Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инструкции за Виртуална памет (pagefile.sys)

Featured Replies

• Автор

Готов съм. Резултатите са налице:

Computer Managеment

NEro Burning Rom

Nero Burning Rom - pcforce @comexgroup

Sisoft@C:, WINXP

Sisoft@D:, Data

Sisoft@E:, SWAP

Забележка: независимо от това дали суап ще бъде на примъри дял, както е сега, или logical след DATA, резултатите не се различават!

:bye:

Редактирано от tao (преглед на промените)

• Отговори 85
  • Прегледи 33,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ти си с доста рам, но за тези с по-малкото рам е добре да го направят 2 пъти рамта. Това между другото си го препоръчват и самите Microsoft. По-нататък го намекваш, но е добре още в началото да се каж

При инсталацията на Windows, там, където се пита за избор на дял, му казвате да си форматира съответният дял с NTFS. Следва копиране на файлове и рестарт. При рестарта стартирам Partition Magic и конвертирам клъстерите към 64k. Рестартирам отново и инсталацията на Windows си продължава.

Конвертирането може да се извърши и при вече инсатлиран Windows, но отнема много време; освен това, ако по време на работа спре тока например, има опасност от загуба на информацията...

<{POST_SNAPBACK}>

Не става! :* ако премине нормално конвертирането към 64к и след рестарт не продлжава инсталацията а дава

A disk read error occurred. Press Ctrl+Alt+Del to restart

• Автор

Останах с впечатлението, че винаги при него нещата стоят по друг начин:* Четирите страници на темата го доказват:*

Останах с впечатлението, че винаги при него нещата стоят по друг начин:* Четирите страници на темата го доказват:*

<{POST_SNAPBACK}>

Изглежда е така.

Само съобщението е всеки път едно и също:

...Ctrl+Alt+Del...

Изглежда е така.

Само съобщението е всеки път едно и също:

...Ctrl+Alt+Del...

<{POST_SNAPBACK}>

Ок, съгласен съм с вас... Сигурно съм голям късметлия, че при мен всичко си върви... :* Отивам да пусна един фиш на тотото...

chem, не си писал коя версия на Windows инсталираш и коя версия на Partition Magic използваш.

Ето една снимка от Diskeeper, вижда се големината на клъстерите.

Редактирано от panevdd (преглед на промените)

Добре, поне някой няма ли да даде съвет?

Разделил са диска 3 части

1.Уиндоус

2.Дял за виртуалната памет

3.Дял за данни.

Вариант І

И трите ги форматирам с РМ8 на NTFS 64k ver3.1 (за ХР)

Пускам инсталация и оставям дяла без промени. Копират се файловете ... рестарт и ...Ctrl+Alt+Del

Вариант ІІ

Пускам инсталация и форматирам отново. След форматиранто (независимо дали са копирани или не след това файловете) Променям размера на 64к с РМ8, рестарт и ...Ctrl+Alt+Del

Вариант ІІІ

След "обичайна исталация" изключвом индексирането и опитвам да променя размера с РМ8... но дава грешка че има индексирани или "sparse" файлове.

Пробвах да оправя с Fixmbr и Fixboot, но не става.

ако някой вижда къде правя грешка нека да помогне :*

Добре, поне някой няма ли да даде съвет?

Разделил са диска 3 части

1.Уиндоус

2.Дял за  виртуалната памет

3.Дял за данни.

Вариант І

Пускам инсталация и оставям дяла без промени. Копират се файловете ... рестарт и ...Ctrl+Alt+Del

Вариант ІІ

Пускам инсталация и форматирам отново. След форматиранто (независимо дали са копирани или не след това файловете) Променям размера на 64к с РМ8, рестарт и ...Ctrl+Alt+Del

Вариант ІІІ

След "обичайна исталация" изключвом индексирането и опитвам да променя размера с РМ8... но дава грешка че има индексирани или "sparse" файлове.

Пробвах да оправя с Fixmbr и Fixboot, но не става.

ако някой вижда къде правя грешка нека да помогне :*

<{POST_SNAPBACK}>

Някъде в Partition Magic вижда ли се "Extended partition"?

Вярно, че не става... на WindowsXP Home Edidtion. На XP Pro си върви.

Редактирано от panevdd (преглед на промените)

Всички дялове са Праймари. Има възможност за форматиране на Extended partition, но не съм използвал тази опция.

А за версията сега забелязах че не ми показва Windows Professional. Изглежда не съм по огледнал версията със СП2 иначе имам версия без СП, за която знам че е про

Всички дялове са Праймари. Има възможност за форматиране на Extended partition, но не съм използвал тази опция.

