Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Wi-fi - решаване на задача

Featured Replies

Wi-fi - решаване на задача

В къщи имаме:

1. Лаптоп с LAN и wi-fi връзка

2. IP camera с LAN връзка

3. Старо PC с LAN връзка

За връзка с интернет имаме:

1. Собствен LAN доставчик

2. Няколко свободни, чужди, wi-fi мрежи

Какво устройство ни е необходимо, за да можем да ловим чуждите свободни wi-fi мрежи (когато нашият LAN доставчик не работи) и да "захранваме" и трите ни уреда с интернет, чрез LAN кабел?

Въпросът е принципен и затова отпадат вариантите:

1. Купи wi-fi адаптор за старото PC

2. Купи wi-fi камера

Допълнение:

1. Не знаем съседите и кафе клубовете (които предоставят свободните безжични мрежи) какви устройства използват (access point, routers, bridge и т.н.)

Единственият въпрос е дали е възможно да ловим с някакво устройство безжичните мрежи и да "прехвърляме" нета на нашите уреди (лаптоп, старо pc и камера) чрез LAN кабел?

Помощ: до момента 10 човека питах, 10 различни отговора получих. Едни ми предложиха access point, други router, трети bridge, а четвърти комбинирани устройства.

Какво устройство ни е необходимо, за да можем да ловим чуждите свободни wi-fi мрежи

Не знаем съседите и кафе клубовете (които предоставят свободните безжични мрежи) какви устройства използват (access point, routers, bridge и т.н.)

на "заем" ли смяташ да взимаш? ;)
  • Автор

Да. Като са свободни или са ми дали ключ какъв е проблемът? ;)

Да. Като са свободни или са ми дали ключ какъв е проблемът? ;)

Дано ти помогнат момчетата тук ;)
  • Автор

Дано! Те са последната ми надежда! Яд ме е, че се свързвам на лаптопа поне с различни 5 мрежи, а пък не мога да спестя едни 20 лева месечно заради втория компютър и камерата ;)

Дано! Те са последната ми надежда!

Яд ме е, че се свързвам на лаптопа поне с различни 5 мрежи, а пък не мога да спестя едни 20 лева месечно заради втория компютър и камерата :rolleyes:

Помолете се на Вашият LAN-доставчик да Ви реши задачата! Ако всичките Wi-fi мрежи, които виждате искаха също да спестят по 20 лева, Вие нямаше да ги виждате.

• Автор

Отговорът Ви показва единствено некомпетентност по темата. Благодаря Ви много, че се включихте и ще Ви помоля да не изтриете темата за да коментирам въпроса с останалите съфорумци. Какво бихте отговорили ако въпросът беше малко по-различно оформен? "Искам да използвам свободните мрежи като rescue вариант, когато пада моята връзка". Ако отново ми кажете "Помолете се на Вашият LAN-доставчик да Ви реши задачата", тогава ще дам на Вас телефона на доставчика да се разберете Вие с него. P.S: Едва ли има доставчик, който да бъде 100% коректен или да не прекъсва връзката.

Отговорът Ви показва единствено некомпетентност по темата. Благодаря Ви много, че се включихте и ще Ви помоля да не изтриете темата за да коментирам въпроса с останалите съфорумци. Какво бихте отговорили ако въпросът беше малко по-различно оформен?

"Искам да използвам свободните мрежи като rescue вариант, когато пада моята връзка". Ако отново ми кажете "Помолете се на Вашият LAN-доставчик да Ви реши задачата", тогава ще дам на Вас телефона на доставчика да се разберете Вие с него.

P.S: Едва ли има доставчик, който да бъде 100% коректен или да не прекъсва връзката.

Разбира се, че темата няма да се изтрие, ако не сметне някой глобален модератор за необходимо. Отговорил съм ви точно така, както сте попитали.А пък за прекъсване на връзката, не виждам никакъв смисъл защо трябва да го прави доставчика. Още повече, четейки под аватара Ви се натъквам на град като Лос Анжелис /дано не греша/ което ме навежда на мисълта, че там не се плаща с български парични знаци, а и връзката въобще не прекъсва. Относно кометентноста ми, точно вие не можете да кажете дали я има или не.

Ще си позволя да променя условието на задачата. Да приемем че имаме един основен кабелен доставчик и няколко допълнителни безжични. Какво се прави в такъв случай - според мен най-удачное да се ползва рутер с няколко WAN порт-а, който да позволява ползването на няколко доставчика. Тъй като обикновенно такъв рутер се закача към кабел, за да ползваме безжичен доставчик може да прибегнем към АР настроено да работи като клиент. Като примерно решение може да се използва: http://www.tp-link.c...&model=TL-R488T Quad WAN Load Balance Broadband Router TL-R488T

ПП: Ако някой ми обясни защо задължително форума трябва да прилича на фейсбук и защо публикуването на линк трябва да е толкова сложно ....

направо се вбесих, как може един линк да не мога нормално да публикувам, това на какво прилича, дори HTML кодовете не работят!

