Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Формула в Excel - помагайте!

Featured Replies

Хехехе

Това е къде-къде по-елегантно решение... :)Пак научих нещо. Мерси.

Принципът е същият, както в твоята формула.

Ако направя заглавията на колоните като текст (напр. "51-100"), и в моята формула трябва да се използват IF функции.

Започнах да сглобявам моя файл

Има ли нещо специфично - при Copy - Paste на твоята таблица в моя файл дава #N/A ?

Когато използваш Copy - Paste, адресите във формулата се разместват. Маркирай клетката с формулата и натисни F2 за редакция. Ще видиш оцветени адресите на клетките и правоъгълници със същят цвят, които отговарят на тях. Най-вероятно не съвпадат с клетките в тоя лист.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• Отговори 63
  • Прегледи 14k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Грешката #N/A се появява при теб, според мен, защото нямаш стойности в клетките, които се използват като операнди.

• Автор

Скапа ми се интернета вчера и работих по модела на Fedora.

Почти успях, имам малко ненаправени неща!

http://oganva.hit.bg/Proba%205.xls

Това е файла!

Не знам как да добавя FALSE в I6 и J6, както и в I28 и J28

За тях не ми работи нещо когато избера"Еднакви"

Както ще видите има добавени Еднакви и Сборни - при различните варианти цените са различни .

Сега въвеждам ръчно какви са, мисля си, че няма как да се зададе да го мисли автоматично?

Хайде още малко помощ - на финалната права съм! :)

trosho - дали може да се внедри твоя метод в така направения файл?

и ще ми спести ли нещо, защото със сигурност ще ми отнеме много време с моите знания да го преправя?

Ти клетките една по една ли ги копираш?!

Маркираш си цялата таблица и пак paste value или не разбирам правилно въпроса?

Въпроса е че имам нещо от сорта: turgovec1.zip

Няколко човека попълват прикачения файл който в моя пример по-горе е "таблица номер 2". И ми го изпращат. От този файл трябва да взема цифрите : "продажби към дистрибутор" и "продажби от дистрибутор към пазара". Тези цифри ги копирам във друг файл с потчти единтична структура (Таблица номер 1), в който има вкарани формули който да изчисляват цифрите по региони, канали, тотал, тагет, ръст спрямо изминал период и т.н.

В строго определен sheet на "таблица 1" трябва вкарам една до друга всички "таблици 2" който получа.

И понеже "таблица 1" ми я налагат от-горе няма как да правя промени, понеже от своя страна човек събира всички "таблици 1" които аз и други хора му пращаме.

Редактирано от positive (преглед на промените)

Сега вече е ясно защо имаш #N/A. (мислех, че ще копираш таблицата в друг файл, което предполага, че заедно ще копираш и помощните)

Proba05.xls

За да нямаш грешки съм ти променила адресите на абсолютни, така че при копиране на таблицата и в други листа да се запази областта на помощната таблица.

=VLOOKUP(H2;Sheet1!$L$1:$T$11;IF(G2<=49;2;IF(G2<=99;3;IF(G2<=149;4;IF(G2<=199;5;IF(G2<=249;6;7)))));FALSE)

Същото важи и за другата формула.

В жълто са тези клетки, които съм ти ги коригирала.

Като се появи trosho, може да предложи нещо друго като решение, аз не работя с Excel, просто помня това-онова каквото съм учила.

Какво значи НЕВЯРНО?

Дори и така в I6 има Err 502?

В I6 би трябвало да имаш #N/A, което означава в случая, че няма намерена стойност в помощната таблица. Но какво те притеснява това теб?!

Пропуснала съм да сменя 16 на 17 в онзи файл.

Ето ти го пак, коригиран

Ами мисля, че трябва да намери стойност - нямам позиция в която да няма!

Сега ще пусна какво виждам!

http://oganva.hit.bg/Graphic1.jpg

А, ама ти търсиш според мен в тази таблица, в която няма еднакви L1:T11

Искаш да кажеш, че освен там тези 4+0, в същата клетка трябва да има и вариантите само еднакви и сборни ли?

