Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Необяснимо забавяне в BOOT

Featured Replies

Все по-зле става, но вече може да се каже, че не се търпи. Windows е на около половин година. Преди месеци си зареждаше нормално - около 5 врътки при буут-логото и останалото бързо го минава. Сега обаче не е така. Далеч не е така. Сега прави по 10-13 врътки, останалото обаче си е като преди, както и цялостното държание на системата. В секунди - преди бавеше 9-10 секунди на логото, сега - 20! Не стана изведнъж, постепенно. Пробвах доста неща - да спра всички програми от мсконфиг и услугите да ги дисейбъл, които създават - а именно тази на видеодрайвера nVidia, Matlab и Powerdvd. Никакъв ефект. Дефрагмент с Windows defragmenter, както и Diskeeper; дефрагмент на регистрите с Registry mechanic; почистване с CCleaner и System mechanic; пробвах и с TuneXP да реаренч-на и дефрагментна буут-файлс, НИЩО. Свободно пространство - близо 30 процента, NTFS. Сигурен съм, има някаква причина за това! А, да, нямам дискове в сд-ромите, дискети; пробвах и със спрян интернет, същото.

EDIT: Пробвах също и BootVis.

Редактирано от Ghostface Killah (преглед на промените)

По това, което прочетох в поста ти, имам чувството, че с дефрагментиране на регистрите само са се влошили проблемите. Единственият съвет, който мога да ти дам (освен преинсталация на Windows) е да видиш дали случайно не си пропуснал някоя стъпка оттук: http://www.annoyances.org/exec/forum/winxp/n1041630673

Късмет!

A Prefetch папката изтри ли?

/Off topic

Windows и пъргаво да работи ... се сбозява angry.gif и с нова инсталация се ражда! :whist:

Да, трих префетч, но на втория рестарт е същото.

Колкото и да триеш prefetch,после папката пак се пълни със файлове.Трябва генерално да я спреш

1. run "regedit";

2. goto [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters\EnablePrefetcher];

3. Set the value to either 0-Disable.

4. reboot.

Триеш папката prefetch преди рестарт.

След това стартирането става значително по-бързо.При мен е само две врътки при зареждането,иначе минават около 10 :whist:

Редактирано от randb (преглед на промените)

Не прави голяма трагедия за 10 секунди повече зареждане, като гледам си пробвал почти всичко да го опитимизираш. Щом Win-а си бачка нормално няма смисъл да preinstall заради boot-а biggrin.gif

randb Prefetch не ускоряваше ли работата с приложенията, като кешира най-често използваните и при повторно стартиране, се зареждали по-бързо или нещо такова. Та кога ще по-голям ефекта, ако го оставя включен, да ми ускорява зареждането на приложенията или като го изключа, за да се ускори зареждането на системата ?

Редактирано от myd (преглед на промените)

Все по-зле става, но вече може да се каже, че не се търпи. Windows е на около половин година. Преди месеци си зареждаше нормално - около 5 врътки при буут-логото и останалото бързо го минава. Сега обаче не е така. Далеч не е така. Сега прави по 10-13 врътки, останалото обаче си е като преди, както и цялостното държание на системата. В секунди - преди бавеше 9-10 секунди на логото, сега - 20! Не стана изведнъж, постепенно. Пробвах доста неща - да спра всички програми от мсконфиг и услугите да ги дисейбъл, които създават - а именно тази на видеодрайвера nVidia, Matlab и Powerdvd. Никакъв ефект. Дефрагмент с Windows defragmenter, както и Diskeeper; дефрагмент на регистрите с Registry mechanic; почистване с CCleaner и System mechanic; пробвах и с TuneXP да реаренч-на и дефрагментна буут-файлс, НИЩО. Свободно пространство - близо 30 процента, NTFS. Сигурен съм, има някаква причина за това! А, да, нямам дискове в сд-ромите, дискети; пробвах и със спрян интернет, същото.

EDIT: Пробвах също и BootVis.

