Премини към съдържанието

backinblack

Потребител
 • Публикации

  432
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко за backinblack

 • Рожден ден 18.01.1969

Последни посетители

Информацията с последните посетители на профила ви е изключена и не се показва на другите потребители.

Постижения на backinblack

Опитен

Опитен (10/21)

 • Сътрудник Рядка
 • Първа публикация
 • Пет години във форума
 • Тринайсет години във форума
 • Четиринайсет години във форума

Нови значки

105

Репутация

 1. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  Както много мразя някой друг да оценя моя труд, така и аз не се опитвам да оценям труда на другите. Всеки според поставеното задание сам си оценя труда, а клиента приема или не приема.
 2. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  BSD и еко системата около ФриБСД са друг бизнес модел, но отново говорим за бизнес модел и как безплатен обяд няма. БСД лиценза е тъй да се каже истински свободен, защото не задължава направеното под този лиценз да се споделя, а също така и дава право на други, да вземат нещо вече направено, да го напарфюмират с по-добър дизайн и свои си допълнителни неща и да го продават като затворен продукт. Този лиценз има смисъл, когато някой ти плаща за развойна дейност. Плаща ти, правиш нещо и го пускаш в обръщение, а той го ползва и продава. То и затова тази еко система сериозно изостава от Линукс еко системата. Между другото, и ISPConfig панела под BSD лиценз, а не под GPL. Също така и билинг системата, която съм харесал и тя е под BSD лиценз. Но аз лично съм привърженик на GPL лиценза. Склонен съм да инвестирам и го правя, до колкото ми позволяват силите и имам личен интерес именно в GPL лиценза.
 3. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  А защо не си задаваш въпроса, защо след като Ред Хат, Гугъл, Убунту и други го могат, защо пък други да не могат!!!?
 4. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  Аз колкото и да не разбирам от скриптове, успях да разчета принципа как и кой скрипт какво прави. Ако ти се занимава да го подобрим, ще ти обясня какви промени трябва да се вкарат, а аз ще ги тествам.
 5. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  В тези форуми се предлагат и съвсем професионални услуги, както и на мен и теб със сигурност ни се е налагало да ползваме срещу заплащане ! Когато си плащаш, всички проблеми се решават бързо и лесно ! GPL е преди всичко бизнес модел и свободен софтуер не е свободна бира .
 6. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  Ами случва се, че даже и набира скорост ! То и за софтуера е същото, ама както виждаш, много са фирмите, които плащат заплати на програмисти, а софтуера, който предлагат е безплатен! Просто не разбираш как работи този БИЗНЕС МОДЕЛ ! Аз в момента дето влагам този труд за направа на страници, популяризиране на идея, изграждане на структура........ мислиш ли, че не очаквам печалба някаква!!!!? Ами за мен това е труд, че дори и вложения на средства, които други ще ползват безплатно.
 7. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  В момента масова практика е за доста фирми дев версиите да са безплатни и потребителите, които не плащат се ползват за тестери, а платените потребители ползват стабилните версии. И това е много добра практика! Все пак, всеки трябва да допринася с нещо. Ето примерно Федора е дев версията на Ред Хат. Всичко най-ново и още не толкоз стабилно се пуска във Федора, а, когато се изчисти влиза в Ред Хат Ентърпрайс.
 8. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  Еееее, чакай сега, няма как да ти е колкото искаш безплатно, защото тези дискове пари струват, па и имат определен живота! Но ето, имаш 15ГБ безплатно, ползваш поща безплатно, ползваш Андроид безплатно...... още много други неща. Печалбите на Гугъл идват основно от реклама, която е платена за рекламодателите, а Гугъл инвестира в неща, с които да привлича потребители на рекламата. Авдроид е безплатен за производителите на телефони, но пък те са задължени в те телефони да поставят сървисите на Гугъл. Безплатен обяд никъде няма! Няма такъв цирк само да получаваш без и да даваш.
 9. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  Не съм го свалил и качил никъде още превода Френде, защото не знам дали ще е по-лесно и удобно на този, който ще превежда да го прави на файла качен в гита или директно в панела, а после да се експортни и даде. На теб мога да ти дам и админски вход в панела на виртуалката и там да го правиш. Струва ми се, че ще е по-лесно, ако се прави директно в админ панела. Колеги, говорим за БИЗНЕС МОДЕЛ ! Говорим за бизнес и печалба от него и това, че и от безплатното може да се печели в зависимост от стратегията! Ето Гугъл примерно! Реализира огромни печалби от безплатни за потребителите неща.
 10. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  Свободен хардуер е същото като свободен софтуер. Конструираш една машина на някаква кад система и споделяш чертежи и елементи. Всеки може може и сам да си я направи, като има вече чертежите и да си купи компонентите за нея, а може и от теб да ги купи и само да си я сглоби. Както са мебелите от Икея . Ето един пример за свободен хардуер: http://www.eclips3d.com/ Да ти припомня, че свободния софтуер не е като свободната бира ! Точно така изглежда, но пък по същата логика и тези, които разработват платен софтуер, като чичо Били и компания влагат труд и разходи, а някакви си като нас им ползват безплатно кракнато труда. Но пък виж и другата как един друг безплатен и свободен бизнес модел работи, развива се, че дори и печелят хората, които работят по него.
 11. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  Точно този скрипт съм инсталирал и форкнал, ама има трески за дялане за инсталацията на Дебиан 10, а за Убунту 20.04 изобщо няма добавена. Преди време съм го пробвал за Nginx и нищо не се получава както трябва. От друга страна имам и други идеи за него. Затова направо съм го форкнал.
 12. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  Ами кажи! Идеята е свободна за обсъждане и подлежи на оптимизиране, ако е в интерес на всички и не противоречи на GPL бизнес модела. Както казах, идеята ми е насочена именно към тези, които се опитват да стартират нещо правейки си всичко сами, но, ако успеят да проходят, започват да разбират, че така не могат да продължат да развиват бизнеса си, ако не започнат да се разтоварват от задачи, за които трябва да наемат работници или партньори. Ако има тук в групата такива, проходили вече, много добре ме разбират за какво говоря.
 13. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  @cybercop, ти ще се включиш ли в инициативата ми Приятелю с превод на ISPConfig-а !!!? Май е превеждан в първите си версии и сега е доста шарено положението, като се превключи на BG . Мога да експортна превода и да го кача в гита, а после да се предаде за вграждане в новите версии. В това отношение доста културно са го направили . Може да се експортва и импортва преводи, а също така и на място в панела да се прави. Пламене, ако нямаш какво да кажеш по същество и конструктивно, разкарай се, за да не те разкарам аз с блокиране!
 14. backinblack

