Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инструкции за Виртуална памет (pagefile.sys)

Featured Replies

Това е много важен компонент от Windows-базираните системи. Тъй като никой до сега не видях да е писал по този въпрос, реших този някой да съм аз. Има някои правила и някои трикове които ще споделя с вас :hush:

Започвам с малко интро. SWAP или известен още като Виртуална памет, или просто pagefile.sys. Най общо казано, той служи за използване на дисковото пространство като RAM-памет. Аз лично съм с 1024MB RAM, но е немислимо да не използвам SWAP. Но той създава проблеми. Това е един от основните виновници за забавянето на Windows след време, бързата фрагментацията на диска. За щастие, има решение на проблема. Първият вариант е с доста търпеливост - да се качи този файл в началото на диска. По този начин другите файлове ще бъдат от външната страна. Обаче, разбира се, това няма как да стане с вече инсталирания Windows. Трябва да се качи друга система на друг дял и от там да се преместат всички системни файлове, да се форматира C:, да се качи пейдж файла, дефрагментира и след това да се качат останалите системни файлове, и накрая да се влезе в модифицирания Windows и от там да се изтрие другата временна система, която вече не е необходима. Да отбележа, че този pagefile.sys е hidden по подразбиране. Трябва във Tools->Folder options->View-> да се отмаркира и опцията Hide operating system files(Recommended). Пробвал съм този начин, работи. Но това, както казах вече, е доста време и нерви. Има друг вариант. Да се качи на друг дял този pagefile.sys.

1. Трябва да се създаде дял, който да бъде съобразен с размера на pagefile-a, а именно : 1,5 пъти по-голям от размера на RAM-паметта. В моя случай:

1024 +512 = 1536МB.

Следователно правя дял 2GB. Има много софтуери, с които може да направите такъв дял, вие избирате къде и как, аз лично с Norton Partition Magic. На вече създадения дял ето как се премества системния файл:

Right click to My computer's icon at desktop->Properties->Advanced->click на Settings под Performace-Visual effects, processor sheduling, memory usage, and virtual memory. Там отидете на таба Аdvanced. Долу има бутон Change. Натиснете го и ще излезе прозореца с настойките. Отгоре показва партишъните, в дясно от които размера /който по подразбиране е с променлив размер, което не е добра идея/ Уверете се, че е маркиран C: и маркирайте No paging file. Кликнете на SET. След това направо маркирайте дяла, който току-що сте създали и му задайте еднаква стойност като минимална и максимална. Натиснете SET и рестартирайте. Ето готовия резултат:

pagefile3hc.jpg

Задължително трябва да дефрагментирате C: . Аз използвам Diskeeper. При добро желание може и да прочистите регистъра, препоръчвам RegSupreme. Следва още една стъпка - да забраним индексирането на дяла с виртуалната памет. Отидете на SWAp-дяла->десен бутон->Properties->Демаркирайте Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching.

E, мисля че изчерпах темата. Ако нещо съм забравил, съгрешил, или просто искате да допълните или коментирате по темата - ще я следя на драго сърце cool.gif

• Отговори 85
  • Прегледи 33,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ти си с доста рам, но за тези с по-малкото рам е добре да го направят 2 пъти рамта. Това между другото си го препоръчват и самите Microsoft. По-нататък го намекваш, но е добре още в началото да се каж

Искам само да попитам, понеже или съм недоразбрал или нз... та въпросът ми е: Този Swap файл, всъщност какво е ...? Партишън, които (както при Linux) се използва само за SWAP и на него друго не се записва или с други думи, това което създаваме, в твоя случай 2 GB хард диск, го правиме само за SWAP файл и на него нетрябва да се зьаписва нищо друго или ? Незнам дали изобщо ще разбереш нещо от това, което съм написал, но да се надяваме... :hush:

Ти си с доста рам, но за тези с по-малкото рам е добре да го направят 2 пъти рамта. Това между другото си го препоръчват и самите Microsoft. По-нататък го намекваш, но е добре още в началото да се каже, че е нужно мин. и макс. размер да са еднакви - именно това ще предотврати по-нататъчното фрагментиране. Колкото до това, да се сложи на отделен дял, не съм сигурен че това е добро решение и не съм го пробвал - според мен от този файл има смисъл именно когато си е на дяла, на който си е операционната с/ма или програмата която го ползва. Разбира се, може и да не съм прав за това, но просто за първи път чувам за подобно решение

• Автор

Е, хубаво е да си отделиш дял само за суап, както описах по-горе. При линукс там е друго - дяла е в друга файлова система. Тази е НТФС. Естествено, може да качиш, но целта е да си е отделен дял, както аз съм го кръстил SWAP.

