Премини към съдържанието

Славчо Хаджийски

Потребител
 • Публикации

  171
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от Славчо Хаджийски

 1. Благодаря Melmak! Това ръководство свърши чудесна работа! Да сте жив и здрав!
 2. Възползвайки се от посочения линк от Пешеходецът, ето какво плочх: [sudo] password for hadzhiyata: hadzhiyata-HP-EliteBook-6930p hadzhiyata # fdisk -l Disk /dev/sda: 149,1 GiB, 160041885696 bytes, 312581808 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0x78eb4329 Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/sda1 * 2048 308533247 308531200 147,1G 83 Linux /dev/sda2 308535294 312580095 4044802 2G 5 Extended /dev/sda5 308535296 312580095 4044800 2G 82 Linux swap / Solaris Disk /dev/sdb: 14,8 GiB, 15846080512 bytes, 30949376 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0x00db78bd Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/sdb1 * 0 561151 561152 274M 0 Empty hadzhiyata-HP-EliteBook-6930p hadzhiyata # sudo wipefs --all/sdb wipefs: неразпозната опция '--all/sdb' Usage: wipefs [options] <device> Wipe signatures from a device. Options: -a, --all wipe all magic strings (BE CAREFUL!) -b, --backup create a signature backup in $HOME -f, --force force erasure -h, --help show this help text -n, --no-act do everything except the actual write() call -o, --offset <num> offset to erase, in bytes -p, --parsable print out in parsable instead of printable format -q, --quiet suppress output messages -t, --types <list> limit the set of filesystem, RAIDs or partition tables -V, --version output version information and exit For more details see wipefs(8). hadzhiyata-HP-EliteBook-6930p hadzhiyata # Стигнах дотук и не зная как да разчета насоките на Терминал, за да продължа нататък. Съжалявам, за разминаването, което се получи при копи-пейс от Терминала до тук.
 3. Благодаря и на Melmak и на Пешеходецът за отделеното време и положени усилия, за да ми помогнете! Не, че е много голяма трагедия загубата на една флашка, но исках да разбера какво се случва. Флашката е нова новиничка, подариха ми я с новия телефон, който ми предложиха, когато отидох да си платя сметката в Теленор, 2 месеца преди да изтече гаранцията му. Тя е USB 3 - 16 GB. От много години, ползвам една френска програма(сигурен съм, че я знаете) - Multisystem, с която винаги имам 4-5 Linux OS на една 8 GB флашка и сега реших, за тази цел да ползвам вече тази 16 GB. но нещо се обърка за първи път с Multisystem. Деинсталирах тази помощна програма, изтеглих я на ново, инсталирах и при нов опит да запиша ОС, разбира се след опити за изтриване, форматиране и пр. Сега ще проуча подробно посочените от Вас материали и се надявам да се справя. Интересното е, че напоследък тази Multisystem не може да се инсталира. Излиза съобщение, че нещо не може да си намери адреса. Имам съмнения, че тя ми омаза флашката. Желая здраве на всички! Пазете се!
 4. Здравейте Melmak, Вие сте ми помагал и по-рано. Това приложение за Linux Mint е включено към "Създаване на стартираща флашка". Аз използвам флаш памети основно за апис на Linux - iso. След като съм използвал "Дискове" или Gparted и съм преценил, че флаш паметта е готова, съм правил единствено опит да запиша ОС на Linux или Puppy Linux, но не се получава. Не знам как да използвам само Mintstick. Изтеглих mintstick_all.deb, но получих отговор: "Грешка, на вашия Linux Mint е инсталирана по-нова версия."
 5. Съжалявам много, Недко, но не съм толкова навътре в нещата , че да Ви помогна. Както виждате, аз също търся помощ от форумите.
 6. Здравейте! Имам една 16 гигабайтова флаш памет usb 3.0. Явно нещо съм объркал, защото сега не мога да я възстановя. Опитвах с приложенията "Дискове" и Gparted на Linux Mint. Опитвах и чрез Терминала да нулирам всички тригери с командата dd if=/dev/zero of=/dev/sdx, където х е мястото на флашката. Както писах в заглавието приложението "Дискове" ми изписва "неразпознат етикет на диска(unrecognised disk label." Смятате ли, че има способ, по който тази флаш памет може да се възстанови, защото покрай пандемията не е за предпочитане ходенето до магазина за покупка на нова? Желая Ви здраве!
 7. Обявявам темата за приключена! Вече всичко е наред! Благодаря на всички, включили се по темата! Бъдете здрави!
 8. Пробвах запис на ОС "Linux Mint 18.3-32 bit", съхраняван на 3 места- на флаш памет, на Десктопа и свален току-що(към оня момент) от сайта на Минт и записан в папка Свалени.
