Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преход Windows -> Linux

Featured Replies

Може ли да ми препоръчате Linux дистрибуция, подходяща за начинаещ в Линукс.

Някой съвети за по-безболезнен преход :angry: ...

Ако може да дадете съвет за разделяне на харда ... файлова система, колко да е голям root дяла, колко да е голям дяла за swap ...

В добавка: И как да сложа две ОС - Linux и WinXp така, че след време да се махне едната без да се съсипе цялата система.

/* Веднъж сложих SuSE върху (по-скоро в съвместно съжителство) с windows и после, тъй като незнаех друг начин да махна linux-a му форматирах дяла и стана голяма цапаница :P ... windows-a не се стартираше и трябваше да го преинсталирам */

Имам под ръка SuSe 10.0 ... но немога да му настроя нет-а през ppp, затова търся дистрибуция за новаци в linux.

Редактирано от Dreamer (преглед на промените)

На доста хора тези дни им трябва подобна информация.След като ще тършуват в 17 000 дома...Безплатните ОС станаха доста популярни нещо:angry:

Препоръчвам ти Ubuntu.

Накратко за дяловете.Нужни са ти един основен и един за swap.Основния трябва да е Primary и да се намира след основния на windows.После ще го форматираш ext3/ReiserFS по време на инсталация.Големина около 10 ГБ те огрява напълно за нормална работа.

Swap-а може и лоджикъл да го оставиш,отново да е след основния дял на Windows.Препоръчително е размерът му да е 2xRAM особено за машини с малко оперативна памет.

GRUB го инсталираш в основния дал на линукс,вместо в MBR.Бъг в инсталатора на Ubuntu ще те накара да повториш стъпката два пъти.

Когато си готов правиш основния партишън на Линукс активен (ако вече не е) и всичко е "ток и жици".Когато ти писне правиш дяла на Уиндоус активен и всичко е по старо му.Тази система гарантира че между двете системи няма да има нежелани интерференции :P .Освен това можеш да настройш груб да ти стартира и Уиндоуса и Линукс по желание.Форматирането на дяловете където е Линукс ще го изтрие напълно,без да засяга Уиндоус.

:angry:

Внимавай със заглавието,че току виж темата се затвори като продължения на предишната провокация :) :)

:P

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Ммм не е задължително да е 2 пъти повече от оперативната памет. 1ГБ в повечето случаи е достатъчно...

Основния трябва да е Primary и да се намира след основния на windows.

Swap-а го оставяш лоджикъл и отново да е след основния дял на Windows.

Това не е изобщо вярно. В смисъл такъв, че няма никакво значение кой дял е лоджикъл и кой праймъри. Разбира се, в съветите ти има логика и това е един пример за добра практика, но мисля, че не е добра идея да даваш такива съвети на хората. В смисъл, че сега човека ще вземе да си изтрие партишъна с уиндоуса, ако той случайно му е 4тия праймъри дял. А няма никаква нужда да си усложнява толкова живота.

Дяловете могат да са подредени по всякакъв начин. И най правилното е с тях да се оперира според съответната ситуация.

Разбира се, има начини на подреждане на дяловете, които са по-добри от други, но това изобщо не означава, че ако суапа ти е първия праймъри дял (както например е при мен) в това има някакъв проблем.

А по въпроса за избор на дистрибуция:

Не е толкова лесно да се спреш на дистро. И е най-правилно да пробваш поне няколко, базирани на различни пакетни системи за да можеш да решиш. Сега ще се опитам да ти кажа въпросите на които трябва да си отговориш:

1. Колко надълбоко искаш да навлезнеш в линукс?

а) - "Не ми дреме." В този случай Ubuntu наистина е един добър избор. Също добър избор са SUSE, Mandriva, Fedora, Mepis, Knoppix, Vector Linux, Linspire и много други

б) - "Искам да поназнайвам това-онова. Искам да разбирам как работят нещата." Тогава е добре да се насочиш към дистрибуция, която не е напълно, или дори изобщо не е автоматизирана. От списъка веднага отпадат Ubuntu, Мепис, Линспайър. Fedora, SUSE, Mandriva в случая са полуподходящи. Не искам това ми изказване да предизвика война между дистрибуциите. Това което искам да кажа е че гореизброените дистрибуции няма да те ПРИНУДЯТ да разбереш как работят нещата. НО те изобщо няма подобно на Уиндоус да скриват нещата от теб. Просто ще можеш да си работиш с тях и без да "разбираш от Линукс"

Може би най-подходящата дистрибуция за тази категория потребител е Slackware. Той е привидно сложен, началото е малко трудно, но после разбираш, че всъщност е дори по-опростен и прозрачен, по-лесен за дълбоко разбиране от другите дистрибуции.