• Автор

Май проблема е, че трябва да е <49, а не <50

Пускам мойто файлче, в него единствено има да се добави в таблицата на I2, I5 и I27

тиражите за <=349,<=449 и =>500

http://oganva.hit.bg/Proba10.xls

В С3,С6 и С28 мога ли да направя така, че 115, 150 и 300 да не се въвежда, а да се избира м/у тях?

Редактирано от kekek (преглед на промените)

• Автор

Вижда му се краят....

това е файла, на който само трябва да се добавят тиражите от таблицата!

/тиражите за <=349,<=449 и =>500/

И още нещо - защо I27 , когато няма зададени стойности е празно, а останалите дори при незададени имат стойност?

http://oganva.hit.bg/Proba11.xls

• Автор

ЕДинствено не мога да добавя още едно IF за над 500

Пиша това: =VLOOKUP(H2;$Sheet1.$L$1:$T$11;IF(G2<=49;2;IF(G2<=99;3;IF(G2<=149;4;IF(G2<=199;5;IF(G2<=249;6;IF(G5<=349;7;IF(G5<=499;8;IF(G5=>500;9;10)))))));FALSE()))

, но ми дава грешка !

Къде ги бъркам тия редове - опитвам се да следвам твоята логика, но нещо пропускам явно!

Като добавя IF(G5=>500 и формулата се скапва!

на въпроса дето зададох: И още нещо - защо I27 , когато няма зададени стойности е празно, а останалите дори при незададени имат стойност? - когато е за еднакви няма стойност в таблицата и затова кутията ми е празна!

защото областта на помощната ти таблица се състои от 9 колони, а ти искаш да ти се връща стойност от 10, която липсва?!

Трябва да е така, но ти явно не си видял формулите в последният файл, за който ти дадох линк.

=VLOOKUP(H2;Sheet1!$L$1:$T$11;IF(G2<=49;2;IF(G2<=99;3;IF(G2<=149;4;IF(G2<=199;5;IF(G2<=249;6;IF(G2<=349;7;IF(G2<=449;8;9)))))));FALSE)

Т.е, ако стойността в G2 не е по-малка или равна на 449, то е ясно, че остава да е по-голяма /или евентуално данни от друг тип/ от 500, така че вместо да се прави проверка за G5=>500, директно се казва на Excel-а да взема стойностите от 9-тата колона.

А и знакът за по-голямо е >=, но Excel-а би трябвало автоматично да ти го коригира.

----------------

На последният въпрос не мога да зацепя. biggrin.gif Имаш стойност 0, и на кои нямаш?

Не мога да ти отговоря, защото не разбирам въпроса.

Може някой, който повече разбира да ти каже.

Редактирано от fedora (преглед на промените)

• Автор

Аааа... от 1 до 9 всъщност ми е Columns от таблицата....!

И все пак така не се получава:

http://oganva.hit.bg/Proba12.xls

в I27 при 700 наши листи цената трябва да е 0.30, а не 0.36 /май за 350-500 и 500 не работят!

На последния аз си отговорих - в позицията където се срещат еднакви и тиража няма стойност /и затова кутията му стои празна, когато няма съвпадение/

Опа, намерих една грешка, която ще коригирам..

Мисля, че съм готов !!!!

Остава ми несъществен въпрос:

В С3,С6 и С28 мога ли да направя така, че 115, 150 и 300 да не се въвежда, а да се избира м/у тях?

Остава ми несъществен въпрос:

Да, както си направил Validation за 4+0 и разните такива, по същия начин и тук.

Data/Validation; Allow-List- Source =$M$14:$O$14 // в тия клетки са ти съответно стойностите 115 150 300

Хайде, аз изчезвам, че закъснявам вече.

Браво на вас, направили сте таблицата.

