Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отопление на етаж от къща или задачка по топплотехника

Featured Replies

Малка задачка по топлотехника :)

Необходимо е да се намерят оптималните параметри за отопление на следното жилище :

-първия етаж от къща, строена през 1964 г.

-изолация-няма

-зид дебел 65 см., рингови тухли

-дограма -PVC, петкамерна.

обща жилищна площ : 110 м2

неотопляеми - коридор+баня+тоалетна = 32 м2

отопляема площ : 48+14+16 = 78 м2

отопляем обем : 78 * 2,70 = 210 м3

инсталирани радиатори в момента :

-руски чугунени радиатори с вис. =60 см , шир.гл.= 7 см.

други :

-стоманена лира в банята с вис. =90 см , шир = 50 см, ребра - 16

-бойлер със серпентина

отопление до сега - ТЕЦ.

Задача : да се преработи инсталацията от ТЕЦ на локално отопление.

Въпроси :

1.)каква мощност е необходима за отоплението на жилището ?

2.)достатъчни ли са инсталираните радиатори за поддържане на оптимална температура в помещенията ?

3.)каква всъщност им е мощността на тия проклети чугунени дзверове ?

4.)каква да бъде мощността на бъдещият източник на топлина ?

В момента съм пред следната дилема :

-камина с водна риза

-котле

и се чудя каква да е мощността, която ми е необходима.

p.s.Отоплението с климатици се изключва на този етап, тъй като инвестицията като сума за закупуването им е по-голяма от водогрейно котле и ще бъдат инсталирани на по-късен етап.

p.s.s.Газово котле също се изключва като възможност.Просто в Плевен отоплението на газ излиза по-скъпо дори и от ТЕЦ.

Необходимата мощност ще ти е около 8 - 10 кВт.

Няма добър и евтин вариант.

Колко ти е сметката с Теца за една година , ако ти е под 1500 лева на сезон. Не прави нищо и викай УРА.

Вариант е системата да се автоматизира и да се търси решение в посока слънчеви колектори и климатици.

• Автор

8-10 kW са малко.

Докато чаках някой да се появи успях да намеря отговор на част от въпросите си.

Поправете ме, ако греша.

Залагам за отопление по 50 w на 1 м3 .

210 м3 х 50 = 10 500 W

бойлерът + 3 000 W

лирата + 2 000 W

резерв + 4 000 W

-----------

19 500 W или грубо казано 20 Kw мощност.

Намерих в един справочник формулата за изчисление на мощността на чугунените ми радиатори - оказа се, че са изключително неефективни за размерите си !

Максималната им мощност, и то при 90 градуса на водата е около 120-140 w на ребро, при 70 градуса на водата - около 110 w !

Това ме втрещи и ми даде отговор на въпроса, който ме вълнуваше от дълго време -защо ми е студено зимата.

инсталираните ми радиатора в момента са 21+14+14+13 ребра или общо 62 ребра х 140 W = 8 600 W, което е недостатъчно за отоплението на обема ми.

На всичкото отгоре, в едно ребро тия тъпи чугунени ботури съдържат по около 1 литър вода.Тоест -само в радиаторите си имам 62 литра вода, която трябва да подгрявам.

Мда.

Решението, което взех в момента е следното :

1.)закупуване на котле - Dakon DOR ( вече са Bosh) :

dakon_dor.jpg

2.)подмяна на радиаторите със стоманени панелни, или алуминиеви -все още не съм решил ?

3.)след година до две към системата да добавя и соларни колектори за преходния сезон.

правилни ли са ми сметките ? :wors:

Климатиците се изключват за момента като вариант, тъй като инвестицията не ми е по джоба.

Парното ми за отоплителен сезон е около 1800 - 200 лв ( без топлата вода).

