Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Наркотичните вещества...

Featured Replies

Тъй като доста млади хора се събирате в този форум реших да постна една тема за Наркотичните вещества

Наркотични вещества...

Наркотични вещества (наркотици) са група фармакологични вещества, които действат предимно върху централната нервна система и при внасяне в организма предизвикват според дозата временно усещане на психично и телесно успокоение, еуфория или опиянение и наркотичен сън. Такива са редица растителни вещества и техни производни (алкохол, канабис, кокаин, опиум и получените от него наркотични вещества, наричани опиати, между които пантопон, морфин, хероин, кодеин) и други. Всички наркотични вещества от тази група могат да създадат болестно влечение, известно като наркомания. Употребата, производството и вносът им в отделните държави се регулира от законодателни ограничения и правила. Друга група наркотични вещества представляват синтетични препарати, употребявани в медицината най-често като сънотворни средства (веронал, луминал, барбамил и други производни на барбитуровата киселина). В хирургията се прилагат за упойка някои наркотични вещества, които предизвикват пълна загуба на съзнанието.

Да се спрем на всички по отделно, да вземем първо алкохола и алкохолизма ...

Алкохолизма...

Алкохолизмът е болест, при която човек се намира в състояние на зависимост от алкохола, като без алкохол организмът на болния не може да осъществява своите нормални функиции, а болния не може да поддържа поведение на нормален социален индивид. Алкохолът е полезен в малки количества, но има висока степен на пристрастяване, приятен е на вкус, лесно достъпен и разрешен за употреба от пълнолетни лица, както и пригоден за изготвяне в домашни условия, така че рискът от привикване и пристрастяване към ежедневната му употреба е един от големите проблеми на съвременното общество.

Алкохолизма е голям,но не неразрешим проблем на съвременото общество.На основата на идеята за взаимопомощ между алкохолнозависимите през 1935г.от двама алкохолици в САЩ е създадена организацията"Анонимни алкохолици"Нейната цел е повече алкохолици да се научат да живеят без алкохол. "Анонимните Алкохолици е дружество между мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизма. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето. Няма такси или вноски за членуване в АА; ние се издържаме сами чрез собствените си волни дарения. АА не е свързано с каквато и да е секта, религия, политика, организация или институция; не желае да се включва в обществени спорове; не подкрепя и не се противопоставя на каквито и да е каузи. Главната ни цел е да останем трезви и да помогнем на други алкохолици да достигнат до трезвост". Общия брой на членовете на "Анонимни алкохолици" се изчислява скромно на над 2 милиона,обединени в 96 хиляди групи в 141 страни в това число и в Бълария. Официалният сайт на организацията за България е:www.aa-bg.dir.bg Там е публикувана информация относно идеите и целите на организацията както и местата на сбирките в България.

Да минем и към канабиса ...

Канабисът е растение от отдел покритосеменни. Обикновено се отглежда заради здравите си влакна, високата скорост на растеж и мазнините в семената. От някои сортове канабис може да се добива и марихуана.

Марихуана се наричат изсушените (и понякога обработени) женски (съцветия) на растението индийски коноп (Cannabis sativa), когато са предназначени за употреба от човека с оглед на психоактивното им въздействие. Съцветията се състоят от женските цветове, техните околоцветници и прилежащите листа. Тези части на конопеното растение са по-гъсто или по-рядко покрити с жлезисти власинки (трихоми), които отделят капчици смола, състояща се от различни терпени, канабиноиди и други вещества.

Марихуана...

Марихуаната обикновено е зелена на цвят, но може да бъде оцветена в различни оттенъци на сиво, кафяво или лилаво в зависимост от сорта, условията на отглеждане, начините на приготвяне и съхранение. Има специфичен мирис, който се определя от съдържащите се в нея терпени и може да се опише като наподобяващ мента, лимонова кора, борова смола и сено.

В различните младежки субкултури се използват различни жаргонни наименования на марихуаната - от класическите 'трева' и 'ганджа', през заемките от английски език 'джойнт' и 'Мери Джейн', до чисто българските 'коз', 'сас', 'джанка', 'чадел', 'джонга' и др. Самоделната цигара с марихуана обикновено се назовава 'джойнт', 'коз', 'масур' или 'конус'. Изсушеното съцветие носи името 'глава'.

