Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със записвачка NEC 7173

Featured Replies

Често ми се случва като тръгна да записвам някое ДВД да ми пише, че такъв диск не можел да се запише и трябва DVD-R... А моя е точно такъв. Установих обаче, че като извадя диска и пак го сложа си го записва без проблем. На какво може да се дължи тоя бъг?

Често ми се случва като тръгна да записвам някое ДВД да ми пише, че такъв диск не можел да се запише и трябва DVD-R... А моя е точно такъв. Установих обаче, че като извадя диска и пак го сложа си го записва без проблем. На какво може да се дължи тоя бъг?

Откога е проблемът?

Опитал ли си с ъпдейт на фърмуеъра?

С коя програма записваш? Опитвал ли си с друга?

На каква марка носител записваш? Опитвал ли си друга? Винаги ли така се получава?

Все интересни въпроси.

Аз имам същата (или почти същата 7173А) и не съм имал такъв проблем. Да не е проблем на операционната ти система да не чисти кеша от поставените устройства и затова да ти прави така! Случвало ми се е същото нещо, но при обикновена записвачка. Но най-добре както казва Night_Raven - отговори си на тези въпроси.

А аз да питам друго:

Как точно да запиша нещо (текст) върху оставащата част от DVD-R. Тоест искам да рисувам върху диска, но нищо не стана. Опитвах с Неро 7, но процесът така и не започна. Иначе си разпозна диска, че е DVD-R, че има останало място, разпозна страната на диска на която да рисува, но когато натиснах Старт процесът не започна. Записвачката е с технология LabelFlash. Дали рисуването върху нормалната страна на диска е само за LightScrube или се поддържа и от LabelFlash? Ако да, как да рисувам върху останалата част от DVD-R диска?

А аз да питам друго:

Как точно да запиша нещо (текст) върху оставащата част от DVD-R. Тоест искам да рисувам върху диска, но нищо не стана. Опитвах с Неро 7, но процесът така и не започна. Иначе си разпозна диска, че е DVD-R, че има останало място, разпозна страната на диска на която да рисува, но когато натиснах Старт процесът не започна. Записвачката е с технология LabelFlash. Дали рисуването върху нормалната страна на диска е само за LightScrube или се поддържа и от LabelFlash? Ако да, как да рисувам върху останалата част от DVD-R диска?

Малко не схванах какво разбираш под "нормалната". И LightScribe и LabelFlash могат да рисуват по страната, която НЕ се записва и която се счита за горна, но само LabelFlash може да рисува и по долната, тази на която се пише (така да се каже). За LabelFlash не е нужен допълнителен софтуер освен Nero, но понеже не съм работил с технологията или с Nero 7, не съм сигурен дали 7-цата поддържа LabelFlash. Имаше една от последните версии на 6-цата, която поддържаше. За друга не съм сигурен.

Малко не схванах какво разбираш под "нормалната". И LightScribe и LabelFlash могат да рисуват по страната, която НЕ се записва и която се счита за горна, но само LabelFlash може да рисува и по долната, тази на която се пише (така да се каже). За LabelFlash не е нужен допълнителен софтуер освен Nero, но понеже не съм работил с технологията или с Nero 7, не съм сигурен дали 7-цата поддържа LabelFlash. Имаше една от последните версии на 6-цата, която поддържаше. За друга не съм сигурен.

Неро 7 поддържа LabelFlash (поне последната, с която съм). Да точно така исках да рисувам по страната на която се пише. Всичко беше нагласено, но когато натиснах бутонът Старт, то се отвори прозореца на процеса, но до там. Не започна да рисува. Просто всичко си стоеше така и не помръдваше. Това стана на 2 различни диска и затова питам дали може да се рисува така, дали има допълнителни настройки? Просто се отваря прозореца на процеса, но той не започва. Някакви идеи?

Опитай да си намериш:"Nero Burning Rom 6.6.13 NEC Edition".Доколкото зная версията е направена специално за LabelFlash технологията.

tigertron, Рисуването от страната на данните е различна от Labelflash технология на Yamaha, наречена DiscT@2(disc tatoo). Към момента е налична към записвачките на Nec, подържащи Labelflash, което е съществено в случая(аз имам точно същата 7173А) и може да се ползва с версиите на Nero подържащи Labelflash. Разбира се серийния номер прави така, че тази функция да е достъпна. За рисуване става всяко DVD. Проблема с който се сблъскваш е много странен. Смяна на версията на софтуера едва ли ще промени нещата. Не мога да обещая, че мога да ти помогна, но от полза би било да дадеш повече информация.

tigertron,

Рисуването от страната на данните е различна от Labelflash технология на Yamaha, наречена DiscT@2(disc tatoo). Към момента е налична към записвачките на Nec, подържащи Labelflash, което е съществено в случая(аз имам точно същата 7173А) и може да се ползва с версиите на Nero подържащи Labelflash. Разбира се серийния номер прави така, че тази функция да е достъпна. За рисуване става всяко DVD.

Проблема с който се сблъскваш е много странен. Смяна на версията на софтуера едва ли ще промени нещата. Не мога да обещая, че мога да ти помогна, но от полза би било да дадеш повече информация.

Ами аз самият съм оскъден откъм информация, тъй като нито ми изписва някакво съобщение за грешка нито се случва нещо. Значи нагласям всичко както искам да е (надписа върху диска), нерото разпознава, че ще използвам точно технологията DiscT@2, автоматично се задава да се използва страната на диска, на която се записва и когато натисна бутонът Старт се появява прозорецът на процеса, но самият процес не тръгва. Нито записвачката върти диска, нито лампичката мига, нито Нерото отброява минуни (секунди). Просто си стои така. Пробвах с два вида носители, тази вечер ще пробвам с трети.
  • Автор

Откога е проблемът?

