Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преводи от и на всякакъв език, инфо за всички езици

Featured Replies

Някой може ли да ми преведе " Mirar Mirar ke buina Rubiq "

И моля ви се не ми давайте линкове към разни речници защото

пробвах вече но явно това е някаква фраза и неможах да и

схвана смисълът Публикувано изображениеПубликувано изображение

Благодаря :)

• Отговори 223
  • Прегледи 71,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Извинявам се много , мисля че съм объркал фразата !! Сега мисля че трябва да изглежда така " mira, mira, que buena rubia " Ако някой знае нека сподели , а пък може и да бъркам но това чух по телефона !!

Е така вече е на испански и има смисъл. Ако не ме лъжат плитките ми познания по испански - "Гледай, гледай, каква готина блондинка". Превода е разговорен. Всъщност е "каква хубава блондинка", но на мен ми звучи малко сухарско. :)

Ей, колко е добър Сталик по испански, точно ти го е превел! Публикувано изображение

Я не се заяждай ти пък... :P:nono: Ще се подиграва тя на моя испански... Аз на института "Сервантес" брушурите им превеждам, какво знаеш ти!...

съвременният испанец би казал нещо подобно: ский или глей ква готина/яка блондинка те не се изразяват толкова културно и учтиво :speak: ама не знам на теб този израз за къде ти трябва.... ако е нещо по - сериозно ползвай превода на сталик който е по буквален и сериозен ! не е лош и този примерно виж, каква готина блондинка иначе ако искаш да е съвсем ама съвсем буквално е гледай, гледай каква красива/готина/яка/страхотна/хубава блондинка Ама зависи много от контекста, сега прочетох , че си го чул по телефона ...... значи е било разговорно и съвсем небрежно - единия е казал на другия че е видял или че вижда старотна руса мацка примерно

• 1 година по-късно...

Здравейте. Страшно много ви моля да ми помогнете да преведа следният текст на български език:

Groundwater contamination

Water pollution has been defined as the presence in water of harmful and objectionable material - obtained from sewers, industrial wastes and rainwater run-off - in sufficient concentrations to make it unfit for use. We have long used air, land and water resources as 'sinks' into which we dispose of the wastes we generate. These disposal practices leave most wastes inadequately treated, thereby causing pollution. This in turn affects precipitation, surface waters and groundwater, as well as degrading ecosystems. Pollution from agriculture, industry and domestic wastewater is making water resources, both surface water and groundwater, increasingly scarce and decreasingly poor in quality. The sources of pollution that impact water resources can develop at different scales (local, regional and global) but can generally be categorized according to nine types: organic matter; pathogens and microbial contaminants; nutrients; salinisation; acidification (precipitation or runoff); heavy metals; toxic organic compounds and micro-organic pollutants; thermal and silt and suspended particles.

Atmospheric contamination from industrial plants and vehicle emissions leads to dry and wet deposition. This causes acidic conditions to develop in surface water and groundwater sources and at the same time leads to the destruction of ecosystems. Acid deposition impairs the water quality of lakes and streams by lowering pH levels (i.e. increasing acidity), decreasing acid-neutralizing capacity and increasing aluminium concentrations. High concentrations of aluminium and increased acidity reduce species diversity and the abundance of aquatic life in many lakes and streams. Industrial discharge returned without treatment has high organic content, leading to rapid growth of algae, bacteria and slime, oxygen-depleted water and thermal pollution. Discharge can affect a relatively large volume of water and have numerous impacts on human health. Polluted water may affect fishing grounds, irrigated lands, municipalities located downstream, bathing water and can have significant transboundary effects. An estimated 80% of the pollutants entering coastal waters, mostly from land-based sources, are transported via rivers and there are clear links between upstream river basins and associated coastal zones. In the United States alone, it is estimated that industry generates about 36.3 billion kg of hazardous organopollutants each year, with only about 10% disposed of in an environmentally responsible manner.