Привет, колега! - С моя компютър е абсолютно същото!! :)

И аз като теб не мога да си обясня. В началото ми зареждаше за 30 и няколко секунди (като броим и БИОСА!) и то не без нищо в стартъпа - към 30 процеса. И това за феноменалните 35 секунди (20 секунди чисто ОС)! Нататъка нещата разбираемо се сбозиха, но и чиста преинсталация не оправи нещата. Всъщност без формат - аз и сега нямам възможност. Та след това правих и чиста инсталация като изтрих чрез LiveCD всички системни файлове и папки на Уин (Program files, Windows...) - имаше ефект, но общо ми зареждаше за 50 секунди - бая далеч от ония славни времена!

И аз като тебе пробвах какво ли не - дефрагментирах всичко възможно, буут файлове и др., но нямаше ефект. :whist:

Обяснявам си го, че с формат ще се оправи - скоро ще ми се отдаде такава възможност и ще пиша дали е имало ефект! :)

Та мога да ти кажа единственото, което помогна на мен, когато експериментирах! Направи си непременно оффлайн дефрагментация с PerfectDisk! - Има разлика (макар и не кой знае каква). Най-вече между смяната на логото и wellcome screen-а. Пробвай и ти. cool.gif

Не прави голяма трагедия за 10 секунди повече зареждане, като гледам си пробвал почти всичко да го опитимизираш. Щом Win-а си бачка нормално няма смисъл да preinstall заради boot-а biggrin.gif

Той си решава дали има смисъл или не.

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

Колкото и да триеш prefetch,после папката пак се пълни със файлове.Трябва генерално да я спреш

Триеш папката prefetch преди рестарт.

След това стартирането става значително по-бързо.При мен е само две врътки при зареждането,иначе минават около 10 :)

Ако изтрия префетч и с тази команда забраня съответно появата му, ще зарежда супер бързо на логото, но след това ще се бави. По време на "славните" времена съм засичал, че с префетч е по-бързо сумарно.

GFreeman, когато форматираш - кажи дали има ефект. Сега тегля PerfectDisk и след малко ще едитна поста си с резултати.

Можеш да изпробваш и O&O Defrag 8.5.1788 като дефрагментираш C-тo с метод Complete/Name, след това от File - Options - Offline Defragmentation можеш да пуснеш офлайн дефрагментацията. Също пробвай да оптимизираш системата с Advanced Windows Care и WinXP Manager, дано помогнат :)

1. run "regedit";

2. goto [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters\EnablePrefetcher];

3. Set the value to either 0-Disable.

4. reboot.

Аз не ти препоръчвам да спираш Prefetch функцията. Тя е създадена, именно за да ускорява компютъра, но като всяко добро намерение на Майкрософт и това води към Ада, ако не се доконфигурира.

Идеята която са вложили от Майкрософт е да създадат малки файлчета, които да служат като КЕШ при постъпването на програмите в RAM и обработката им от процесора. Сами преценете дали е добре да я оставите като се има предвид, че нещата са доста вързани с L2 кеша на процесора и са измислени именно, за да ускоряват достъпа на програмите и попадането им в рам паметта.

КАК СЕ КОНФИГУРИРА?

Лично аз правя следното:

1. първо спирам Task Scheduler - той е отговорен за създаването на Prefetch кеша. Изключването най-добре е да се направи като се влезе в папката Scheduled Tasks в Контролния панел. След като влезеш там избери от лентата където са File, Еdit,View командите на менюто на Еxplorer, командата Advanced (Намира се точно преди Help). След това избираш - Stop Task Scheduler (нещо подобно беше, сега съм с БГ превода и не се сещам точно какво пишеше, но e първата команда в менюто и почва със Stop)...

Така повече няма да се записват файлчета в папката Prefetch, но !!!до следващия рестарт!!!.

Още може да се спре и като се влезе при Сервизите на Уиндоус - Run-->Services.msc

Но само се спира със Stop! На startup type трябва да се остави Automatic - трябва да остане включено, за да може да се създаде нов читав Prefetch кеш на следващия рестарт.

2. сега идва ред на конфигурирането на Prefetcher-а

прави се от посочената място в регистъра, което е описано в горния пост.

но вместо '0' се задава стойност '5'

run "regedit";

goto [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Мanagement\PrefetchParameters\EnablePrefetcher];

Set the value to 5

Какъв е ефекта - на следващия рестарт, който ще е по-бавен (това е нормално и няма да е за постоянно), ще се създаде цялостен кеш на всички системни процеси, които остават извън обхвата на Task Scheduler. Това ще ускори стартирането на Windows, защото ще бъде оптимизиран кеша на програмите, които стартират преди Task Scheduler, т.е критичните процеси на Windows - LSASS.EXE, SVCHOST.EXE и други от ядрото на Уиндоус.