Употребява се най-често чрез пушене, но може да се консумира сурова или да влиза в състава на различни напитки и ястия, например манагуа. Пушенето обикновено става под формата на самоделно свити цигари или в различни приспособления — лули, бонгове, наргилета.

Марихуаната най-често се ползва заради специфичните й ефекти върху психиката, но в развитите страни все повече нараства медицинската й употреба сред болни от глаукома, СПИН, рак, множествена склероза и др.

Кокаинът ...

Кокаинът (бензоилметилекгонин с наименование по IUPAC метилов 3-бензоилокси-8-метил-8-азабицикло[3.2.1]октан-4-карбоксилат, CAS № 50-36-2, молекулна маса 303,35 с емпирична формула С17Н21NO4) е кристален тропанов алкалоид, получаван от листата на растението кока. Той е стимулант на централната нервна система и е аноректик (подтиска апетита), създавайки еуфорично усещане на щастие и повишена енергия. Въпреки че заради тези си свойства кокаинът най-често се използва за развлечение, той е също местно упойващо средство, използван в очната хирургия и хирургията на носа и гърлото. Пристрастяването към кокаина е лесно и трайно и причинява най-силно желание за повтаряне на дозата от всички познатио наркотици.[1] Почти по целия свят притежаването, отглеждането и разпространението му са незаконни за немедицински и неразрешени специално от правителствата цели. Името му идва от името на растението „кока“ с наставката за алкалоид „-ин“.

Възбуждащите качества на коката са познати на древните жители на Перу и други доколумбови южноамерикански народи. В съвременните Западни държави кокаинът е черта на контракултурата за повече от столетие. Списъкът от известни интелектуалци, творци и музиканти, коити са използвали кокаин, е дълъг — от Артър Конан Дойл и Зигмунд Фройд до президента на САЩ Юлисис Грант. В продължение на няколко десетилетия след първоначалното излизане на пазара на напитката „Кока-Кола“, в нея е имало незначителни количества кокаин.[2] Днес, въпреки че е незаконен в почти всички страни, кокаинът си остава популярен в разнообразни обществени и лични ситуации.

Кокаинът представлява безцветни призматични кристали с темп. на топене 98°С. Той е много слабо разтворим във вода и добре разтворим в етанол. Кокаинът не се смята за физически пристрастяващ наркотик за разлика от хероина. При хората кокаинът залива центъра за създаване на удоволствие в мозъка с невротрансмитера допамин, нормално свързан с приятни усещания като задоволяване на глада, жаждата или секса. При нормални обстоятелства невротрансмитерите от рода на допамина се отделят от активните мозъчни клетки, които след това ги абсорбират обратно. Кокаинът блокира този процес, като принуждава нервите да ги отделят неуморно, докато изразходват наличните припаси. Именно тази прекалена стимулация на центъра на удоволствието предизвиква кокаиновото надрусване. Кокаинът е продукт на продължителна обработка, в която сушените листа на коката се топят в керосинов разтвор, алкални основи, калиев перманганат и сярна киселина. Получената паста се смесва със солна киселина, за да се получат познатите бели кристалчета на кокаиновия хидрохлорид. При смъркане кокаинът свива кръвоносните съдове в ноздрите и ограничава достигащото до кръвообращението количество. Кокаинът бързо се абсорбира и разгражда в черния дроб. Това е така, защото той повишава нивата на адреналина (той повишава кръвното налягане и сърдечния ритъм), ацетилхлорина (който причинява мускулно треперене) и серотонин (който предизвиква усещане за удоволствие и спокойствие). При взаимодействие с алкохол в кръвта се образува кокаетилен. Това е вещество, много вредно за мозъка, което има пристрастяващо действие. Дехидратация, психози, конвулсии и психически срив са само част от страничните ефекти от кокаиновата интоксикация. Други такива са хиперактивност, илюзии, агресивност и халюцинации, включително „снежна слепота“. Когато наркотикът изчезне от обмяната на веществата, мозъкът остава затрупан с цяла група неприятни химикали от рода на мелатонин (невротрансмитер, потискащ отделянето на адреналин), които организмът произвежда, за да компенсира ефектите от самия кокаин. Физическите ефекти от кокаина могат да бъдат много тежки — увреждане на кръвоносните съдове, сърдечни проблеми, постоянна психоза, опасност от Паркинсонова болест.