А за версията сега забелязах че не ми показва Windows Professional. Изглежда не съм по огледнал версията със СП2 иначе имам версия без СП, за която знам че е про

<{POST_SNAPBACK}>

Имах предвид дали Magic-а показва някой от дяловете като Extended.

Home версията не работи с големи клъстери, не само 64к. Опитай с XP Pro, няма начин да не стане.

В момента свалям някаква корпоративна версия Windows XP Corporate SP2 Bonus Material.iso . Имаш ли идея дали е тип Home или Pro?

Има възможност да се форматират на Extended partition дяловете с РМ, но аз не съм ги форматирал така и естествено не се вижда в списъка да имам Extended partition. В случай, че съм форматирал Extended partition се показва коректно, че дяла е Extended partition

В момента свалям някаква корпоративна версия Windows XP Corporate SP2 Bonus Material.iso . Имаш ли идея дали е тип Home или Pro?

Има възможност да се форматират на Extended partition дяловете с РМ, но аз не съм ги форматирал така и естествено не се вижда в списъка да имам Extended partition. В случай, че съм форматирал Extended partition се показва коректно, че дяла е  Extended partition

<{POST_SNAPBACK}>

За корпоративната версия - не знам, може и да е Pro, но ме притеснява това Bonus Material - да не е нещо друго...

Ок, щом не се вижда Extended partition, значи всичко е точно. Виждал съм как Windows прави такъв дял и поставя вътре в него другите дялове - съответно не винаги можеш да ги манипулираш. Ако нямам важни данни на устройството, на което ще инсталирам, обикновено първо изтривам всички дялове, да бъде unallocated. След това си правя един единствен дял - примерно 10 Gb, и си правя инсталацията. Останалите дялове ги създавам накрая, след като инсталирам Windows.

Само че върху този дял - 10 гБ има буут сектор и системна информация, която пречи да бъде конвертиран към NTFS 64k. Възможен е формат, но после ...Ctrl+Alt+Del... и не може да стартира

Редактирано от chem (преглед на промените)

Само че върху този дял - 10 гБ има буут сектор и системна информация, която пречи да бъде конвертиран към NTFS 64k. Възможен е формат, но после ...Ctrl+Alt+Del... и не може да стартира

<{POST_SNAPBACK}>

Не може да се конвертира, ако е правен с Win XP Home; с каквото и да го форматираш, XP Pro ще го разпознае и ще се инсталира.

Снощи пробвах с Про но пак не става. Дава грешки 1516 1638 и не може да го конвертира. Пробвам да го конвертирам веднага след формата, преди да започне копирането на файловете рестартирам и буутвам с ПМ, но дава съобщение от вида, че не може да ънмаут-не диска.

• Автор

Добре де, дори и да стане, какво подобрение в производителността ще има?

Снощи пробвах с Про но пак не става. Дава грешки 1516 1638 и не може да го конвертира. Пробвам да го конвертирам веднага след формата, преди да започне копирането на файловете рестартирам и буутвам с ПМ, но дава съобщение от вида, че не може да ънмаут-не диска.

<{POST_SNAPBACK}>

Опитай по следният начин (ако нямаш важни данни на диска):

Стартираш с диска на XP Pro;

В менюто за избор на дял за инсталацията изтриваш всички налични дялове;

Създаваш си един дял с размер примерно 10 Gb (NTFS) и започваш инсталацията;

При първият рестарт стартираш Partition Magic и променяш размера на клъстерите;

Рестартираш и продължаваш инсталацията на Windows.

Съобщенията за грешка, които ти изписва PM изискват проверка на дяла с chkdsk, но не вярвам да имаш друг компютър наблизо, за да го провериш. Вместо това направи проверка на дяла в РМ - имаше такава опция, за проверка за грешки на даден дял. Последното за което се сещам, е че може да имаш лоши сектори на дисковото устройство; в този случай можеш да зададеш full format в менюто за избор на дял при инсталацията на Windows.

Добре де, дори и да стане, какво подобрение в производителността ще има?

<{POST_SNAPBACK}>

При мен разликата в производителността между най-малките по размер клъстери (512 b) и най-големите (64 Kb) е около 4 пъти, т. е., около 4 пъти по-бърз достъп до файловете.

Опитай по следният начин (ако нямаш важни данни на диска):

Стартираш с диска на XP Pro;

В менюто за избор на дял за инсталацията изтриваш всички налични дялове;

Създаваш си един дял с размер примерно 10 Gb (NTFS) и започваш инсталацията;

При първият рестарт стартираш Partition Magic и променяш размера на клъстерите;

Рестартираш и продължаваш инсталацията на Windows.