 9. Може би не съм се изразил добре, но няма как да е проблема в програмата за запис, защото пробвах на три различни флашки и на три различни DVD-та от двете операционни системи(МX Linux и Linux Mint), които инсталирах собственоръчно на новия SSD, който сложих на мястото на харда и всичко работи прекрасно, само дето не може да записва нито на флашпамет нито на DVD. По-скоро, вероятно липсват някакви драйвери, които са били инсталирани на харда, а сега ги няма на SSD-то. Вероятно е трябвало преди да демонтирам харда, нещо да съхраня и после да го прехвърля на SSD, но нямам представа за какво иде реч.
 10. С MX Live USB Marker при ОС MX Linux. От 2009 г. ползвам само Linux OS, така че не е там проблема, но за пръв път замених хард с SSD.
 11. Здравейте, приятели! Както разбрахте аз замених хард диска на Elitebook 6930p със SSD и машината работи чудесно, има подобрения, чете от USB флашки и пр. Когато обаче реших да запиша ново iso на флашка, въпреки че съответния софтуер илюстрира записа на прозорчето и накрая изписва, че всичко е ОК, оказва се, че на флашката няма никой. След като пробвах на няколко флашки и се убедих, че вината не е в тях, се опитах да запиша на DVD. Инсталаторът (пробвах и с Brazero при Mint и със вградения в MX Linux, MX инструмент) казва няма DVD в устройството на 3 броя чистак нови дивидита. Като поставя DVD със запис, машината чете от диска, но с програма за запис не го намира. Да не би приятели, на харда да е имало някакви драйвери, които вече липсват, естествено, защото липсва и харда. Моля, ако някой има желание и знания да ми помогне. Благодаря, предварително! Пазете се, и когато се ваксинирате, не спирайте да пазите другите, защото казаха, че ваксиниран дори с втора ваксина разнася заразата до 2-3 седмици. Мен това ме шокира.
 12. Здравейте, приятели! Както разбрахте аз замених хард диска на Elitebook 6930p със SSD и машината работи чудесно, има подобрения, чете от USB флашки и пр. Когато обаче реших да запиша ново iso на флашка, въпреки че съответния софтуер илюстрира записа на прозорчето и накрая изписва, че всичко е ОК, оказва се, че на флашката няма никой. След като пробвах на няколко флашки и се убедих, че вината не е в тях, се опитах да запиша на DVD. Инсталаторът (пробвах и с Brazero при Mint и със вградения в MX Linux, MX инструмент) казва няма DVD в устройството на 3 броя чистак нови дивидита. Като поставя DVD със запис, машината чете от диска, но с програма за запис не го намира. Да не би приятели, на харда да е имало някакви драйвери, които вече липсват, естествено, защото липсва и харда. Моля, ако някой има желание и знания да ми помогне. Благодаря, предварително! Пазете се, и когато се ваксинирате, не спирайте да пазите другите, защото казаха, че ваксиниран дори с втора ваксина разнася заразата до 2-3 седмици. Мен това ме шокира.
 13. Обявих темата за приключена. Даже вече ви пиша от новоинсталиран Linux Mint на SSD. Харда е извън кутията на лаптопа. Благодаря!
 14. Бях допуснал грешка, поправих се. Господин ined ми помогна и темата е приключена. Благодаря!
 15. Здравейте, г-н ined ! Бях чувал, че понякога неща, които изглеждат много сложни се оказват елементарни, но сега се убедих лично. Изрових половината интернет, докато попадна на Вас. Като включа флашка със записани ОС под формата на iso на Linux (след 2009 година не съм включвал Windows) и F9, тя не го намира, защото SSD е чисто нов и на него няма никой, но като стартирах един Puppy linux, на който има Gparted, той го разпозна. Чрез него подготвих диска и инсталирах Linux Mint 20.1 При Linux имаш винаги най-новата от стотици операционни системи, при това абсолютно безплатни! Да сте жив и здрав г-н lned Пазете се! Смятам темата за подмяна на хард диск със SSD за приключена. Благодаря на всички, които отделиха време за мен и публикуваха съвети! Най-точен се оказа г-н ined. Бъдете здрави, пазете се!
 16. СМЯНА НА ХАРД С SSD Здравейте Генадий! Трудно ми е да се оправя от това видео. Разбирам, че след стартиране се натиска F10 (или Esc + F10}), за да се покаже поканата за въвеждане на парола, но после не става ясно какво прави лектора. Някъде четох, че трябва да се въведе грешна парола три пъти, пробвах, не се получава при мен. Появява се нов прозорец с размазани надписи. Отива на трети ред и го активира. После се появява страница от Windows, където се въвежда текста: C:\output>dos_ Появява се друг надпис, на който не са ясни първите букви... Select fon number:_1. Пак не ми е ясно какво става. Появява се нов прозорец, на който буквите пак са размазани. За да се справя с проблема, ми е нужен алгоритъм, примерно: 1 Стартираме лаптопа 2.Натискаме F10. 3...... и т. н. Все пак, благодаря за старанието!