Морфин ...

Морфинът е създаден през 19 век, като болкоуспокояващо. Приятните изживявания, които поражда и зависимостта, в която човек изпада при редовното му приемане го поставят в групата на наркотичните вещества.

Химическо наименование: 7.8-дидехидро-4.5-епокси-17-метилморфинан-3.6-диол.

Приложението му е при силни болки (тежки травми, инфаркт на миокарда, рак), кардиална астма и при премедикация.

Фармацевтична характеристика:

Основен представител на групата на наркотичните обезболяващи средства. Има силно аналгетично действие, заради свързването със специфични рецептори на централната нервна система.

Странични ефекти:

Потискане на дишането, спадане на кръвното налягане, гадене и повръщане, развитие на лекарствена зависимост във всичките й форми - физическа, психическа и с изразен толеранс; както и запек и задръжка на урина. При бременни наркоманки се наблюдава абстинентен синдром и у бебето.

За дозировка ... няма да споменавам нищо ( лекарите знаят как се дозира )

Отпуска се по строг режим, в специални аптеки.

Хероин ...

Хероинът е силно пристрастяващ и има най-жестоките абстинентни симптоми от всички наркотици. Хероинът е разработван като болкоуспокояващо, а самата дума идва от немски и означава "героичен".

Произведен е чрез смесване на обикновен морфин с оцетен анхидрид, за да се получи хероинов хидрохлорид. В най-чистата си форма хероинът е бял прах, известен във фармацевтиката като диацетилморфин или диаморфин. Може да се гълта [с почти нулев ефект, тъй като по-голямата част от наркотика се унищожава в стомаха], смърка, пуши или инжектира. Дрогираният с хероин получава пристъп на удоволствие, физическото отпускане и общият болкоуспокояващ ефект. Хероинът е депресант, атакуващ централната нервна система. Той предизвиква прилив на ендорфини - вещества с болкоуспокояващ и предизвикващ удоволствие ефект, произвеждани от човешкото тяло. Тези протеини имат сходна структура със синтетичните опиати. При инжектирането (и почти толкова бързо при пушенето) интоксикираният незабавно бива обливат от вълна на силно удоволствие, най-често сравнявана със сексуален оргазъм, която постепенно затихва и преминава в приятно отпускане, сънливост, чувство за защитеност и топлина, в което няма място страхове и тревоги. Главата се отпуска. Тялото субективно е тежко и топло, съзнанието се изпълва с оптимистични, уверени мисли и остава активно. Често обаче се колабира вследствие от свръхдоза. Човекът привиква към хероина, защото му харесва начинът, по който той го кара да се чувства. Отказването от наркотика първоначално не е свързано толкова с присъщите му качества, колкото с мисълта на потребителя, че отново ще трябва да се изправи срещу реалността. Друг проблем, свързан с хероина, е бързото увеличаване на поносимостта, което води до увеличаване на дозата в търсене на усещане, подобно на "първия път". Репутацията на хероина като наркотик-убиец съществува по много причини, като най-значимо е отношението между ефективната доза (тази, която предизвиква нужния силен ефект) и смъртоносната доза. Периодът, когато можеш да се насладиш на удоволствието е сравнително кратък. За да поддържаш приятното усещане, ти трябват все по-големи дози, и така докато един ден организма не издържа и настъпва фаталния край ( а именно смърт ).

Всички гореспоментати наркотични вещвства могат да създадат болестно влечение известно като наркомания !!!

Наркоманията е ...

Наркоманията или "зависимостта към наркотици" е състояние на психическа или комбинация от психическа и физическа зависимост към даден вид вещество с въздействие върху централната нервна система, при което се изработва зависимост от приемането й.

От медицинска гл. т. наркоманията е хронично рецидивиращо заболяване, при което са налице неврохимични и молекулярни промени в мозъка. Под термина пристрастяване, който понякога се използва като синоним на наркомания, би следвало да се разбира по-скоро привикване към някакво поведение или състояние.