Може да направите и следното, лично аз така правя, ако не ви се търси ръчно къде е този ключ в регистъра:

- Start Menu -> Run -> regedit

- в отворения Regedit използвам функцията Find... - натискате F3 и ето я на екрана.

- там в отворения прозорец търсите за Prefetcher

- след малко търсене ще ви изкара резултат. НЕ Е ТОЗИ, КОЙТО НИ ТРЯБВА. НАТИСКАМЕ ПАК F3 И СЛЕДВАЩИЯ резултат от търсенето който ще ни изкара, ще бъде точно този когото ни трябва

- оттук на Enable Prefetcher, задаваме числото 5

- пак натискаме F3, защото има още един подобен ключ в регистъра, в който аналогично трябва да променим на 5

Това е. Изтрийте всичко от папката Windows\Prefetch и рестартирайте.

2. РЕСТАРТИРАНЕ - рестартирали сме и си влизаме както обикновено. Сега ще бъде създаден "свеж" кеш и за системните процеси - ще видите новите файлове в папката Prefetch. НЕ ГИ ТРИЙТЕ!!!

3. ПОСЛЕДНИ НАСТРОЙКИ НА Prefetch КЕША

- влизаме в regedit по познатия начин

- по същия начин, по който написахме 5 за стойност на Enable Prefetcher, я променяме, но този път на 3.

Рестартираме и влизаме отново - ще забележите, че сега ще има малко забавяне на Logon screen-а, но при следващия рестарт, няма и спомен да има от него.

От време на време - на два три месеца, може да триете Prefetch кеша, и да го rebuild-вате по посочената процедура.

ИМА ЕФЕКТ!!!

Редактирано от Dmode (преглед на промените)

Аз не ти препоръчвам да спираш Prefetch функцията. Тя е създадена, именно за да ускорява компютъра, но като всяко добро намерение на Майкрософт и това води към Ада, ако не се доконфигурира.

Идеята която са вложили от Майкрософт е да създадат малки файлчета, които да служат като КЕШ при постъпването на програмите в RAM и обработката им от процесора. Сами преценете дали е добре да я оставите като се има предвид, че нещата са доста вързани с L2 кеша на процесора и са измислени именно, за да ускоряват достъпа на програмите и попадането им в рам паметта.

КАК СЕ КОНФИГУРИРА?

Лично аз правя следното:

1. първо спирам Task Scheduler - той е отговорен за създаването на Prefetch кеша. Изключването най-добре е да се направи като се влезе в папката Scheduled Tasks в Контролния панел. След като влезеш там избери от лентата където са File, Еdit,View командите на менюто на Еxplorer, командата Advanced (Намира се точно преди Help). След това избираш - Stop Task Scheduler (нещо подобно беше, сега съм с БГ превода и не се сещам точно какво пишеше, но e първата команда в менюто и почва със Stop)...

Така повече няма да се записват файлчета в папката Prefetch, но !!!до следващия рестарт!!!.

Още може да се спре и като се влезе при Сервизите на Уиндоус - Run-->Services.msc

Но само се спира със Stop! На startup type трябва да се остави Automatic - трябва да остане включено, за да може да се създаде нов читав Prefetch кеш на следващия рестарт.

2. сега идва ред на конфигурирането на Prefetcher-а

прави се от посочената място в регистъра, което е описано в горния пост.

но вместо '0' се задава стойност '5'

run "regedit";

goto [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Мanagement\PrefetchParameters\EnablePrefetcher];

Set the value to 5

Какъв е ефекта - на следващия рестарт, който ще е по-бавен (това е нормално и няма да е за постоянно), ще се създаде цялостен кеш на всички системни процеси, които остават извън обхвата на Task Scheduler. Това ще ускори стартирането на Windows, защото ще бъде оптимизиран кеша на програмите, които стартират преди Task Scheduler, т.е критичните процеси на Windows - LSASS.EXE, SVCHOST.EXE и други от ядрото на Уиндоус.

