Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Формула в Excel - помагайте!

Featured Replies

Не разбирам много от Excel - опитвам се да направя следното - ако в C2 e "A6" B2 да се умножи с 0.0625, ако в C2 e "A5" B2 да се умножи с 0.125, ако в C2 e "A4" B2 да се умножи с 0.25

Пробвах с IF, ОR, но нищо не разбирам и не става!

Другия вариант е как да умножа примерно число с 0,125, до което е долепено А5 /B2*0.125/A5/ нещо такова - така, че да се умножат коректно?

Моля ако някой знае как нека пмогне!

Редактирано от kekek (преглед на промените)

• Отговори 63
  • Прегледи 14k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Пробвай това

=IF(C2="A6";B2*0,0625;IF(C2="A5";B2*0,125;IF(C2="A4";B2*0,25;"няма съвпадение")))

Ако се иска да съвпадат стойностите на клетките, адресите са без кавички.

Второто не го разбрах, то може и първото да не съм разбрала какво точно се иска. biggrin.gif

Едит: Ако знакът за десетична запетая в настойката ти е . ще имаш съобщение за грешка и обратно.

С други думи, при теб може да е този вариант

=IF(C2="A6";B2*0.0625;IF(C2="A5";B2*0.125;IF(C2="A4";B2*0.25;"няма съвпадение")))

Редактирано от fedora (преглед на промените)

• Автор

нещо такова, само, че вместо да ми изкарва резултат няма съвпадение да бъде умноженото B2 /в случая 8 с 0.0625 примерно/

нещо такова, само, че вместо да ми изкарва резултат няма съвпадение да бъде умноженото B2 /в случая 8 с 0.0625 примерно/

Тогава става така

=IF(C2="A6";B2*0,0625;IF(C2="A5";B2*0,125;IF(C2="A4";B2*0,25;B2*0,0625)))

което е малко безмислено, защото веднъж проверявахме за стойност А6 и при съвпадение искаме същото, но както и да е.

Или може би искаш да кажеш, че се иска клетка B8 да се умножи с 0,0625?

=IF(C2="A6";B2*0,0625;IF(C2="A5";B2*0,125;IF(C2="A4";B2*0,25;B8*0,0625)))

----------

А, то било примерно... biggrin.gif

• Автор

Съжалявам, но не разбирам формулите, както и Excel-a въобще !

Да искам да умножа B2 с число, което е различно за А6, А5 и А4 - съответно 0.0625, 0.125 и 0.25

Хм.., ще се реванширам с Corel или Photoshop!

Съжалявам, но не разбирам формулите, както и Excel-a въобще !

Да искам да умножа B2 с число, което е различно за А6, А5 и А4 - съответно 0.0625, 0.125 и 0.25

Ами това е. Може да има и по-елегантно решение предполагам, а не с вложен IF, но не ми се мисли сега. biggrin.gif

• Автор

Знам ли.. Дава, че сумата е равна на невярно!

=IF(C2="A6";B2*0,0625;IF(C2="A5";B2*0,125;IF(C2="A4";B2*0,25;B8*0,0625))) B8*0,0625 накрая какво значи?

Знам ли.. Дава, че сумата е равна на невярно!

=IF(C2="A6";B2*0,0625;IF(C2="A5";B2*0,125;IF(C2="A4";B2*0,25;B8*0,0625))) B8*0,0625 накрая какво значи?

Ако нито едно от тези условия не е изпълнено, тогава в клетката, в която си въвел/а функцията ще върне резултата от умножението на стойността, намираща се в В8 с 0,0625.

Целият ред по принцип означава - ако в с2 клетка има текста А6, то в клетката, в която е функцията ще се появи В2 умножено с 0,625, ако това не е вярно, се проверява, дали с2 съдържа А5, и ако да, то се появява B2*0,125. Ако и това не е изпълнено, се проверява дали с2 съдържа текста А4 и ако да, то B2*0,25, иначе B8*0,0625.

Сега ще ти кача файла да си го изтеглиш

Цък >>

Отивам да си лягам. Някой друг може да ме смени, ако това не ти върши работа biggrin.gif

• Автор

Перфектно!

Интересно, че в твоя файл работи, написаното в моя не /кой знае какво съм направил вътре!/

Голямо благодарско и дължа Някоя питанка за Корел и Шоп!

• Автор

На човек никога не му е достатъчно - имам още 1 питанка!

Проблема е подобен като краен резултат формулата ми дава Вярно, а не сумата /Аз ли правя нещо нередно?/

Горната формула, която работи е от атачнатия файл - същата, написана от мен пак дава вярно вместо число!

Опитвам се да направя следното - в зависимост от избраното /4+4 или 4+1/ и бройката /която трябва да се раздели така: от 1 до 50, от 51 до 100, от 101 до 150, от 151 до 200, от 201 до 250 и над 200/ да умножи B2 примерно с различно число според всяка бройка

Стигнах като проба до това:

=IF(A2="4+4";AND(B2<50;SUM(B2*1,25)))

Дава ми функция на формулата правилно умножено, но резултата е : ВЯРНО!

Нещо ми убягва явно...

Между другото - има ли как да се направи така, че там където имам формула да не ноже да се трие по погрешка?

Аха...

Трябвало е IF вместо AND

Засега направих това, но ми работи до първите две условия дава резултат, после не!

Дали не трябва да са разделени някакси?

=IF(D2="4+0";IF(H2<50;SUM(H2*1,25;IF(D2="4+1";IF(H2<50;SUM(H2*1,85;IF(D2="4+4";IF(H2<50;SUM(H2*2,45;IF(D2="1+0";IF(H2<50;SUM(H2*0,6;IF(D2="1+1";IF(H2<50;SUM(H2*1,15)))))))))))))))

Я напиши задачата какво точно се иска, ама като за блондинка. хахаха

Ето ти една подобна задачка, в която се изчислява данък.

Аз съм използвала помощни таблички и клетки както виждаш, които умишлено не съм скрила в случая.

При въвеждане на съответните стойности в нужните клетки, директно се изчислява дължимия данък, в зависимост от това в кой интервал се попада както за конски сили, така и за допълнителния индекс.

Изтегли подобна задача с решението й >>

Ако не се ориентираш какво точно се случва, дай подробно исканато от теб за изпълнение.

• Автор

http://oganva.hit.bg/000.xls

http://oganva.hit.bg/000c.xls

Това успях да сътворя! :P

Опитвам са да направя калкулатор, с който да смятам цени при печат. /Занимавам се с дигитален печат - нали обещах помощ с шоп-а и Корела/

Опитвам се да направя следното:

В зависимост от цветността /4++0,4+1,4+4,1+1,1+0/ и тиража листи /от 1 до 50, от 51 до 100, от 101 до 150, от 151 до 200, от 200 до 250 и над 250/ да ми смята цена!

Успях да направя така, че според размера на печатното задание да ми смята тиражните листи, но нататъка не мога да се оправя с тази сметка!

Идеята е, че при нарастването на тиража, цената пада!

Ми това е в общи линий!

http://oganva.hit.bg/000.xls

http://oganva.hit.bg/000c.xls

Това успях да сътворя! :rolleyes:

Опитвам са да направя калкулатор, с който да смятам цени при печат. /Занимавам се с дигитален печат - нали обещах помощ с шоп-а и Корела/

В зависимост от цветността /4++0,4+1,4+4,1+1,1+0/ и тиража листи /от 1 до 50, от 51 до 100, от 101 до 150, от 151 до 200, от 200 до 250 и над 250/ да ми смята цена!

Успях да направя така, че според размера на печатното задание да ми смята тиражните листи, но нататъка не мога да се оправя с тази сметка!

Идеята е, че при нарастването на тиража, цената пада!

Ми това е в общи линий!

Задачата е същата, като тази която ти качих, но ако никой не ти я направи, че сега ще излизам, като се върна ще ти я пратя.

Здравейте, за да създава нова тема реших и аз да потърся помощ

Искам да направя следното: Таблица - номер 1, и таблица - номер 2.

В дадена клетка от таблица номер 1, например А1, да се прехвърли числото от клетка А1 таблица номер 2.

Условието е: като преместя таблица номер 1 числата да се запазят.

Условие номер 2: Ако може да не пиша форуми в таблица номер 1. Понеже таблица номер 1 темплейт който трябва да я пратя на друг човек.

Ако успете да ми помогнете, ще съм вечно признателен. В момента си губя половин ден да копирам цифри на ръка (чрез paste value).

Поздрави,

positive

...

Това, което си описал, представлява една таблица за цените и не е необходимо да я изчисляваш. Направи си такава таблица - например с колони ("4++0","4+1","4+4","1+1","1+0") и редове ("1 до 50", "51 до 100", "101 до 150", "151 до 200"); и си попълни цените. След това от нея (в зависимост от бройката и вида) може да се извлече цената (с функции за lookup), която да се умножи по броя листа.

Така ще бъде по-лесно да се променят цените, защото да тръгнеш да търсиш стойностите във формули не е най-доброто решение.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• Автор

Fedora, в твоята задачка няма условието с 4+0, 4+1 и др.

Ще съм благодарен за съвет как да продължа!

Горния пост не съм сигурен, че разбрах, но формула от сорта C1=A1 не върши ли работа? Формулата ти е за C!

Какво стана? Направи ли нещо?

Идеята на trosho е много удачна.

Сега ще ти кача и реализацията, да я видиш за какво иде реч. Eто >>

=VLOOKUP(L2;A2:G7;IF(M2<=50;2;IF(M2<=100;3;IF(M2<=150;4;IF(M2<=200;5;IF(M2<=250;6;7)))));FALSE)

Какво прави функцията - търси стойността, намираща се в L2 в таблицата A2:G7 с точно съвпадение. Ако го намери се прави проверката

IF(M2<=50;2;IF(M2<=100;3;IF(M2<=150;4;IF(M2<=200;5;IF(M2<=250;6;7))))), която пък означава, че ако клетка M2, съдържа стойност по-малка или равна на 50, се взема стойността, намираща се във втората колона от таблицата A2:G7 и засичаща се с реда, в който лежи търсената стойност от L2 пак в тази таблица; в противен случай се проверява дали M2<=100 и ако да се връща стойността от клетката, засичаща се с колона 3 и реда, в който лежи търсената стойност от L2, и тъй нататък.

Тиражните листи от M2 съм ги въвела ръчно, но гледам, че ти ги получаваш чрез формула някаква, което е все тая - в смисъл, че ти си ползваш формулата там за формата на листата. Уф, как обяснявам, ше му се не види... biggrin.gif

Цената е ясно как се получава.

• Автор

trosho даде добра идея, която за жалост не мога да осъществя!

Хубавото е, че вече знам ного повече от преди /всъщност преди нищо не знаех

Здравейте, за да създава нова тема реших и аз да потърся помощ

Искам да направя следното: Таблица - номер 1, и таблица - номер 2.

В дадена клетка от таблица номер 1, например А1, да се прехвърли числото от клетка А1 таблица номер 2.

Условието е: като преместя таблица номер 1 числата да се запазят.

Условие номер 2: Ако може да не пиша форуми в таблица номер 1. Понеже таблица номер 1 темплейт който трябва да я пратя на друг човек.

Ако успете да ми помогнете, ще съм вечно признателен. В момента си губя половин ден да копирам цифри на ръка (чрез paste value).

Поздрави,

positive

Ти клетките една по една ли ги копираш?!

Маркираш си цялата таблица и пак paste value или не разбирам правилно въпроса?

• Автор

Невероятно!!!

Не съм и предполагал, че Excel може това! Освен да разглеждам ценови листи май друго не бях правил с него!

Края на моя куп с въпроси наближава - мога ли таблицата да я преместя някъде като при това запазя формулата на функцията работеща без да пренаписвам ръчно новите позиции?

и второ въпросче - може ли да се защитят клетките с формула от случайно триене или друга корекция?

Невероятно!!!

Не съм и предполагал, че Excel може това! Освен да разглеждам ценови листи май друго не бях правил с него!

Края на моя куп с въпроси наближава - мога ли таблицата да я преместя някъде като при това запазя формулата на функцията работеща без да пренаписвам ръчно новите позиции?

и второ въпросче - може ли да се защитят клетките с формула от случайно триене или друга корекция?

Да, на първия въпрос. В случая не си ползвал абсолютни адреси на клетките, така че няма проблем.

И на втория също да. От Tools/Protection/Protect Sheet

Ако искаш да махнеш защитата по същия начин, но вместо Protect Sheet, ще имаш Unrotect Sheet.

А, може и целия файл да защитиш.

А, ти само клетките искаш?

Не знам трябва да видя, но можеш да скриеш колонтите/редовете, в които са ти помощните клетки - с формулите.

Може да заключиш само определени клетки. Маркираш целият лист и от Format/Cells/Protection махаш отметката на Locked.

Маркираш само клетките, които ще защитаваш от промяна и пак Format/Cells/Protection, но този път слагаш отметка на Locked.

После заключваш листа, както ти написах по-горе. Така всичко друго можеш да коригираш, но не и защитените клетки.

Ето едно примерно файлче и от мен ( Book1.xls ) - използвал съм функции HLOOKUP и MATCH за намиране на цената в таблицата.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Ето едно примерно файлче и от мен ( Book1.xls ) - използвал съм функции HLOOKUP и MATCH за намиране на цената в таблицата.

Хехехе

Това е къде-къде по-елегантно решение... :)Пак научих нещо. Мерси.

• Автор

Започнах да сглобявам моя файл

Има ли нещо специфично - при Copy - Paste на твоята таблица в моя файл дава #N/A ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.