Съобщенията за грешка, които ти изписва PM изискват проверка на дяла с chkdsk, но не вярвам да имаш друг компютър наблизо, за да го провериш. Вместо това направи проверка на дяла в РМ - имаше такава опция, за проверка за грешки на даден дял. Последното за което се сещам, е че може да имаш лоши сектори на дисковото устройство; в този случай можеш да зададеш full format в менюто за избор на дял при инсталацията на Windows.

<{POST_SNAPBACK}>

и това пробвах но пак си дава грешка.

Чудя се дали да не направя един малък дял ~45-50МВ partition, който да си бъде буут и да си остане 4к, а другите да ги направя по 64к. Системните файлове (не буут сектора) ще бъдат върху 64к и мисля че производителноста ще е същата, като тази при всички дялове да са 64к, защото няма за какво да се обръща към малкия дял

и това пробвах но пак си дава грешка.

Чудя се дали да не направя един малък дял ~45-50МВ partition, който да си бъде буут и да си остане 4к, а другите да ги направя по 64к. Системните файлове (не буут сектора) ще бъдат върху 64к и мисля че производителноста ще е същата, като тази при всички дялове да са 64к, защото няма за какво да се обръща към малкия дял

<{POST_SNAPBACK}>

Пробвал съм го но дяла беше 1гБ, ще го пробвам пак и ще видя дали мога да го "свия" до 50МВ

• 7 месеца по-късно...

Ами какво да кажа, всичко което сега се мъчете да обсъдите и направите е вече направено и обсъдено тук прочетете го внимателно :) Лично аз мисля да не го позлвам тоя файл - т.е. да го ползвам когато физическата ми RAM наистина издъхне.. иначе няма смисъл от това забяване на системата. Не може да има сравнение между бързодействието на RAM паметта и вируалната памет.

Ами какво да кажа, всичко което сега се мъчете да обсъдите и направите е вече направено и обсъдено тук прочетете го внимателно :)Лично аз мисля да не го позлвам тоя файл - т.е. да го ползвам когато физическата ми RAM наистина издъхне.. иначе няма смисъл от това забяване на системата. Не може да има сравнение между бързодействието на RAM паметта и вируалната памет.

Абе откъде я изрови тази тема от преди 9 месеца :)

И този бисер откъде го измисли.

Не държа да ми отговаряш. Даже някой модератор може да и удари един ключ cool.gif

panevdd, само за 64 кб - овите клъстъри не съм съгласен. За другото те подкрепям напълно! :whist: С клъстърите номера добре, увеличава скоростта, но колко дисково пространство губиш замислял ли си се и заслужава ли си? Както винаги относителна работа и въпрос на сметки, индивидуалности и предпочитания, но според мен не си заслужава.

Доста ми стана интересно като си сравнявахте скоростите на различни дялове. Според мене зависи и от свободното място на дяла, а също и от брой файлове. Ще ми е много интересно да разбера какво е забавянето да имаш повече дялове (и има ли го въобще), но според мен е напълно логично да има забавяне с увеличаване броя на дяловете. Също не виждам смисъл суапът да бъде на отделен дял (на отделно физическо у-во да, но на дял - не).

А може ли да ми обясните какво значение има дали суопингът е в началото на диска или в края? (с изключение може би на времето за буут)

:bye:

• 1 година по-късно...

Още едно въпросче за пейдж файла...

Ако се премести пейдж файла на щайга Compaq PII 350 на флашче USB 2.0 (USB-то 2.0 на компютъра е на допълнителна PCI платка) ще се увеличи ли бързодействието на щайгата?

Харда е 80 Гб АТА 133, но компа поддържа само АТА 33, нерото ми дава скорост на флашчето 7500 KB/s, немога да тествам скороста на трансфер към харда в момента шот на компота biggrin.gif му липсват некой джаджи и неработи :-)

:-) Благодаря.

Мисля си че по-добра производителност би се получила ако SWAP файла се намира точно в средата на всички файлове на диск C:, така с втори partition главите на твърдия диск се разкарват постоянно излишно, което би се отразило и на живота на HDD. Много съм си играл докато измисля решение на това мое предположение и накрая го направих с Acronis partition..., като свих целия C: partition (без SWAP) в самия му край, после го разширявам и създавам SWAP файла наново...

Но едно по-добро решение е това:

1.msconfig

2.system.ini

3.[386eng]

ConservativeSwapFileUsage=1

така paging файла се използва само след свършване на RAM-а....

Най-доброто решение е 2 GB RAM за XP и забраната на SWAP файла

:-)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.