощ ако ти трябва.

И SuSE си заслужава ,но аз предпочитам Ubuntu.

За бут мениджъра не се притеснявай ,просто я инсталирай и той сам ще се настрой.

//офф

NetCutter за Убунту не бях се сетил, но май по добре да си качи Кубунту, че с тоя гном ... ;) Даже мисля че това ще е най удачният вариянт!

Ми . .да ти кажа на мене ми омръзна тва КДЕ и викам да си минавам на Убунту!

Кво му е на Гнома!Класика!

@live1102, Кажи после кво си направил и дали си се справил :wors:

• Автор

благодаря за отговорите...само че никой не засегана дистрибуции като кнопикс 5.0.1 или пък тиликс 2..аз само с тях разполагам към момента sad.gif ..бях чел някъде или пъм ми бяха казвали ( не си спомням) че кнопикс 5.0.1 който е на ДВД може да пише на нтфс дори и като работи като ливе цд..само че от опит знам че нестава..дали това не се оправя с някоя команда ?зашото преди да пристъпя към инсталация искам да го позлвам като лайв цд за да преценя, но като не пише на нтфс малко се затруднявам в преценката.:wors: а и неискам да си форматирам харда които е на нтфс все пак 3 год съм го пълнил;)

Не е нужно да го форматираш целия, може да си заделиш едно парче от 5-6GB. Ако не пише в/у ntfs явно не му е качен драйвера. От двете дистрибуции с които разполагаш аз бих избрал Knoppix. Тиликс е българската версия на Knoppix, само че има доста бъгчета :wors:

Никак не ти препоръчвам да инсталираш лайв диск на твърдия диск.

Пробвах веднъж дваж и останах повече от разочарован.Плюс това всяко дистро си идва с пакети за него.Като инсталираш някой Лайв диск откъде ще му намериш пакети ? Вярно че кнопикс се прави на дебиян ,но честно каззано не бих заложил на това.

За писането по NTFS ,Кнопикс по подразбиране не пише по дисковете.Трябва да цъкнеш върху иконката на диксът с десен бутон (още преди да си го монтирал) и да махнеш Read Only в един от табовете.Тогава ще можеш да пишеш ,АКО изобщо се поддържа тази опция в тази версия.Напомням че предпоследния драйвър имаше бъгове и може да ти омаже NTFS партишъна.

Внимавай какво правиш с NTFS дяловете че току-виж си ги затрил и после Линукса ти виновен :wors: !

• Автор

ок, а ако форматирам харда с фат32 тогава преполагам линукс ще пише без проблем, но мисля че ще има разлика от 80 гб хард под нтфс и под фат32. това ще се отрази ли на функционалността на линукса?

Мисля че си разбрал това което те интересува от горните постове. Все пак и аз ще се включа в темата макар със закъснение.

За дистрибуция. Аз ползвам Сузе 10.1 и нямам проблеми с NTFS партициите. Чете и пише върху тях без допълнителни драйвери или програми. Препоръчвам ти го.

За инсталирането. Просто му направи един неформатиран дял. Свържи си 2-да харда. Сузето ше си открие свободното место и ще ти предложи как да се преоразмери. Отдели му за главен дял минимум 7 ГБ, за /home колкото ти сърце дава.

За буута всичко ще си дойде на мястото при инсталацията. Не се притеснявай за него.

Специално за СуСЕ ФАТ32 дяловете само ги чете.

• Автор

незнам но аз за пореден път се убеждавам, че в голяма част от нет пространството в БГ, което претърсвам ( по всякакви начина) много от инфото за линукс е доста остаряло и много се радвам че имам такива местенца където добри хорица могат да ми помогнат .. ;);)

незнам но аз за пореден път се убеждавам, че в голяма част от нет пространството в БГ, което претърсвам ( по всякакви начина) много от инфото за линукс е доста остаряло и много се радвам че имам такива местенца където добри хорица могат да ми помогнат .. ;):P

В крайна сметка на кое дистро се спря?

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

• Автор
В крайна сметка на кое дистро се спря?

както казах вече към момента разполагам само с кнопикс 5.0.1 и тиликс 2, голяям избор е:) .това май е най-гадната работа като минаваш на линукс - да си избереш дистрибуция:wors: нощес ще дърпам сусе 10 може да е тя..няма много лоши отзиви за нея, нали казват е ставала за :)

Еми Тиликса, също си има пълна поддръжа за ntfs!

Той е базиран на Kubuntu 6.06 тъй че тая статия дето ти дадох, ще работи безпроблемно и на Тиликс.

Аз много мислех да го слагам,ама ми пмръзна Кде-то :)

Здравейте ! Ето Ви част от "Тиликс" :

Filevend - snapshot51.png

Filevend - snapshot52.png

Filevend - snapshot54.png

Filevend - snapshot55.png

Filevend - snapshot57.png

Filevend - snapshot59.png

Filevend - snapshot61.png

Filevend - snapshot63.png

Filevend - snapshot64.png

Filevend - snapshot65.png

Кликни и върху скрийншота за уголемяване !

Целта на този пост е да Ви покажа , че и българското си заслужава ! До скоро ! Успех ! :)cool.gif

P.S. Аз лично имам само Линукс !

Редактирано от maicky (преглед на промените)

Не че искам да споря с тебе, но от това което показа няма нищо българско!

Чисто КДЕ!

Както и да е!

Ама ако не ми пратиш wallpaper-a ти . .. .не те познавам :)

.... Ти какво очакваше ?! "Тиликс"-а и базиран на "KUbuntu" , но ъпдейтите идват от български хранилища и от хранилищата на "Ubuntu" и "KUbuntu" . За това не виждаш никаква разлика ! ... А и то , има ли разлика между различните дистрибуции :sobbing: ?!

... И все пак , заповядай :

kP4mBh1W.jpg

Да ме помниш с добро ! До скоро ! cool.gif

Целта на този пост е да Ви покажа , че и българското си заслужава ! До скоро ! Успех ! :sobbing:cool.gif

/офф

Заслужава си разбира се. Преди Windows-а ми беше българизиран, сега и Линукса. Който не харесва българския значи не е българин.

Поздрави

• Автор

из изтеглих ИСО на тиликс и го записах на цд но неиска да го боотне...имам си настройките в биоса защото други сд-та си ги бутва, от какво може да е проблема? на МОРФИКС ми се появява caldera ms-dos на немски. това нормално ли е?>

.... или не си записал правилно диска или не си определил правилно md5-сумата ! .... cool.gif

• Автор

е това за сумата признавам си незнам как да го направяsad.gif от тук го изтеглих: http://www.no-invite.com/download.php?view.693

Редактирано от live1102 (преглед на промените)

....тук е "Тиликс" :

http://d.linux-bg.org/download/distros/Til...arposh-i386.iso

... тук е md5-сумата :

http://d.linux-bg.org/download/distros/Tilix/2.0/md5sum

До скоро ! Успех ! cool.gif

• Автор

чакай не разбрах..заедно с исо-то трябва да запиша и файла със сумата ли?или не?

... вече ве мога да се сетя точно как се записваше с "Неро"-то , но под Линукс-дистрибуция преди запис записвачката сама определя md5-сумата и след това прави запис на iso-то ! Точно това , което определя записвачката , трябва да е същото , което ти дават от сайта за доунлоуд !

Поразрови се из нета и виж точно как се правеше под Уиндоус !

...или друг съвет : ако си намериш готова LiveCD-дистрибуция от някъде , вкарвай я в компа и чрез нейната програма за запис си направи записа на "Тиликс"-а ! Това е по-добрия вариант !

Това е ! До скоро ! cool.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.