Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кестените на бул. "Руски" ги няма?

Featured Replies

Помните ли тази песен на Мишо Белчев?

"Под дебели подметки и проза

дреме есенно жълт тротоар,

на разсъмване всичко е розово

за петнайсет минути макар.

Своя автомобилен оркестър,

вдъхновен дирижира градът

и цъфтят в суматохата кестени,

прецъфтяват и пак цъфтят.

Аз ги имам за съученици

тия честни дървета на пост,

пред вековната наша традиция -

да ме чакат на Орлов мост.

Дефилират милион непознати -

Димитрова, Николов, Петров

и повикана по телепатия

бърза новата ми любов.

Булеварда с лиричния ритъм

аз не сменям за Шанз Елизе,

тук възкръсват след дългото скитане

уморените ми нозе.

Този факт е световно известен,

че на 'Руски' започва денят

и цъфтят в суматохата кестени,

прецъфтяват и пак цъфтят."

Вероятно падам от Марс, но къде, по дяволите, са кестените?

Кестените са от Народното събрание до СУ "Климент Охридски"-от двете страни на улицата,и продължават надолу до "Орлов мост",пак от двете страни.

343ngnt.jpg

За жалост намирам и ТОВА !

Редактирано от dimd (преглед на промените)

• Автор
За жалост намирам и ТОВА !

Точно това имах предвид. Булевардът изглежда странно и тъжно без кестените си. Сега остава целесъобразно да му вземат и жълтите павета...

Видях ги пъновете-душата ме заболя

sad.gif

Молци у главите си имат-малоумници нещастни

Кипариси лежат изкоренени и до SKY CITY,в квартал Гео Милев

Няма ли кой да ги засади на ново място?

Ама то да унищожаваш е по-лесно

Абе аз се чудя как човек може да бъде толкова злобен и безгрижен за нашата планета въобще... какво им пречат кестените на Народното събрание!? Нямат хубав изглед към града от който си печелят парите !?

Май никой от вас не знае, че има опасност в цялата страна да не остане нито един кестен ?

dx300_571528.jpg

Председателят на комисията по екология в Столичния общински съвет Лорита Радева заяви, след проверка , че дърветата били нападнати от кестенов листоминиращ молец, което наложило отстраняването им - като превантивна мярка. Въпреки това тя привиква извънредно на утрешното заседание на комисията си директора на "Зелена система", за да даде повече информация по акцията с премахването на кестените по "Цар Освободител".

Радева обясни, че всички кестени в София са нападнати от този молец, който прояжда дървото, което отвън изглежда като здраво, но всъщност е опасно. Молецът намалявал фотосинтезата, тъй като листата на засегнатото дърво окапват преждевременно. "Ще работим с неправителствения сектор за изготвяне на програма за спасяване на кестените. Трябва да знаете, че този молец е нападнал кестените в почти цяла Европа, не само у нас. В България е забелязан за първи път през 1993-а, а иначе на Балканите е открит първо в Македония през 1985 г. и постепенно е завладял цяла Европа", каза Лорита Радева.

Според публикации в глобалната мрежа става ясно, че срещу този тип молец няма ефикасен препарат на този етап, но появата му не налага отрязване на цялото дърво.

изт.

до блока ми има детска градина , за месец орязаха десетина дървета в двора на градина. малко оголено ми стои сега двора , но щом така са решили...

няма вечни дървета, ясно е че трябва старите да се изсичат за да няма бели по време на бури.

а кастаните в софия от няколко години бяха много зле.и по специално тези по "мария луиза". посред лято бяхя с окапали или ръждиви листа, явно че бяха болни.

Аз мисля, че е доста правилно и логично да се режат старите дървета, стига на тяхно място да се засадят нови. Големите и стари дървета могат, а и правят доста бели.

Редактирано от DemoVision (преглед на промените)

И в Бургас изрязаха, а после и изкорениха 10-15 дървета, за да направят паркинг. Но поне сега засадиха повече. biggrin.gif И честно казано за пръв път виждам да се засаждат дървета. До сега само рязаха...

А и по темата един интересен случай. Няма да споменавам точно къде беше, но се случи следното:

Направена преди няколко дни градинка пред нов блок. Има храстчета и дървета. На следващата сутрин двата храста липсват. За щастие охранителните камери са хванали крадеца. Идва жена по пантофи късно вечерта, навежда се и отскубва храстчето. :eek: След 10 минути идва подкрепление - мъжът и. Грабват второто храстче, хващат се за ръчичка и право на вилата. Просот нямам думи за такива хора. angry.gif

За щастие след два дни върна храстите и плати засаждането. Върна и още два храста от съседната градинка. :eek: А за тях даже не предполагахме.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.