  Свободен софтуер и хардуер !

  Нещо против идеята ли имаш Пламене, че си тръгнал рогата напред!!!! Ами другата тема в програмиране, ако нея си чел е конкретно за билинг системата, а тук представям една цялостна идея. Хайде моля те, ако нямаш какво да кажеш по същество да вземеш да се праждосаш от поста ми!
 15. Здравейте Група ! Много от вас са пробвали сигурно и собствен бизнес да създадат като всеки начинаещ, започва с това, сам всичко да си прави, че да икономисва финансов ресурс, защото за тази цел само лични умения не са достатъчни, а и пари трябват. В днешния тотално комерсиализиран глобален пазар, доминиран от глобални компании, GPL бизнес модела е единствения начин малките субекти да прогресират. Да започнат и да с времето да развият своя бизнес. Поради тази причина GPL бизнес модела вече набира скорост не само в софтуера, но и в хардуера. Най-доброто олицетворение за сега са 3D принтерите, но вече и доста други машини се предлагат като набор от компоненти и споделени чертежи, които всеки и сам може да си ги направи или да си поръча набора от компоненти от разработчика и само да си ги сглоби. Съвременния хардуер върви ръка за ръка със софтуера и е неделима част от него. Поради тази причина с приятели и съмишленици стартирахме във Фейсбук инициатива за свободен хардуер и софтуер. Фейсбук е не само платформа за забавление, но и една много добра платформа за работа, която всеки си я носи в джоба и комуникацията е бърза и лесна. Не малко са вече и съвсем професионалните групи за хора, предлагащи различни услуги и потребителите на тези услуги са именно такива малки субекти, които се опитват да развиват собствен бизнес. Това е нашата страница, а това е нашата група за свободен софтуер и хардуер, като се надявам да има желаещи и заинтересовани да се присъединят. Тъй-като действам по малко, до колкото ми стигат силите и по няколко други проекта, започнах да си правя нова виртуалка на която да си хоствам личните домейни, а и евентуално домейните на мои клиенти. Оказа се, че почти всички безплатни и под GPL лиценз уеб хост панели са или зарязани проекти или почти не се развиват, освен платените такива. Само ISPConfig 3 и Virtualmin са живи се развиват доста добре дори. Ползвал съм Виртуалмин и ми е доста познат, но заложих на ISPConfig за новия си проект. Работи доста по-бързо и организацията ми харесва повече от една страна, а от друга, не ми харесва варианта с версия GPL и друга платена. Над 50% е локализиран и на български. Започнах да търся и билинг система, но се оказа друг проблем! Разнобразие има голямо, но...... тези системи се интегрират с хост панел и всички се интегрират с платени панели ! Намерих една руска и доста интересна билинг система, която се интегрира с ISPConfig и VestaCP, но пък и тя е зарязан проект . Писахме с колегата на разработчика, но не отговаря. Форкнах я към моя гит и желанието ми е да я развиваме по правилата на GPL бизнес модела, като направеното или платено от мен, да се ползва и от други, които имат интерес, за което имам нужда от съмишленици. Доста е тегава инсталацията на ISPConfig и няколко човека са направили скрипт за автоматична инсталация, но все за стари версии дистрибуции. С един от тези скриптове го инсталирах на Дебиан 10, защото няколко пъти омазвах ръчната инсталация, а със скрипта ми се получи, но и той си има кусури. Бих желал някой да се включи с уменията си да го подобрим. Доста хора се занимават с направа на сайтове и ги хостват като рисейлъри към някоя по-голяма хост компания. Панела с билинг системата би бил перфектното решение за такива хора и би им дало много добри възможности да предлагат и допълнителни услуги, за които в момента са ограничени от хост компаниите, които пък в момента почти не предлагат безплатни панели за VPS хостинг плановете си, а само платени или менажирани сървъри. Ентусиазъм не ми липсва, надявам се да има и други като мен, на които да не им липсва, а още повече, че се задават и скучни ковид дни !
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване