Премини към съдържанието

backinblack

Потребител
 • Публикации

  247
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

43 Добра репутация

Всичко за backinblack

 • Титла
  Почетен потребител
 • Рожден ден 18.01.1969

Последни посетители

Информацията с последните посетители на профила ви е изключена и не се показва на другите потребители.

 1. backinblack

  Проблем с Линукс райд 1

  Сега вече, благодарение на Пламен всичко се изясни и работи ток и жица ! Проблема е бил, че аз забърсвам първо диска, които е на сата0 порт и от ОС се чете като sda . Ос търси да буутва от sda, но там няма никой. След размяната на кабелите на двата диска, този другия застава на порт сата0 и от ОС вече той се чете като sda, а забърсания като sdb . Ос стартира и вече с Уебмин създавам дяловете и райда. След възстановяване на райда се изпълнява командата grub2-install /dev/sdb за инсталиране на груб-а. След това вече, могат да им се разменят местата и така, забърсах и втория с нови партишън таблици и нови дялове всичко работи идеално. Темата е приключена.
 2. backinblack

  Проблем с Линукс райд 1

  След като вече стартира системата с разменените сата кабели, на затрития диск направих нови партишъни, райда се възстанови, но след като си ги размених отново не буутва. Сега си спомням, че имаше някаква команда, която се изпълнява да инсталира буутлоудера на двата диска . Беше нещо груб-инстал sda sdb но не си спомням какво беше. Експериментирал с тези неща преди повече от 5 години с убунту и дебиан.
 3. backinblack