Съществуват зависимости към няколко групи вещества - опиати (хероин, морфин и др.), кокаин, бензодиазепини (лексотан, диазепам (реланиум), транксен, ксанакс и др.), психостимуланти (екстази, амфетамин и др.), алкохол (ракия, водка, уиски, джин, вино, бира и др.), барбитурати, както и влечение към халюциногенни средства - канабисови производни (марихуана, хашиш), LSD, халюциногенни гъби и други.

Какъв е извода ли...

Извода е всекии ден умират зависими, появяват се нови зарасени от СПИН и това са само част от последиците който тръгват от съвсем безобидното опитване на трева !

Наркотиците убиват !

Но те не убиват само телата ви те убиват душата и накрая остава само празнота...

Темата е публикувана по повод зависимостта на мой бивш приятел и е с образователна цел !

Моля да ме извините ако не съм преценил правилно раздела на темата

Редактирано от spont4e (преглед на промените)

Полезна и хубава темичка..

Миналата година в училище водихме дискусия и бих искала да разбера вашето мнение по въпроса.

Болест ли са алкохолизма и наркотиците?

Не искам да толерирам наркоманията или така да се разбира поста ми, но като вещ в бранша(бивш, за което съжалявам хилядократно) мога да кажа че в статията има много неверни работи. Например дават екстазито и амфетамините като вещества причиняващи зависимост, което не е така. Описано е надълго и нашироко действието и последиците от морфина, който много много отдавна го няма в България. Другото което мога да кажа за описаните(които са много малко) най-опасна е употребата от хероин. Не съм пробвал няма и да пробвам тъй като той причинява много голяма физичска зависимост и предизвиква голям толеранс(повишаване на дозите). Хората много често свързват наркотиците точно със хероина(наркотици = спринцовки). Не така стоят нещата. Например в едната му Холандия слабите психотропни и марихуаната са позволени вещества. Не за друго ами тъй като са не по-опасни от алкохола. Даже се разпространяват в увеселителни заведения.

Не вярвайте много на такива статийки писани от разни комплексирани пенсионери, които са с неизживяно детство. Ако някой иска сведения, които да отговарят на истината да разцъкат сайта на МВР или НСБОП. Там информацията може да се каже че е на 90% вярна и не толкова преувеличена.

И един съвет. НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Много поучителна тема :yanim: .Да се надяваме ,че ще помогне на някого да не се подлъже.

Наркотиците убиват. Физически и духовно.

Няма по-добър наркотик от представителите на противоположния пол. biggrin.gif

Наркотиците убиват. Физически и духовно.

Няма по-добър наркотик от представителите на противоположния пол. biggrin.gif

Така си е. :ph34r:

Наркотичната зависимост е МАГИСТРАЛА в която има много малко отбивки и отклонения за излизане. В средата си Магистралата става права с едно платно и без нищо друго, а в края е пункта за плащане на последната сметка.

ЖИВОТА Е ДАР, А НЯКОИ ГО ПРОПИЛЯВАТ ТОЛКОВА БЕЗМИСЛЕНО И ЖАЛКО

Добре, наистина друсалката е адски голям проблем, но познавам хора, които друсат системно и не са зависими (могат да не друсат 2 седмици и нищо им няма). Защо е целият този шум, когато наркоманите са единствените, които могат да се спасят???

Взимала съм и съм се лекувала,то има някаква психическа зависимост.НИКОГА не съм пробвала хероин,не съм искала,защото той е най-коварен.В града,в който живея е пълно с наркомани и гледката е просто жалка...нямам думи.Само един съвет от мен:Не опитвайте никога дори и само от люботитство,няма смисъл.

Това е много хубава тема и аз мисля че дори и от любопитство не триабва да се изпробват!!!!!!!!!!! :nono::):):P:clap::clap::clap:

• Автор

Искам само да кажа че не съм пенсионер !

Мисля че на 23г... не дават пенсия ... а ако някаде дават казвайте каде .. biggrin.gif

а ся сериозно

темата я написах по простатат причина че две години съм живял с зависими хора... и мога да твърдя от скромните ми наблюдения, че тревата е само началото , че тя също води до зависимост ... не друга а чисто психическа ... и до тия заклучения съм стигнал след като всекии ден съжалявах съквартирантите си (особенно единия), които ако не можеха да си намерят нещата които позлваха бяха готови да ползват квото има... с единия потдържам връзка и до днес... за другия се надявам все още да е измежду нас

тва е искреното ми мнение за така безобидните за вас леки дроги...

