Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Голямото четене

Featured Replies

Вота ми отиде за "Здрач" от Стефани Майър.

• 2 седмици по-късно...

Гласувах за "Тютюн" на Димитър Димов.

• Автор

Гласувах за "Тютюн" на Димитър Димов.

Супер!За мен е един от шедьоврите в българската класика!

Супер!За мен е един от шедьоврите в българската класика!

И за мен. Мога да го препрочитам отново и отново :)

Иска ми се да можех да гласувам и за "Малкият принц" и за "На изток от Рая" ...

• Автор

И за мен. Мога да го препрочитам отново и отново ;)

Иска ми се да можех да гласувам и за "Малкият принц" и за "На изток от Рая" ...

Да разбира се-има милиони стойностни книжки и всяка от тези 12 е връх в класиката,но към "Тютюн" тая по-особени чувства.А и (както писах по-горе) в образа на Ирина виждам себе си.
  • 1 месец по-късно...

Колебаех се между "Тютюн" и "Сто години самота", но все пак гласувах за "Тютюн"!

• Автор

[b]Показват българските романи-финалисти в ”Голямото четене”

24.02.2009

Българските романи, финалисти в кампанията ”Голямото четене” ще бъдат показани на голям екран. Прожекциите на филмите ще бъдат безплатни за учениците и ще се състоят в зала ”Пленарна” на община Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС. Инициативата стартира на 25 февруари, когато ще бъде прожектиран филмът ”Под игото”. На 4 март подрастващите ще могат да видят ”Време разделно” известен под името ”Време на насилие”. Филмът ”Иконостасът”, пресъздаващ романа на Димитър Талев ”Железният светилник” ще бъде показан на 6 март. На 9 март ще се прожектира лентата ”Осъдени души”, а на 11 март ? ”Тютюн”. Прожекциите ще бъдат два пъти на ден ? сутрин и следобед. Инициативата се организира от варненката литературна школа за ученици с финансовото съдействие на общината. /БГНЕС /

Редактирано от beli99 (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

"Под игото" - любимият роман на българите

"Под игото" на Иван Вазов победи останалите 11 романи-финалисти в кампанията на БНТ "Голямото четене".

На второ място се класира "Време разделно" на Антон Дончев.

Трето място зае "Тютюн" на Димитър Димов.

Източник

Редактирано от diadia (преглед на промените)

много предизвестена беше тази работа... ;) а и с това викане накрая "българи- юнаци" малко пошло стана, ама ...

много предизвестена беше тази работа... :) а и с това викане накрая "българи- юнаци" малко пошло стана, ама ...

Направо почнах да си мисля дали всичко не е нагласено.

А от хората в дискусионното студио единствено Любен Дилов ми хареса как коментира книгите.

Направо почнах да си мисля дали всичко не е нагласено...

Аз пък си го мисля от самото начало, но не му виждам смисъла изобщо като начинание, като изключа финансовите изгоди от това - какво значение има коя книга ще заеме №1, ще я обявим с някаква наредба всички да я прочетат ли или ще има някакво друго последствие? Или след няколко месеца почти никой няма да си спомня за този конкурс, внесъл немалко парици в БНТ и мобилните оператори? И дали точно "Под игото" (в случая, но можеше да е всяка друга) е любимото четиво на неучаствалите, най-вероятно и преобладаващи българи? ... Могат да се зададат доста подобни въпроси, но както и да е.

И аз участвах, независимо от помпозността на "допитването" - първоначално гласувах за "Птиците умират сами", а после от 12-тицата за "Малкият принц". Направих го заради планината от книги, които съм прочел и чета, доставя ми удоволствие. И ще продължам да чета, независимо с или без измислени инициативи.

Сега какво ли ще последва - дали ще има допитвате за любимата картина на българина, защото той обича да рисува? Или пък за любимата песен, че след работа обича да композира, докато си пие ракията* преди вечеря?

П.П. Всъщност това последното породи още една тема за допитване - "Коя е любимата ракия на българина?" - това ще има масов интерес и отклик, а и вероятно приходите от SMS-и многократно ще превишат тия от книгите.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

Публикувано изображение

”Под игото” е любимият роман на българите

23 март 2009 /

“Под игото“ от Иван Вазов е любимият роман на българите в кампанията “Голямото четене“ на Българската национална телевизия.

Кампанията завърши снощи със заключително предаване от зала 2 на НДК. Романът победител беше избран чрез гласуване от зрителите, продължило два часа по време на живото предаване. В него участваха защитници на 12-те романа финалисти, както и гости, предаде БТА. На второ, трето и четвърто място се наредиха също български книги. Това са “Време разделно“ от Антон Дончев, “Тютюн“ от Димитър Димов и “Железният светилник“ от Димитър Талев. На пета позиция е “Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, а на шеста - “Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков. Седмото място спечели “Властелинът на пръстените“ от Джон Толкин, следван на осмо място от “Осъдени души“ от Димитър Димов. Романът “На изток от Рая“ от Джон Стайнбек е на девета позиция в класацията. На десета е “Граф Монте Кристо“ от Александър Дюма. “Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс е на 11-то място, а на последното 12-то е “Сто години самота“ от Габриел Гарсия Маркес. След обявяването на резултатите, режисьорът Андрей Слабаков - защитник на “Под игото“, каза, че е нормално да спечели български роман. Той добави, че конкуренцията е била страхотна. Кампанията “Голямото четене“ е по формат на обществената британска телевизия Би Би Си и започна у нас на 5 октомври 2008 г. На 21 декември бяха представени романите в класацията от номер 100 до 13-то място. Дванайсетте романа, събрали най-много зрителски гласове, бяха обявени по азбучен ред като “финалисти“. От този момент зрителите продължиха да гласуват само за тези 12 заглавия. Сайтът на кампанията е 4etene.bnt.bg. В рамките на цялата инициатива читателите гласуваха чрез всички мобилни оператори с кратки текстови съобщения, с обаждания, или изпращаха писма на адреса на БНТ в София.

http://life.dir.bg/2009/03/23/news4183708.html

Публикувано изображение

23.03.2009 / 08:55

"Под игото" – любим роман на българите

"Под игото" е романът, който оглави класацията за любим роман на българските читатели "Голямото четене". Очаквано ли беше това? Фактът, че първите четири са български романи - "Под игото", "Време разделно", "Осъдени души", "Тютюн" - говори ли за националистически вот, за дефицит на патриотизъм, който искаме да наваксаме, било то заради някакъв комплекс? Говори ли за капсулиране? Или напротив - това е хубавият, а не - потресаващ резултат? В студиото на "Денят започва" проф. Валери Стефанов - преподавател в СУ и писателят Богдан Русев коментираха резултатите.

Богдан Русев - писател:

"Потресен съм от резултатите в "Голямото четене". Очаквах това, но до последно се надявах, че няма да стане така. Вотът е ограничен, страхлив и елементарен, както често се случва. Не мога да повярвам, че любимите книги на българите се казват "Под игото", "Време разделно". Точно такива неща, които би трябвало литературата да лекува, да преодолява и да ни прави по-добри, не се случват".

Проф. Валери Стефанов - декан на ФСФ , СУ:

"Нека да си дадем сметка, че подобни формати, както е популярно да се наричат, обикновено се играят в патриотичен формат в България. Така че "Голямото четене" като голямото патриотично четене се случи и лично аз не съм потресен от него. Ако трябва да говорим по други критерии там нямаше само български книги срещу чужди книги, там имаше различни вододели, които минаваха между книгите. Националният канон спечели срещу целия свят. И не случайно накрая победителите викаха "Българи юнаци". Това показва едно разбиране на същината на литературата. Какво правим, когато четем книги? Някакси не се формираме по такъв семпъл начин. Когато чета една книга, тя не е моя, само защото е българска... Тя е моя и любима, защото по някакъв начин ме развива като човек, развива човешкия ми потенциал, човешката ми сложност. Така че аз не мога да разсъждавам в параметрите - ние срещу те, когато става дума за "Под игото" или за „Майсторът и Маргарита". „Майсторът и Маргарита" не ми е „те", не ми е "чужденецът", както и да кажем "100 години самота". Самотата ми е също толкова скъпа, както и проблемът със свободата и робството, развити в част от книгите, за които говорим".

http://www.bnt.bg/bg/news/view/6100/pod_ig...an_na_bylgarite

Финално класиране:

1. "Под игото" на Иван Вазов

2. "Време разделно" на Антон Дончев

3. "Тютюн" на Димитър Димов

4. "Железният светилник" на Димитър Талев

5. "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери

6. "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков

7. "Властелинът на пръстените" на Дж. Р. Р. Толкин

8. "Осъдени души" на Димитър Димов

9. "На изток от Рая" на Джон Стайнбек

10. "Граф Монте Кристо" на Александър Дюма

11. "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс

12. "Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес

"Под игото "- е и любимото състояние на българина ;)

• 1 година по-късно...
  • Автор

Предстои "Малкото Голямо четете"

В края на предстоящия февруари Българската национална телевизия стартира проекта "Малкото голямо четене". То е продължение на една от най-успешните кампании, реализирани в ефира на държавната медия. "Голямото четене", направена по лиценз на BBC, завърши през март 2009 година. Тогава българите избраха "Под игото" на Иван Вазов за любимия си роман. Сега ще трябва да определят коя е любимата им детска книга. Отговорът ще стане ясен през юни.

Eдин от сценаристите на проекта e Богдан Русев, който ще работи по него заедно с Ида Даниел.

Започваме в края на февруари. Първо на сайта на кампанията ще има един списък от 100 детски книги, за които ще може да се гласува. Отделно от него ще могат да се предлагат и други заглавия от хората, за които пак да се гласува, и съответно така ще се изместват тези от първоначалния топ 100. Финалният вариант на списъка ще представим в отделно предаване и ще кажем - ето това са 100-те книги, повече не може да се добавят заглавия, гласувайте за тези. После в едно следващо предаване ще представим как са подредени тези 100 книги и съответно ще обявим 10-те финалисти. За тези десет ще може да се гласува на сайта, но и по време на финалното предаване, по телефона.

Така ще се определи любимата детска книга на българите.

източник: www.24chasa.bg

• 5 месеца по-късно...
  • Автор

"Пипи Дългото чорапче" е любимата детска книга на България!

„Пипи Дългото чорапче” от Астрид Линдгрен е любимата детска книга на България. Най-силното момиче в света спечели „Малкото голямо четене” в оспорвана битка с малкия магьосник Хари Потър и веселите герои на „Патиланско царство”.

Окончателната подредба на финалната десетица на кампанията е:

1. „Пипи Дългото чорапче” от Астрид Линдгрен (16,238% от гласовете за Топ 10)

2. „Хари Потър” от Джоан Роулинг (15,027%)

3. „Патиланско царство” от Ран Босилек (12,430%)

4. „Мечо Пух” от Алан Милн (10,372%)

5. „Емил от Льонеберя” от Астрид Линдгрен (8,885%)

6. „Малкият принц” от Антоан дьо Сент Екзюпери (8,872%)

7. „Здрач” от Стефани Майър (7,546%)

8. „Ян Бибиян” от Елин Пелин (7,331%)

9. „Карлсон, който живее на покрива” от Астрид Линдгрен (7,129%)

10.„Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол (6,169%)

Източник :.bnt.bg

И аз се чудя този "Хари Потър" чете ли го някой или само гледат филма и ако го чете то какво толкова му чете :rolleyes: Я виж колко хубави Български приказки има!

За Хари Потър съм сигурен , че много не го четат. Много са изпуснали. Но тяхна си работа.Това което ме вълнува повече е отсъствието на "Властелина на пръстените"...Може би е прекалено дебела за много деца. Което ме подсети - ами много български деца са чели само Пипи - тя е задължителна ... Жалко е положението.

Редактирано от Фодор (преглед на промените)

• Автор

И аз се чудя този "Хари Потър" чете ли го някой или само гледат филма

И аз предполагам, че половината гласували го класират въз основа на филма! Аз не съм я чела, не съм гледала и филма - тея фентъзи приказки нещо не са ми по вкуса. Но като гледах дискусията няма да се учудя ако след няколко години се изучава в училище!

п.п. Моя фаворит беше "Емил от Льонеберя! - голям образ е това хлапе - "палаво и упорито хлапе, далеч не толкова добро като вас":lol6:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.