не желая вече да плащам на Ковачки да се вози в лимузина :lol6:

Ако използваш бойлера непрекъснато... Може. резервата също е прекалена. Реално по моя преценка ти трябват максимум 15 киловата или нещо като това - цък Имаш ли помещение за котелчето ? Трябва ти и пряк кумин към покрива без чупки и кривки с достатъчен диаметър. Относно радиаторите най-доброто е италианско тяло с наребрен радиатор и перка с регулиране на оборотите. Последната реализация е на съседа ми от изток миналата година. Доста се колеба за това тяло но се оказа, че си заслужава парите и смята да подмени постепенно всички радиатори. Просто изтискват перфектно топлината. Хола му е близо 80 квадрата защото е обединен с кухня и е сложил подобно тяло с номинал 5.5 киловата и тази зима се справи отлично със задачата си. Докато гугунените и алуминиеви радиатори по другите стаи не отделяха достатъчно топлина макар и като се ядосаше да вдигаше водата до 100-105 градуса :lol6: За периода на големия студ става дума. Можеш като него да си купиш един такъв в хола с цена около 500 лева, не може кухата ми тиква да се сети за марката и да дам линк. И после да подмениш и останалите. Явно парите са ти проблем и съвети като са спам, нали :wors: За същия съсед мога да ти кажа, че за тази зима с около 150 квадрата отопляема площ изгори около 16 кубика дърва и около 1.6 тона донбаски въглища. Плюс малко вети кириши останали по двора като дънери, стари обивки... и каквото ставаше за горене. Котлето му е турско за 1500 лева, 25 киловата но никога не го е използвал изцяло. Бойлер със серпантина, постоянно го ползва. А, и един чирак се търси в задачката - да чисти и зарежда котела...

Аз бих инвестирал в подови климатици, да кажем Фуджи - около 2000 лева е за хола (48), по един на сезон, тая история с дървата хич не ми харесва и не оправдавам гимнастиките с дървата, въглищата, парите за тях не са малко и т.н. Успех в избора :biggrin:

Панелните са по-евтини от алуминиевите радиатори. Ако избереш панелните да знаеш, че ги хваща ръжда защото жените имат слабост да ги ползват за сушилник, а не трябва. Помисли и за помпа за принудително циркулиране на водата в системата.

• Автор

Ако използваш бойлера непрекъснато... Може. резервата също е прекалена. Реално по моя преценка ти трябват максимум 15 киловата или нещо като това - цък Имаш ли помещение за котелчето ? Трябва ти и пряк кумин към покрива без чупки и кривки с достатъчен диаметър. Относно радиаторите най-доброто е италианско тяло с наребрен радиатор и перка с регулиране на оборотите. Последната реализация е на съседа ми от изток миналата година. Доста се колеба за това тяло но се оказа, че си заслужава парите и смята да подмени постепенно всички радиатори. Просто изтискват перфектно топлината. Хола му е близо 80 квадрата защото е обединен с кухня и е сложил подобно тяло с номинал 5.5 киловата и тази зима се справи отлично със задачата си. Докато гугунените и алуминиеви радиатори по другите стаи не отделяха достатъчно топлина макар и като се ядосаше да вдигаше водата до 100-105 градуса ;) За периода на големия студ става дума. Можеш като него да си купиш един такъв в хола с цена около 500 лева, не може кухата ми тиква да се сети за марката и да дам линк. И после да подмениш и останалите. Явно парите са ти проблем и съвети като са спам, нали :P За същия съсед мога да ти кажа, че за тази зима с около 150 квадрата отопляема площ изгори около 16 кубика дърва и около 1.6 тона донбаски въглища. Плюс малко вети кириши останали по двора като дънери, стари обивки... и каквото ставаше за горене. Котлето му е турско за 1500 лева, 25 киловата но никога не го е използвал изцяло. Бойлер със серпантина, постоянно го ползва. А, и един чирак се търси в задачката - да чисти и зарежда котела...

Аз бих инвестирал в подови климатици, да кажем Фуджи - около 2000 лева е за хола (48), по един на сезон, тая история с дървата хич не ми харесва и не оправдавам гимнастиките с дървата, въглищата, парите за тях не са малко и т.н. Успех в избора ;)

Отзад напред

- знаеш , че съм фен на Дайкин, нали ? За това казвам, че инвестицията не ми е по джоба - само за климатици във всички стаи ще ми трябват около 6 000 лв.Няма толкова и в близко бъдеще не виждам и от къде ще се вземат ( освен да обера някоя банка, ама не съм учител по БЕЛ , нали :) )

-камината също се изключва - не желая да си внасям боклуци в къщи, да ми пада пепел и ми се пушат стените.не благодаря.Ползвал съм камина на дърва с водна риза в стая и не желая повече.