Другa подходяща тук е Debian.

в) "Искам да изградя системата си тухличка по тухличка. Искам да знам всяко нещо защо е там, какво прави и какво ще стане ако го няма."

Ако това е отговорът ти, за теб автоматично стават неподходящи повечето корпоративни дистрибуции (това са Федора, СУСЕ, Убунту, Кнопикс, Мепис, Линспайър и т.н.) Тези дистрибуции просто си работят. Те работят добре и без твоята намеса, а понякога и въпреки твоята намеса. Разбира се, можеш да опознаеш в детайли и такава дистрибуция, но просто на тези дистрибуции не им е това идеята.

В случая са подходящи следните дистрибуции:

Slackware, Debian, Gentoo, Arch, Crux и т.н. Вероятно в реда в който ги написах.

Забележи, че това беше най-важния въпрос на който да си отговориш. Независимо колко си напреднал в компютрите, независимо колко знаеш, на първо място трябва да избираш според вътрешните си потребности. А трудностите не са страшни. Всичко се научава.

2. Какви са компютърните ти познания?

а) "Никакви, аз съм начинаещ в света на компютрите."

Автоматично забрави дистрибуции като Gentoo, Arch Linux, Debian. Единствено Slackware е по-щадяща и по-малко проблемна в началото от дистрибуциите от третата група от първия въпрос.

Подходящи за теб са Ubuntu, Linspire, Mepis, Knoppix, Suse, Mandriva, Fedora.

б) "Знам какво означават думите kernel, bootloader, MBR, компилатор, библиотека, PPPoE, GNU, Apache, telnet, serial port."

Пак същите + Slackware и Debian.

в) "Знам какво е bash, CXXFLAGS, initial ramdisk, /var/log/, march."

Тук вече дистрибуциите от първата подточка започват да стават лекичко неподходящи. Подходящи са:

Slackware, Debian, Gentoo, Arch

3. Какъв ти е компютъра?

а) Под 500 мегахерца, под 128 РАМ. Нищо от гореизброените, освен Slackware и Gentoo.

Освен тях са подходящи Damnsmall Linux, Flax, и още доста дистрибуции, направени специално за слаби машини.

Разбира се, всички дистрибуции са подходящи, ако ги ползваш с някаква лека графична среда, но тогава няма на можеш да видиш целия блясък на говеда от сорта на SUSE, Linspire, Fedora, Mandriva.

б) между 500 мегахерца и 1,5 гигахерца, под 512 РАМ. В различна степен са подходящи всички дистрибуции. Не препоръчвам СУСЕ, Linspire, Мандрива (вероятно и Федора). Просто тези дистрибуции са направени за яки машини.

Вероятно най-подходящи тук са Slackware, Debian, Gentoo.

в) Над 1,5 Гигахерца, над 512 РАМ.

Каквото ти душа поиска.

4. Каква пакетна система искаш да ползваш?

а) "Нямам идея, не знам какво е това."

Всяка дистрибуция е подходяща. Твоят мозък е необременен от предразсъдъци и можеш да научиш всичко и да свикнеш с всичко.

б) "Някоя, която поддържа зависимости и инсталира програми автоматично. Освен това искам системата ми да се ъпдейтва сама."

Ubuntu, Fedora, Mandriva, SUSE.

в) "Абе искам хем да е автоматично, ама и хем да имам ясна представа кое как става и защо става така."

Gentoo, Debian.

г) "Искам аз да съм шефа. Всичко да става така както кажа аз. Ако не знам и не мога, сам ще си нося последствията, ако знам, ще имам най-перфектната система."

На първо място Slackware (идеята и философията на тази дистрибуция се състоят точно в това). След него идва Arch и после Gentoo и Debian.

Колко си навит да четеш и да учиш?

а) "Николко. Дреме ми на ***."

В такъв случай е най-добре да си останеш на Уиндоус. Все още няма дистрибуция, която да чете мисли и да изпълнява желания.

б) "Мъъъничко"

Ubuntu, SUSE, Mandriva, Fedora, Linspire, Knoppix. Можеш да пробваш и Слак. Ако се разбираш интуитивно с компютрите ще се справиш.

в) "Обичам да чета и да научавам нови неща. Обичам да "бъзикам"".