Моля ви много. Текста ми трябва до 26 декември 2007г. Страшно ще съм ви благодарен ако ми помогнете

Замърсяване на подпочвените води.

Замърсяването на водата бе дефинирано като присъствие във водата на вредни и неприятни/нежелани материали – попаднали чрез канали, промишлени отпадъци и дъждовна вода - в достатъчни концентрации за да я направят неподходяща/негодна за употреба. Ние дълго използвахме въздуха, земята и водата като "помийна яма" в която изхвърляхме боклуците които генерираме. Този начин на изхвърляне оставя повечето боклуци неадекватно третирани и посредством това причиняваме замърсяване. Това в последствие засяга количеството на валежите, наземните и подпочвените води, както и цялостта на екосистемите. Замърсяването от земеделие, промишленост и домашна отпадна вода намалява количеството и качеството на наземните и подпочвените водни ресурси. Източниците на замърсяването, които засягат водните ресурси могат да се разделят на местни, районни и глобални, но като цяло се категоризират на девет вида: от органична материя; от патогени и микробни замърсители; от хранителни съставки; от соли, от киселини (валежи или оттичане); от тежки метали; от отровни органични съединения и микро-органични замърсители; от минерални и наносни частици.

Атмосферното замърсяване от промишлените заводи и превозните средства води до промяна на влажността. Това води до увеличаване на киселинността в наземните и подпочвените води както и до разрушението на екосистемите. Киселинността влошава качеството на водата в езерата и потоците снижавайки нивото на PH, намалява се капацитета на неутрализиране на киселината и се увеличава концентрацията на алуминий. Високите концентрации на алуминий и увеличната киселинност намаляват видовото разнообразие и изобилие на живот в много езера и потоци. Индустриалните отпадъци които се изпускат без да се пречистват имат голямо органично съдържание, това води до бърз растеж на водорасли, бактерии и слуз, водата се изчерпва от кислород и термално се замърсява. Едно такова замърсяване може да засегне относително голям обем на водните ресурси и има многобройни въздействия върху човешкото здраве. Замърсената вода може да засегне рибните зони, напоителните площи, общините разположени по течението, басейните за къпане и може да има значителни извън-гранични ефекти. Приблизително 80% от замърсителите влизащи в крайбрежните води идват от наземни източници, като се транспортират чрез реките. Има ясни преки връзки между речните корита и свързаните с тях крайбрежни зони. В Съединените щати само, е изчислено, че промишлеността генерира около 36,3 милиард килограма опасни органични отпадъци всяка година, като само около 10% от тях се изхвърлят по природосъобразен и отговорен начин.

ПП: Трябва да отбележа, че не ме бива в преводите и е възможно да съм объркала нещо. Ако някой с повече опит и умения от мен има желание, моля да ме коригира при допуснати неточности.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

:help: Така както си започнала ще може ли превод и на още 1 текст:

Harare, Zimbabwe (Jan 25 2007)

The pollution of rivers, lakes and acquifers from domestic and industrial wastewater discharges, mining runoff, agro-chemicals and other sources in now a growing threat to water resources in most countries in Southern Africa.

According to a new report titled: 'Water Quality Management and Pollution Control' in southern Africa, written by Prof Ngonidzashe Moyo, a freshwater biologist at the University of Limpopo in South Africa and Sibekhile Mtetwa and other water resources development experts, the quality of water supplies in the Sadc region, once taken for granted, is becoming the focus of increasing concern.

The water experts say the solid, liquid and particulate waste by-products of urbanisation and economic activities are contaminating air, soil and water quality.

Water pollution has affected water quality and impacted negatively on public health and functioning of ecosystems including the rising cost of water treatment.

The report suggests that the main sources of water pollution are untreated or partially treated effluents from municipal, industrial and mining wastewater discharges.

Runoff from small-scale mining operations, urban stormwater and runoff from agricultural, livestock and poultry operations have also impaired the quality of water in the Sadc region.