-под голямата стая ( 45 м2) имам маза , в която стига единичен комин, тухлен градеж, ф30. От там до върха е около 12 метра, височина на комина над билото на покрива - 60 см.Предполагам че, тягата ще е достатъчна за котлето

-това котел, което ми показваш на линка е същото, което и съм си избрал.Само дето се казва Junkers.

По това, което прочетох, Юнкерс и Дакон са част от фирмената група на BOSH и котлите са едни и същи -бившите чешки, на които вече поставят или едната или другата марка в зависимост от пазара.

-чирак няма да ми трябва -аз съм насреща :)

-информацията за радиатора е полезна.ще проверя какво е положението на пазара за такива.

Панелните са по-евтини от алуминиевите радиатори. Ако избереш панелните да знаеш, че ги хваща ръжда защото жените имат слабост да ги ползват за сушилник, а не трябва. Помисли и за помпа за принудително циркулиране на водата в системата.

Да, ако ги избера ще е точно заради цената.

Ал-глидер, с мощност 170 W е около 20 лв в зависимост от фирмата производител.За радиатор с мощност 5 kw са ми нужни 29 глидера. 29х20 = 580 лв.

А стоманен панелен радиатор със същата мощност е около 320 лв.

Мда.

Дилема, дето се вика.

Ако ти трябва някоя и друга цена, като си готов с решението пиши, има един приятел, може да направят хубави отстъпки за панаира в Пловдив :whist:

Малка задачка по топлотехника :champagne1:

Необходимо е да се намерят оптималните параметри за отопление на следното жилище :

-първия етаж от къща, строена през 1964 г.

-изолация-няма

-зид дебел 65 см., рингови тухли

-дограма -PVC, петкамерна.

обща жилищна площ : 110 м2

неотопляеми - коридор+баня+тоалетна = 32 м2

отопляема площ : 48+14+16 = 78 м2

отопляем обем : 78 * 2,70 = 210 м3

инсталирани радиатори в момента :

-руски чугунени радиатори с вис. =60 см , шир.гл.= 7 см.

други :

-стоманена лира в банята с вис. =90 см , шир = 50 см, ребра - 16

-бойлер със серпентина

отопление до сега - ТЕЦ.

Задача : да се преработи инсталацията от ТЕЦ на локално отопление.

Въпроси :

1.)каква мощност е необходима за отоплението на жилището ?

2.)достатъчни ли са инсталираните радиатори за поддържане на оптимална температура в помещенията ?

3.)каква всъщност им е мощността на тия проклети чугунени дзверове ?

4.)каква да бъде мощността на бъдещият източник на топлина ?

В момента съм пред следната дилема :

-камина с водна риза

-котле

и се чудя каква да е мощността, която ми е необходима.

p.s.Отоплението с климатици се изключва на този етап, тъй като инвестицията като сума за закупуването им е по-голяма от водогрейно котле и ще бъдат инсталирани на по-късен етап.

p.s.s.Газово котле също се изключва като възможност.Просто в Плевен отоплението на газ излиза по-скъпо дори и от ТЕЦ.

Впечатлен съм от 65 см зид! При такъв зид, едва ли имаш нужда от саниране!

Моят съвет е следния - изчисли общата мощност, като предвидиш между 40 и 60 вата можност за всеки къбичен метър отопляема площ!

Така ще можеш да си изчислиш и мощността на радиаторите във всяка стая и цялата нощност на инсталацията!

Чугунените радиатори по възможност ги забрави! Ако можеш да си позволиш алуминиеви - ще е най-добре!

А котле или камина / щом газ е невъзможен вариант /. По скоро е въпрос на личен избор. Аз бих предпочел камина, понеже създава домашен уют!По-важното е - не забравяй да включиш бойлера към инсталацията!

Но моята препоръка е да опиташ с климатици!