Едит: djagi, тъй като файла е голям размер, пак създава условие за фрагментация. Въпреки че не е с променлива стойност.

Редактирано от tao (преглед на промените)

Ок, аз като съм с 256мегабайта рам, трябва да задам стойности мин и макс - 384 и да направя дял 1 гигабайт, нали ?

Редактирано от blizzard (преглед на промените)

• Автор

Виж, на твое място бих направил следното: Тъй като това е факт, че Виртуалната памет трябва да е 1,5 пъти реалната, но ти си с по-малко - 256, а аз съм тествал само върху 512 и 1024, направи за всеки случай по-голям дял и виж дали 384 ще е малко. Но правилото си е правило и според мен това ще е достатъчно :P Тествай и ако е малко - ще знаем занапред ;0

Нека някой, който го е направил да цитира резултати от преди и след за да видим с колко се забързва машината и дали си струва труда от това cool.gif

аз лично съм с 256 МБ РАМ и слапа съм го сложил на 512 и машината ми се държи повече от перфекно. Това е което исках да сподела с вас.

С уважение: SCORPIO

• Автор

Вижте, повече от 1,5 е абсолютно ненужно според мен. Естествено, ако се сложи по-голям размер трудно би станала нестабилна системата. Е, може да се забави малко ако се прекали разбира се . Цялата операция дето писах в темата е тествана не само от мен :P

Веднъж си играх да инсталирам Windows XP около 12 пъти, само за да видя разликата в производителността м/ду различните файлови системи и настройки на swap файла. Дори си играх с VoptXP да местя pagefile.sys в началото на дяла.

Според мен:

Полза от заделянето на дял, който да е само за pagefile.sys (в началото на диска, разбира се), няма. Вярно, че достъпа до този файл се ускорява, но се забавя достъпа до останалите дялове - колкото повече дялове има на едно устройство, толкова повече намалява скоростта на достъп до всеки следващ дял. Идеалният случай (по отношение скорост на достъп) е, когато имате един единствен дял. Този вариант е за предпочитане, ако използвате дисковото устройство за съхранение на архиви, например. За домашна система с 80 Gb диск например, препоръчвам да се направи 10 Gb дял за Windows и останалото - за игри, филми и т. н.

За размера на swap файла - идеалният вариант е, да си стартирате няколко програми, които ползвате най-често и да поиграете на някоя игра. След това в Task Manager може да се види какво е било максималното натоварване на swap файла и да зададете някакъв малко по-голям размер. Аз лично предпочитам да се застраховам и съм го оставил на точно 800Mb (имам 512 Mb RAM). Знам, че е много, но видеоредактирането например и някои игри (Postal 2) изискват доста голям кеш...

Има една тънкост за ускоряването работата на Windows, която се състои във форматирането на съответния дял под NTFS, с големина на клъстерите 64 Kb. Това се прави от Disk Managemnt в Windows 2000 и XP, има го и в Partition Magic. Естествено, не можете да си форматирате системния дял, но ако сте решили да преинсталирате, може да си включите диска към друг компютър или да използвате Partition Magic (например от Hiren's Boot CD). По подразбиране Windows форматира с 4 Kb клъстери, а разликата в скоростта между тях и 64 Kb е около 2 пъти... Неудобството е, че при 64 Kb клъстери не можете да задавате компресиране на дяла; освен това достъп до такъв дял има само под Windows 2000/XP. Нито DOS, нито Linux четат такива дялове (ако някой успее да го прочете под тези ОС - нека пише как е станало. Аз не успях с Mandrake и Knopix).

Последното нещо е дефрагментацията. Аз използвам Diskeeper в следната последователност: дефрагментиране в Windows, Boot-time defragmentation, отново дефрагментиране в Windows.

Системата ми е:

MB: ASUS A7V333

CPU: AthlonXP 1700+

RAM: 512 Mb DDR 333 MHz

HDD: Maxtror 6L040J2 (40 Gb)

HDD: Maxtor 6Y080L0 (80 Gb)

VGA: MSI GeForce 4 MX440

В момента скоростта до единият ми диск е 39 Mb/s, а до другия - 47 Mb/s.

За тест може да използвате Nero - в настройките за кеширането има тест на устройствата... Естествено не съм тествал само с него, ползвал съм няколко програми за тестване... cool.gif

Редактирано от panevdd (преглед на промените)

• Автор

Определено имам какво да кажа по поста ти. Първо, ти казваш, че си си сложил суапа на 800 мб, е, извинявай, но 512+256=768=~800, т.е. колкото аз написах в темата. Другото което, това със забавянето при няколко дяла - твърдо против. Никакво забавяне нямам като съм на 3 дяла /уин/суап/дата/. Тествал съм на UT2004 - игра, боравеща доста със суап-файла. Забавяне към другите дялове ръчно също няма. За клъстерите не знам. Бих пробвал, но сега не му е времето за формат. Иначе и аз, подобно на теб, доста си играх за да тествам производителността. Но въпреки всичко ако не желаете на друг дял аз дадох в темата още един вариант - да се премести в началото на C: , ти нещо спомена за VoptXP, от там може ли? Ако да, това е голямо улеснение. Поздрави.