In Zimbabwe, the discharge of industrial and municipal effluent has heavily polluted Lake Chivero, Harare's principal water supply dam leading to massive fish deaths in the lake.

Because of poor original planning, Harare lies within its own catchment area. This means that all the city's waste, which passes through the heavily industrialised and densely populated areas flows into the lake.

This has compromised the quality of the city's water and contributed to the accumulation of ammonia compounds that are causing fish deaths on the lake every year.

Lack of resources to upgrade sewage treatment works, lack of funding to water quality management and research, overcrowding, bureaucracy and poor management of wetlands has led to the eutrophication of the lake.

Prof Moyo said the degradation of river water quality has resulted in an increased risk to consumers who consume water from the region's water sources.

In the report, the writers note that not all countries have adopted (the World Health Organisation and FAO water guidelines) or derived their own standards.

Редактирано от kris4o1993 (преглед на промените)

eto ti prevoda na 2-ta tema:Замърсяването на реки, езера и ACQUIFERS от домашни и промишлени разтоварвания на отпадна вода, копаейки балотаж, химикали на AGRO и други източници в сега растяща заплаха ще напои ресурси в повечето страни в южна Африка. Според нов доклад - озаглавен :" управление на водно качество и контрол на замърсяване" в южна Африка, написан от PROF NGONIDZASHE MOYO, FRESHWATER биолог при университетът на Лимпопо в ЮАР и SIBEKHILE MTETWA и други експерти за развитие на водни ресурси, качеството на водоизточници в районът SADC, веднъж предположиха, станете фокусът на нарастваща загриженост. Водните експерти казват вторичните продукти за твърд, течен и съставен от частици отпадък на URBANISATION и икономическите дейности замърсяват въздух, почва и водно качество. Водното замърсяване засегна водно качество и засегна отрицателно на обществено здраве и функциониране на включването на екосистемите увеличаващата се цена на водното третиране. Репортажът предлага, че главните източници на водното замърсяване са необработени или частично третира отпадъчни води от общински, промишлени и миньорски разтоварвания на отпадна вода. Балотаж от малка скала, минираща операции, градски STORMWATER и изтичане Земеделски, добитък и птици, които операциите също имат отслабнаха качеството на водата в районът SADC. В Зимбабве, разтоварването на промишлена и общинска отпадъчна вода тежко замърси езерото CHIVERO, основният бент на водоизточник на Хараре водейки към масивни смърти на риба в езерото. Заради лошо оригинално планиране, Хараре лежи в неговата собствена област на водохващане. Това желае на всичко това отпадъкът на градът, който преминава през тежко индустриализираните и плътно населеените потоци на области в езерото. Това компрометира качеството на водата на градът и предостави за натрупването на амонякът съединения, които причиняват смърти на риба в езерото всяка година. Липсата на ресурси, които да подобряват работи на третиране на мръсотия, липса на финансирането до управление на водно качество и проучване, препълване, бюрокрация и лошо управление на мочурища води към EUTROPHICATION на езерото. Prof MOYO каза деградацията на водно качество на реката завърши с увеличен риск, до потребители, които консумират вода, от водните източници на районът. В репортажът, писателите забелязват, че не всички страни възприеха (водните напътствия на световна организация за здраве и FAO) или получиха техните собствени стандарти.

• 3 седмици по-късно...

Имам за домашно да напиша съчинение около 1 страница Какво сам правила през зимната ваканция на руски.Плс някой да помогне,защото сам пълна нула по руски.Не е важно какво наистина сам правила през ваканцията,важно е утре да занеса някакво съчинение ,защото от него ми зависи срочната оценка.Мерси предварително. :):wors:

Трябва ми превод на това съчинение за утре на английски Публикувано изображение Моля ви да ми помогнете! Публикувано изображение

Благодаря предварително :)

Моето любимо място през почивката

Има едно място на което аз ходя всеки път когато сме ваканция , през уикендите или дори през малкото си свободно време-а именно в гората,сред природата .Там аз се чуствам страхотно,защото е тихо и приятно ,забравям за всички проблеми които ми тегнат и намирам пълно спойствие. Действа ми успокояващо ,когато се разхождам сред дърветата и цялата тази зеленина , и си мисля колко е невероятно всичко.

Един ден аз и моите приятели отидохме там на питник, правихме какви не неща,смяхме се, играхме ,споделяхме си. Забавлявахме се като малки деца .Не могат да станат кой знае колко интерестни неща там , но честно казано си прекарвам доста приятно на любимото място с приятели каде по-хубаво от това . Играем на различни игри , волейбол , футбол ,федарбал , някой просто си седят и си говорят на различни теми ,прекарваме весело в компанията един na друг.За последно ходихме там лятото .Тогава стана падна голяма веселба ,защото щяхме да спим на палатки, малко опасно ни се струваше в начало, но после се навихме и отидохме да нощуваме разбира се в началото на гората за по-сигорно .Цяла вечер се смяхме и разказвахме вицове по палатките ,но изведнъж се чу някакъв странен шум зад дърветата , тогава аз и още две момичета отидохме да проверим ,колкото повее навлизахме на вътре в гората ,толкова повече шумът се усилваше.Чесно да си кажа малко се уплашихме и решихме да с връщаме ,но изведнъж някой се промъкна зад нас и ни стрясна.Тогава ние изпищяхме и хукнахме обратно при останалите.Когато седнахме да им разкажем ,всички се смееха и не вярваха,но после от зад дърветата се чуха стъпки и се умълчахме .Когато погледнахме и осветихме с фенерчетата това бяха момчетата от другата компания който ни правеха само номера и искали ни сплашат защото разбрали че както те така и ние ще лагеруваме през нощта там.

Цялата вечер се оказа много веселасмеехме се пеехме ,разказвахме си вицове .Прекарах незабравимо,за това мисля това лято да дам предложение да си направим отново един такъв излет!

Редактирано от portokal4eto^ff (преглед на промените)

Имам за домашно да напиша съчинение около 1 страница Какво сам правила през зимната ваканция на руски.Плс някой да помогне,защото сам пълна нула по руски.Не е важно какво наистина сам правила през ваканцията,важно е утре да занеса някакво съчинение ,защото от него ми зависи срочната оценка.Мерси предварително. :speak::P

Още мога ли да ти помогна? Аз съм рускиня, но сега живея в България. Завърших висше учебно заведение в Русия и имам квалификация „Филолог по руски език и литература”. Ако трябва можеш да ми пишеш на [email protected]. Всичко най-хубаво!

• 4 седмици по-късно...

може ли някой да ми преведе следния текст на гръцки: Продавам вила в Хасково кв.Кенана ,двуетажна с лозе по новия план асфалтовия път минава до нея цена: 50 000 лв. за контакти:

• 3 седмици по-късно...

Ако можете да помогнете и на мен :)Трябва да се преведе от български на руски :S пък съм много зле по руски Публикувано изображение Ето го текста:

В наше време в интернет можем да се запознаем с много хора. С някои от тях ставаме приятели , а с други много добри. Макар и в началото да са нямали възможност да се видят било то с камера или снимка то сега я има. Просто трябва да намерим подходящия човек.

Редактирано от marisa (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Тъй като в раздела всеки изисква преводи от и на различни езици, реших да обединим всичко в едно и когато имате питане за превод ще ви помоля да бъде публикувано тук. Сигурен съм, че ще се намери някой да се отзове на молбата ви.

Аз започвам с молба за превод на това изречение.

Moi,jэ dэtэstэ t0us,lэ pRochain c`эst t0i

Тъй като в раздела всеки изисква преводи от и на различни езици, реших да обединим всичко в едно и когато имате питане за превод ще ви помоля да бъде публикувано тук. Сигурен съм, че ще се намери някой да се отзове на молбата ви.

Аз започвам с молба за превод на това изречение.

Moi,jэ dэtэstэ t0us,lэ pRochain c`эst t0i

"ненавиждам(мразя) всички,следващия(следващата ) си ти"

"ненавиждам(мразя) всички,следващия(следващата ) си ти"

малий, трябваше ми време да зацепя този френски диалект Публикувано изображение

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Който има някакъв превод по руски - да се обажда. Готов съм да помогна! :P Поздрави! П.п. Може и на Л.С.!

• 2 седмици по-късно...

Трябва ми кратък превод на информацията от сайта в края на темата. Трябва ми най-важното предимно от първия текст, до колкото разбирам текста е за история на правоъгълния триъгълник, или употребата му в миналото, трябва точно това да се преведе в 4-5 реда. Ще съм благодарен, ако някой се отзове.

Сайта: http://www.britannica.com/eb/article-217473/geometry

Древните строители и топографи се нуждаели от средство,с което да конструират прави ъгли в дадена област и египтяните взаимствали метод,който им е спечелил прозвището”теглячи на въже”в Гърция,защото очевидно са използвали въже за конструиране на строителните си цели.Един от начините за постигане на прав ъгъл чрез въже бил да направят възли на въже с примки така че когато се хване за възлите и се опъне силно въжето трябвало да образува прав ъгъл.Най-лесния начин за постигане на този трик е да се вземе въже с 12 секции да се направят възли 3 секции преди единия край и 5 секции преди другия и тогава да се вържат краищата така,че да се получи примка както е показано на анимацията.Така или иначе египетските писания не са ни оставили инструкции за тези процедури,нито пък са ни подсказали как са ги обобщили за да получат Питагоровата теорема (В правоъгълния триъгълник сборът от квадратите на дължините на катетите е равен на квадрата на дължината на хипотенузата. ) Подобно на това ведически писания от древна Индия съдържат части наречени „сулвасутрас’или”правилата на въжето”даващи указания за прецизно разположение на жертвени олтари.Желаните прави ъгли са правени от въжета,маркирани да образуват тройките (3,4,5) и (5,12,13). Във Вавилонски глинени плочки историците са открили проблеми,чиито решения сочат,че питагоровата теорема и др. такива са известни от около повече от хиляда години преди Евклид. Общо взето за това се говори в статията ..

хора имам да преведа този телст...може да не е целия...щото даскала ми не знае немски,или поне горе долу да ми кажете за какво ства дума...а аз се някак ще се справя ...ако някой може да хелп,ще съм мн благодарна Публикувано изображение

Buck Rogers

Buck Rogers ist einer der ersten echten Science-Fiction-Helden des 20. Jahrhunderts.

Er tauchte das erste Mal in Form eines Comicstrips (Armageddon 2419 A.D.) unter dem Namen Anthony „Buck“ Rogers im August 1928 im US-Magazin Amazing Stories auf. In Armageddon 2419 A.D. wird Buck durch einen Unfall mit radioaktivem Gas in Stasis versetzt und wacht 500 Jahre später wieder auf, um die Erde von asiatischen Bösewichten kontrolliert zu erleben. Geschrieben wurde die Geschichte von Philip Francis Nowlan, illustriert wurde der Strip von Richard Calkins. Rogers wird auch als Zitatgeber im Managementbereich genannt – z. B. „Weisen Sie Mittelmäßigkeit wie eine Seuche zurück, verbannen Sie sie aus ihrem Leben“.

Verfilmungen

Erstmalig wurde Buck Rogers 1939 als 12-teiliges Matinee-Serial verfilmt. Hier spielte Buster Crabbe die Rolle des Buck. Eine weitere US-amerikanische Fernsehserie entstand zwischen 1950 und 1951, die Aufnahmen dazu gelten heute als verschollen.