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

Така и така ще заменяш радиаторите, защо не заложиш вентилаторни конвектори? Отоплителната техника...котлето е ясно, в последно време се използват доста и електролитните котли "Галан" (в интернет има доста инфо). За такава квадратура по принцип 10-тина кВ са достатъчни, нека с резервите да станат 12-13. Тъй като видях къща, предполагам има и дворче и сондичка. Възможно е инсталиране на топлообменник и охлаждане лятото (ако е необходимо) благодарение на конвекторите или пък директна циркулация на сондажна вода (по принцип температурата й е достатъчно ниска за да охлади помещенията). Термопомпа/чилър няма да се побере в бюджета за съжаление.

• Автор

"Галан" се изключва като възможност.Отоплението с него излиза по-евтино от конвенционалните ел.радиатори, но по-скъпо дори и от ТЕЦ.

За термопомпа мислих, разбира се, но не ми е по джоба.

Как става отчитането до сега на консумираната енергия от ТЕЦ ?

С централен топломер за цялата къща или с онези измислени уреди на всеки радиатор ?

На входа на инсталацията,ако има централен топломер/струва около 500 лева/,просто е немислимо да се променя каквото и да е !

Представи си,какво ще ти коства поддръжката на този котел/на въглища е,нали ?/,като труд,палене сутрин,мъкнене на въглища...? Прибави и сумата която ще дадеш на куп в началото !

Сравни го със само едно врътване на кранчето/винтила/ сутрин !

• Автор

Как става отчитането до сега на консумираната енергия от ТЕЦ ?

С централен топломер за цялата къща или с онези измислени уреди на всеки радиатор ?

На входа на инсталацията,ако има централен топломер/струва около 500 лева/,просто е немислимо да се променя каквото и да е !

Представи си,какво ще ти коства поддръжката на този котел/на въглища е,нали ?/,като труд,палене сутрин,мъкнене на въглища...? Прибави и сумата която ще дадеш на куп в началото !

Сравни го със само едно врътване на кранчето/винтила/ сутрин !

С измислените уредчета на всеки радиатор, разбира се.

Централен топломер има в абонатното, а то е през 4 къщи от дома ми.Съответно едно време идиотите, които са правили инсталацията очевидно не са изолирали тръбите както трябва и до дома ми престига вода със следните характеристики :

-температура на радиатора с контактен термометър при отворен вентил на "5" - 45 градуса.

-битова топла вода с температура 42 градуса.

Сещаш ли се как се загрява къщата при тези характеристики ? На всичкото отгоре от въпросното абонатно има доста отказали се от ТЕЦ потребители, и цената на топлинна единица, отчетена по индивидуалните топломери е доста висока, в сравнение с цените в жилищен блок на съседната улица.

Топлата вода съответно не е необходимо да се разрежда със студена, а това автоматично качва количеството, което се употребява за къпане.

Като цяло, миналата зима, за отопление на имота месечно се плащаше по около 300 лв на месец, а в същото време седяхме на студено заради ниската температура на радиаторите.

Тъпо, но факт : въглищата, при всичките си неудобства ще ме стоплят повече, от колкото ТЕЦ-а, и най-вече ще ме направят независим от Ковачки и цялата простотия в енергетиката.

Продавачът е длъжен с избраният от него температурен режим и количество топлоносител, постъпващо в абонатната станция, да осигурява температура на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55 оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация и поддържане на предвидените по проект температури в отопляваните помещения с допустимо отклонение минус 1,5 оС при изчислителни режими.

Трябва да има начин да се монтира индивидуален топломер на входа на инсталацията на твоята къща !

Нерви и разправии са,но е по-евтиният начин на първо време !

Тъпо, но факт : въглищата, при всичките си неудобства ще ме стоплят повече, от колкото ТЕЦ-а, и най-вече ще ме направят независим от Ковачки и цялата простотия в енергетиката.

Охх, първо ме извини за спама, че пак се обаждам. Тази година в Сливен бяха намалени цените на парното. Местният ТЕЦ учуди целия свет и половината наше село. Примерно шефа ми ще плати за 100 квадрата апартамет около 580 лева за целия сезон включая топлата вода. Това е скандално ниска цена за подобен кеф. Вярно е и, че когато беше големият студ температурите не надвишиха 20 градуса и се наложи да пали няколко дена печката за да е доволно топло на шефката (:clap:) но това са бели кахъри и все пак си беше извънредна ситуация за около 5-6 дена. Ако можеш поне намери начин да избягаш от дървата и въглищата с газ или пелети примерно. Близо 40 години съм тътрил въпросните дърва, брикети, подпалки, нафти, кокички по едно време и повечето подобни горива и не ми се иска да си правиш тоя къзък. Срамота е в 21 век един лекар да тича сутрин и вечер и да тътри подобни мръсотии и то с последните си стотинки в джоба. За Дайкина зная много добре ама споменах Фуджи само и единствено заради малко по-малкото тъпи парички. Спирам се, лек и успешен ден на всички ;)

• Автор

Продавачът е длъжен с избраният от него температурен режим и количество топлоносител, постъпващо в абонатната станция, да осигурява температура на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55 оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация и поддържане на предвидените по проект температури в отопляваните помещения с допустимо отклонение минус 1,5 оС при изчислителни режими.

Трябва да има начин да се монтира индивидуален топломер на входа на инсталацията на твоята къща !

Нерви и разправии са,но е по-евтиният начин на първо време !

:clap: с този цитат, и още няколко други от закона даже групов иск бяхме завели срещу "Топлофикация" ЕАД преди две години ....

отговорът неше - да, тепертатурата е така на изхода от абобнатната станция.

Мой си бил проблемът, че инсталацията до къщата не е изолирана както трябва и топлината се губи под земята.

Решението беше да си намеря фирма, която да изолира тръбите - като им заплатя, разбира се.

Хайде де.Що не си гледат работата ?Правя си собствен ТЕЦ в къщи и спирам с техните глупости, закони, цени, които се променят по два пъти годишно....

ако си се спрял на котле с твърдо гориво, моят съвет е чугунини радиатори като пропорционално удвоиш или утроиш броя на ребрата,печелиш работа на по ниска температура на котлето тоест по-малки загуби на топлина, при чугунините радиатори използваш момента на по-бавното изтиване така че сутринта да не дзиндзиникаш докато запалиш на ново, ако си избрал да ползваш дърва и пиролизен котел ще ти трябва складова площ за 3 сезона защото се продават сурови дърва на които им трябва време за сушене, трябва да са доста сухи за да използваш пиролизния ефект, не се хващаи на номерът с природната газ - излиза с 10% по-евтино от електричеството

• 1 месец по-късно...

Моя съвет е към котлето което си харесал да помислиш и за горелка за пелети от Ерато,или направо за котле на пелети според това кой вариянт ще бъде по-изгоден,това е бъдещето дървата ще стават все по-скъпи същото важи и за въглищата да не говорим за хамалогията и ако попаднеш на "истински Донбаски въглища"ще има да си ги биеш е главата цяла зима и да се чудиш защо не горят.Незнам как е в Плевен,но в София отдавна няма алуминиеви радиатори на цени от по 20 лева на глидер.

Предимствата на пелетите са почти непрекъснатия режим на горене,чистотата на една седмица горене изхвърляш две шепи пепел,по прецизно регулиране на температурите.Единственния недостатък е по-високата цена на котле+горелка или на готово такова.

Моя съвет е към котлето което си харесал да помислиш и за горелка за пелети от Ерато,или направо за котле на пелети според това кой вариянт ще бъде по-изгоден,това е бъдещето дървата ще стават все по-скъпи същото важи и за въглищата да не говорим за хамалогията и ако попаднеш на "истински Донбаски въглища"ще има да си ги биеш е главата цяла зима и да се чудиш защо не горят.Незнам как е в Плевен,но в София отдавна няма алуминиеви радиатори на цени от по 20 лева на глидер.

Предимствата на пелетите са почти непрекъснатия режим на горене,чистотата на една седмица горене изхвърляш две шепи пепел,по прецизно регулиране на температурите.Единственния недостатък е по-високата цена на котле+горелка или на готово такова.

молбата ми е ако сте ползвали пелети дайте подробности колко отидоха за сезона какво сте отоплявали да ли къща или апартамент колко квадрата

Само искам да споделя от опита, който имам, че горелките на пелети не са толкова ефективни, без значение какво ви обяснява търговеца.

Редактирано от darkyto (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.