@fedora, и аз не работя много на Excel. Преди време си правих разни таблици за изчисления и от тогава имам някакви спомени за функциите му.

@kekek, имам чуството, че формулите от Proba12.xls в клетки I2 и I27 не работят както трябва. При избор на брой листа в диапазона 350-500 и над 500 избира цена от колона 250-349 вместо да върне цена "0". Ще трябва да се огледат. Ако забележа грешката ще пиша.

Да, има грешка в тези формули:

I2 : =VLOOKUP(H2;Sheet1!$L$1:$T$11;IF(G2<=49;2;IF(G2<=99;3;IF(G2<=149;4;IF(G2<=199;5;IF(G2<=249;6;IF(G5<=349;7;IF(G5<=499;8;9)))))));FALSE)

I27: =VLOOKUP(H27;Sheet1!$L$1:$T$11;IF(E27<=49;2;IF(E27<=99;3;IF(E27<=149;4;IF(E27<=199;5;IF(E27<=249;6;IF(G5<=349;7;IF(G5<=499;8;9)))))));FALSE)

При проверките с IF трябва да се използва един и същи адрес - за I2: G2, за I27: Е27.

• Автор

Точно тази грешка видях!

Добавих и Data Vakidation за 115, 150 и 300!

Всичко изглежда супер!

Ще я тествам малко с реални задания да проверя и веднага ще пиша!

Впоследствие на спокойствие вече ще опитам още малко екстри да добавя!

Ако решиш, може да хвърлиш едно око и на тази - Proba12-new.xls (по-различно е търсенето в голямата таблица с цените).

Ако решиш, може да хвърлиш едно око и на тази - Proba12-new.xls (по-различно е търсенето в голямата таблица с цените).

Ау, ти направо ме уби с това решение на задачката. Страхотен си! Никога нямаше да го измисля това, за мое съжаление.

Не работел с Excel? Представям си какво щеше да бъдеш, ако работеше... biggrin.gif

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Една такава формула не е нещо особено. Истинските спецове работят и с VBA. Със собствени функции те правят чудеса - като се почне от въвеждане на данните в диалогови кутии, използване на заявки към бази данни, проверки за валидност на данните и се стигне до разпечатване на резултатите (например фактури).

По-обикновенните потребители трябва да се ограничим с вградените функции на Excel.

Все пак се справяме добре и с тях. Благодаря за комплимента ;) . Трябва да се каже едно голямо БРАВО ;) и за твоята работа по таблицата.

• Автор

Така, тествах таблицата!

Подобрения модел на Trosho с малко подобрения!

Грешки като че ли няма сега ще посмятам да не съм пропуснал нещо по цените!

Всеки случай голяма помощ оказахте!

Ще се опитам впоследствие да донаправя някои неща, но засега това е повече от достатъчно!

Оставам насреща с обещанието за помощ с програми за предпечат и дизайн!

за всеки случай: [email protected]

@kekek, в Proba12-new.xls има грешка в оцветяването и от там с Validation на клетки E27 и E28 (разменени са). Надявам се, че си ги забелязал и поправил.

@positive, виж дали формулата в този файл (Book1.xls) е тази, която търсиш. В архива са 3 файла, които трябва да се разархивират на едно място.

===

@kekek, всъщност има грешка само в оцветяването на клетка E28. Оцветил си със зелено клетките, в които трябва да се въвежда стойност, а в клетка E28 има формула. Аз съм се водил от оцветяването и съм махнал отметката в Protection -> Loked за тази клетка. Когато зададеш таблицата да е защитена с Protect Sheet, можеш да направиш така, че да избираш само между незаключените клетки. Понеже клетка E28 не е заключена, ще може да бъде избирана и е възможно случайното изтриване на формулата в нея. Трябва само да се смени цветът ѝ и да се направи Locked.

• Автор

Trosho не разбрах кое е разместено там - отЕ27, където смята наши листи принтове взимам и толкова хартия за тях!

или пропускам нещо?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.