  Проблем с Линукс райд 1

  Хм! Размених им сата кабелите и започна да зарежда системата!
 4. backinblack

  Проблем с Линукс райд 1

  Двата диска са еднаква марка и по отделно като им изключвам кабелите си буутват и системата си зарежда безпроблемно с разграден райд1. След включването на диска отново райда си остава деградирал, но с уебмин си го събирам и си възстановява. Няма проблем. Изпробвано е и с двата диска по отделно. Аххххх! Не бях се сетил да погледна в биоса!!!! Тези двата диска са на портове сата0 и сата1. В момента е изтрит този на сата0 порта. Но пък, преди да го затрия си буутваше от него и не би трябвало в биоса да е проблема като му указва от него да буутва, а той празен. Компа е НР dc8000 SFF и би трябвало да изкара поне, че няма ос или нещо такова, ако търси да буутва от сата0 порта, на който е изтрития диск.
 5. Експериментирам си с един компютър с 4 диска и Сент ОС 7 Имам 2х128ГБ ССД, които са разделени на /boot - 1GB / - 120 GB swap -3GB 4ГБ оставени празни за релокация на клетки и съответно мд0, мд1, мд2 устройства за първите три дяла. Има още 2 диска по 500ГБ ХДД, които образуват мд3 устройство и се монтират като /home. Инсталирам системата и всичко е ток и жица! С уебмин контолирам нещата и райда е 6+! Както казах, експериментирам с това и изключвам единия диск от сата кабела. Компютъра стартира само с един диск и ми показва, че райда е разграден. Изключвам го, включвам изключения диск, стартирам и с уебмина си събирам райда. Възстановява се и всичко е ток и жица. Същата операция се повтаря и с другия диск. Деградира райда, после се възстановява и няма проблеми. Проблема идва, когато се опитвам да имитирам ситуация със замяна на диска, поради скапване на някой от двата в процес на работата. Буутвам от Минт лайв СД и забърсвам целия първи диск, като пускам направо нова партишън таблица и диска е вече без партишъни. Идеята е, да стартира компа и с уебмин да си направя нови партишъни на диска и да възстановя райда. Е да, ама компа не стартира! Черен екран и нищо не зарежда! Измъквам сата кабела на този изтрития диск и компа си стартира от другия с разграден райд безпроблемно. Включвам сата кабела на диска и компа не стартира! Къде бъркам Другарчета ситуацията не разбирам !!!?
 6. Пламене, тези програми използват емулатори(тапи), защото не са безплатни, че и доста скъпи, но GHOSTSCRIPT-а се прецаква още преди да се инсталира емулатора, а само чистата програма без никакви интервенции по нея. Ами ще ти кажа, че колкото и виртуалки да вдигнеш ще стигнеш до същия резултат, на който и аз търся решение.
 7. Пламене, аз съм го диагностицирал и казал какъв точно е проблема! Програмата Bulzip инсталира виртуален PDF принтер. Всичко, което има функция за печат, като се даде разпечатване на този принтер го прави на пдф файл. Да, но тази програма, а също и почти всички нейни алтернативи използват приложение под ГПЛ лиценз, което го изтеглят и инсталират допълнително. Една друга програма, която също съм я споменал, казва се Каледо Стайл и прави конфликт именно с това допълнителното приложение и която и алтернатива да инсталираш не работи.
 8. Не знаех, че има вграден GHOSTSCRIPT ! Ако наистина го има, то би трябвало да сработи без допълнително булзипа да го изтегля и инсталира. Не съм пробвал такъв вариант. Преди винаги булзип го инсталирах преди тези програми. Сега го инсталирах накрая. Прецаква се само от Каледо-то, а не от Лектра. Каледото създава проблема. Три отделни програми са и само с каледото са ядовете.
 9. Почти всички програми, които създават PDF принтер използват Ghostscript приложението, което под GPL лиценз. Една програма(Kaledo Style) ми го прецаква и Bulzip, която е най-масово ползваната за тази цел не генерира пдф файл. Пробвал съм и други програми, но резултата е един и същ. Soda PDF работи пдф принтера, защото не идползва Ghostscript. Пробвах с инсталиране на булзип последно, след като е инсталирано вече Каледо, но резултата е същия. Порових се по света какво казват за проблема, но поради никаквия ми англичански език не можах да разреша проблема. Генерира ми тази грешка: Ще съм благодарен, ако някой успее да помогне, че ми е много нужно това.
 10. Васка, идеалния вариант би бил този усб хъб да се passthrough към конкретна виртуалка. С тази програма ме съмнява, че ще излязат и други проблеми в последствие. Ще вкарам малко повече разяснения каква е целта и машината, която се подготвя за тази цел! Машината е Делл Т3600 с 2 PCI-E x16, 2 PCI-E x4/8 1 PCI-E x1 с процесор Е5-2670, който е 8 с ХТ и 32ГБ рам На двата х16 слота ще има 2 видео карти Куадро 2000, а на единия х4/8 още една GT 730, а на другия х4/8 ще има райд контролер свързан с 8 диска и два райд масива. Единия райд масив от 2х1ТБ обикновени дискове в райд 1, а другия масив от 6х240ГБ в райд 5. Трите видео карти ще бъдат за 3 виртуалки свързани монитори и ще се работи на виртуалките както на физически машини. 4-та виртуалка с Линукс ще бъде файлов сторидж на локалната мрежа и рутер, а също така и уеб хост сървър с Оун Клоуд. Веднъж настроен ESXI от там на сетне без монитор за него. Тъй-като компа е уоркстейшън, а не сървър, той няма вградена видео карта, която е нужна за инсталиране на системата и на свободния PCI-E х1 ще има видео карта с мижави параметри, колкото да буутва хипервайзера. Тези, които ще ползват виртуалките не е тяхна работа да пипат по настройките на хипервайзера при нужда да се добави някакво усб устройство към някоя от виртуалките. Затова е най-добре да се passthrough усб хъба. Така три отделни хъба за трите виртуалки. Виртуалките се поставят на ауто старт и веднъж вече настроени, само бастър копче пауър бутона и всичко зарежда, а се спира само коги спре тока и няма кой да го изключи от юпиеса и на него също му свърши тока. Та, затова и с такива програми не ми се занимава. Ако не се намери вариант да се постигне това, другия и резервен вариант е да се ползва дистанционно по VNS или RDP. По VNC си работи перфектно. Има си и други предимства, ако се ползва по ВНС, че компа може да е турен на всякъде без да се съобразява положението с бюра и други инвентари, но ми се иска първо този вариант. Ама, проблема е, че този усб хъб не излиза, не се вижда при хардуерните устройства, които да се passthrough. Нито като забранено, нито като разрешено ! Започвам да си мисля, че много хора търсят решение на този проблем, но никой не го е намерил, защото все някой щеше да сподели да е написал инструкции как да се направи !
 11. Мамка муууууу! Не става номера с усб хъб . Купих преди обяд за 12 лева един у свестен усб хъб. Като го адна на уиндоуса и си инсталира устойство генерик усб хуб, ама на хипервайзора си иска да му се мушне нещо у тези усб-та, че да го прикачи . Не сака да прикача самия усб хъб .
 12. С УСБ суич има вероятност да стане! Досега не съм ползвал такива усб суичове, но току-що направих проба с кутиика от външен диск. Изкарах и диска да остане само платката без да има нищо включено в нея, което да го разпознае като устройство дивайс и ми позволи да го прикача към виртуалката! http://prntscr.com/ro3gcb Би трябвало и усб суича по същия начин да се държи!
 13. Васка, това с програмата от горния линк нещо не мога да го разбера на какъв принцип действа! Усб хъб(не суич) хардуерен ще е може би по-интересно, защото в един хъб към една виртуалка ще могат да си включват работещите на нея усб устройствата и те директно да се свързват с нея без да се минава през уеб интефейса на хипервйзера, защото идеята 2-3 работни места да работят на него като на стационарен компютър, а отделно още една виртуалка с FreeNAS да е файлов сървър на мрежата, като компа няма да се гаси и ще е включен постоянно като сървър, но няма да е в сървърен шкаф или дейта център, а между бюрата на двамата работника. Тези работници не е тяхна работа да пипат в уеб интерфейса да настройват каквото и да било по хипервайзера. Но тук изниква големия ми въпрос или чуденка, този усб хъб, само хъба дали ще се засече от хипервайзера като хардуер, без да има нищо включено в него, че да го адне като усб устройство или чрез passthrough да се добави към конкретна виртуалка! Усб суича гледам, че има отделно захранване и за него вероятността е по-голяма да се адне по този начин, но разглеждам какви са възможностите на тези суичове, че дали ще стане.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...