Die wohl bekannteste Verfilmung stammt aus dem Jahr 1979. Hier wurde die Figur als Grundlage einer Neukonzeption unter dem Titel Buck Rogers in the 25th Century verwendet. Der Pilotfilm der Fernsehserie von Kampfstern Galactica- und Knight Rider-Schöpfer Glen A. Larson schaffte es in Europa sogar ins Kino. Die gleichnamige Serie war in den USA weniger erfolgreich, weswegen sie in der Mitte der zweiten Staffel abgesetzt wurde. In Deutschland wurde sie Ende der 1980er-Jahre erstmals ausgestrahlt.

Im Gegensatz zum Comic ist Buck Rogers hier ein NASA-Astronaut und wird durch einen Unfall in seinem Space Shuttle quasi tiefgekühlt. Er taut 500 Jahre später auf und kehrt zur Erde zurück. Diese zweite, neuere Version der Geschichte erinnert stark an den 1968, also gut elf Jahre früher, erschienenen Filmklassiker Planet der Affen. Für diese Fassung neu eingeführte Charaktere sind u. a. der Roboter Twiki (für seine Typenbezeichnung TWKE4) sowie Dr. Theopolis, ein Computergehirn.

Dies und Das

• Bereits 1980 wurde von Gottlieb der Buck Rogers-Flipper entwickelt. Hier können bis zu vier Personen am Spiel teilnehmen. [1]

• Es gibt zu Buck Rogers drei Computerspiele: Buck Rogers: Planet of Zoom 1983 von US Gold, Buck Rogers: Countdown to Doomsday 1990 und den dazugehörigen zweiten Teil Buck Rogers - Matrix Cubed 1992, beide von SSI.

• Auf dem Album Echo Park der britischen Rockband Feeder ist ein Titel namens Buck Rogers erschienen, der 2001 auch die erste Single zu dem Album war.

UFO

UFO ist der Titel einer britischen Science-Fiction-Fernsehserie von Gerry und Sylvia Anderson aus den Jahren 1969 bis 1970.

Inhalt

In den 26 produzierten Episoden kämpft die geheime Regierungsorganisation S.H.A.D.O. (Abkürzung für Supreme Headquarters Alien Defence Organization) in den 1980er-Jahren gegen böse Außerirdische, die Menschen entführen und die Erde bedrohen. Die Zentrale von S.H.A.D.O. liegt zur Tarnung unterhalb eines Filmstudios. Von hier aus wird auch der Einsatz der Spezialfahrzeuge koordiniert, sowie eine Überwachungsstation im Weltraum (SID) und eine Mondbasis, von der Abfangraumschiffe den UFOs entgegengeschickt werden können.

Von allen 26 produzierten Episoden wurden für Deutschland nur 17 eingekauft, synchronisiert und gesendet. Einige Episoden sind wegen ihrer Traumsequenzen umstritten und werden in einigen Ländern bis heute nicht gesendet. Von einer Berliner Firma wurden Ende 2005 zwar alle 26 UFO-Episoden neu und ungekürzt auf DVD herausgebracht (1 Boxset mit 8 DVDs bzw. zwei Boxsets mit je 4 DVDs), doch die 9 unsynchronisierten Episoden im Original belassen und lediglich mit deutschen Untertiteln versehen.

Eine zweite Staffel war ursprünglich geplant, doch da der Geldgeber eine andere neue Serie beginnen wollte, wurde UFO eingestellt (zu diesem Zeitpunkt war der Erfolg noch gar nicht absehbar, weil noch nicht eine einzige UFO-Episode gesendet worden war). Um den Jahrtausendwechsel wurde kurzzeitig über eine Neuauflage von UFO nachgedacht und geplant, doch letztlich aus verschiedenen Gründen wieder verworfen.

Konzeptionelle Ausstattung

Der Reiz der Serie erklärt sich heute wohl in der eindringlichen Musik bzw. der Soundeffekte, den schrillen Kostümen, die den Zeitgeist der späten 1960er-Jahre widerspiegelten, vor allem aber auch in den liebevollen Modellbauten Gerry Andersons und den am Set verwendeten extravaganten Fahrzeugen. Diese neuartigen Fahr- und Flugzeuge wurden sehr aufwendig und interessant gestaltet, waren teilweise aber in nur einer einzigen Episode zu sehen - und das war nicht unbedingt eine der in Deutschland gesendeten Episoden.