 17. Здравейте приятели, специалисти! ЧНГ! Попадна ми SSD, което пасва идеално на мястото на хард диска и мисля да го инсталирам, за да съживи малко моя стар(почти колкото мен) лаптоп EliteBook 6930p. Но имам два проблема: единият е, че никога не съм знаел паролата за BIOS, а вече не се поддържа моя лаптоп и не мога да я получа от сайта на ХР! Значи не мога да вляза в BIOS и да го настроя да се обръща първо към SSD, макар че няма да има вече хард диск. Вторият проблем е, че не зная точно как да извърша тази настройка. Опитвах физическия метод-с изключване на батерията за BIOS, пробвах случайни пароли, търсих софтуер за тази цел, мо уви , не се справих. Моля, помогнете!
 18. Изобщо не ползвам Windows от 2009 г., но внучето ми работи само на Windows. Исках да му покажа Linux Mint 19.1 и затова го инсталирах на неговия компютър, но както се досещате я оплесках.
 19. Доста е сложно това за мене колега. GRUB4Dos bootloader konfig, съдържаща се във всеки Puppy Linux оправя нещата за 2-3 мин. Но сега нещо се счупи. Ползвал съм я и за Mint и за Windows, но изглежда че нещо в Linux Mint 19,1 са променили, така че тази програмка не може да се справи.
 20. Благодаря, днес ще я пробвам!
 21. Здравейте приятели! Както някои от вас знаят, моето хоби е изпробване и инсталиране на различни Linux и Puppy Linux ОС. Обикновено имам инсталирани по няколко такива. Досега, за да задам коя ОС да стартира първа, използвах вградената в повечето Puppy Linux помощна програма GRUB4Dos bootloader config, но вече нещо не се получава например за инсталирани Linux Mint 19 i Windows. Моля, някой да предложи подходящо решение!.
 22. Всичко е ясно. В телефона има приложение, което чрез камерите дава възможност на собственика на телефона да узнае кой се е опитал да го отключи.
 23. Айнщайн е казал: "Вселената и човешката глупост са безкрайни, като за първото не съм сигурен" Вградените камери в телефоните са затова, за да ги използват както хората, така и приложенията, както е в случая.
 24. Здравейте приятели с днешна дата! Предупреждавам Ви: Внимавайте с Интернет! Защо казвам това? Защото днес мой много близък човек си забрави телефона и отиде на работа. Обади ми се с молба да го включа да се зарежда. Започнах да натискам копчетата му, за да видя състоянието на батерията. Появи се надпис „Телефонът се отключва с пръстов отпечатък“. Реших да го погъделичкам с моя. Очаквано изписа „Неуспешен опит.“ Но добави един прозорец, където беше публикувана моята снимка , Интернет и името ми. Както знаете аз не съм инкогнито в Интернет, а с физиономията си и с името си. Телефонът ме позна!?! БЯХ ИЗУМЕН! Вариантите са два: 1.Моят отпечатък се намира единствено в Националната здравна каса, тъй като го положих веднъж, когато се лекувах в пловдивската болница „Света Мина“, по времето на министър Москов. Вероятно си спомняте, че той въвеждаше такава практика-вместо болният да разнася лични документи от кабинет на кабинет(които лесно може да загуби, най-вече защото априори е притеснен и вероятно разсеян), да се изисква от него само полагане на пръстов отпечатък. Вероятно въпросният телефон е направил връзка с касата. 2.Чрез една от камерите си, телефонът е разпознал физиономията ми. Не познавам в подробности технологията на заключване на телефона с пръстов отпечатък, респективно дали тогава се включват камерите му, затова не съм сигурен дали е това. Приятели, ако ми позволите ще перефразирам Апостола: „ИНТЕРНЕТ Е В НАС И НИЕ СМЕ ВЪВ ИНТЕРНЕТа“ Пазете се от Интернет и бъдете здрави!
 25. Благодаря Melmak, но както вече обявих приключих с тази тема. За моите скромни нужди мога да ползвам и облак, като Dropbox например. Благодаря whitepixel. Както вече обявих, приключих с тази тема. За моите нужди мога да ползвам и облачни технологии, като Dropbox например. Що се отнася до творението на австралийския професор BarryK-кученцето, изобщо не мога да се съглася с ващите квалификации. В тези ОС има толкова много екстри като малък обем (до 300 MB обикновено), исключителна бързина, един вагон помощни програми за бързо разпакетиране, инсталиране и пр. и пр. Бедата за мен е тази, че не зная английски езики и не мога да се насладя на всичките му качества.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване