Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

фирми в жилищни сгради

Featured Replies

Имам едно въпросче, което според мен вълнува доста хора, но не намерих отговора при чичо гугъл....

чух преди време в БТВ, че казаха:

Парламентът гласува на второ четене Закона за етажната собственост

27.11.2008 / 12:23

Депутатите върнаха домовите книги, съкооператорите ще имат право дори да изгонят свой съсед

Парламентът гласува на второ четене Закона за етажната собственост

Народното събрание гласува на второ четене промени в Закона за етажната собственост. С тях се връщат домовите книги, в които ще се вписват данни за собствениците на апартаменти или за наемателите. И още от промените - домашни любимци ще можем да отглеждаме само, ако те не притесняват съседите ни.

Новият закон дават възможност да се налагат санкции на съкооператорите, които не спазват изискванията за добри съседски взаимоотношения.

Под добри съседски отношение се разбира зачитане правото на спокоен живот на останалите съкооператори и уважение към чуждата собственост. Милка Адърова е потърпевша именно от липсата на добросъседски отношения.

"Отвсякъде течеше вода, тук от всичките тези пукнатини, върху библиотеката, върху телевизора, върху креслата, върху килима, беше ужасно, просто ужасно, аз изпаднах в истерия", оплаква се Милка Адърова.

Причината за всички тези течове, е че съседът от горния етаж прави ремонт в апартамента си.

"Той ми казва, стига сте ме занимавали, при мен нищо няма, при мен не тече и казва, че ние му налагаме психически тормоз, затова че непрекъснато подаваме жалби", обясни Велислава Младенова.

В рамките на няколко месеца жилището било наводнявано три пъти. След всяко наводнение потърпевшите подавали жалба в общината.

"Но до ден днешен, въпреки жалбите, още нямаме дори някакво становище от общината на базата, на което евентуално да заведем някакво дело срещу собственика", допълни Велислава Младенова.

Сега надеждите на хората са, че новият закон за етажната собственост ще им даде възможност да защитят правата си в подобни ситуации.

"След всичките тези изпълнения и мъки, които преживяхме, се надяваме, ако може да се обединим, в крайна сметка като съсед не го искаме", заяви още Младенова.

Новият закон дава право на съкооператорите да изгонят свой съсед, ако той системно нарушава правилата за добросъседски отношения.

Живея в жилищна сграда на 4 етажа в центъра на София. До сега беше само за живеене, но един от собствениците почина (лека му пръст) и наследниците искат да дават апартамента под наем... до тук хубаво, но искат на фирма за офис помещение!!!

Доколкото съм запознат има няколко типа сгради: -жилищни, - офис, - административни, ......

Жилищните сгради са направени за живеене, не през 30 мин. да се довлича сулю и пулю да ми звъни на вратата и да пита ония от офиса къде са....

Та въпроса ми е:

В кой закон, наредба или къде са опоменати отношенията на собствениците спрямо други съкооператори, които искат да отдадат жилищата си на фирма под наем?

В кой закон, наредба или къде е опоменато как седи въпроса за отдаването под наедм на жилищни сгради, апартаменти?

Как мога да попреча на съседите ми да дадат под наем на фирма апартамента?!?!

P.S. Мола за извинение ако не е точни раздел!

Благодаря предварително!

• Автор

След консултация с колеги стигнахме до заключението да се порова в ЗУТ (закон за устроийтво на територията)

и по конкретно:

глава 6 член 38 алинея 3:

(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се

допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на

самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа

дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на

полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните

и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на

всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обектите. По изключение може да се

допусне разполагане на посочените обекти и на други надземни етажи само въз основа на решение на

общото събрание на собствениците на жилища, взето по установения ред, и с изрично писмено

нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.

Тоест ако има и 1 собственик против няма начин!

лека вечер :P

Какъв е смисъла ако хората са коректни да ги прецакваш??? Типично по български??? Ако видите, че нямате проблеми с тях, не виждам смисъла или караме на принципа - не е важно на мен да ми е добре а на Вуте да му е зле :rolleyes:

• Автор

С цялото ми уважение, но от гледна точка на моето спокоиствие е по добре да няма фирма в блока!

Фирма в жилищен блок означава не регламентирано влизане на прекален поток от хора. при това жилищните сгради са направени за живеене, не през 30 мин. да се довлича сулю и пулю да ми звъни на вратата и да пита ония от офиса къде са....

Към кого да са коректни?

Към мен ли? Няма начин да бъдат. Не виждам смисъл да експериментирам.

А и кого прецаквам? Фирмата ли? Нем не я прецаквам. Точно на 155 метра (сутринта ги мерих) от блока ми има бизнес сграда. О да или ги прецаквам като знам че наема в такива сгради е лекооо :) ама съвсем леко по висок...

С уважение

Зависи каква е фирмата. Има фирми които не работят с клиенти. Пък и обикновено фирмите наемат първите етажи от сградите. Не би трябвало да ти досаждат. Още повече, че работното време е едно и също. Е, ако ходиш на работа де......

...Не би трябвало да ти досаждат...

И аз мисля така, във фирмите обикновено се работи, а не се правят среднощни гуляи и не свири чалга до зори. Може би ще е по-добре за всички ви да имате такива съседи, отколкото трайно живущи.

И аз мисля така, във фирмите обикновено се работи, а не се правят среднощни гуляи и не свири чалга до зори. Може би ще е по-добре за всички ви да имате такива съседи, отколкото трайно живущи.

то не се знае тези трайно живущите какви ще се окажат biggrin.gif

Ако не влизат и излизат хора цял ден няма проблем. Като цяло обаче идеята не е добра защото дали пречат или не е доста спорен въпрос. Редно е да си има офис сгради и жилищни. На това дередже сме защото в жилищните сгради има магазини, тротоарите са паркинг, майките с колички са на пътното платно, на големите централни булеварди крайните платна са платен паркинг и прочие глупости. Всичко ни е сбъркано. Опитайте в някоя бяла държава да паркирате на тротоара в големия град.

Аз като чета с какви предразсъдъци подхождаш в случая към "новите" (евентуално) съседи... нищо чудно след някоя и друга година именно срещу теб да се образува такава подписка от страна на съседите ти?!

Не може предварително да се решават такива въпроси?!

Ами как мислиш да убедиш съседите си (останалите) да се подпишат срещу тази фирма? Аз ако съм не бих се подписала без да видя що за работа е това?

• Автор
Ами как мислиш да убедиш съседите си (останалите) да се подпишат срещу тази фирма? Аз ако съм не бих се подписала без да видя що за работа е това?

Подписка ли? :P о не аз нямам намерение да правя нищо. Топката е на страната на фирмата, но аз няма да подпиша, което автоматично значи, че фирмата не може да се нанесе. Срещу мен ли? кой да направи подписка? Старците и бабките от блока ли? На основание какво? Че плащам парното на 50% от блока, че аз извадих разрешително за ограждения на тротоара и сега майките с колички има къде да минават, че аз оправям единствен вратата на входа като се счупи, че аз мия стълбите на блока, че оправям осветлението, че купих прекъсвач за блока, че оправих тавана? Срещу кое? Срещу това, че мразя някой да дига шум след 10:00 (освен по празниците тогава е разбираемо, когато ме предупредят човешки може...), че мразя шум между 14 и 16 часа, че обичам вратата да се затваря и обичам пред блока да има цветя...? О на дали ще опитат да пишат нещо срещу мен....

И аз мисля така, във фирмите обикновено се работи

Дам фирмата бачка и то яко. Но направих проучване и се оказа, че е от ония "малко" фирми дето бачкат с адски много хора на ден!

Пък и обикновено фирмите наемат първите етажи от сградите. Не би трябвало да ти досаждат. Още повече, че работното време е едно и също. Е, ако ходиш на работа де......

:help:

Дам аз също съм на първият етаж!

Но виж за работното време аз нямам такова. Аз сам съм си шеф и работното време ми е доста еластично. Другото което е фирмата ще наеме офис предназначен за 24 часава работа....

И на мен ли ми се струва или само аз съм луд в тоя форум? Извинявайте бе хора, ама какво лошо има в това да си отстоявам позицията? И какво лошо има в това, че искам закона да се спазва. Както аз спазвам закона така искам и другите да го спазват!

Или сме свикнали до болка с милата родна картинка

на жилищните сгради има магазини, тротоарите са паркинг, майките с колички са на пътното платно, на големите централни булеварди крайните платна са платен паркинг и прочие глупости.
и не искаме да се разделяме с нея???

хайде със здраве и честит празник на празнуващите!

• 2 месеца по-късно...

Привет,

благодаря на всички, които са писали по темата.

НАскоро се преместихме на първи етаж в центъра на София. Над нас има офис с който нещо не се разбираме - подът им е от теракот и ходят някакви мадами с токчета и направо те побъркват. Човек може спокойно да проследи целият им ден. Това е ОК, но често остават до късно (02-03) часа пончкога и тогава е невъзмовно да се спи!!! Ходихме да говорим с тях като нормални хора - да шумоизолират пода за да не се караме. А те "ми ще помислим,... не знам си кво....". Демек никакво съдействие.

Как да действам оттук нататък?

Чета в момента ЗУТ и ПРАВИЛНИК ЗА УПРАВЛЕНИЕТО, РЕДА И НАДЗОРА В ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ. Ако някой мове да ми спести четенето и да ме насочи?

п.п. да споменавам ли, че платихме на фирма да почисти задният двор и те продължават да си хвърлят фасовете на земята?

Благодаря!

НАскоро се преместихме на първи етаж в центъра на София. Над нас има офис с който нещо не се разбираме - подът им е от теракот и ходят някакви мадами с токчета и направо те побъркват. Човек може спокойно да проследи целият им ден.

Бате, това съм го преживял преди години и е много, много гадно. Знаех кипрата отгоре в колко часа отива в кабинета на шефа да му прай...чай, знаех кога отива до банята да се измие, кога ще излезе на балкона да пуши...

Ако си ги помолил 2-3 пъти да оправят нещата и не са го направили, значи няма да стане с добро.

Действай по друг начин, колкото и да не ти се иска.

Няма да обяснявам тук какъв е, защото не е мястото.

Успех!

• 2 месеца по-късно...

Лидера, аз те поздравявам и смятам, че трябва да има повече хора като теб! Тогава със сигурност ще се живее по-лесно, леко и приятно! Жалко, че не си ми съсед! Да се надяваме, че с новия Закон нещата ще станат по-регламентирани и ясни, въпреки, че като познавам хората...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.