Може да направите и следното, лично аз така правя, ако не ви се търси ръчно къде е този ключ в регистъра:

- Start Menu -> Run -> regedit

- в отворения Regedit използвам функцията Find... - натискате F3 и ето я на екрана.

- там в отворения прозорец търсите за Prefetcher

- след малко търсене ще ви изкара резултат. НЕ Е ТОЗИ, КОЙТО НИ ТРЯБВА. НАТИСКАМЕ ПАК F3 И СЛЕДВАЩИЯ резултат от търсенето който ще ни изкара, ще бъде точно този когото ни трябва

- оттук на Enable Prefetcher, задаваме числото 5

- пак натискаме F3, защото има още един подобен ключ в регистъра, в който аналогично трябва да променим на 5

Това е. Изтрийте всичко от папката Windows\Prefetch и рестартирайте.

2. РЕСТАРТИРАНЕ - рестартирали сме и си влизаме както обикновено. Сега ще бъде създаден "свеж" кеш и за системните процеси - ще видите новите файлове в папката Prefetch. НЕ ГИ ТРИЙТЕ!!!

3. ПОСЛЕДНИ НАСТРОЙКИ НА Prefetch КЕША

- влизаме в regedit по познатия начин

- по същия начин, по който написахме 5 за стойност на Enable Prefetcher, я променяме, но този път на 3.

Рестартираме и влизаме отново - ще забележите, че сега ще има малко забавяне на Logon screen-а, но при следващия рестарт, няма и спомен да има от него.

От време на време - на два три месеца, може да триете Prefetch кеша, и да го rebuild-вате по посочената процедура.

ИМА ЕФЕКТ!!!

Тука пропускаш един момент,това са така наречените low memory systems.При тях спирането на създаване на prefetch файлове определено има има ефект,не само при сратирането.Така,че там самата функция prefetch само води до забавяне.

Иначе не знам какъв е компютъра на Ghostface Killah ,но да прабва това съвета на Dmode,аз лично съм си забранил prefetch и нямам намерение да присъства на компютъра.

Доста бавничко е =>20 процента до този момент с Perfect Disk. За префетча - при мен има разлика в производителността, затова държа префетч активен. Ще пробвам съвета ти по-късно, Dmode. А системицата не е сред най-слабите, но не е от най-мощните:

Amd Athlon 64 3200+

Ep0x 8KDA3J

1024mb of RAM

Тука пропускаш един момент,това са така наречените low memory systems.При тях спирането на създаване на prefetch файлове определено има има ефект,не само при сратирането.Така,че там самата функция prefetch само води до забавяне.

Аз не съм с много RAM - 256 MB и определено имам подобрение с включването на тази опция. Забавянето при boot просто изчезва моменталически :)

Редактирано от Dmode (преглед на промените)

пробвах и със спрян интернет, същото.

Ако провайдъра ти е с DHCP това само ще влоши нещата, защото системата все пак ще търси IP преди да сложи "стандартния" 169......

Дефрагментация на дисковете помага само ако си забелязал, че системата изведнъж е започнала да прави тези "номера". В противен случай, т.е. с течение на времето си забелязал че започва да зарежда по-бавно - дефраг едва ли ще помогне.

От сайта sysinternals.com можеш да си свалиш две програми - Autoruns & Process Explorer. Първата ще ти покаже (с повече подробности) какво се зарежда отначало, а втората - какво върви - и като процеси и като програми. Autoruns ми харесва, защото хоказва програми, които се зареждат от различни места (и регистри, и папки и др.). Опитай - даже не иска инсталл.

Проблема ти изглежда повече да е от драйвер или устройство, на което просто му трябва повече време за инициализация. При мен имаше подобен проблем след като няколко пъти неправилно бях размонтирал различни USB устройства, но се оправяше след 2-3 рестарта.

Последният ми съвет е да погледнеш какво ти пише в Events - просто рестартирай машината и прегледай какво ще се появи там. Търси нещо с timeout.

Имаш ли принтер? Или сканер?

Възможно е и самият Diskeeper да бави за да прави дефрагментация на page-файла или регистрите. Светка ли ти диода за харда докато се врътка логото?

Същият ефект могат да оказват и "обслужващите" програми които си качил CCleaner, System mechanic, TuneXP, BootVis и т.н. Т.е. да работят преди зареждане на някои файлове на системата.