Slackware, Gentoo, Arch, Debian.

Аз лично съм в тази категория. Ако и ти си, можеш да започнеш с ето тази книжка:

http://slackbook.org/

г) "Обичам да чета дебели книжки. Не мога без да разнищвам нещата до най-малките им детайли"

Защо не опиташ да си направиш своя дистрибуция? Има едно нещо наречено Linux From Scratch. http://www.linuxfromscratch.org/

Редактирано от loxs (преглед на промените)

Браво loxs. :yanim:

Направо се забавлявах докато ти чета поста biggrin.gif

Искам само да изкоментирам това

Колко си навит да четеш и да учиш?

а) "Николко. Дреме ми на ***."

В такъв случай е най-добре да си останеш на Уиндоус. Все още няма дистрибуция, която да чете мисли и да изпълнява желания...

1. Може ли да се приема , че Windows чете мисли и изпълнява желания? Защото моят не го прави и сигурно е дефектен. Ще трябва да се оплаквам на MS.

2. За да понаучиш нещо за Windows също трябва да се четат дебели книжки. Освен експериментирането.

А иначе форума е пълен с постове и въпроси от хора, които не четат. И по въпросите им си личи.

:bye:

Това не е изобщо вярно. В смисъл такъв, че няма никакво значение кой дял е лоджикъл и кой праймъри. Разбира се, в съветите ти има логика и това е един пример за добра практика, но мисля, че не е добра идея да даваш такива съвети на хората. В смисъл, че сега човека ще вземе да си изтрие партишъна с уиндоуса, ако той случайно му е 4тия праймъри дял. А няма никаква нужда да си усложнява толкова живота.

Дяловете могат да са подредени по всякакъв начин. И най правилното е с тях да се оперира според съответната ситуация.

Разбира се, има начини на подреждане на дяловете, които са по-добри от други, но това изобщо не означава, че ако суапа ти е първия праймъри дял (както например е при мен) в това има някакъв проблем.

Позволи ми да се защитя :yanim: .Тези съвети съм ги дал предимно като насоки,нямат претенции за нищо повече и са насочени кък политиката на невзаимодействие между системите.Останах с впечатление че човека иска да изпробва Линукс и с голяма вероятност да го изтрие.Тези съвети са съобразени предимно с особеностите на Уиндоус.

Защо дялът да е примъри? За да запише GRUB там.Това спестява доста проблеми след формат на Линукския дял (и не само)- както сочи статистиката на форума.

Защо и двата дяла да са след този на Уиндоус? Защото ако случайно размени символната връзка на физическия дял с C: , последствията са крайно неприятни.При уиндоус няма твърда връзка системния дял да е винаги C: (или друго зададено) както флопито е А: например. Ако случайно Уиндоуса му е на 4 тия дял то по-добре да го изтрие :) .

Признавам се виновен единствено затова че swap може да както примари така и лоджикъл.Казал съм и размер 2ХРАМ ако машината има малко памет <=512 МБ.

Големината на основния дял може и да е преувеличена но поне ще се чувства комфортно.

И накрая се постарах да съм кратък.

Вярно че в много случаи системата може да се инсталира "както дойде" и всичко зависи от много неща,но не исках да пиша насоки във вида : if then else if .....

Браво loxs. :yanim:

Направо се забавлявах докато ти чета поста biggrin.gif

Искам само да изкоментирам това

1. Може ли да се приема , че Windows чете мисли и изпълнява желания? Защото моят не го прави и сигурно е дефектен. Ще трябва да се оплаквам на MS.

2. За да понаучиш нещо за Windows също трябва да се четат дебели книжки. Освен експериментирането.

А иначе форума е пълен с постове и въпроси от хора, които не четат. И по въпросите им си личи.

:bye:

Щом казваш, че на активен потребител като теб досега не му е изпълнил нито едно желание, значи вероятно не изпълнява :) .

Но някои нахакани уиндоус потребители идват в света на линукс точно с такова впечатление. И очакват, че ако уиндоус изпълнява по едно желание на ден, то линукс да изпълнява по три:

"Е ари е, дейба, в уиндоус тва става с едно кликане".

И те определено се нуждаят от операционна система, която изпълнява желания. Не са били доволни от уиндоус, сменят го с линукс. Виждат, че и линукс не изпълнява желания и са недоволни до небесата.

Та затова им препоръчвам да си останат на уиндоус, защото него поне малко си го познават и си се оправят криво-ляво с него.