ПП: Ако някой ми обясни защо задължително форума трябва да прилича на фейсбук и защо публикуването на линк трябва да е толкова сложно ....

направо се вбесих, как може един линк да не мога нормално да публикувам, това на какво прилича, дори HTML кодовете не работят!

Кое му е сложното - стандартните опции за URL

1. Само линк

http://www.tp-link.c...&model=TL-R488T

2. Линк с описание

Quad WAN Load Balance Broadband Router TL-R488T

Само не разбрах тоя рутер какво общо има с темата като изобщо няма Wi-Fi?

Спорeд мене му трябва някой който има AP Client Mode http://www.tp-link.c...odel=TL-WR743ND

Редактирано от ined (преглед на промените)

Кое му е сложното - стандартните опции за URL

1. Само линк

http://www.tp-link.c...&model=TL-R488T

2. Линк с описание

Quad WAN Load Balance Broadband Router TL-R488T

Само не разбрах тоя рутер какво общо има с темата като изобщо няма Wi-Fi?

Спорeд мене му трябва някой който има AP Client Mode http://www.tp-link.c...odel=TL-WR743ND

сега го тествах по стандартния начин с цъкане с мишката си прав че става, но снощи се опитвах да го напиша така:

[url=линк]описание[/url]
понеже ми е по-лесно, но ....

а относно рутера идеята е ползването на няколко доставчика едновременно, ето каква е топологията според производителя:

Публикувано изображение

като както обясних по-горе за да ползва "безжичен доставчик" на някой от входовете просто трябва да се сложи АР настроено като клиент. Примерно: TL-WR701ND

Само да вметна че горните топологии решават въпроса, само че дали има смисъл за три домашни устройства да се прави такава галимация? Автора готов ли е д вложи труд в изграждане на една машина, която да играе ролята на маршрутизатор?

Trimiki, ако виждаш безжичните мрежи си вземи една безжична карта за стационарният компютър и си готов.

• Автор

Ще си позволя да променя ............................ дори HTML кодовете не работят!

Теоретично търся точно това. Въпросът е да лови безжичен интернет.

Кое му е сложното...........................има AP Client Mode http://www.tp-link.c...odel=TL-WR743ND

Да трябва да има Wi-Fi.

Само да вметна че горните топологии решават въпроса, само че дали има смисъл за три домашни устройства да се прави такава галимация?

Автора готов ли е д вложи труд в изграждане на една машина, която да играе ролята на маршрутизатор?

Труд готов съм да сложа, но финансово съм ограничен до 50-70 лева.

Trimiki, ако виждаш безжичните мрежи си вземи една безжична карта за стационарният компютър и си готов.

Понеже въпроса беше теоретичен (и практичен) ако не съм го споменавал ще го споменя сега. Отпада безжична карта за стационарният компютър. Благодаря все пак.

Днес за втори път ми предложиха access point като решение! Това е единственото мнение, което се повтаря. Според вас защо да не ми свърши работа?

Да добавя, че един човек ми отхвърли предложението за access point, защото според неговото мнение трябва този който "дава" wifi да има access point, а не аз, който искам да го използвам. Според него това било задължително условие - този, който "дава" интернет" да има access point, а не обикновен рутер, за да мога аз с обикновен рутер (или рутер с функция bridge) да мога да виждам неговата мрежа и да мога съответно да я "прехвърлям" чрез кабел на пс-то и на камерата.

Слушам ви :eek:

Редактирано от trimiki (преглед на промените)

Теоретично търся точно това. Въпросът е да лови безжичен интернет.

Да трябва да има Wi-Fi.

Труд готов съм да сложа, но финансово съм ограничен до 50-70 лева.

Понеже въпроса беше теоретичен (и практичен) ако не съм го споменавал ще го споменя сега. Отпада безжична карта за стационарният компютър. Благодаря все пак.

Днес за втори път ми предложиха access point като решение! Това е единственото мнение, което се повтаря. Според вас защо да не ми свърши работа?

Да добавя, че един човек ми отхвърли предложението за access point, защото според неговото мнение трябва този който "дава" wifi да има access point, а не аз, който искам да го използвам. Според него това било задължително условие - този, който "дава" интернет" да има access point, а не обикновен рутер, за да мога аз с обикновен рутер (или рутер с функция bridge) да мога да виждам неговата мрежа и да мога съответно да я "прехвърлям" чрез кабел на пс-то и на камерата.