Мисля че на 23г... не дават пенсия ... а ако някаде дават казвайте каде .. biggrin.gif

а ся сериозно

темата я написах по простатат причина че две години съм живял с зависими хора... и мога да твърдя от скромните ми наблюдения, че тревата е само началото , че тя също води до зависимост ... не друга а чисто психическа ... и до тия заклучения съм стигнал след като всекии ден съжалявах съквартирантите си (особенно единия), които ако не можеха да си намерят нещата които позлваха бяха готови да ползват квото има... с единия потдържам връзка и до днес... за другия се надявам все още да е измежду нас

а ся сериозно

Съгласна съм стеб,всичко е на психическа основа,мисля,че само от хероина се добива физическа зависимост и за това е толкова коварен.

Няма безобидни наркотици!!!

Абсолютно съм съгласен с това!

Не съм опитвал и нямам такова намерение и дано да успея да препазя детето си. Въпреки, че нямам личен опит в тази област , имам доста непосредствени впечатления /покрай работата си/ и мисля, че имам правото да давам мнения по тази тема. Съветът ми е - Не опитвайте, няма смисъл !

Съгласна съм стеб,всичко е на психическа основа,мисля,че само от хероина се добива физическа зависимост и за това е толкова коварен.

Всъщност и морфиновия сулфат, както и всички опиатни деривати, настойки и т.н. водят до физическа зависимост.

Темата е хубава ,ама колко народ са ги чели тия неща и въпреки това почват да се боцкат или да смъркат....

Редактирано от cleopatra (преглед на промените)

Темата е хубава ,ама колко народ са ги чели тия неща и въпреки това почват да се боцкат или да смъркат....

Ако ги бях чела тези неща навреме никога нямаше да започна. ;) Ама като бях наивна и любопитна пробвах. sad.gifРадвам се,че тогава нашите се усетиха навреме и ме водиха да се лекувам.Бях зарязала и училището(а ми оставаше само 1 година до завършване),не ми пукаше как се обличах,повечето ми приятели,да не кажа всички дори започнаха да ме отбягват и постепенно се отдалечиха от мен,но тогава не ми пукаше,защото имах т.нар. приятели наромани.Приятели,с които да смъркам и да пуша трева...

Не ме срам да си го призная,дори си позволявам да давам съвети,защото съм го изпитала,но се радвам,че се оттървах.

НЕ ПОГУБВАЙТЕ ЖИВОТА СИ ЧРЕЗ НАРКОТИЦИТЕ!КАЖЕТЕ НЕ НА ДРОГАТА!!!

Редактирано от helenasilvia (преглед на промените)

Само да вметна, че границата м/у физическа и психическа зависимост е много тясна. Темата е огромна и по-кофтито сложна като материя от химична, фармакологична, фармакотерапевтична и фармакокинетична гледна точка, да не говорим от медицинска. Ако все пак има по-голям интерес (а и да имам време) мога да понапиша малко по-подробно за приложение и изследвания за някои препарати. Нямам никаква представа от лична употреба, но имам доста добра представа какво съм учил. И за съжаление съм виждал и чел за много такива, които си викат това, онова е само на книга на мен няма да ми се случи, тоя като не е пробвал какъв е, че се изказва и такива подобни.

А относно изказването на MDMA, че морфин отдавна няма в България - има. Може да не се намира по улиците, но има места където се използва.

Последно засега да вметна, че дори и една проба (нямам предвид марихуана, канабис и подобни, за тях е повече на теория), дори и не свръх дозирана, дори и в много малка доза, може да се окаже последна. Само си представете една остра алергична реакция и адиос.

Май е ясно отношението ми по темата и по-скоро към "първият път".

Поздрави и не посягайте!

Поздравления за темата spont4e! :offtopic_s:

Има нужда от такива теми във форумите,трябва да докажем на подрастващото поколение вредата от тези вещества и да се постараем да ги предпазим от тях.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.