Um einen kleinen Eindruck des Aufwandes zu vermitteln, hier eine Auflistung der Fortbewegungsmittel und Basen in der Serie:

• Mobiles (Erde): Bewaffnete Kettenfahrzeuge mit Spähausrüstung. Für den Einsatz im Gelände ideal, für die Straße nur bedingt tauglich.

• Mobile Transporter (Erde): Schwere Tieflader mit geschlossenem Aufbau, die die Mobiles wesentlich schneller zum Einsatzort brachten als sie es selbst könnten. Erst vor Ort fuhren die Mobiles aus dem Container zum Einsatz. Wurden nur in einer einzigen nicht synchronisierten Episode gezeigt, so dass das deutsche Publikum den Eindruck erhielt, die Mobiles fahren auch zum Einsatzort selbstständig.

• Skydiver (Erde): Sky bezeichnete einen 1-Mann-Abfangjäger, der für die Zeit des Nichteinsatzes mit dem Diver, einem U-Boot, gekoppelt war. Es gab mehrere Skydiver, die unter Wasser patrouillierten und mit ihren Abfangjägern schnell einsatzfähig waren. Die Existenz mehrerer Skydiver wurde nur in zwei Episoden genannt. Der Jäger konnte unter Wasser gestartet werden, wofür das U-Boot eine Startposition in ca. 40 Grad Schräglage bezog, die mit dem Bug nach oben zeigte.

• SID (Erdorbit): Vollautomatische Überwachungsraumstation ohne Besatzung, die jegliche Annäherung von fremdartigen Flugobjekten an das Hauptquartier und die Mondbasis meldete. SID ist die englische Abkürzung von Space Intruder Detection.

• Lunar Module (Erde/Mond): Raumfähre zwischen Mondbasis und Erde zum Transport von Personen und kleineren Gütern. Das Lunar Module startete und landete von/auf einem Flugzeug, welches über eine U-förmige Haltebucht verfügte, in die sich das Lunar Module beim Start nach hinten heraus bzw. bei der Landung nach vorne hinein schob.

• Interceptors (Mond): Drei auf dem Mond stationierte 1-Mann-Abfangjäger, die als Bug eine große Rakete zum Abschuss der UFOs mitführten. Allein die Rakete machte fast die halbe Länge der Interceptors aus. Dass sie nur mit einer einzigen Rakete bestückt waren, wurde von einigen Fans kritisiert, doch dadurch ergaben sich wieder neue Handlungsmöglichkeiten.

• Mondbasis (Mond): Vier kugelförmige Module, die kreuzähnlich miteinander verbunden waren und neben Hangars für Interceptors, Moon Mobiles und Rocket Launcher über eine Start- und Landerampe für das Lunar Module, eine Einsatzzentrale sowie Versorgungs-, Wohn- und Freizeitmodule verfügten.

• Moon Mobile (Mond): Bestehend aus zwei mit einer Röhre verbundenen Kugeln und vier Landestützen zum Einsatz auf der Mondoberfläche. Erhält dadurch ein insektenartiges Aussehen.

• Rocket Launcher (Mond): Unbemannte kettenangetriebene Raketenwerfer als Abwehr von die Mondbasis angreifenden UFOs.

• Shadair (Erde): Überschallflugzeug à la Concorde zum Transport von Personen und kleineren Gütern (z. B. Medizin etc.).