Слушам ви :eek:

Линукс машина с няколко безжични адаптера и два жични (или повече). Но даже и най-скромната и слаба машина минава доста цената. Не ми се засягайте, но с трици маймуни не се ловят

Да добавя, че един човек ми отхвърли предложението за access point, защото според неговото мнение трябва този който "дава" wifi да има access point, а не аз, :)

Ами да може би в твоя случай това е най-доброто решение. Казали са ти AP, но са имали в предвид да работи в режим AP Client - което приема безжично и предава по кабел или Wi-Fi. Повечето такива у-ва са комбинирани от към функции така че е добре преди да купиш да види дали поне поддържа AP Client, а още по-добре ще е да има и нещо допълнително като "Repeater, Bridge" и от тоя род с което ще имаш повече опции за проби. Изпълнено по този начин идва неудобството, че когато отпадне твоя доставчик ще трябва да превключваш кабелите на машините към това АР. За мене най-доброто и практично решение е на Bily-79, което се оскъпява обаче от наличието на въпросния AP Client за който ти споменах по-горе с допълнение на този Load Balance router. Това ще ти премахне неудобството от превключване на кабели при нужда.
  • Автор

Здравей! Много интерес линк! Благодаря! Започнах да се учудвам в каква каша се забърквам. Моята цел е ЕДИНСТВЕНО ДА ОСИГУРЯ 24 ЧАСА НА ДЕНОНОЩИЕТО, 7 ДНИ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА и т.н ИНТЕРНЕТ ВРЪЗКА за моите компютри и най-вече камера. След като поне за 20 лева месечно никой интернет доставчик не може да ми го осигури..реших да опитам сам.

Здравей! Много интерес линк! Благодаря! Започнах да се учудвам в каква каша се забърквам. Моята цел е ЕДИНСТВЕНО ДА ОСИГУРЯ 24 ЧАСА НА ДЕНОНОЩИЕТО, 7 ДНИ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА и т.н ИНТЕРНЕТ ВРЪЗКА за моите компютри и най-вече камера. След като поне за 20 лева месечно никой интернет доставчик не може да ми го осигури..реших да опитам сам.

а защо не пуснете още един доставчик, така ще увеличите надеждността и ще минете с доста по-евтино устройство. А за безжичните мрежи - или се пригответе да си купите устройствата или забравете
  • Автор

Правя сметка: 200 лева на година средно за един доставчик + 150 за още един = 400 лева годишно.

Другият вариант е около 150 лева годишно за един + около 140 за едно такова устройство, което обаче след втората година ще започне да се изплаща. Прав ли съм? Изкопах тези устройства от линка към другия форум. Едно от тях ще ми върши ли работа?

Buffalo whr hp g54 http://www.multirama...xtra-power.html

Nanostation 2 http://www.online-bg...roducts_id=8314

icemans спомена, че е възможно с AP, но бих искал още веднъж да ми обясните. Разбира се Bily-79 е първият, който се сети за този вариант и затова много моля и него отново да се включи. Според вашето предложение ми трябва:

1. Рутер с няколко WAN порт-а, който да позволява ползването на няколко доставчика

2. AP настроено да работи като клиент

Възникват 2 въпроса:

1. Този вариант колко ще ми струва грубо (след като не знам коя комбинация от устройства и марки е с най-добро съотношение цена/качество)?

2. Този вариант преодолява ли пречките за които ми споменаха разни хора до момента ?

(н.п. този, който дава интернет трябва да има също AP, а не обикновен рутер).

(н.п. трябва сигнала да бъде доста силен за да мога да го използвам).

Едит: не мога ли да спестя използвайки вместу рутер с няколко ЛАН порта, стария ми рутер с един ЛАН сплитер?

http://www.amazon.com/Network-Line-Pair-Splitter-Single-Unit/dp/B000BSLXDE

Редактирано от trimiki (преглед на промените)

в БГ рутера струва около 160-170лв. а АР-то което аз съм споменал около 40-45лв. не трябва да се забравя, че тъй като рутера позволява до 4 доставчика ако искаме повече от един безжичен ще ни трябват и повече АР-та ПП: относно пречките сигнала трябва да е добър, не е нужно да е супер. относно рутера- тряба да е с отделни WAN портове - със сплитер не става

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

• Автор

Bily-79 благодаря за отговора! Тези две машини, за които дадох линк Buffalo whr hp g54 и Nanostation 2 въобще стават или не? Защото на другия форум изрично се пише, че имат силни антени и добри характеристики, в резултат на което няма да имам проблел със сигнала. С други думи как се нарича на английски това качество на рутера с няколко ЛАН входове, за да мога да търся и аз из нета и да не питам за всеки модел вас. Кой AP ти би препоръчал?

И двете стават. Наностейшъна по принцип се използва за по-далечни разстояния и диаграмата му е по-насочена отколкото на Бъфало-то, но предполагам, че в твоя случай ще ти свърши работа. Рутер ти трябва с два или повече WAN порта, а не LAN - Dual WAN, Quad WAN и от тоя сорт на английски. Ако не ти е много голямо разстоянието си вземи Бъфалото според мен - има и 4 портов суич, което може да ти потрябва, може да се флашва с други firmware-и и т.н. А пък ако можеш да ги вземеш двете с опция да пробваш кое ще ти свърши работа и да върнеш другото ще е най-добре.

• Автор

Т.е Наностейшъна или Бъфало-то са на мястото на Quad WAN рутер и след това ще ми трябва и AP или не? Каква друга комбинация е възможна освен тази, за която вече ми е ясно (Quad WAN и AP) ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.