Отидете на дяла->десен бутон->Properties->Демаркирайте Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching.

На кой дял да отида на C: където ми е ОС или на този където съм си премести суап файла ?

Аз използувам Memory Boost Pro и сьм много доволен .Пробвайте я-много е добра програмата.

[edited by sokoban]

При следващ спам поста ще бъде изтрит!

• Автор
Аз използувам Memory Boost Pro  и сьм много доволен .Пробвайте я-много е добра програмата.

<{POST_SNAPBACK}>

Какво общо има тя с виртуалната памет?

Индиректно-програмата оптимизира работата на RAM,като операционната система по рядко се обръща към виртуалната памет.Иначе си прав-програмата няма нищо общо със SWAP.

Някой пробвал ли го е при райд масив и ако направя имидж на дяла с ОС дали ще може да се инсталира на форматирания(64) дял?

• Автор

Не те разбрах мисля, но ако имаш в предвид да направиш Ghost image на C:, да го форматираш на 64 и ресторнеш, няма да стане.

Не те разбрах мисля, но ако имаш в предвид да направиш Ghost image на C:, да го форматираш на 64 и ресторнеш, няма да стане.

<{POST_SNAPBACK}>

Правилно си разбрал.

Благодаря!

ПП: Прочетох, че има проблем при райд вързан на страйп и не ми върши работа.

Първо, ти казваш, че си си сложил суапа на 800 мб, е, извинявай, но 512+256=768=~800, т.е. колкото аз написах в темата.
Прав си, извинявам се за грешката. Снощи, като писах, гледах swap файла на служебният компютър, който е с 256 Mb RAM. Вкъщи, където съм с 512 Mb RAM съм го настроил на 1600 Mb.

Другото което, това със забавянето при няколко дяла - твърдо против.

Тест на дял С:

Тест на дял D:

Това са примерни резултати, включена е антивирусна програма и още няколко резидентни. Въпреки това ясно се вижда разликата в скоростта на двата дяла.

Но въпреки всичко ако не желаете на друг дял аз дадох в темата още един вариант - да се премести в началото на C: , ти нещо спомена за VoptXP, от там може ли?

Да, VoptXP има възможност да премести pagefile.sys в началото на дяла и наистина има осезаем ефект.

Поздрави и от мен.

Да, VoptXP има възможност да премести pagefile.sys в началото на дяла и наистина има осезаем ефект.

А как става това или просто се пуска да се дефрагментира и той си го премества в началото ?

• Автор

Тези тестове нали знаеш че са си строго индивидуални - аз имам по-добри резултати, но съм с по-добра машина. Така не може да се определи. Аз съм тествал и с два дяла, и с СУАП на 3-ти дял, забавяне няма. Аз тествам от D: в C: преместване на видео файл.

А как става това или просто се пуска да се дефрагментира и той си го премества в началото ?

<{POST_SNAPBACK}>

Отиваш на Tools->Virtual Memory... Избираш мястото и големината на swap файла и щракваш върху Next->. Поставяш отметка в Optimize selected pagefile и щракваш върху Apply. VoptXP пита за потвърждение и след като потвърдиш оптимизацията започва.

• Автор

Това е страхотно! Ако става така лесно, заслужава си! Аз правя друг дял защото много играчка да го сложа в началото на диска ;) Сега ще сложа VoptXP и ще кача суапа в началото ;)

Тези тестове нали знаеш че са си строго индивидуални - аз имам по-добри резултати, но съм с по-добра машина. Така не може да се определи. Аз съм тествал и с два дяла, и с СУАП на 3-ти дял, забавяне няма. Аз тествам от D: в C: преместване на видео файл.

<{POST_SNAPBACK}>

Точно затова пиша, че резултатите са примерни. Скоростта на достъп в случая не е важна, важна е разликата в скоростите между двата дяла (в моя случай). Ако имаш 3, 4 и т. н. дялове при всеки следващ дял скоростта на достъп намалява скокообразно.

Опитай преместване на видео файла от C: в D: и след това обратно от D: на C: и засечи скоростта. C: - то винаги е по-бързо, т. е. преместването от D: на C: винаги е с по-голяма скорост.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.