• Head Quarters (Erde): Das Hauptquartier von S.H.A.D.O. wurde unter der Erde unterhalb einer Filmproduktionsgesellschaft gebaut. Straker beaufsichtigte die Bauphase und wurde dafür von General Henderson mit dem Posten des S.H.A.D.O.-Commanders belohnt. Straker fungiert für die Öffentlichkeit als Inhaber der Harlington-Straker Studios mit Büro oberhalb des Hauptquartiers. Eben dieses Büro funktioniert wie ein Fahrstuhl zwischen Hauptquartier und Filmgelände, zur Sicherheit wird es von einer Sekretärin beaufsichtigt. Neben diesem Büro gibt es an verschiedenen Stellen des Filmgeländes normale Fahrstühle, die bei Bedarf ebenfalls ins Hauptquartier hinunterfahren können. Im Hauptquartier selbst hat Straker noch ein separates festes Büro, damit das Fahrstuhl-Büro oberirdisch leer bleiben kann für lästige Besucher (wie Filmproduzenten etc.), die unbedingt in Strakers Büro auf ihn warten wollen.

• PKWs (Erde): Die beiden stromlinienförmig gestalteten PKWs von Straker und Foster mit den Flügeltüren basierten auf einem Mark 4 Ford Zodiac Chassis. Die Flügeltüren funktionierten nicht wirklich, sondern wurden von einem außerhalb der Szene stehenden Assistenten auf- und niederbewegt. Die Darsteller mussten darüber hinaus mit fehlender Kopffreiheit und in den Innenraum gelangenden Auspuffgasen fertigwerden. Weil die Wagen nicht sehr schnell fahren konnten, wurden die Schnellfahrszenen mit Zeitraffer erzeugt. Sofern ein anderer Charakter in der Serie mit einem PKW gezeigt wurde, handelte es sich immer um eines der beiden Fahrzeuge von Straker oder Foster, welches für die Szene im Aussehen kurzzeitig verändert wurde.

• Neben den beiden PKWs gab es noch die SHADO Jeeps als Boden-Shuttles auf dem Filmgelände.

Die Außerirdischen

In der deutschen Synchronisation und den in Deutschland ausgestrahlten Episoden hatten die Außerirdischen keine Namen. So wurde weder die Bezeichnung ihrer Spezies bekannt noch Namen von Individuen. In der Pilotfolge wurde vermittelt, dass die Außerirdischen die Erde besuchen, um sich Spenderorgane von Menschen zu holen, da sie selber offenbar an Degeneration leiden.

Die Technik der Außerirdischen wurde als extrem fortschrittlich bezeichnet, so verfügten die UFOs über Laserkanonen. Bei Bodenkämpfen mit den Menschen benutzen die Außerirdischen allerdings Projektilwaffen. Die Geschosse bestanden teilweise aus nicht auf der Erde vorkommenden Elementen.

Im Gegensatz zu irdischen Raumanzügen, in welchen Luft in Gasform mitgeführt wird, benutzten die Außerirdischen in ihren Raumanzügen ein flüssiges Atemgemisch, das eine grünliche Färbung hatte. In einer Episode wurde erwähnt, dass sich die UFOs auflösen würden, wenn sie zu lange in der Sauerstoffatmosphäre der Erde operieren.

Obwohl die Außerirdischen oft als eindimensional und böse dargestellt wurden, gab es auch Episoden mit einer differenzierteren Zeichnung der Aliens. In der Episode Survial beispielsweise waren Col. Foster und ein Außerirdischer auf dem Mond auf sich allein gestellt und versuchten gemeinsam zu überleben und den Weg zur Mondbasis zurück zu gehen. In der Episode A Question Of Priorities wollte ein Außerirdischer zu SHADO überlaufen, wurde aber von einem UFO getötet.

Wie in allen Sci-Fi Serien der 60er und 70er Jahre wurden die Außerirdischen aus Kostengründen als menschenähnlich dargestellt, so gab es lediglich einen Unterschied durch eine Grünfärbung des Gesichtes, welche auf den flüssigen Sauerstoff zurückgeführt wurde.

Редактирано от LiliLP (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

някой да помага трябва ми спешно есе на руски език на тема "Человека надо отцениват потому какие у него мечть".благодаря предварително :) есето трябва да е от200 до 250 думи може и повече :) и по принцип ми трябва за утре ако някой може да ми помогне

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.