С това изобщо не искам да кажа че уиндоус е за некадърници, не ме разбирайте погрешно.

@Melmak

О да, аз и в поста си казах, че описаното от теб е една наистина много добра практика. Просто от твоят пост изглеждаше, че точно така трябва да се направи и че по друг начин е грешно. Аз само исках да разсея тази заблуда. Иначе наистина добър съвет.

Редактирано от loxs (преглед на промените)

Последните версии на (k)Ubuntu имат някои досадни бъгове/недостатъци в мениджъра на пакетите, заради което се и отказах от тях.

Бих ти препоръчал Mandriva, но който и Линукс да сложиш ще ти трябват познания, и най-важното - забрави за игрите! Че има игри - има, че можеш да пуснеш част с емулатор - можеш, но да играеш нормално новите заглавия с всички удобства и екстри и при това на същите кадри/качество - уви няма начин. Т.е. ако играеш игри - няма да избягаш от Уин. Още повече като излезе догодина новото отроче на М$ - с новият DX10, за който скоро сигурно няма да се появи читав емулатор - ще се лишиш и от новите заглавия...

П.П. Също е голям купон с подкарването на тунери, сателитни приемници и екзотични USB устройства (вкл. Bluetooth адаптери, евтини камери и с-ие), окобено ако не си навътре в Линукс...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

П.П. Също е голям купон с подкарването на тунери, сателитни приемници и екзотични USB устройства (вкл. Bluetooth адаптери, евтини камери и с-ие), окобено ако не си навътре в Линукс...

Подкарването на екзотични устройства може да бъде голям купон и под Уиндоус laugh.gif

Аз моя тунер го подкарах почти от раз.Проблем се оказа единствено че трябва да усиля 2 канала на саундкартата.Що се отнася до евтината техника нещата са сходни със всички ОС.

За пакетите съм си повече от доволен.

С коментара ти за игрите съм абсолютно съгласен.Малкото игри които са за Линукс вървят безпроблемно.

Иии хайде да не почваме за пореден път кой-кого че тази игра е до болка позната..........

аз сега смятам да си инсталирам убунту 5.10 кажете тя има ли бъгове sad.gif както и програмка за разделяне на дялове, ама да не е Partition Мagik и да е читава

Редактирано от JuSt4FuN (преглед на промените)

Компютърът ми е celleron600MhzCPU,192mbRAM,tnt2U32mbVIDEO,20gbHDD....

Познанията ми в областан на Linux...мммм да кажем никакви!

Желанието ми да се запозная с Linux и да преценя дали ще ми върши работа(дали жърви по-бързо от XP и как се отразява това на функциалноста)

Пробвал съм ралични LiveCD ама така и не успях да си насторя интернета, това май се оказва невъзможно без да прочета нешо някъде!

Ясно е че на лайф сд не може да му мери6 производителноста, но поне функционалноста може...

Препоръчайте нещо за моя случай!

Хайде сега иди на първия ми пост в тази тема и го прочети внимателно.

Хайде сега иди на първия ми пост в тази тема и го прочети внимателно.

че аз го прочетох още в началот...много е добър!

Не ства дума обаче за версиите на въпросните дистрибуции..

Не знам точно за моя случай кое ше е най-добре, дали всичките тея имат LIVECD и тнт...

Редактирано от pavl0v (преглед на промените)

ОК, ще ти препоръчам. Макар, че няма да бъда възможно най-обективен. И ще ти препоръчам тази дистрибуция, която ползвам и аз... Slackware.

www.slackware.com или http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?pag...o&key=slackware

Най-доброто лайв-СиДи базирано на Slackware се казва SLAX

http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?pag...y=slackwarelive

Изтегли си го, пробвай го, след това си дръпни истинския Слак, а ако искаш ме намери и в ICQ, ще помагам с каквото мога

339536054

(Същото важи и за други... питайте, ще помагам с каквото мога.)

вкарах те в кю-то и ся чакам да приемеш искам да те питам нещо относно убунту 5.10 преди малко го инсталирах biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

перфектното решение което открих е :

th_killbill.png SLAX KillBill Edition v 5.1.4

SLAX KB is a pocket operating system with the ability to run many Windows applications natively in Linux. It contains KDE, wine, dosbox and qemu. [?] download202 MB : ftp : http : bittorrent [?] diff bsdiff not available [?] md5sum67e580a6650c00de183ff2c57f65f12bЕXE-тата наистина тръгват :angry:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.