Редактирано от topengineer (преглед на промените)

Amd Athlon 64 3200+

Ep0x 8KDA3J

1024mb of RAM

С такъв комп според мен не трябва да имаш никакви проблеми с XP, предостатъчен му е особено рам-а. Между другото в един от модулите на System Mechanic има опция за настройка на Prefetch, като вариантите бяха 3 или 4 включително с OFF варианта, така че изпробвай всичките и засечи кога зарежда най-бързо Win-a.

Успех :)

Аз не съм с много RAM - 256 MB и определено имам подобрение с включването на тази опция. Забавянето при boot просто изчезва моменталически :)

И аз съм с 256 ram и съм със спрян prefetch.Но може и да изпрабвам метода ти и ще кажа какво е положението :P

от моя опит за бързо стартиране и оптимизиране на компютъра ще ви предложа две програми

PerfectDisk 7.0 - http://www.raxco.com/

и

малко известната, но-доста добра

WinASO Registry Optimizer - http://www.winaso.com/

след тях буут скрийна ми е на три преминавания на сините чертички

Гаранция 100%! Изпитано!

ОБАЧЕ! Не ми дава да дефрагментирам в Offline режим! Ето какво става:

dsc00265ml3.th.jpg

dsc00266ou9.th.jpg

Снощи повече от час е проверявал C: с Checkdsc. Но е имало ефект - днес сутрин без проблем пуснах Offline defragmentation. Но ефект от нея - никакъв. Имаше леко подобрение с дефрагментирането в Windows, което вече е заличено - направих няколко рестарта и пак старата история.

Аз деинсталирах Perfect Disk. Eто малко след дефрагментацията с него какъв е резултата:

untitledaw5.th.jpg

Дялът беше перфектно дефрагментиран, целия в синичко и подреден.

Пробвах с diagnostic startup от MSCONFIG, разлика - никаква, тоест нямам програма, която да пречи. Сега драйверите ще преинсталирам, но не вярвам да е от тях.

EDIT: Нямаше ефект sad.gif

Редактирано от Ghostface Killah (преглед на промените)

Пусни един път Microsoft BootVis да сканира; след това му дай да оптимизира системата (мисля, че беше от менюто Tools - Optimize system). С два рестарта си готов, на третия системата ще стартира по-бързо.

Пусни един път Microsoft BootVis да сканира; след това му дай да оптимизира системата (мисля, че беше от менюто Tools - Optimize system). С два рестарта си готов, на третия системата ще стартира по-бързо.

В темата писах, че съм я пробвал вече.

Но е имало ефект - днес сутрин без проблем пуснах Offline defragmentation. Но ефект от нея - никакъв.

Съжалявам - поне при мен имаше. sad.gif

Явно суопинг файла ми е бил и той фрагментиран и затова.

sorry!

Ghostface Killah, така и не отговори свети ли ти диода за диска по време на бавното стартиране (многократното превъртане). Ако "не" - дефрагментацията няма да помогне (помисли и сам ще се убедиш). Трябва да търсиш причината в драйвер или мрежово устройство. Ако имаш маунтнати мрежови дискове е възможно и те да те бавят. Ако в мрежата ти има машина, която регистрира НетБИОС имената на машините - също. Не бъхтай само диска с дефрагментации и т.н.!!!

Сещам се и за блутуут или инфрачервени устройства, които може би си търсят източник...

Редактирано от topengineer (преглед на промените)

Пробвай една безплатна програмка

Advanced WindowsCare V2 Beta 3.1

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...12148&st=15

За дефраг на регистрите и swap file това е доста добро:

pagedefrag.gif

http://www.sysinternals.com/Utilities/PageDefrag.html

Щом имаш Registry Mechanic тя също има функиция за оптимизация...(предполагам си я избрал)

screenshot.gif

С Diskeeper можеш да пре-оразмериш размера на MTF (Master File Table)...Ако е препълнен също се губят проценти производителност...

Намерих още едно решение една страхотна програмка: AusLogics BoostSpeed 3.3.2 621

Снимка:

screenshot1682006190642cx7.png

DOWNLOAD:

http://www.auslogics.com/boost-speed/downl...eed_install.exe

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.