Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте ми усилвател

Featured Replies

препоръчайте ми усилвател

гледах

тази платка и доколкото разбрах трябва да и сложа захранване и кутия.нещо друго трябва ли и ? и колко ще струва усилвателя с всички части?мисля да закачам такива колони или подобни.

също вижте това

ако можете предложете направо цял осилвател или друга платка но да не са много скъпи

Редактирано от windowsXP (преглед на промените)

От написаното и от въпросите ти разбирам, че не си занимавал с електроника. Според мен е по-добре да си купиш нещо готово и да се радваш на живота. Ще е по-скъпо но поне е с гарантирано качество и дизайн. Този усилвател е от ако не моята младост то поне от зрелия ми период, самото наличие на 741 като предусилвател и руските КТ827А говорят сами за себе си :)

Купувайки готов си спестяваш мъките по изработка на захранването и укрепване на конструкцията с радиаторите, както и риска да изгърмиш/изгориш нещо или всичко :huh: С качествен предусилвател, оразмерени входове за сигнала със стандартни куплунзи, екранировки и т.н. Ако се заемеш да го правиш ще разбереш всички дребни проблемчета. Ето едно добро усилвателче - цък и ти си потърси из нета най-изгодното за теб като цена ?

• Автор

а този е на тънка цена цък какво мислите

все пак колко ще ми излезе ония домашно производство?

на мен ми трябва някакъв по слаб даречем 2х40 или 2х50

Редактирано от windowsXP (преглед на промените)

Аз да... Като се върнах от работа първо тази тема прочетох и му свалям шапка на Жоро laugh.gif

windowsXP, питай на ЛС Жоро колко ще струва един стерео лампов усилвател и ако те устройва ще имаш най-доброто като усилвател ?

От написаното и от въпросите ти разбирам, че не си занимавал с електроника. Според мен е по-добре да си купиш нещо готово и да се радваш на живота. Ще е по-скъпо но поне е с гарантирано качество и дизайн. Този усилвател е от ако не моята младост то поне от зрелия ми период, самото наличие на 741 като предусилвател и руските КТ827А говорят сами за себе си :huh:

Купувайки готов си спестяваш мъките по изработка на захранването и укрепване на конструкцията с радиаторите, както и риска да изгърмиш/изгориш нещо или всичко :beer: С качествен предусилвател, оразмерени входове за сигнала със стандартни куплунзи, екранировки и т.н. Ако се заемеш да го правиш ще разбереш всички дребни проблемчета. Ето едно добро усилвателче - цък и ти си потърси из нета най-изгодното за теб като цена ?

ЕЕЕЕЕ колега този път съм склонен да не се съглася с вас! Първо схема QUAD си остава класика в жанра и въпреки че е ваш набор така да се каже звуковата картина се доближава почти до лампов усилвател! А между другото ламповите са малко по-старички и от този, но все пак го препоръчвате нали cool.gif ! Второто което немога да се съглася е ролята която си мислите че има 741! Преди подобни коментари моля огледайте схгемата по подробно! 741 не участва във веригата на полезният сигнал а учасва в постояннотоковата част на крайните стъпала и драйвера! Тази схема колегите от Млад конструктор много сполучливо са я преработили и са добавили именно "старите", но ефективни дарлингтони с цел по-голям ток и по-голяма мощност! Оригиналната схема с мощност 100W а тази е двойно повече 200W! От опит мога да кажа,че този усилвател е много добър и дава предостатъчно мощност и стабилност за един домашен усилвател! Особенно ако намалиш коефицента на усилване обратната връзка става още по-дълбока и звученето наистина става невероятно качествено! Еди съвет, ако някой реши да го прави! Задължително стабилизирано захранване и някаква защита за крайните защото при усилен до край усилвател работят почти на ръба! А един съвет към автора на темата: Купи си готов! Втора ръка ще ти излезе даже и по-малко от този(като сметнем захранване, стъпала, предусилвател, тонкоректор), а ще имаш много по-красив и абсолютно изчислен заводски усилвател! Аиде успех cool.gif

ЕЕЕЕЕ колега този път съм склонен да не се съглася с вас! Първо схема QUAD си остава класика в жанра и въпреки че е ваш набор така да се каже звуковата картина се доближава почти до лампов усилвател! А между другото ламповите са малко по-старички и от този, но все пак го препоръчвате нали cool.gif ! Второто което немога да се съглася е ролята която си мислите че има 741! Преди подобни коментари моля огледайте схгемата по подробно! 741 не участва във веригата на полезният сигнал а учасва в постояннотоковата част на крайните стъпала и драйвера! Тази схема колегите от Млад конструктор много сполучливо са я преработили и са добавили именно "старите", но ефективни дарлингтони с цел по-голям ток и по-голяма мощност! Оригиналната схема с мощност 100W а тази е двойно повече 200W! От опит мога да кажа,че този усилвател е много добър и дава предостатъчно мощност и стабилност за един домашен усилвател! Особенно ако намалиш коефицента на усилване обратната връзка става още по-дълбока и звученето наистина става невероятно качествено! Еди съвет, ако някой реши да го прави! Задължително стабилизирано захранване и някаква защита за крайните защото при усилен до край усилвател работят почти на ръба! А един съвет към автора на темата: Купи си готов! Втора ръка ще ти излезе даже и по-малко от този(като сметнем захранване, стъпала, предусилвател, тонкоректор), а ще имаш много по-красив и абсолютно изчислен заводски усилвател! Аиде успех cool.gif