На каква марка носител записваш? Опитвал ли си друга? Винаги ли така се получава?

Все интересни въпроси.

Ползвам DVD-R MediaSys. Записвам с неро 6.6.1.3 NEC edition. На CD не съм срещал проблем.

Ползвам DVD-R MediaSys. Записвам с неро 6.6.1.3 NEC edition. На CD не съм срещал проблем.

Това отговаря на някои въпроси, но остават следните:

Откога е проблемът?

Все интересни въпроси.

Версия NERO 6.6.1.4 със сериен номер ............ работи с LabelFlash без проблеми.На друга версия не съм пробвал.Избягвайте сами да си флашвате НЕК-четата за да не изгубите възможноста да записвате DVD-R.

2.10 Забранено е публикуването и разпространението на незаконни програми, кракове, пачове и серийни номера, както и заявките за такива.

iovi

• Автор

Това се случва понякога. Не съм пробвал с друга програма или други двд дискове. Какво е firmware?

Това се случва понякога. Не съм пробвал с друга програма или други двд дискове. Какво е firmware?

Ами няма да е зле да опиташ с друга марка носители. По възможност качествена марка, а не носители със съмнителен произход.

Firmware е вътрешният софтуер на оптичното устройство, т.е. както BIOS при дъната. Можеш да опиташ ето този firmware, като използваш Binflash 1.37, за да го флашнеш. Имай предвид, че флашването с друг фърмуеър винаги крие рискове и никой не носи отговорност ако нещо се обърка. Ако се решиш на тази стъпка и не се ориентираш в Binflash, пиши.

Можеш да опиташ и с друга програма за запис, чудесни алтернативи са ONES 2.1.358 (6.0MB) или Sateira CD&DVD Burner 2.6 (3.4MB).

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

• Автор

Може ли да ми се прецака записвачката от този фирмуеър?

Може ли да ми се прецака записвачката от този фирмуеър?

Невъзможни неща няма, но това е напълно стандартна процедура по принцип и всичко би трябвало да е наред. Не съм сигурен обаче дали това е точно фърмуеър за твоята писачка. Ако този не е, значи по всяка вероятност няма по-нов от този, с който си. Дори и да се обърка нещо, винаги можеш да повториш процедурата и да флашнеш с друг фърмуеър. Ето как да си флашнеш устройството:

1) Теглиш архива със самия фърмуеър и архива с програмата (ако си я дръпнал вече, дръпни я пак, че съм дал погрешен линк).

2) Разархивираш и двете на удобни за теб места.

3) Ако имаш диск в устройството, го вадиш. Спираш всички ненужни програми.

4) Стартираш програмата.

5) Кликаш бутона Dump. Ще се появи прозорче, чрез което можеш да запазиш текущия си фърмуеър на харда. Пишеш някакво име, което да те подсеща и запазваш някъде, където ти е удобно. После, ако нещо се обърка, можеш да флашнеш устройството отново с настоящия. Ще се появи индикатор за процеса, който трае някоя-друга секунда.

6) Кликаш бутона Flash, при което Binflash ти предлага да избереш файл с фърмуеър. Посочваш файла, който разархивира от първия изтеглен архив.

7) Програмата ще иска потвърждение дали си сигурен, че искаш да продължиш. Кликаш Yes.

8) Започва флашването с новия фърмуеър. Ще имаш и индикатор. Процесът също трае секунди. Изчакваш.

9) Ще се появи съобщение, казващо ти, че е желателно да рестартираш. Кликаш OK и рестартираш компютъра.

10) Windows ще си засече наново устройството и ще си го инсталира.

11) Готово!

Ако имаш повече проблеми, нещо се обърка или просто искаш да върнеш стария фърмуеър, повтаряш стъпки 6) до 9), като използваш направеното в стъпка 5) резервно копие на фърмуеъра.

Ако не ти се прави това и с други носители и програма за запис продължаваш да имаш проблем, носи устройството на сервиз.

• Автор

Абе първо ще пробвам с тези програмки за запис и ще пробвам с други дискове. Ако и тогава има проблеми ще флашвам записвачката. Мерси за помощта, ако наистина не стане ще ми е доста полезен този пост. Просто не искам да го правя ако не съм напълно сигурен от какво е проблема. Сега пробвах да запиша дискове с програмките и съм 99% сигурен, че цялата работа е от дисковете. Я ми препоръчайте някакви хубави.

Я ми препоръчайте някакви хубави.

Всичко на Tayo Yuden (производителя), което всъщност в България е май само Plextor марката, е #1. Впрочем може и Fuji да се намери. Иначе: Verbatim (не най-евтините им обаче), Sony, Traxdata, Maxell, Ricoh са също чудесни носители.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Я кажете как да сменя джъмперите да стане слейв. В момента са така: : : [:] Къде трябва да преместя пластинката? И имали значение кой кабел ще бъде към устройството, понеже на кабела както е има нали 2 букси ли е как е за 2 оптични устройства. На горното пише master, на долното slave. Според мене не зависи от кабела а само от джъмперите нали?

Я кажете как да сменя джъмперите да стане слейв. В момента са така:

: : [:]

Къде трябва да преместя пластинката? И имали значение кой кабел ще бъде към устройството, понеже на кабела както е има нали 2 букси ли е как е за 2 оптични устройства. На горното пише master, на долното slave. Според мене не зависи от кабела а само от джъмперите нали?

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=41887
  • 4 години по-късно...

ами аз опитах да направя firmware update и получавам грешка ,че не намира изобщо firmware в устройството какво да правя?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.