Класика - да, но си остава назад в годините. Преди доста години (още като ученик, после като студент) направих доста модели от продуктовата гама на QUAD (конкретно 305, 306, 405 в две модификации). Разбира се, тогава (преди около 20-25 години) надсвирваха немалко усилватели от Кореком ;) . Дори дипломната ми работа (завършил съм Звукотехника в ТУ при покойния проф. Маляков) беше проект на супер-пупер транзисторен усилвател без обратна връзка (реализиран), който нямаше конкуренция в звуково отношение тогава, дори по-добър от 405. В същото време не съм спирал да правя всякакви други транзисторни усилватели, най-добрият (мноооого по-добър от QUAD-овете) се оказа ето това - http://users.ece.gatech.edu/~mleach/lowtim/ . Него го реализирах преди около 15 години. След това започнах с лампите. И повече транзисторен усилвател не погледнах и не пипнах. И не слушам. Говоря за слушане, за отдаване на музиката, за вникване в детайлите, в инструментите, във вокалите... Не за фон, или за маса ;) . Тогава няма да си хабя лампите, я laugh.gif . Следващата стъпка беше с озвучителните тела. Като студент на мода бяха многолентовите системи (3-4-5 говорителя в колона). Но се оказа, че те не могат да предадат тази емоция, която се получава при изграждане на една сцена - затваряйки очи много точно да локализираш инструментите, както и типа им. Слушането на музика се учи, не е просто "волумето на макс да видим дали гъгнат колоните - ако гъгнат - друг усилвател или колони" laugh.gif

По въпроса за обратната връзка - ами напълно грешно твърдение. Дълбоката ОВ наистина намалява коефициента на хармониците (затова заводските транзисторни усилватели имат например 0,0001% хармоници), но внася динамични изкривявания, което на слух се възприема като глухота, сухота на звука, замазана картина, и на човек му се иска да си врътне потенциометъра "високи", но после се появяват други проблеми - фазови изкривявания заради тази врътка, което пък изопачава сцената (ако въобще е имало такава...). Аз в моите усилватели нямам отрицателна обща обратна връзка и затовя усилвателите ми не страдат от горните проблеми ;) . За стабилизираното захранване съм напълно съгласен - това важи и при ламповите усилватели.

Който има желание - да дойде и да чуе за какво говоря, пари няма да му искам за билетче!

0887 577 588

02 / 963 1482 - денем от 09:30 до 17:00

Жоро

Редактирано от gogoaudio (преглед на промените)

cool.gif Ето няколко усилвателя:

smaller_1213097509_284.JPG

smaller_1211187840_626.JPG

София

тел:0885960331

Позволете ми да кажа, че първата схема педложена от windowsXP е много добра, имайки предвид че е разработка на QUAD усилвател... Имал съм си работа точно с 405 модела и мога да кажа че вади меко казано страхотен звук... Разбира се това е разработка и може да е попрецакана... Но оригналния QUAD 405 не е добър усилвател, той е е*ати якия усилвател... Ако си намериш оригиналната схема силно ти я препоръчвам... Бях се зарибил на времето да си я сглобявам, мя не намерих траф за тва чудовище...

ЕЕЕЕЕ колега този път съм склонен да не се съглася с вас!

Здравей driver_sl,

Основната ми мисъл първо беше, че наистина чаркалъците са морално старички и второ по-добрият вариант е да си вземе нещо готово. Схемата само я погледнах и написах тоя глупост за което моля да бъда извинен. Моят последен транзисторен усилвател беше Студио 2. Подарих го на един братовчед преди двайсе и няколко годинки. Ей ужас направо са тия години ;) Е@а си и изкопаемите сме на фона на тия деца във форума :lol6:

Та по времето, когато го разкарах усилвателя един приятел си купи от Кореком Филипс дек и усилвател, изцяло на полеви транзисторчета реализиран, включая цялото крайно стъпало. Разликата във звученето е осезаема. А ламповите си остават с една класа над всякакви транзисторни варианти, просто техният звук е номер едно. И аз се отказах няколко години по-късно да се занимавам с подобни неща, особено след китайската инвация.

Ако трябва да избирам, бих предпочел чистия вариант на Жоро а не с тези дарлингтони, аз лично не съм постигнал високи резултати с дарлингтон, все ми се получаваше някакво леко изкривяване, ако има някакво значение. Но ако windowsXP има желание, нека да хваща поялника и да действа. Този QUAD е лесен за изпълнение, сега му е времето да се учи ;) В комплекта не влизат нито радиаторите нито трафа windowsXP, провери им цените ? Както и на кутията.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.